- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (131 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (9 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie
Frytki z foie gras, hot-dog z kaczki z kimchi albo kanapki z pastrami z masłem grzybowym - w Trójmieście nie brakuje ciekawego jedzenia ulicznego. Poniżej znajdziecie kilka miejsc z nietuzinkowym street-foodem.
Kaszubski street-food
Jeśli na kaszubskich wsiach stałyby barobusy, właśnie takie jedzenie powinny serwować. Co prawda nie wiem, czy to samo pomyślał sobie Piotr Ślusarz, utalentowany trójmiejski szef kuchni, ale jego koncept Bółt łączący tradycję kaszubską z nowoczesnością we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia dla każdego poszukiwacza smaków.
Zjemy tu m.in. hot-doga z kiszką ziemniaczaną w tempurze, domową wątrobiankę na chlebie smażonym, bułę z długo gotowaną wołowiną, kremem z ziemniaka czy zupę dziadówkę na maślance. Koniecznie trzeba spróbować kiszonek Ślusarza! Zjemy już za 12 zł.
Micha pełna smaków
Poke bowl to świeży trend w polskiej gastronomii. Danie pochodzi z Hawajów (choć jest bardzo popularne również w Stanach) i ogólnie rzecz biorąc sprowadza się do miski wypełnionej ryżem, przeróżnymi świeżymi lub marynowanymi warzywami (np. awokado, ogórkiem, glonami wakame czy kiełkami) oraz - co najważniejsze - rybą czy innym dodatkiem jak szaszłyki-satay czy wędzone tofu.
Właściciel Midori - kreatywny kulinarny eksperymentator - Sebastian Jadczak w swoim barze Midori przy placu Dominikańskim 1/1 3 w Gdańsku komponuje poke bowl z przeróżnych składników, ale zawsze stawia na ich wysoką jakość i jak najmniejszy proces przetworzenia. Efekt końcowy: świeży, sycący i pełnowartościowy posiłek w azjatyckim klimacie. Cena: od 26 zł za miskę.
Frytki z całego świata
Fryta w gdyńskim Batory Food Hall to pomysł młodego i zdolnego szefa kuchni gdyńskiego Neonu, Janka Kilańskiego, który do - zdawałoby się oklepanego - tematu frytek podszedł nietuzinkowo. W jego barze smażone ziemniaki serwowane są bowiem w postaci zestawów z dodatkami inspirowanymi smakami z różnych stron świata. Na przykład z wołowiną z czerwonym tajskim curry i orzechami, meksykańskim pico de gallo i nachosami, francuskim foie gras z truflowym majonezem czy z pomidorem, boczkiem i sałatą na modłę angielskiego kanapkowego klasyka BLT. Wszystko okraszone domowymi sosami. Oczywiście zjemy też standardowe fryty bez dodatków. Ceny od 8 zł.
Japońskie pierożki
Japończycy - jak każda azjatycka nacja - też mają swoje pierogi. Gyoza podawane są zazwyczaj w postaci smażonej, ale w Meso Gyoza - nowym barze w Stacji Food Hall - zjemy je również w wersji na parze oraz z głębokiego tłuszczu.
Wybierać można w różnych nadzieniach i sosach. Polecamy z żeberkami w teriyaki z dodatkiem ostrego sosu z kimchi. Ceny zaczynają się od 18 zł. O jakość nie trzeba się martwić - bar jest prowadzony przez tego samego właściciela, co Meso Ramen, gdzie serwują według wielu najlepszy ramen w Trójmieście.
Hot-dogi gourmet
Choć słowo "rzemieślnicze" staje się w gastronomii coraz bardziej wyeksploatowane, w przypadku Oh My Dog przy Podwalu Staromiejskim 94-95 jest zdecydowanie uzasadniona. Bar specjalizuje się w hot-dogach, ale nie mają one nic wspólnego z bułami ze stacji benzynowych.
To fast-food w wersji gourmet, a więc przygotowywany z wysokiej jakości produktów, wśród których królują całkowicie naturalne kiełbaski wykonywane przez małą, regionalną masarnię. Warto spróbować bułki na przykład z kiełbaską z dzika, gruszką i majonezem malinowym, z kiełbaską z kaczki i kimchi czy klasyka z cielęciną i cebulką prażoną. Są też hot-dogi specjalne, np. z grillowanym śledzikiem czy krewetkami w tempurze. Ceny od 15 zł.
Pastrami po polsku
Podobno wizyta w Nowym Jorku się nie liczy, jeśli nie zjemy serwowanej tam na każdym kroku kanapki z pastrami. To tamtejszy street-foodowy klasyk znany na całym świecie. Właściciele gdańskiego bistro Klatka B przy Świętojańskiej 43/44 B postanowili zmierzyć się z peklowaną i wędzoną wołowiną na swój sposób.
W karcie znajdziemy kilka pozycji, w których pastrami pojawia się w zaskakujących odsłonach, łączących międzynarodowe akcenty z polskimi smakami. Na przykład pastrami z kimchi i serem tylżyckim w grillowanym chlebie, na słodko z hummusem daktylowym i konfiturą z cebuli lub z kaszanką i jabłkami w paście miso chilli. Albo w wersji umami - z masłem grzybowym, cheddarem i konfiturą z kiszonej kapusty. Do tego kilka innych kompozycji, które udowadniają, że kreatywności tutejszemu szefowi kuchni nie brakuje. Ceny od 24 zł. Warto zamówić z kieliszkiem polskiego wina albo szotem ziemniaczanej wódki.
Miejsca
Opinie (113) ponad 10 zablokowanych
-
2019-10-11 11:36
Czy ktos moze mi wyjasnić dlaczego w Berlinie jest taniej? (10)
- 79 1
-
2019-10-11 15:05
nie jest
- 0 3
-
2019-10-11 14:40
niższe podatki, większy rynek, zamożniejsze portfele niż u nas
- 6 2
-
2019-10-11 14:22
Spytaj Turków
kebab goni kebaba
- 1 0
-
2019-10-11 14:22
BÓŁT
torebka na wynos 2,50 zł !!!!!!!!!!!!!!
dziękuję- 15 0
-
2019-10-11 13:10
Bo w Berlinie już dawno zrozumieli, że lepiej mieć 3x10 zł niż 1x18zł
- 37 0
-
2019-10-11 12:31
Bo więcej zarabiają. A co, kto bogatemu zabroni płacić mniej
- 7 0
-
2019-10-11 12:01
Bo na zachodzie, przedsiębiorca myśli w perspektywie dłuższej niż 8-10 mcy.
U nas, wszyscy ci "mistrzowie" kuchni nastawiają się na szybki zysk, a potem klops. Wiele z bud i restauracji opisywanych przez Haponiuk już nie ma (albo są pod zmienionymi nazwami ale tym samym właścicielem). Starają się robić z nas i**otów niestety...
- 31 0
-
2019-10-11 11:53
Dobre pytanie.
- 6 0
-
2019-10-11 11:44
bo nie będzie Niemiec pluł nam w twarz
Polaka stać, zastaw się a postaw
- 27 0
-
2019-10-11 11:43
Tez się zastanawiam
- 15 0
-
2019-10-11 14:58
Foie gras to barbarzyństwo.
- 8 1
-
2019-10-11 14:43
tylko bary mleczne,
260 kilometrów na nogach na miesiąc.- 5 1
-
2019-10-11 12:56
ale tytuł,ulica karmi,weżcie przestańcie świrować i fisiować.
- 8 0
-
2019-10-11 12:54
Klatka B
Klatka B to głównie smak zapieczonych naczyń, przydałoby się porządne szorowanie
- 11 2
-
2019-10-11 11:27
Hawaje należą do USA (4)
"Danie pochodzi z Hawajów (choć jest bardzo popularne również w Stanach)..."
Kiedy Hawaje proklamowały niepodległość? Czegoś nie wiem?- 66 3
-
2019-10-11 12:16
Chodzi chyba o danie rdzennych Hawajczykow, a ta kultura jest zupełnie odmienna, niż na (2)
kontynencie. O ile wiem, to tak to właśnie funkcjonuje w świadomości Hawajczykow :my i "mainland".
Czyli to co tu napisano nie jest błędem, tym bardziej, że część rdzennych mieszkańców Hawajow uważa USA za okupanta, który zagrabil ich ziemię.- 8 3
-
2019-10-11 12:22
(1)
Nie, w artykule chodzi o kontynentalne Stany Zjednoczone (tak jak napisałeś - mainland), a nie o odmienną kulturę Hawajczyków, ponieważ Poke stało się popularne w kontynentalnych stanach całkiem niedawno - pare lat temu. Tym tokiem rozumowania można bezpardonowo oddzielać Kaszuby od Polski, Quebec od Kanady czy też Fryzję od Holandii.
- 4 0
-
2019-10-11 12:31
Nie chodziło mi przecież tyle o jedzenie, ale o wytłumaczenie tła określeń pozwalających
zrozumieć dlaczego pojęcia użyte w artykule są prawidłowe, pomimo, że Hawaje nie ogłosiły niepodległości. Nie czepiaj się proszę z rana
- 2 0
-
2019-10-11 11:56
czy ty od redaktora za wiele nie wymagasz?
- 19 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.