Wiadomości

stat

Jedzenie na urodziny, bankiety i święta. Skąd zamówić catering w Trójmieście?

Gotować każdy może, ale nie każdy potrafi, lubi i chce się tym zajmować. Organizując przyjęcie warto jednak zadbać o to, żeby na stole znalazło się coś więcej niż chipsy i słone paluszki. Z odsieczą przychodzą firmy cateringowe, w których możemy zamówić poczęstunek zarówno dla kilkunastu, jak i kilkudziesięciu czy kilkuset osób.



Czy korzystałeś z ofety firm cateringowych?

często to robię, to bardzo wygodne rozwiązanie 9%
zdarzyło mi się, kiedy organizowałe(a)m dużą imprezę 22%
lubię gotować i zawsze robię to samodzielnie 23%
nie, to dla mnie za drogie 37%
nie organizuję imprez 9%
zakończona Łącznie głosów: 203
Okazji do spotkania się przy wspólnym stole jest naprawdę dużo, zaczynając od urodzin czy imienin, kończąc na zbliżających się wielkimi krokami świętach Bożego Narodzenia czy sylwestrze. Działające w Trójmieście firmy cateringowe przygotowane są na każdą z tych okazji. Do wyboru mamy zarówno tradycyjną kuchnię polską, jak też dania wegetariańskie i oryginalne słodkości.

Magic Fruits, czyli owoce w czekoladzie

Catering to nie tylko tradycyjne dania obiadowe czy bankietowe przekąski. Prawdziwą furorę na imprezach robią oczywiście słodkości. Warto podać je w niebanalny sposób. Magic Fruits to owoce oblane belgijską czekoladą. Najbardziej popularną propozycją jest Jabłko Toffi. Jest to bardzo popularny deser m.in. w Stanach Zjednoczonych czy w Wielkiej Brytanii. Na tę kompozycję składają się soczyste, świeże jabłka, polewa toffi własnej produkcji, dodatki w postaci orzechów lub chrupiącego crunchy i belgijska czekolada.

- Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również od niedawna oferowane przez nas bukiety owocowo-czekoladowe. W tym przypadku zdecydowanie górują truskawki w mlecznej czekoladzie z dodatkiem orzechów lub wiórków kokosowych, uzupełnione o bardziej egzotyczne owoce, jak np. ananas czy kiwi. To wszystko ubrane jest w niezwykłą formę przepięknego bukietu owocowego - mówi Tomasz Piernicki, właściciel Magic Fruits.
Owocowo-czekoladowe słodkości możemy zamówić zarówno na kameralną uroczystość, jak i wesele czy inne duże wydarzenia. Dostaniemy je też stacjonarnie w 40 punktach w Trójmieście. Owoce możemy zamówić też na święta lub sylwestra. Za flagowe Jabłko Toffi zapłacimy 9,90 zł, ceny większych zamówień zależą m.in. od ilości deserów, dodatków oraz ich wyglądu, z kolei bukiet czekoladowo-owocowy z indywidualną dedykacją z okazji świąt czy urodzin kosztuje od 119 zł z dostawą do domu lub biura. Jedną z najważniejszych cech deserów jest możliwość ich personalizacji.



MK Gastro, czyli tradycyjna kuchnia w nowoczesnej odsłonie

MK Gastro specjalizuje się w tradycyjnej kuchni, którą tamtejsi kucharze starają się przyrządzać w innowacyjny sposób. Popisowym daniem jest kaczka w sosie pomarańczowo-imbirowym oraz rolada wołowa z korniszonem i ogórkiem kiszonym. Na specjalne życzenie możemy jednak zamówić dania z kuchni całego świata.

- MK Gastro zatrudnia kucharzy, którzy są w stanie przygotować praktycznie każdą potrawę, od staropolskiej kuchni po kuchnię fusion, azjatycką, jak i molekularną. Jeden z naszych kucharzy odbył szkolenie w Akademii Molekularnej Jean Bos - mówi Marcin Kozłowski, właściciel restauracji.
Klienci najczęściej zamawiają przekąski typu finger food, czyli małe dania, w sam raz na jeden kęs.

- Obsługujemy wszelkie zlecenia, od przerw kawowych, lunchów i szybkich kolacji podczas szkoleń i konferencji po uroczyste kolacje dla 200 osób w Teatrze Szekspirowskim. Organizujemy również obsługę gastronomiczną podczas wydarzeń plenerowych od 100 do ponad 5 tys. osób. Bardzo często mamy też zlecenia od klientów indywidualnych, którzy organizują imprezy domowe od chrzcin, pierwszej komunii po śluby, rocznice, wesela i stypy. Catering w takim przypadku polega na tym, by klient poczuł się w domu jak w najlepszej restauracji - mówi Marcin Kozłowski.
MK Gastro również oferuje catering na spotkania wigilijne i świąteczne. Ceny zależą od liczby osób i zakresu obsługi. Przerwy kawowe to koszt od kilkunastu złotych za osobę, lunch to ok. 20 zł, a kolacja od 100 zł.

Kuchnia polska w Kuchni Popówka

Wśród najpopularniejszych dań serwowanych przez Kuchnię Popówka znajdują się devolaye, gulasze, kurczak curry, frytki belgijskie i wegetariańskie kotleciki. Na uwagę zasługuje też wypiekany na miejscu chleb. Zamawiając catering możemy wybrać opcję dietetyczną, bezglutenową i wegetariańską. Właściciele są otwarci na wszelkie propozycje klientów, dlatego wybór dań nie ogranicza się do zamkniętej listy. Nie ma też problemu z zamówieniem potraw świątecznych czy sylwestrowych.

Ceny zależne są od rodzaju menu i liczby osób. Przykładowo: dwudaniowy obiad zamawiany do firmy to koszt 14-17 zł za osobę. W stacjonarnym bistro dostaniemy też bieżąco przygotowywane jedzenie na wagę w cenie 2,85zł/100g.

A Nóż Widelec, czyli polsko-włoska uczta

Catering w stylu włoskim? Nie ma sprawy! Jeśli najdzie nas ochota na toskańską kuchnię, śmiało możemy zgłosić się do restauracji A Nóż Widelec. Znajdziemy tam przede wszystkim smaki północnych Włoch, ale też tradycyjną kuchnię polską oraz regionalne produkty wprost z kaszubskiej wędzarni. Restauracja ma doświadczenie w obsłudze imprez od 10 do nawet 2,5 tys. osób.

- Często wykorzystujemy domowe zacisze naszych klientów i obsługujemy imprezy w domach, willach, dworach i dworkach, bardzo często zapewniamy catering w plenerze, podczas różnego rodzaju festynów, spotkań i uroczystości - mówi Marek Jędraszko, właściciel restauracji.
W A Nóż Widelec mamy też możliwość zamówienia cateringu na Boże Narodzenie i sylwestra.

Bezmięsnie w Avocado

Avocado specjalizuje się w cateringu wegetariańskim. Najczęściej klienci decydują się na małe przekąski typu "finger food".

- Wśród naszych propozycji znajdą się różnego rodzaju paszteciki, vegan sushi, tartinki z pastami warzywnymi, hummusami, najróżniejsze kotleciki z kasz, warzyw, ziaren, dipy, falafle, roladki bakłażanowe czy cukiniowe, nadziewane warzywa, tartaletki i mnóstwo innych opcji. Do tego oczywiście słodkości z naszej cukierni - deserki z ziarnami chia, quinoa lub tapioką, puddingi jaglane i nasze ciasta - serniki z tofu, jaglane i tarty czekoladowe. Możemy także zaoferować opcje bezglutenowe - mówi Joanna Krupicka, współwłaścicielka restauracji Avocado.
Restauracja obsługuje wydarzenia od kilku do kilkuset osób. Jedzenie można odebrać samemu lub zamówić kompletny catering zawierający stoły i wyposażenie, obsługę, napoje, bufet ciepły, zimny i słodki. Istnieje również możliwość zamówienia cateringu sylwestrowego. Ceny są różne i zależą od wielu czynników. Catering na przyjęcie w domu dla niewielkiej grupy osób może kosztować 200-300 zł. Inaczej wygląda sytuacja, gdy w grę wchodzi całodzienne lub całonocne wydarzenie, z obsługą i zróżnicowanym menu, wtedy ceny zaczynają się od np. 30/40 zł na osobę.

- Kilka lat temu jako pierwsi w Polsce zaoferowaliśmy catering wegański, czyli 100 proc. roślinny, przez kilka lat zajmowaliśmy się tylko tym i obsłużyliśmy setki imprez rodzinnych i dużych wydarzeń od festiwali po konferencje. Po kilku latach okazało się to jeszcze bardziej popularne, powstały podobne do nas działalności, nikogo już nie dziwi roślinny catering na imprezie firmowej czy urodzinach cioci. Jako weganka od kilkunastu lat bardzo cieszę się z takiego obrotu sprawy - mówi Joanna Krupicka.

Opinie (39) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień