- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (32 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (42 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (31 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jedzenie na Jarmarku. Co, gdzie, za ile?
Jarmark św. Dominika to nie tylko handel, koncerty i atrakcje towarzyszące, ale też liczne stoiska gastronomiczne. W tym roku na Jarmarku funkcjonuje aż sześć stref z jedzeniem. Wśród kulinarnych propozycji znajdziemy kilka nowości.
Program Jarmarku św. Dominika
Jarmark św. Dominika: kuchnie świata i nowości
Na stoisku z kuchnią ukraińską (ul. Szeroka ) skosztujemy pierogów, tradycyjnego barszczu, bigosu, leczo czy placków ziemniaczanych (wszystko po 15 zł). Jak co roku, dużym zainteresowaniem cieszą się węgierskie langosze (11-22 zł) oraz ciasta kominkowe na słodko (10-14 zł).
Na Ołowiance czekają na nas przysmaki kuchni włoskiej, azjatyckiej i hiszpańskiej, m.in. panuozzo (25-27 zł), bruschetta (ok. 20 zł), panini (15-25 zł), smażony makaron z dodatkami (15-26 zł), gazpacho (10 zł) czy hiszpańskie tapasy (cena ok. 10 zł).
Przystanek Ołowianka: jedzenie i atrakcje
Tegoroczną nowością jest stacja "Ryba na Rybnym", gdzie znajdziemy stoiska oferujące dania z ryb - od kanapek ze śledziem (10 zł), po klasycznie smażone lub wędzone ryby z dodatkami. Dorsz, halibut, łosoś, karmazyn i pstrąg to koszt 12 zł za 100 g, za tyle samo flądry zapłacimy 10 zł. Z wędzonych ryb do wyboru mamy: makrelę (5 zł/100 g), pstrąga i halibuta (10 zł/100 g). Za krewetki zapłacimy 24 zł (10 sztuk). Propozycją dla najmłodszych są paluszki z dorsza (15 zł).
Nową rzeczą na Jarmarku są też foodtrucki, które stanęły na ul. Długie Ogrody , w bezpośrednim sąsiedztwie stoisk antykwariuszy . Znajdziemy wśród nich m.in. burgery (19-25 zł), zapiekanki (14-20 zł), dania kuchni indyjskiej (30-45 zł) i oryginalne hot-dogi z dodatkami (17-23 zł).
Jarmark św. Dominika: kulinarne klasyki
Również w tym roku nie brakuje stoisk z jarmarczną klasyką, na których znajdziemy: szaszłyki (12 zł/100 g), karkówkę z grilla (12 zł/100 g), kiełbasę z grilla (9 zł/100 g), golonkę (12 zł/100 g), bigos (18 zł/250 g), kaszankę (15 zł/100 g) i gołąbki (15 zł/1 sztuka). Do tego dodatki: warzywa z patelni (10 zł), pieczarki (10 zł) lub smażone ziemniaki (10 zł). Pajdę chleba ze smalcem i dodatkami dostaniemy w cenie od 6 do 15 zł, a oscypki za ok. 3-4 zł.
Nie brakuje oczywiście fast foodów takich jak zapiekanki (10-15 zł), kiełbasa na talerzu lub w bułce (20 zł) czy burgery (17-24 zł).
Jarmark św. Dominika: najważniejsze informacje
Ze słodkości czekają na nas lody rzemieślnicze (ok. 5 zł za porcję) i gofry (5-15 zł). Minęła moda na bubble waffle, mniej jest też stoisk z tajskimi lodami.
Piwa na Jarmarku napijemy się w cenie ok. 10-12 zł. Wśród oferty alkoholowej znajdują się też takie propozycje jak limoncello (12 zł), pijana wiśnia (12 zł), fruttiseco (12 zł), cydr (12 zł) czy grzaniec (10 zł). Lemoniadę dostaniemy w cenie 10 - 12 zł, kawa to koszt ok. 5-14 zł.
Jarmark św. Dominika: gdzie zjemy
Warto przypomnieć, że podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika wydzielonych zostało sześć stref gastronomicznych:
- Wyspa Ołowianka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Park Świętopełka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Targ Rybny - stacja "Ryba na Rybnym", codziennie w godz. 10-21:30
- Długie Ogrody - kuchnia polska, foodtrucki, codziennie w godz. 10-21:30
- Plac Kobzdeja - ministrefa ze słodkościami, codziennie w godz. 10-20
- Ul. Grobla I - ministrefa gastronomiczna, codziennie w godz. 10-20
Dodatkowo w dwie jarmarkowe noce (9/10 i 10/11 sierpnia) w godz. 21:30 - 2 przy Gdańskim Teatrze Szekspirowskim staną food trucki.
Jedzenie na Jarmarku: podsumowanie
Jak słusznie zauważają nasi czytelnicy, na Jarmarku nie jest tanio. Warto pamiętać o tym, że podane ceny często dotyczą 100-gramowej porcji i nie uwzględniają dodatków w postaci frytek i surówki. Jak udało nam się dowiedzieć, po pierwszych kilku dniach Jarmarku niektórzy wystawcy zdecydowali się nieco obniżyć ceny, dotyczy to jednak mniej popularnych przysmaków, a nie "klasyków". Skoro jest popyt, jest i podaż - w strefach gastronomicznych ludzi nie brakuje, szczególnie w porze obiadowej.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Dobrze sprawdza się wydzielenie kilku stref gastronomicznych na terenie całego wydarzenia. Dzięki temu wyprawy na Jarmark mogą być bardziej spontaniczne, bo jedzenie zawsze znajduje się w odległości kilku minut spacerem.
Smakołyków ze stoisk kulinarnych możemy spróbować do 18 sierpnia, czyli końca Jarmarku św. Dominika.
Wydarzenia
Opinie (133) ponad 20 zablokowanych
-
2019-08-01 15:48
...
150 zł za kilogram kaszanki buehehehe mają rozmach....
- 6 0
-
2019-07-31 15:06
(6)
Normalni ludzie jedzą, grupka sfrustrowanych goło***ców jęczy, że ceny nie dla Polaków.
- 18 145
-
2019-08-01 15:01
Mylisz sie...
Tylko golod... Jedzą i zadzieraja nos jaki to on zajefajny bo go stać. A ci, których faktycznie stać nie dadzą się wydy..c i śmieją się z tych pierwszych
- 5 1
-
2019-08-01 01:47
Jedzą złodzieje, cwaniaki i potomkowie górali ze Wzgórz Golan.
- 4 5
-
2019-07-31 17:11
poprawka, jedzą frajerzy. wielcy biznesmeni widzą tylko kasę a nie ludzi
- 13 2
-
2019-07-31 15:14
(2)
Ceny dla turystów, a sporo z nich to zagranica. Mieszkańcy i tak raczej tam nie jedzą.
- 38 3
-
2019-07-31 16:13
(1)
Mieszkam w Gdańsku i też lubię sobie co jakiś czas zjeść w mieście.
- 11 5
-
2019-07-31 17:00
ale nie koniecznie na jarmarku albo z tych fudsraków co badziew za drogie pieniądze sprzedaje
naprawdę wolę o stokroć zwykłe sprawdzone restauracje albo jak chce oszczędzić to bary mleczne
- 23 1
-
2019-08-01 14:13
Ceny na gramy
100g czyli jedna kiełbasa 3 kielbasy 9x3=27 zł dzięki mam sporo opakowań kiełbasy za taką cenę, oszustwo klienta
- 5 2
-
2019-07-31 15:12
(15)
Kiełbasa z grilla 9zł/100gram, kaszanka 15/100gram
- 140 3
-
2019-08-01 11:52
w co grasz?
- 1 2
-
2019-07-31 16:35
(2)
15zł/100g czy 15zł/1000g?!!!
- 1 4
-
2019-08-01 06:36
Za 100 gramów.
- 5 0
-
2019-07-31 23:24
tak
- 4 1
-
2019-07-31 18:33
Czy wiesz ile kosztuje taka budka/dzień (3)
Zdziwiłbys się - ile porcji trzeba sprzedac żeby zarobić (na samą budkę)
- 5 12
-
2019-07-31 21:59
I co z tego, że kosztuje. Widać opłaca sie wszystkim, skoro i tak zawsze miliard bud stoi.
- 7 0
-
2019-07-31 18:41
Nikt nie musi tutaj wynajmować budki ! Przestań jęczeć i zarabiać na turystach !
- 13 3
-
2019-07-31 18:40
od 6 do 8 tys
za 3 tygodnie
- 7 0
-
2019-07-31 18:17
(1)
Kiełbasa z grila 90 zł / kg ,kaszanka 150 zł / kg to już jest chore !!! Ludzie idźcie do sklepu i kupcie sobie kiełbaskę za 30 zł /kg a kaszankę za 16 zł / kg to są normalne ceny a nie z kosmosu .
- 21 0
-
2019-07-31 21:58
Owsze, ceny są kosmiczne.
Ale z drugiej strony ludzie i tak to kupują na potęgę. Towar jest tyle warty, ile tłuszcza jest skłonna za niego zapłacić.
- 17 0
-
2019-07-31 19:18
ale to 30% mięska+ dodatki:) i woda
prawdziwe 100 gram tyle warte.
- 6 2
-
2019-07-31 16:50
Kupią 5kg za 17,99 a sprzedają po 120 za kilo. (2)
- 24 0
-
2019-07-31 17:20
takiej drogiej nie kupują
- 8 0
-
2019-07-31 17:14
a później drogi samochód za gotówkę
- 1 2
-
2019-07-31 17:16
chyba ktoś pomylił walutę
- 4 0
-
2019-08-01 11:29
Ceny kosmiczne
- 6 0
-
2019-07-31 16:43
Ale po co jęczeć że drogo. Niech sobie będzie jeszcze drożej. Nie powinno nas to obchodzić. (11)
Wychodząc z domu na jarmark w celach rekreacyjnych, tak aby pospacerować i popatrzeć, a może coś kupić na starociach, mam zawsze w plecaku ze dwie duże buły z dobrą wędliną i ogórki małosolne oraz butelkę z wodą. Siadam sobie na murku jak mnie najdzie głodżilla wyjmuję prowiant i zajadam patrząc na te pustki przy tych budach z jedzeniem. Co do deseru jestem też przygotowany. W plecaku mam zawsze łyżeczkę którą to zjem sobie kubek lodów grycana czy korala zakupiony w pobliskim sklepie za 5-7 zeta i nie są to dwie gałki tylko solidna porcja. Po dniu miło spędzonym na jarmarku udaje się do domu pamiętając o tym aby wspomóc jeszcze banknotem 10 złotowym jakiegoś ulicznego artystę, bo on sobie zapracował na jakiś grosz w przeciwieństwie do tych którzy po podgrzaniu narzucają 800% marży na kiełbasę.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. Nie dajmy się doić nawet jak nas stać na to aby być dojonym.- 89 1
-
2019-07-31 16:47
"kubek lodów grycana" - szalejesz. A dobra wędlina to ta ze średniej półki od Nowaka? (9)
- 4 12
-
2019-08-01 06:50
Ale czy ktoś ci broni zakupić gałeczkę lodów za 5 złotych ? (2)
Nie tylko Grycan jest w sklepie . Za 5 zeta mam magnum na patyku.
A teraz leć odgrzewać kiełbasy może się ktoś skusi.- 1 2
-
2019-08-01 10:17
Pojechałem do Torunia ... (1)
Tam lody Lenkiewicz to koszt 5 PLN za wielką gałę ( około 3 gałki lodów w Gdańsku)
Dwie takie gały za 10 PLN i jemy w miseczce papierowej albo wielkim waflu i to jest cena i ten smak. Polecam, kiedy będziecie w Toruniu. ;)))- 2 2
-
2019-08-01 10:59
Byłem , jadłem , polecam .
- 1 1
-
2019-07-31 16:59
Ta ze średniej półki od Nowaka jest zapewne bardziej wypasiona niż te kiełby. (5)
A w bule tylko wędliny masarnia "Czekaj" jak mówi to Panu coś. Lepszy kubek grycana lub dobry na patyku taki za 5-6 zeta niż gałka wodnistego "rzemiślnika" za 5 zeta.
A swoją drogą to miesiąc temu płaciłem w parku pod Kolonią 1 euro za solidną gałę dobrych lodów. Tu nie Niemcy, trochę świrują z tymi cenami.- 15 1
-
2019-07-31 17:03
Jeżeli uważasz wędlini z fabryki Nowaka za wypasione, to o jakości lodów nie mamy co rozmawiać. (4)
- 2 10
-
2019-07-31 17:52
A gdzie napisałem że uważam je za wypasione? (3)
Są zapewne lepsze niż te kiełbasy jarmarczne,tak tylko uważam i tyle.
Czy nie ma dobrych lodów w sklepach? Nie dajmy się zwariować że tylko brodacz może ukręcić dobre lody.- 17 1
-
2019-07-31 19:48
"A gdzie napisałem że uważam je za wypasione? " (2)
Śpieszę z cytatem: "od Nowaka jest zapewne bardziej wypasiona niż te kiełby"
- 1 9
-
2019-07-31 20:15
Od kiełbas jarmarcznych jest wszystko lepiej wypasione. (1)
Jakiś ciężki łeb masz do kumacji.
- 10 0
-
2019-08-01 06:52
Cięzki ma łeb bo cały dzień serczy nad tymi "frykasami"
i oczadział.
- 1 1
-
2019-07-31 22:09
Ludzie zawsze będą dawali się doić.
Zwłaszcza, że dla wielu zjedzenie najgorszego sortu kiełbachy na jarmarku, jest obcowaniem z absolutem. Suweren nie wymaga rozrywek wyższych lotów.
- 10 1
-
2019-07-31 15:44
Ceny (2)
buahahahah
- 44 2
-
2019-08-01 10:37
150 zł kg kaszanki ale beka
100 zł kg wedzonej flądry!- 2 1
-
2019-07-31 15:48
jadę do Niemiec na Kielerwoche - tam jest dużo taniej
- 6 5
-
2019-07-31 20:12
Flądra (1)
Flądra 10 ziko za 100 gr na jarmarku... W byle rybnym 6 zł za kilo... Ryba smaczna ale kto nakręca te ceny... Wy kochani turyści
- 15 1
-
2019-08-01 10:21
do tego na przepalonym oleju ;)))
ale sie zachwycaja jakie te rybki dobre :))))
ech, efekt 500+ działa- 2 2
-
2019-07-31 23:14
Jedno pytanie: Czy do tych budek jest doprowadzona bieżąca woda? (1)
Bo nie widziałem. Jeżeli nie ma bieżącej wody, to znaczy, że obsługa pewnie rzadko myje ręce, nie mówiąc o przemywaniu naczyń, sztućców, itd.
- 19 1
-
2019-08-01 10:19
taka tradycja... kiedyś też nie mieli przecież wody bieżącej na Starym i Głownym Mieście ;)))
Doskonale foodtracki też tę tradycję podtrzymują ;))
- 2 1
-
2019-08-01 08:38
slabe (3)
dwa szaszlyki-niemal surowe dwie kole i bulka 143 zl-ku..a nigdy wiecej...
- 9 1
-
2019-08-01 10:14
Tylko głupi kupi :)))))
- 3 1
-
2019-08-01 10:11
W życiu bym bym nie zapłacił jak bym się przy kasie dowiedział jaka cena.
Nie mam pieniędzy i do widzenia.
- 3 1
-
2019-08-01 09:37
Trzeba było oddać te surowe ! I teraz nie biadolić . Nie umiesz liczyć to Płać !
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.