• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile może kosztować 0,7 l wody w trójmiejskich restauracjach?

wro
20 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Cena wody w restauracji może przyprawić nas o zawrót głowy. Warto sprawdzić ją przed złożeniem zamówienia. Cena wody w restauracji może przyprawić nas o zawrót głowy. Warto sprawdzić ją przed złożeniem zamówienia.

Ceny wody w restauracjach w Trójmieście. Woda droższa od restauracyjnego dania? Chociaż w większości menu trójmiejskich restauracji cena za 0,75 l wody oscyluje w granicach 14-18 zł, są miejsca, w których za identyczną objętość zapłacimy nawet ponad 30 zł. Z czego wynika ta cena?



Lody, gofry, frytki i zapiekanki. Sprawdziliśmy ceny nad morzem



Ceny wody w restauracjach - Trójmiasto



Czy zamawiasz wodę w restauracji?

- Niemiło zaskoczyła mnie ostatnia wizyta w jednej z sopockich restauracji - napisał do nas nasz czytelnik. - Za 0,7 l wody zapłaciłem aż 24 zł. Czy to standardowa cena? Nie wydaje mi się, ale może coś się zmieniło.
Rzeczywiście, cena za 0,7 l wody w sopockim Błękitnym Pudlu wynosi 24 zł. Zaskakujący może być fakt, że jest to woda marki Cisowianka Perlage, której identyczna butelka w sklepach kosztuje nie więcej niż 3 zł.

Czy taka cena za wodę jest trójmiejską normą? Postanowiliśmy prześledzić menu restauracji zarówno z wyższej, jak i nieco niższej półki i sprawdzić, ile zapłacimy za 0,7 l wody butelkowanej. Okazało się, że standardowa cena wynosi od 14 do 18 zł, co i tak daje restauracji kilkaset procent marży.

Sezon na jagodzianki w Trójmieście - jakie ceny?



W jakich restauracjach w Trójmieście najwięcej zapłacimy za wodę?



Najdroższe wody, jakie udało nam się znaleźć, były w restauracji Grand Blue w hotelu Sofitel Grand Sopot - tam za Cisowiankę Perlage i Kingę Pienińską zapłacimy 19 zł (za 0,7 l), za to woda marek Perrier i S. Pellegrino to koszt 32 zł za 0,7 l. W restauracji Pescado woda polskiej marki to standardowy koszt - 17 zł (za 0,7 l), za to za Evian i Badoit zapłacimy 24 zł za 0,7 l. W tawernie Zante skosztować możemy wody greckiej marki Zagori za 22 zł za 1 l.

- Cena wody wynika z kosztów jej zakupu i importu z Grecji - tłumaczy Dariusz Paszulewicz, właściciel restauracji Zante. - Co do walorów smakowych to kwestia bardzo indywidualna, ale nasi goście chwalą sobie jej smak. Serwując prawdziwie grecką wodę, chcemy dopełnić doświadczenie jedzenia w greckiej tawernie.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Wody zagranicznych marek znajdziemy też w Hilton Garden Bistro, gdzie za wodę Acqua Panna zapłacimy 25 zł, Perrier 27 zł a San Pellegrino 25 zł za 0,7 l.

Woda wodzie nierówna: wyższe ceny za wodę z importu



"Woda wodzie nierówna" powiedziałby pewnie niejeden znawca. Wszak na rynku gastronomicznym istnieje nawet taki zawód, jak hydrosommelier, który zajmuje się degustowaniem i dobieraniem odpowiedniej wody do dania. Jednak czy zwykły klient restauracji jest w stanie docenić unikalne walory smakowe wody?

  • Menu restauracji Błękitny Pudel
  • Oferta wody w restauracji Hilton Garden Bistro
  • Oferta wody w restauracji Grand Blue
Wyższa cena za wodę importowaną jest często składową kosztów jej transportu i prestiżu, jakim charakteryzuje się marka. Przykładowo Perrier to francuska woda podawana jako aperitif w najlepszych hotelach, restauracjach i kawiarniach na całym świecie. S. Pellegrino wypływa z termalnych źródeł u podnóża dolomitowego masywu górskiego nad rzeką Brembo we włoskich Alpach. Woda Evian wydobywana jest we francuskich Alpach, butelkowana bezpośrednio u źródła dla zachowania maksymalnej czystości, testowana 300 razy dziennie i sprzedawana w 150 krajach na całym świecie.

O ile wyższa cena za te wody może wydawać się uzasadniona, trudno zrozumieć tak wysokie ceny za nasze, polskie produkty.

Woda w trójmiejskich restauracjach: a co z kranówką?



Nie tak dawno na naszym portalu przyjrzeliśmy się kwestii darmowej kranówki w trójmiejskich restauracjach. Niestety to, co za granicą jest standardem, w Polsce wciąż należy do rzadkości.

Darmowa woda w restauracji. Standard czy luksus?



- Jeśli ktoś otwiera lokal za kasę rodziców albo jako dodatkową fanaberię, niech sobie rozdaje wodę. Mnie na to nie stać - powiedział nam wtedy jeden z restauratorów.
Nic dziwnego, patrząc, jak duże marże na wodę nakładają restauracje. Trudno mieć wątpliwości, że jest to jedno z łatwiejszych źródeł ich dochodu. Wyższa cena wody ma też sprawić, że goście nie zajmą stolika tylko po to, by napić się i odejść. Mimo wszystko w trójmiejskich restauracjach dużo łatwiej było nam znaleźć wodę za kilkanaście złotych niż taką za kilkadziesiąt.
wro

Miejsca

Opinie (217) 2 zablokowane

  • cena powinna zależeć od tego czy dla zaszczypionego czy wolnego obywatela

    ... oczywiście ten drugi powinien zapłacić znacznie więcej

    • 0 5

  • Nie zaglądam ludziom do portfeli.

    W weekend w Sopocie chciałem napić się kawy.Przed bramkami na Molo stoją różne budki z napojami i jakimś fastfoodem.Kawa czarna 17zl.Tu nie chodzi o moje pieniądze ale o sens ich wydawania.W restauracji,hotelu to nawet bym zrozumiał ale w budce,17 złotych?Powodzenia biznesmeni.

    • 45 0

  • Leją kranówkę i udają że kapsel zdejmują?

    • 9 2

  • Jeśli zrobić ze 30 zł za toaletę, z butelki wody można by wyciągnąć ze 60 zł (1)

    • 73 1

    • I tak ludzie mają pieniądze, a nie narzekają.

      • 2 1

  • new port

    tam daja wode gaz i niegaz za darmo

    • 1 0

  • Zawsze można iść do kibla

    I łyknać z kranu.

    • 5 4

  • Byłem w Grecji w greckiej tawernie dwa tygodnie temu (1)

    Karafki z wodą, które nam podano, kelner chwilę wcześniej napełnił w publicznie dostępnym "źródełku" obok tawerny, nie musieliśmy za nie płacić. Jestem zdania, że w greckiej tawernie w Polsce, pełnię doświadczenia osiągniemy otrzymując karafkę kranówki bez proszenia i bez dodatkowych opłat.

    Mogę zrozumieć jeśli restauracja oferuje importowaną wodę w butelkach o wyjątkowym smaku (nie obraziłbym się nigdzie za Vichy Catalan), ale tylko jeśli jest to opcja obok darmowej kranówy w karafce. Podbijanie sobie marży na kranówce albo "wodzie źródlanej" jest żenujące.

    • 25 0

    • A wiesz że w Grecji nie ogrzewają tawerny? U nas sezon ciepła nie trwa 12 m-cy lecz najwyżej 3-4 m-ce. Resztę miesięcy trzeba ogrzać. Takie porównania są bez sensu.

      • 0 5

  • Ten artykuł to odpowiedź na pytanie dla czego padają restauracje.

    Po ile macie 1 metr sześcienny zużytego powietrza?

    • 14 3

  • Kranówka w Knajpie w lato moze kosztować tyle i le ma fantazji właściciel dumnie nazywający bar letni restauracją :)

    • 12 0

  • och, zeby tylko ta gastronomia przemarżowana nie zbankrutowała...

    przed wojna, na Ukrainie, cena alkoholu w lokalu byla taka sama jak w sklepie
    kto byl to wie
    a u nas za piwo w sklepie 3 PLN a w knajpie 12PLN
    ciezka praca zeby wyjsc na swoje...

    • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane