• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie

Łukasz Stafiej
11 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Frytki z foie gras, hot-dog z kaczki z kimchi albo kanapki z pastrami z masłem grzybowym - w Trójmieście nie brakuje ciekawego jedzenia ulicznego. Poniżej znajdziecie kilka miejsc z nietuzinkowym street-foodem.



Kaszubski street-food



W barze Bółt zjemy kaszubskie przysmaki podane w nowoczesnej formie. W barze Bółt zjemy kaszubskie przysmaki podane w nowoczesnej formie.
Jeśli na kaszubskich wsiach stałyby barobusy, właśnie takie jedzenie powinny serwować. Co prawda nie wiem, czy to samo pomyślał sobie Piotr Ślusarz, utalentowany trójmiejski szef kuchni, ale jego koncept Bółt łączący tradycję kaszubską z nowoczesnością we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia dla każdego poszukiwacza smaków.

Zjemy tu m.in. hot-doga z kiszką ziemniaczaną w tempurze, domową wątrobiankę na chlebie smażonym, bułę z długo gotowaną wołowiną, kremem z ziemniaka czy zupę dziadówkę na maślance. Koniecznie trzeba spróbować kiszonek Ślusarza! Zjemy już za 12 zł.


Micha pełna smaków



W Midori zjemy zdrowe michy w azjatyckim stylu, czyli poke bowl. W Midori zjemy zdrowe michy w azjatyckim stylu, czyli poke bowl.
Poke bowl to świeży trend w polskiej gastronomii. Danie pochodzi z Hawajów (choć jest bardzo popularne również w Stanach) i ogólnie rzecz biorąc sprowadza się do miski wypełnionej ryżem, przeróżnymi świeżymi lub marynowanymi warzywami (np. awokado, ogórkiem, glonami wakame czy kiełkami) oraz - co najważniejsze - rybą czy innym dodatkiem jak szaszłyki-satay czy wędzone tofu.

Właściciel Midori - kreatywny kulinarny eksperymentator - Sebastian Jadczak w swoim barze Midori przy placu Dominikańskim 1/1 3 w Gdańsku komponuje poke bowl z przeróżnych składników, ale zawsze stawia na ich wysoką jakość i jak najmniejszy proces przetworzenia. Efekt końcowy: świeży, sycący i pełnowartościowy posiłek w azjatyckim klimacie. Cena: od 26 zł za miskę.

Frytki z całego świata



Fryta specjalizuje się we frytkach z przeróżnymi dodatkami. Fryta specjalizuje się we frytkach z przeróżnymi dodatkami.
Fryta w gdyńskim Batory Food Hall to pomysł młodego i zdolnego szefa kuchni gdyńskiego Neonu, Janka Kilańskiego, który do - zdawałoby się oklepanego - tematu frytek podszedł nietuzinkowo. W jego barze smażone ziemniaki serwowane są bowiem w postaci zestawów z dodatkami inspirowanymi smakami z różnych stron świata. Na przykład z wołowiną z czerwonym tajskim curry i orzechami, meksykańskim pico de gallo i nachosami, francuskim foie gras z truflowym majonezem czy z pomidorem, boczkiem i sałatą na modłę angielskiego kanapkowego klasyka BLT. Wszystko okraszone domowymi sosami. Oczywiście zjemy też standardowe fryty bez dodatków. Ceny od 8 zł.


Japońskie pierożki



Meso Gyoza to bar z japońskimi pierożkami. Meso Gyoza to bar z japońskimi pierożkami.
Japończycy - jak każda azjatycka nacja - też mają swoje pierogi. Gyoza podawane są zazwyczaj w postaci smażonej, ale w Meso Gyoza - nowym barze w Stacji Food Hall - zjemy je również w wersji na parze oraz z głębokiego tłuszczu.

Wybierać można w różnych nadzieniach i sosach. Polecamy z żeberkami w teriyaki z dodatkiem ostrego sosu z kimchi. Ceny zaczynają się od 18 zł. O jakość nie trzeba się martwić - bar jest prowadzony przez tego samego właściciela, co Meso Ramen, gdzie serwują według wielu najlepszy ramen w Trójmieście.

Hot-dogi gourmet



Oh My Dog serwuje rzemieślnicze hot-dogi z wysokiej jakości składników. Oh My Dog serwuje rzemieślnicze hot-dogi z wysokiej jakości składników.
Choć słowo "rzemieślnicze" staje się w gastronomii coraz bardziej wyeksploatowane, w przypadku Oh My Dog przy Podwalu Staromiejskim 94-95 jest zdecydowanie uzasadniona. Bar specjalizuje się w hot-dogach, ale nie mają one nic wspólnego z bułami ze stacji benzynowych.

To fast-food w wersji gourmet, a więc przygotowywany z wysokiej jakości produktów, wśród których królują całkowicie naturalne kiełbaski wykonywane przez małą, regionalną masarnię. Warto spróbować bułki na przykład z kiełbaską z dzika, gruszką i majonezem malinowym, z kiełbaską z kaczki i kimchi czy klasyka z cielęciną i cebulką prażoną. Są też hot-dogi specjalne, np. z grillowanym śledzikiem czy krewetkami w tempurze. Ceny od 15 zł.


Pastrami po polsku



W Klatce B zjemy kanapki z pastrami w kilku bardzo ciekawych kompozycjach. W Klatce B zjemy kanapki z pastrami w kilku bardzo ciekawych kompozycjach.
Podobno wizyta w Nowym Jorku się nie liczy, jeśli nie zjemy serwowanej tam na każdym kroku kanapki z pastrami. To tamtejszy street-foodowy klasyk znany na całym świecie. Właściciele gdańskiego bistro Klatka B przy Świętojańskiej 43/44 B postanowili zmierzyć się z peklowaną i wędzoną wołowiną na swój sposób.

W karcie znajdziemy kilka pozycji, w których pastrami pojawia się w zaskakujących odsłonach, łączących międzynarodowe akcenty z polskimi smakami. Na przykład pastrami z kimchi i serem tylżyckim w grillowanym chlebie, na słodko z hummusem daktylowym i konfiturą z cebuli lub z kaszanką i jabłkami w paście miso chilli. Albo w wersji umami - z masłem grzybowym, cheddarem i konfiturą z kiszonej kapusty. Do tego kilka innych kompozycji, które udowadniają, że kreatywności tutejszemu szefowi kuchni nie brakuje. Ceny od 24 zł. Warto zamówić z kieliszkiem polskiego wina albo szotem ziemniaczanej wódki.

Miejsca

Opinie (113) ponad 10 zablokowanych

  • a czy choc raz sanepid kontroluje takie budki ? (1)

    • 8 1

    • Nie. Sanepid nawet nie kontroluje szczepionek, ktore reklamuje.

      • 4 1

  • Mam już dosyć rzemieślniczych wymysłów i knajp z menu pisanym kredą (9)

    zjadłbym sobie jakiegoś chamskiego kebsa z drewnianej budy

    • 50 8

    • Bar "U szwagra" w Oliwie przy dworcu (1)

      Niezmienny wystrój oraz smak z lat 90. Pycha polecam ! Pamiętam jak z mamą czasem tam przychodziłem wracając z kolejki...

      • 7 0

      • ,, kebab arabski ,, petarda

        • 4 0

    • Pamietam, był taki jeden w Sopocie, koło Monciaka, po lewej. (3)

      Moje wspomnienie po tym kebabie to najwieksza i najbardziej obrzydliwa kupa jaką zrobiłem w życiu.

      • 3 2

      • Haha. Tam były 2 knajpy, ta bardziej oddalona od Monciaka była nawet dobra. (2)

        Na tamte czasy, lata 90,to było super jedzenie, nigdzie indziej nie spotykane. Właściciel z Bliskiego Wschodu mieszkal na Brodwinie. Była tam szorama, fajny kebab, tylko że zupełnie inaczej przyrządzany niż teraz bułka była jak od Hot doga z dwoma kawałkami mielonego mięsa, do tego cebula , ogórek kiszony i dużo ostrego sosu. Pycha! To se ne wrati...

        • 7 0

        • Sopocki kebab

          on ciągle jest!

          • 5 0

        • O to to!

          Też fajnie wspominam to jedzenie, bardzo ostry sos i cebula z ogórkiem, która łagodziła ten smak. Ponoć gdzieś to przenieśli, ale nie wiem gdzie.

          • 3 0

    • a ktoś ci broni?

      na szczęście skończyły się czasy gdy nic nie można było dostać - nawet nie wiesz jakim błogosławieństwem jest różnorodność :)

      • 2 1

    • Takich kebsów nie brakuje w Trójmieście (1)

      więc kto Ci broni?

      • 14 3

      • Ksiądz, dziś piątek

        • 13 2

  • W tyłkach sie poprzewracało ...

    Rzemieślnicze hot dogi gourmet i kraftowe piwo w koncepcie kulinarnym będącym modną destynacją wśród miejskich nomadów i poszukiwaczy smaku.

    Chyba najmniej w tym wszystkim chodzi o jedzenie ....

    • 18 2

  • Najlepiej jak podają np smalec z fasoli albo carpaccio z buraka albo flaczki z soi .

    • 10 1

  • Najlepiej i najsmaczniej ... (15)

    To gotuje moja dziewczyna Ania!

    • 41 9

    • Potwierdzam wszystko robię dobrze i chętnie każdego ugoszczę.
      Pozdrawiam Ania :)

      • 5 1

    • Wy lepiej, jeden z drugim ... (6)

      Zajmijcie się swoimi dziewczynami (jeśli w ogóle istnieją)
      Bo kwiatów od was to już dawno nie widziały ...

      • 6 5

      • (5)

        No tak, wszystkie bukiety od nich powędrowały do Twojej. :P

        • 9 3

        • Zdecydowanie bardziej lubi bizuterie ... (3)

          Kwiaty posiada własne - w ogrodzie przed domem.
          Gdzie również znajduje się rattanowa sofa, na której siedząc wspólnie i trzymając się za ręce wpatrujemy się w gwiazdy, wieczorową letnią porą.
          Jest wtedy cudownie ...

          • 2 4

          • (1)

            boszzzz, co za lukier i kicz...i pewnie jak jej wyjmujesz palec z pupy to nie wali kupa tylko pachnie fiołkami?

            • 1 6

            • Nie interesuje nas czytelników tego portalu
              co lubi twój chłopak i gdzie go dotykasz.
              Buahahaha,,,

              • 1 0

          • Kojarzę te rattanowa sofę.
            Ostatnio mocno trzeszczała.
            Wyrylem na poręczy uczem:"tu byłem".

            • 2 3

        • Anna

          Łooooo Panieeeee....

          • 5 0

    • (2)

      Zgadza się!! Kolację ze śniadaniem przygotowuje po mistrzowsku!!

      • 26 3

      • Widze, ze niejedna osoba tutaj ... (1)

        Bedzie chciała skorzystać z usług protetycznych po obiedzie!

        • 13 1

        • do zobaczenia w waszej sypialni

          • 2 4

    • potwierdzam

      • 5 2

    • Też potwierdzam.
      Najlepsze są lody na deser.

      • 16 2

    • To prawda

      Potwierdzam. Najlepsze ma udka i piersi, długo duszone

      • 28 3

    • potwierdzam i nie tylko to robi dobrze.

      • 33 4

  • Street food + food truck

    Drogo, drogo i jeszcze raz drogo.
    Zapiekanka, paj, bułka z pieczarkami, frytki z majonezem, bułka jarska - to było to!!
    To coś, co sprzedaje się teraz, jest smaczne, ale po zjedzeniu takiego posiłku człowiek jest nadal głodny, do tego zapłacił jak za posiłek w barze (cały obiad).
    Tanie, proste i syte posiłki - to zrobiło by furrorę.
    Dość dobrą namiastką zapiekanki z tamtych lat są zapsy w Ikea

    • 12 1

  • W Midori jest pysznie...

    ... niestety lokalizacja mało zachęcająca; nagrobne wieńce i ławki z przesiadującymi pijakami. Proponowałbym zmienić lokalizację nawet o 200m a już będzie lepiej:).
    Właściciel baru - przemiły gość. Życzę powodzenia:)

    • 7 2

  • (2)

    nie narzekając kiedyś właśnie ( 20 parę lat temu) jedzenie w tym zapieksy pachniały , smakowały . Nie wiem czy to jest wina po prostu żywności czy kucharzenia czy tego że za wszelką cenę trzeba teraz się wybić i wyróżnić. Na pętli w Oliwie jest od 40 lat bar "szaszłyk" - strach tam wejść ale na 10 zł pyszna porcja gorącego prosto z pieca mięsiwa z cebulą i do tego zimne piwo. Hmm. Pozdrówka i smacznego dla wszystkich z pustym i pełnym brzuszkiem

    • 23 2

    • najpierw trzeba gdzieś pójść (1)

      a nie zachwycać się smakami młodości sprzed 30 lat, gdy byle...g urastało do nie wiadomo czego. Proponowałbym te 40 lat temu zajrzeć na zaplecze "Szaszłyka" na pętli.

      • 2 4

      • Często wychodzę bo lubię . Zajrzę tam obiecuje . Nie rozumiem jednak tego snobizmu. Czemu bułka z kaczka to hot dog. Hot dog to zawsze parowa . Albo danie wege w knajpie - smalec z fasoli. Jaki smalec ? Bez urazy

        • 7 1

  • Polecam "Chiński wiatr" - obok Galerii Zaspa - przepysznie i w przystępnych cenach (4)

    Za 20 zł najeść się mogą smacznie i zdrowo dwie osoby :-)
    A do tego klimatyczny wystrój i dużo miejsca.
    Naprawdę cieszę się, że tam zajrzałam.

    • 9 8

    • to mam niedaleko

      dziekuje

      • 0 0

    • Yyy nie (1)

      To jednak z droższych knajp chińskich i jednocześnie nie tak dobra.
      Nie wiem, co można tam zjeść za 20 zł na 2 osoby. Chyba 2x2 sajgonki.
      Nie gadaj, że osoba tam zje za 10 zł, bo popadasz w śmieszność. Za 2 osoby ostatnio zapłaciłem 80 zł.

      • 11 0

      • trzeba było zapłacić 20 zł

        • 6 1

    • Autoreklama?

      • 2 0

  • Rzemieślnicze Hot-Dogi :) (10)

    ale mi humor poprawiło na weekend

    • 84 3

    • mały hot dog w cenie drogiego burgera. (2)

      Te ceny street foodu w PL to pomyłka. Nieliczni zasługują na to by się tak cenić, większość sprzedaje drogie badziewie. Koło idei TAPAS to wszystko nie leżało.

      • 21 1

      • (1)

        to nie są hotdogi z parówką zwykła za 3zł/kg

        • 4 2

        • a jakie kur...?
          parówa to parówa

          • 6 1

    • (3)

      Powinno być kraftowe))

      • 21 1

      • Kraftowe są sosy do tych bułek (2)

        • 24 0

        • bułki też (1)

          • 2 0

          • Rzemieślnicze hot dogi
            Kraftowe sosy do hot dogów
            Autorskie bułki do hot dogów

            • 13 0

    • zabawne ale wyśmienite są

      • 3 0

    • (1)

      Sam mistrz przygotowywał.

      • 3 1

      • chyba z Malborskiego Zamku

        • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane