- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (15 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (136 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jedzenie na telefon: testujemy dania zamówione do domu
Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos. Postanowiliśmy sprawdzić, co restauracje z Trójmiasta, które na co dzień nie świadczą usług "na telefon", oferują w specjalnym menu. Poniżej kulinarne propozycje od restauracji Przepis na..., Tu można marzyć by Tomasz Deker i Petit Paris.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - aktualizacja na bieżąco
Gdańsk - jedzenie na wynos
Gdynia - jedzenie na wynos
Sopot - jedzenie na wynos
Zagrożenie koronawirusem zmusiło wielu z nas do pozostania w domu. Ulice opustoszały, korki zniknęły, większość sklepów i obiektów usługowych została zamknięta, w tym wszystkim nasze ulubione kawiarnie, bary, restauracje i bistra.
To jest niewątpliwie trudny czas dla gastronomii i ogromne wyzwanie. Całe szczęście, że większość lokali nadal działa, choć w zmienionym trybie. Restauracje, które wcześniej serwowały dania wyłącznie na miejscu, umożliwiają teraz zamówienie jedzenia na telefon, z dostawą do domu lub odbiorem osobistym.
Co zatem możemy zamówić na wynos? W zasadzie wszystko: od pizzy, przez specjalne lunche, po dania deluxe i to z każdej kuchni świata. Te restauracje, które wcześniej nie dowoziły jedzenia, przygotowały teraz specjalną ofertę, w której znalazły się dania charakterystyczne dla ich kuchni, a także całkiem nowe i smaczne propozycje kulinarne.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie ważne informacje
Przez trzy ostatnie dni zamówiłam jedzenie na telefon z trzech miejsc. Zależało mi, aby sprawdzić, jak różnorodne propozycje przygotowały restauracje w ramach oferty na wynos. Znalazłam zatem coś dla fanów pichcenia w domu, miłośników pożywnych lunchy i smakoszy wykwintnej kuchni.
Na mojej liście znalazły się: restauracja Przepis Na z Moreny, francuska restauracja Petit Paris z Sopotu i brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker z Oliwy. Komunikacja i realizacja zamówień były bez zarzutu i z zachowaniem wszystkich wymagań higienicznych.
Restauracja Przepis na... (Morena)
Zacznę od oryginalnej oferty restauracji Przepis Na..., która oprócz dań z karty i garmażu, które bez problemu można zamówić przez telefon, przygotowała Skrzynkę z Przepisu (90 zł). Znajdują się w niej składniki na trzy obiady dla dwóch osób oraz proste przepisy, jak przygotować dania. A także świeżo upieczona chałka i chleb.
Bardzo spodobał mi się ten pomysł, tym bardziej że zachęca do gotowania i rozwijania kulinarnych umiejętności. Natychmiast więc zamówiłam skrzynkę, w której znalazły się:
- schab 240 g (dwa kotlety);
- mięso mielone 200 g;
- ciasto na pizzę (2 kulki);
- składniki do pizzy (mozzarella, chorizo, oliwki);
- marchew 4 sztuki;
- szczypior 1 szt.;
- ziemniaki 0,5 kg;
- imbir 1 szt.;
- cebula 4 szt.;
- chleb 1 bochenek (różne);
- chałka;
- jabłko 2 szt.;
- pomarańcza 2 szt.
Zamówienie opłaciłam przelewem. Skrzynka została dostarczona pod drzwi wejściowe do kamienicy, w której mieszkam. Wszystkie produkty zostały odpowiednio zapakowane, część w papierowe torebki, a mięso, sery, oliwki i chorizo w opakowaniu vacuum, co znacznie wydłuża czas ich gotowości do spożycia.
Dołączone receptury są rzeczywiście bardzo proste i każdy sobie z nimi poradzi, a są to przepisy na: pizzę z chorizo i oliwkami, kotlety schabowe z ziemniakami puree i surówką z marchewki i jabłka oraz kotlety mielone z ziemniaczanymi talarkami i marchewką gotowaną z masełkiem i bułką tartą. Oczywiście takie podstawowe dodatki, jak ulubione przyprawy, masło, olej, mąkę czy bułkę tartą musimy mieć wśród naszych domowych zapasów.
Czytaj też: Trójmiejskie restauracje rozdają zakwas na chleb
Od razu, według przepisu z restauracji, zrobiłam pizzę, która była bardzo smaczna. Otrzymane składniki były naprawdę przyzwoite. Ser ciągnął się jak powinien, ciasto było chrupiące, chorizo lekko pikantne, a sos pomidorowy wspaniale doprawiony ziołami. Przyzwoita pizza z domowego wypieku. Wyśmienity okazał się chleb pszenny i chałka, z masłem, którą z nieukrywaną przyjemnością zjadłam na śniadanie.
Pomysł ze skrzynką to świetne rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy wolą sami przygotować sobie obiad w domu, ale z racji izolacji nie chcą wychodzić do sklepu, a nie zrobili zapasów na wszystkie kulinarne zachcianki. Jutro u mnie będzie schabowy.
Brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker (Oliwa)
Restauracja, którą prowadzi Tomasz Deker, również dostosowała się do trudnej sytuacji i realizuje zamówienia dań na wynos z odbiorem osobistym. Możemy zamówić dania z karty z 10 proc. rabatem oraz codziennie inny zestaw lunchowy (zupa i danie główne) w cenie 26 zł plus deser w prezencie. Płatność oczywiście kartą. Oprócz potraw w ofercie są także pyszne chleby. Zamówienia na lunch i dania z karty przyjmowane są do godz. 12, a odbiór od godz. 12 do 15.
Zamówiłam lunch:
- krem z dyni;
- pierś kurczaka alla Milanese, ziemniaki puree, marchew z groszkiem;
- placek jogurtowy z jabłkami i migdałami.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym był cudownie aksamitny, delikatnie pikantny i słodki. Przepyszny.
Pierś kurczaka alla Milanese to bardzo delikatny kotlecik z panierce z parmezanu i bułki tartej. Panierka cienka, nieodpadająca, a pierś soczysta. Smakowity kotlecik. Do tego znakomite puree ze szczypiorkiem i marchewką z groszkiem.
Placek jogurtowy z jabłkami i prażonymi migdałami był po prostu obłędny. Fenomenalne ciasto - puszyste i wilgotne.
Całość okazała się bardzo udanym i sycącym zestawem.
Petit Paris (Sopot)
Petit Paris to opcja dla tych, którzy tęsknią za bardziej wyszukanymi smakami. Sopocki lokal proponuje specjalne menu, z którego możemy wybrać dania do tej pory serwowane na miejscu, ale w nieco niższych cenach, czyli przystawki, zupy i dania główne.
Z Petit Paris zamawiam wprost pod moje drzwi kilka pozycji:
- tatar z marynowanego pstrąga, czerwony grejpfrut, chrzan, szczypior, musztarda francuska i mus z wędzonej makreli (18 zł);
- krem z pieczonego topinamburu, prażone kasztany, crème fraiche, truflowa brioszka (15 zł);
- domowe pierogi nadziewane pieczoną kaczką glazurowane w maśle, mus z pieczonych jabłek, majeranek i karmelizowana żurawina (20 zł za 6 sztuk).
Tatar z pstrąga był znakomity. Marynowana ryba bardzo delikatna, a jej pełny smak został wydobyty po połączeniu fenomenalnie dobranych składników. Francuska musztarda i chrzan nadały lekkiej ostrości, zaś cytrusy świeżości. Mus z wędzonej makreli jeszcze bardziej podkręcił rybny smak. Wszystkie dodatki zagrały tu idealnie.
Krem z topinamburu był dość gęsty o subtelnym, słodkawym i orzechowym posmaku z chrupiącymi kasztanami. Dobry, ale zabrakło mi w nim jakiegoś dodatku na przełamanie słodyczy kasztanów i topinamburu, coś bym tu jeszcze dorzuciła...
Domowe pierożki z pieczoną kaczką zrobione zostały po mistrzowsku - świetnie doprawiony farsz, cieniutkie jak pergamin ciasto. W towarzystwie słodko-kwaśnego musu z jabłek, słodkiej marynowanej dyni i karmelizowanej żurawiny smakowały obłędnie i zniknęły z pudełka w okamgnieniu.
Tym razem poszczególnych ocen nie będzie, bo wszystkie restauracje spisały się na medal i trzymają poziom także podczas realizowania zamówień na wynos. Każda z nich oferuje coś innego i bardzo dobrego, a wypełniona po brzegi skrzyneczka od restauracji Przepis Na skradła moje serce.
W tej trudnej sytuacji gastronomia znajduje dla siebie nowe formy pracy i obsługi klientów! Doceńmy to i pomóżmy naszym ulubionym restauracjom przetrwać kryzys i zamawiajmy na wynos!
O autorze
Miejsca
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2020-03-20 14:10
Walka o przetrwanie (2)
A ja głupi myślałem, że restauratorzy walczą o przetrwanie, ale do niektórych widocznie nie dotarły jeszcze realia.
Wystarczy rzucic okiem na ceny w menu wirusowym Winnego Grona. Zupy po 25 zl, a wymyslne dania glowne po 50 zl.
Good Luck- 93 9
-
2020-03-20 14:23
Chyba nie do końca (1)
Cena za zupę jest 29 zł za 2 porcje, czyli wychodzi po 14,5 zł za najlepszą grzybową w Trójmieście. Dania obiadowe też po 25-30 zł od osoby. Rozumiem, że można zjeść taniej, ale jeśli ktoś chce np. świętować jakąś okazję z najbliższymi, to miło, że ma możliwość zamówić też bardziej wykwintne dania, a nie tylko pizzę i burgery za 20 zł. Te oferty są skierowane dla osób, które wcześniej korzystały z danych restauracji.
- 3 25
-
2020-03-20 15:09
No to żeby się nie przeliczyły.
Nawet jako wierny klient nie będę wydawał majatku na papu z mikrofalówki.
Na czas zarazy proponuje sie skupic na normalnym kliencie, a nie garstce wiernych konsumentow.- 19 0
-
2020-03-20 15:01
miałam troszkę nadzieję, że - z powodu kwarantanny - arcydzieła recenzji kulinarnych wiadomego mistrza nie będą się ukazywać. bardzo się myliłam.
- 27 0
-
2020-03-20 14:36
Przepis na z Moreny maskara (1)
Przejrzałysmy z koleżanką ofertę produktów Przepis na za 90 złotych. Podliczając z dużą górką proponowane produkty, to z całym szacunkiem gruba przesada. Rozumiemy wsparcie gdańskich restauracji, ale każdy w tym czasie nie szasta gotówką i to już aż niesmaczna przebitka z państwa strony. Pozdrawiam
- 54 2
-
2020-03-20 14:55
chętnie sprawdzę kalkulację
Możecie wstawić kalkulację - jestem ciekawa :)
- 9 2
-
2020-03-20 13:01
(10)
Ceny nie dla Polaków
- 159 20
-
2020-03-20 13:57
(1)
90 zeta za składniki na trzy obiady dla dwóch osób? 20 zeta za pierogi z kaczką? zupa i drugie za 26 zeta? z jakiej Polski jesteś? Z?
- 29 1
-
2020-03-20 14:45
tanio
przeczytaj dokładnie artykuł i sprawdz ceny! 26 zł za kg piersi z kurczaka widziałeś co sie dzieje?
- 4 10
-
2020-03-20 13:12
Oczywiście, bo warunki prowadzenia restauracji w Polsce są nie dla Polaków. (7)
Sanepid, traktujący kuchnię w knajpie niemalże na równi z laboratorium medycznym. ZUS, traktujący każde przedsiębiorstwo jak dojną krowę. Do tego kwota wolna od podatku na śmiesznym poziomie. W takich warunkach zawsze będziemy wschodnią ścianą Europy.
- 38 8
-
2020-03-20 13:17
Widzielm kuchnie (3)
W tym programie Gesler rewolucje syf kila i mogiła niektóre. Nie wiem czy sanepid w ogóle działa w tym kraju...
- 19 3
-
2020-03-20 13:18
"W tym programie Gesler " - ty tak na serio? (2)
Widziałeś coś w programie, który zarabia na siebie pokazując wyrywkowo tylko to co się sprzeda na antenie? To jest dla ciebie wykładnia?
- 10 8
-
2020-03-20 14:13
patrz a z tvn i faktow wszyscy biora wszystko na serio
nie dziwne?
- 7 6
-
2020-03-20 13:29
Fakt, ale...
... czasem ma się wrażenie, że trudno już znaleźć taką restaurację, która w tym programie nie była.
- 11 0
-
2020-03-20 13:17
Taka ciekawostka ze świata sanepidu. (1)
Żeby serwować klientowi głupie frytki, nie te mrożone, trzeba mieć osobne pomieszczenie do obierania ziemniaków. Teraz pomyślcie jak to przekłada się na koszty i dlaczego wszędzie serwują mrożone.
- 28 1
-
2020-03-20 14:12
w ktorej knajpie uraczysz ziemniaka z pola? wszystko "purre" z proszku
- 14 4
-
2020-03-20 14:11
u geslerowaj widac jaki porzadek i labolatorium maja na kuchniach w knajpach
i najtansze g..... kupowane do menu w lidlu i biedronce...
- 16 1
-
2020-03-20 14:26
Plastik (1)
Ech i wszystko w plastiku,co z walka o ziemie?
- 27 1
-
2020-03-20 14:41
okazało się, że to nie jest ważne, ważne jest przetrwanie, uye bało im ręce i z tych zapasów co zakupili nic nie potrafią zrobić dlatego kuują na wynos w plastiku :D
- 6 1
-
2020-03-20 14:33
Dajcie spokój ludzie!
Ile można jeść? Tylko brzuchy od żarcia rosną! A koronawirusa się nie bójta! To się niebawem skończy!
- 19 1
-
2020-03-20 14:32
Nie lepiej zamówić gotową pizzę niż składniki na pizzę, którą trzeba zrobić? Sklepy sa otwarte więc można po składniki samemu pojechać :D
- 34 0
-
2020-03-20 14:15
Normalne ceny to w papudajni polecam:-)
- 6 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.