- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Jedzenie na Jarmarku. Co, gdzie, za ile?
Jarmark św. Dominika to nie tylko handel, koncerty i atrakcje towarzyszące, ale też liczne stoiska gastronomiczne. W tym roku na Jarmarku funkcjonuje aż sześć stref z jedzeniem. Wśród kulinarnych propozycji znajdziemy kilka nowości.
Program Jarmarku św. Dominika
Jarmark św. Dominika: kuchnie świata i nowości
Na stoisku z kuchnią ukraińską (ul. Szeroka ) skosztujemy pierogów, tradycyjnego barszczu, bigosu, leczo czy placków ziemniaczanych (wszystko po 15 zł). Jak co roku, dużym zainteresowaniem cieszą się węgierskie langosze (11-22 zł) oraz ciasta kominkowe na słodko (10-14 zł).
Na Ołowiance czekają na nas przysmaki kuchni włoskiej, azjatyckiej i hiszpańskiej, m.in. panuozzo (25-27 zł), bruschetta (ok. 20 zł), panini (15-25 zł), smażony makaron z dodatkami (15-26 zł), gazpacho (10 zł) czy hiszpańskie tapasy (cena ok. 10 zł).
Przystanek Ołowianka: jedzenie i atrakcje
Tegoroczną nowością jest stacja "Ryba na Rybnym", gdzie znajdziemy stoiska oferujące dania z ryb - od kanapek ze śledziem (10 zł), po klasycznie smażone lub wędzone ryby z dodatkami. Dorsz, halibut, łosoś, karmazyn i pstrąg to koszt 12 zł za 100 g, za tyle samo flądry zapłacimy 10 zł. Z wędzonych ryb do wyboru mamy: makrelę (5 zł/100 g), pstrąga i halibuta (10 zł/100 g). Za krewetki zapłacimy 24 zł (10 sztuk). Propozycją dla najmłodszych są paluszki z dorsza (15 zł).
Nową rzeczą na Jarmarku są też foodtrucki, które stanęły na ul. Długie Ogrody , w bezpośrednim sąsiedztwie stoisk antykwariuszy . Znajdziemy wśród nich m.in. burgery (19-25 zł), zapiekanki (14-20 zł), dania kuchni indyjskiej (30-45 zł) i oryginalne hot-dogi z dodatkami (17-23 zł).
Jarmark św. Dominika: kulinarne klasyki
Również w tym roku nie brakuje stoisk z jarmarczną klasyką, na których znajdziemy: szaszłyki (12 zł/100 g), karkówkę z grilla (12 zł/100 g), kiełbasę z grilla (9 zł/100 g), golonkę (12 zł/100 g), bigos (18 zł/250 g), kaszankę (15 zł/100 g) i gołąbki (15 zł/1 sztuka). Do tego dodatki: warzywa z patelni (10 zł), pieczarki (10 zł) lub smażone ziemniaki (10 zł). Pajdę chleba ze smalcem i dodatkami dostaniemy w cenie od 6 do 15 zł, a oscypki za ok. 3-4 zł.
Nie brakuje oczywiście fast foodów takich jak zapiekanki (10-15 zł), kiełbasa na talerzu lub w bułce (20 zł) czy burgery (17-24 zł).
Jarmark św. Dominika: najważniejsze informacje
Ze słodkości czekają na nas lody rzemieślnicze (ok. 5 zł za porcję) i gofry (5-15 zł). Minęła moda na bubble waffle, mniej jest też stoisk z tajskimi lodami.
Piwa na Jarmarku napijemy się w cenie ok. 10-12 zł. Wśród oferty alkoholowej znajdują się też takie propozycje jak limoncello (12 zł), pijana wiśnia (12 zł), fruttiseco (12 zł), cydr (12 zł) czy grzaniec (10 zł). Lemoniadę dostaniemy w cenie 10 - 12 zł, kawa to koszt ok. 5-14 zł.
Jarmark św. Dominika: gdzie zjemy
Warto przypomnieć, że podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika wydzielonych zostało sześć stref gastronomicznych:
- Wyspa Ołowianka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Park Świętopełka - kuchnie świata, codziennie w godz. 10-22
- Targ Rybny - stacja "Ryba na Rybnym", codziennie w godz. 10-21:30
- Długie Ogrody - kuchnia polska, foodtrucki, codziennie w godz. 10-21:30
- Plac Kobzdeja - ministrefa ze słodkościami, codziennie w godz. 10-20
- Ul. Grobla I - ministrefa gastronomiczna, codziennie w godz. 10-20
Dodatkowo w dwie jarmarkowe noce (9/10 i 10/11 sierpnia) w godz. 21:30 - 2 przy Gdańskim Teatrze Szekspirowskim staną food trucki.
Jedzenie na Jarmarku: podsumowanie
Jak słusznie zauważają nasi czytelnicy, na Jarmarku nie jest tanio. Warto pamiętać o tym, że podane ceny często dotyczą 100-gramowej porcji i nie uwzględniają dodatków w postaci frytek i surówki. Jak udało nam się dowiedzieć, po pierwszych kilku dniach Jarmarku niektórzy wystawcy zdecydowali się nieco obniżyć ceny, dotyczy to jednak mniej popularnych przysmaków, a nie "klasyków". Skoro jest popyt, jest i podaż - w strefach gastronomicznych ludzi nie brakuje, szczególnie w porze obiadowej.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Dobrze sprawdza się wydzielenie kilku stref gastronomicznych na terenie całego wydarzenia. Dzięki temu wyprawy na Jarmark mogą być bardziej spontaniczne, bo jedzenie zawsze znajduje się w odległości kilku minut spacerem.
Smakołyków ze stoisk kulinarnych możemy spróbować do 18 sierpnia, czyli końca Jarmarku św. Dominika.
Wydarzenia
Opinie (133) ponad 20 zablokowanych
-
2019-08-01 08:38
Skąd się biorą ceny
Kiedyś miałem stoiska z jedzeniem na jarmarku ale sobie odpuściłem.
Wysokie ceny biorą się z kosztów stoiska jakie bierze organizator czyli międzynarodowe targi gdańskie. Niestety wiele osób bierze te drogie stoiska bo przecież jarmark odwiedza 6 mln ludzi, ale oni nie kupują niestety.
W tym roku jeszcze targii biorą extra procent od utargów i narzucają ceny aby nie były za wysokie, więc wyciskają wystawców jak tylko mogą.- 11 2
-
2019-08-01 08:00
Szok kaszanka
Kaszanka za 150 zł /kg.....z czego jest zrobiona(co w środku) z płatkami złota,podawana na angielskiej porcelanie srebrne czy złote sztućce,a może kaszanka sprowadzana z zagranicy zrobiona z autoryzowanego (zastrzeżone licencjonowanego) przepisu przez super kucharza.Szukalem na różnych stronach menu hoteli i takiej ceny za kg nie znalazłem!!No takie ceny tylko na jarmarku.
- 11 1
-
2019-07-31 16:58
sama ściema i drożyzna dla turystów, dużo bardziej polecam udać się do baru mlecznego o nazwie Turystyczny albo baru Neptun (1)
- 16 4
-
2019-07-31 23:41
Neptuna nie polecam,pazerota właścicielki niszczy nasze zdrowie.Może teraz jak jest ruch to zjemy w miarę świeże... Później nie ma szans.
- 1 1
-
2019-07-31 15:35
Skoro takie g... sprzedają, to oczywiście mają na to chętnych (5)
Kto zabroni strzyć barany, skoro same wchodzą pod maszynkę? Każdy ma rozum i wie co robi. Ja osobiscie za mrożoną rybę która ważyła w lodzie 100g a później po panierowaniu przybiera do wagi 350g serdecznie dziękuje.
Ale jak wspomniałem - są fryzjerzy, bo jest kogo strzyc.- 96 3
-
2019-07-31 22:58
to tak jak w tych bufetach na wage
doważają jedzenie czym mogą - sosami , panierkami itd , itp
- 6 0
-
2019-07-31 16:45
Zasłużony udział w goleniu ma Miasto Gdańsk. Zapytajcie w jakimś większym stoisku ile płacą za czynsz, (3)
to przestaniecie się takim cenom kiełbasy dziwić.
- 9 12
-
2019-07-31 17:02
(2)
nikt nie zmusza ich żeby tam stać i sprzedawać, prawda?
- 12 1
-
2019-07-31 17:05
Czy ktoś pisał o tym, że ktoś kogoś zmusza? (1)
Wspomniałem tylko, że to my, rękami magistratu, powodujemy że wciska się ludziom kit za duże pieniądze. Nie wiem jak ty, ale ja w ten sposób ludzi traktować nie lubię. Nie wiem, może dlatego że chodzić w dresie też nie lubię.
- 2 6
-
2019-07-31 22:03
Ale gdyby ludzie przestali tę paszę kupować, to i bud byłoby mniej, a miasto nie mogłoby pobierać z tego tytułu czynszów.
A tak machina działa doskonale i wszyscy zadowoleni.
- 9 0
-
2019-07-31 22:56
ciekawe czy kiedykolwiek sanepid bada zawartosc pierogow i pierożków?
co tam tak naprawdę jest
- 16 0
-
2019-07-31 22:50
fatalnie wyglądają chodniki i ulice upaskudzone tym straganowym żarciem
tłuste plamy, jakieś resztki, feeee
- 9 1
-
2019-07-31 22:04
Opinia wyróżniona
Bardzo dobry pomysł z wydzieleniem stref
Nie wiem, czy skorzystam, ale fajnie, że ktoś pomyślał. Brawo.
- 14 9
-
2019-07-31 21:55
drogo mało niesmacznie !!!
- 10 0
-
2019-07-31 20:58
Uwaga
Okropne gofry naprzeciw kładki, fuuu
- 13 1
-
2019-07-31 20:29
Ceny z kosmosu
Jarmark to z zasady produkty tanie i dostępne dla wszystkich.
Tymczasem proponowane ceny wysokie jak z restauracji
Zapiekanka 14 zł masakra- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.