• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile zapłacimy za rybę w smażalni? Ceny w Trójmieście

Julia Rzepecka
7 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Odwiedziliśmy smażalnię ryb Ika w Gdyni. Za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł. Odwiedziliśmy smażalnię ryb Ika w Gdyni. Za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł.

Jak co roku o tej porze w mediach społecznościowych oglądamy paragony zaskoczonych klientów, którzy podczas wakacji nad morzem łapali się za portfel i za głowę, gdy rachunek za jedną rybę z frytkami w smażalni opiewał na grubo ponad 100 zł. Postanowiliśmy sprawdzić, czy rzeczywiście obiad w nadmorskiej knajpce musi aż tyle kosztować.



Smażalnie ryb w Trójmieście


Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Niektóre restauracje podają ceny za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Łatwo więc stracić czujność podczas zamawiania. Klient zwykle nie zastanawia się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła, i nie przewiduje, ile zapłaci.

Postanowiliśmy przyjrzeć się cenom w wybranych turystycznych miejscach w Trójmieście. Przyjęliśmy założenie, że przyjechała do nas czteroosobowa rodzina: dwoje dorosłych i dwoje dzieci. Ile zapłacą za obiad w trzech wybranych przez nas nadmorskich knajpkach? Żeby dzień był w pełni udany, "wysłaliśmy" ich też na coś słodkiego do lodziarni.

  • Zamówienie w smażalni Ika w Gdyni: za dwa zestawy łącznie zapłaciliśmy 63 zł.
  • Menu w smażalni Ika w Gdyni.
  • Za smażony filet z flądry w zestawie z frytkami i miksem surówek zapłacimy w smażalni Ika w Gdyni 28 zł.
  • Przykładowe ceny w smażalni Ika w Gdyni.
  • Paragon ze smażalni ryb Ika

Gdynia



W Barze IKA na Molo PołudniowymMapka w centrum miasta można zamówić zestaw z rybą w rozsądnej cenie. Mimo to brakuje tam jednak klientów.

- Najczęściej oczywiście klienci pytają o dorsza, to jest najchętniej zamawiana u nas ryba - mówi Irena Bullmann, właścicielka Baru IKA. - Teraz niestety tej ryby po prostu nie ma, a jeśli jest, to bardzo droga, stąd też wyższe ceny. Ale mamy na przykład zestaw z flądrą za 28 złotych. W zestawie jest filet z flądry, surówki, frytki. Porcja takiej ryby to zwykle między 220-250 gramów. Jeśli jest dorsz, w zestawie będzie kosztował 35 zł. Naszym problemem jest jednak brak klientów, a to z powodu niedawnego przebudowania skweru Kościuszki i zlikwidowania parkingów. Nie ma tu teraz do nas dojazdu, więc ryb sprzedajemy bardzo mało.
Jeśli po spacerze na skwerze Kościuszki nasza rodzina skieruje się na lody, na przykład do lodziarni Bosko na ul. ŚwiętojańskiejMapka, znajdzie tam szeroki wybór deserów. Porcja lodów kosztuje tam 5 zł.

Cztery zestawy obiadowe z flądrą po 28 zł dadzą rachunek na 112 zł. Doliczając do tego cztery porcje lodów po 5 zł, całość wyniesie 132 zł.

Sprawdziliśmy to, co widać na załączonym paragonie - za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł. Porcje były solidne, spokojnie można się nimi najeść.

Wysokie rachunki w smażalniach to również efekt coraz mniejszej liczby ryb w Bałtyku. Wysokie rachunki w smażalniach to również efekt coraz mniejszej liczby ryb w Bałtyku.

Sopot



W Barze Przystań za 100 gramów dorsza smażonego lub pieczonego zapłacimy 11 zł. Porcja frytek kosztuje 7 zł, a surówki 5 zł. Za zestaw składający się z 200 gramów dorsza, porcji frytek i surówki zapłacimy tam więc 34 zł. Także tutaj flądra jest tańsza i kosztuje 8 zł za 100 gramów. Za analogiczny zestaw zapłacimy więc 28 zł.

Lodziarnia włoska Mamma Mia il Gelato Naturale, tuż przy molo w Sopocie, sprzedaje lody w trzech rozmiarach odpowiednio za 5, 8 i 9,50 zł.

Podsumowując więc sopocki obiad z deserem, za cztery zestawy z flądrą (4 x 28 zł) nasza czteroosobowa rodzina zapłaci 112 zł. Razem z lodami (5 zł za porcję) wyjdzie 132 zł.

Jak tłumaczą eksperci, wysokie ceny to także efekt inflacji. Jak tłumaczą eksperci, wysokie ceny to także efekt inflacji.

Gdańsk



W Gdańsku możemy wysłać naszą eksperymentalną rodzinę na przykład do Brzeźna. Tam w restauracji Zagroda Rybacka 100 gramów dorsza kosztuje 11 zł, a flądry 8 zł. Dodatki w postaci surówki i frytek to koszt 7,50 zł każde. Zestaw z dorszem wyniesie więc 37 zł, a z flądrą 33 zł.

Przechadzając się wzdłuż nadmorskiego deptaka, nietrudno trafić do lodziarni Paulo Gelateria. Tam porcja lodów kosztuje 4,50 zł.


Za zestawy z flądrą dla czterech osób (4 x 33 zł) portfel czteroosobowej rodziny zubożeje o 132 zł. Jeśli dzieci namówią rodziców na lody, cały rachunek wyniesie 150 zł.

Całkowity zakaz połowu



Jak mówią właściciele smażalni, ceny ryb są wysokie, a to dlatego, że ich brakuje. Od 4 czerwca do 31 sierpnia w południowej części Bałtyku będzie obowiązywać całkowity zakaz jakichkolwiek połowów. Jak poinformowało Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, ma to związek z fatalną kondycją bałtyckiego dorsza. Ministerstwo wyjaśniło, że zakaz połowów wynika z pisma otrzymanego od Komisji Europejskiej, która mając na uwadze jeszcze większą ochronę dorsza bałtyckiego, chce w ten sposób chronić tarło tych ryb. Od zakazu obowiązuje odstępstwo, które dotyczyć ma statków do 12 metrów długości, które prowadzą połowy z użyciem narzędzi biernych i łowią w miejscach, gdzie głębokość jest niższa niż 20 metrów.

Miejsca

Opinie (212) ponad 10 zablokowanych

  • Polecam nad Motławą Tawernę Dominikańska (2)

    Trzymają fason . Pyszne rybki , ceny też w porządku .

    • 1 14

    • Fason trzymają , byłem i nie wrócę .Drogo i utopiona ryba w oleju

      • 1 0

    • Jakoś przed wizytą

      gesler podawano syf właściciel to mafijny bonzo więc Klientów miał w du.ie
      Ale czasy sie zmieniły więc troszku sie poprawił ale ceny kosmos

      • 1 0

  • (2)

    Przeczytałem i nadal nie wiem ile kosztuje ryba bo są tylko ceny zestawów, a nie cena ryby za kilogram

    • 2 0

    • Kg ryby 100zł za flondre (1)

      Dorsz 150zł za kg
      To ceny razem zpanierą i tłuszczem

      • 1 0

      • zadanie z treścią:

        W Barze Przystań za 100 gramów dorsza smażonego lub pieczonego zapłacimy 11 zł. Porcja frytek kosztuje 7 zł, a surówki 5 zł. Za zestaw składający się z 200 gramów dorsza, porcji frytek i surówki zapłacimy tam więc 34 zł. Także tutaj flądra jest tańsza i kosztuje 8 zł za 100 gramów. Za analogiczny zestaw zapłacimy więc 28 zł.
        Pytanie: ile kosztuje ryba:
        a) 7zł
        b) 5 zł
        c) nie wiem

        • 0 0

  • Pani Julio (1)

    Byliście w 3 miejscach na rybie, nie zważyliście żadnej. To nie jest artykuł o cenach w trojmieście tylko w 3 knajpach. Z czego tylko przystan nalezy do tych mocno znanych...

    • 22 6

    • Bo dostali ten obiad za darmo

      Dlatego nie podali jaka waga itp

      • 0 0

  • Zapraszamy do trójmiasta

    Pełen spęd tłum drożyzna
    Za rybę nigdy się nie dowiecie jaka cena dopiero jak dostaniecie rachunek.
    Ile ważyła naprawdę też nie zobaczycie bo wagi nikt jeszcze niewidział z Klientów pamiętajcie wage zawsze podają z wagą mąki paniery i tłuszczu i 2 palców kucharza. Frytki z frytolu a surówka z wiaderka zapraszamy .Mało tego drogie miejscówki brak miejsc parkingowych parkingi płatne w kosmicznych cenach króldm jest apcoa
    Tydzień z jedzeniem i spaniem dla 4 osobowej rodziny to około minimum 6000zł
    Naprawdę gorąco polecam

    • 6 0

  • Gałka lodów 5 złociszy? Komuś na cymbał padło ? (7)

    • 43 4

    • I to jeszcze taka potem oskrobana o pojemnik zeby za duzo koient nie dostal

      • 3 0

    • A co to jest 5 zlociszy? Przeciez za to cztery bulki dzisiaj kupisz. (1)

      Wy naprawde nie zauwazacie, ze wszystko bardzo szybko drożeje? I chodzicie normalnie do pracy, zarabiacie, a nie zauważacie, ze Wasza pensja coraz bardziej g. warta? A, przepraszam, możesz sobie wozek dziecięcy kupic zamiast lodow, bo wozki potanialy o 5 zlociszy ostatnio.

      • 11 0

      • Subiektywna opinia

        Tym bardziej reakcja Pana jest zasadna.
        W dużej części jest tak, że to nie ceny są za wysokie, a ludzie za mało jako ogół zarabiają;
        + inflacja, która zwiększa tylko negatywne odczucia sporej grupy Polaków, po tym jak na drugi dzień po wypłacie maja ~35% z niej, ale rachunki opłacili...
        Mało stresów w życiu mają oprócz dymania w warunkach dzikiego kapitalizmu?
        Jakie lokum mieszkalne można kupić w 3city czy stolicy za 350k PLN?

        W Brukseli za 350k EUR jest w zasięgu kamienica z 3 mieszkaniami, a to przecież stolica samej Europy wg co niektórych.

        Bądź mądry, pisz wiersze..

        • 5 0

    • w tekscie jak wol napisano "porcja lodow" (2)

      • 4 7

      • Jedna gałka, to jedna porcja. (1)

        • 8 1

        • to nie jest tozsame

          • 1 5

    • A kupowałeś w Bosko ze się wymądrzasz? Dwie porcje to już max, a trzy nawet dużemu facetowi trudno zjeść.

      • 0 4

  • Turysci serio wierza, ze jedza swieza rybe?

    • 5 0

  • Niech kroja turystow. Nikt miejscowy sie na to nie nabiera

    • 4 0

  • Juz widze lament januszy. Mam propozycje jak za drogo w lokalu. Wezcie se kupcie w biedronce dorsza usmazcie w domu i zapakujcie na wynos na plaze. Bedzie tanio dobrze domowo.

    • 1 2

  • (4)

    Do mojej ulubionej chodzę minimum raz w mc - ale jest sezonowa tylko ;( i tam za 300-400 g troci i 300-400g halibuta z frytami, sosem czosnkowym i zestawem surówek plus kawka i woda płacę koło 120-130zł . Ale nie powiem gdzie to jest po zaraz bedą tam kolejki.

    • 0 7

    • (1)

      Halibut z sosem czosnkowym?
      Doprawdy, osobliwe zestawienie.
      Łosoś z ketchupem też jest?

      • 0 0

      • w ogórkach z dżemem

        • 0 0

    • (1)

      GDZIE? Tez nie zdradzę......

      • 0 2

      • ryba sezonowa ---halibut?

        • 0 1

  • To jest pandemia czy nie?

    Skoro zdjecie maski grozi nie tyljo mandatem ale jakoby rowniez smiercia i wybuchem ogniska choroby to jak to sie ma do sperzedazy posilkow i jedzenia ich w smazalni.Jak ktos kichnie to na surowke i frytki poleca wirusy, czy nie?A jedzenie to powinno sie odbywac w masce czy bez?
    Czy moze chodzi w tym wszystkim,jak zwykle, o podwojne standarty?

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane