- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jemy na mieście: Azima Tatarskie Przysmaki - uczta dla podniebienia
Jak zapewne Państwo wiecie, z niecierpliwością odliczałam dni do ponownego otwarcia gastronomii. Od 15 maja działają restauracyjne ogródki, a więc czym prędzej ruszyłam zjeść coś poza domem, dzięki czemu nasz cykl Jemy na mieście może wrócić w pierwotnej formie. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Tym razem swoje kroki skierowałam do niewielkiej rodzinnej restauracji Azima Tatarskie Przysmaki.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Azima mieści się w Dolnym Wrzeszczu przy ulicy Wyspiańskiego 5A (Dom Studencki nr 8). Restaurację prowadzi Susanna Izzerdinova - rodowita krymska Tatarka. Jak sama nazwa wskazuje, restauracja serwuje dania kuchni krymskich tatarów. A tytułowa Azima to córka Susanny, która również pomaga w prowadzeniu restauracji.
Do Azimy wybrałam się wraz z kolegą oraz jego nastoletnim synem. Rzecz jasna, zajęliśmy miejsce w "ogródku", który położony jest na terenie kampusu akademickiego w bardzo zielonym i urokliwym miejscu. "Ogródek" jest nieduży, otoczony w jednym miejscu płotkiem, pod dużymi parasolami stoi kilka długich stołów z ławami.
Jak wspomniałam na początku, menu obfituje w dania kuchni krymskim Tatarów, ale znajdziemy tam też kilka tureckich przysmaków. Natomiast przy barze możemy zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy w słoiczkach, kawę, chałwę i inne słodkości na wynos. Z obszernej karty zamawiamy:
Przystawkę:
- bakłażan z pomidorami/ bakłażan, majonez, pomidor - 10 zł/5 szt. - 200 g.
Zupę:
- szurpa/ rosół z baraniny, kawałki baraniny, ziemniak, marchew - 18 zł.
Dania obiadowe:
- sarma/ rolki z liści winogron nadziewane ryżem i mięsem baranio-wołowym - 26 zł,
- dziewizli Tatarasz/ pielmieni z baraniną i wołowiną posypane orzechami włoskimi - 20 zł.
A na deser:
- baklawa po turecku z pistacjami - 7,50 zł,
- kawa po tatarsku na piasku - 9 zł.
Krążki bakłażana obtoczone w mące i obsmażone z obu stron, posmarowane odrobiną majonezu z czosnkiem, a na to plaster pomidora, to przystawka z cyklu "prosto i pysznie". Bakłażan i pomidor to duet idealny - oddzielnie bakłażan nie zawsze smakuje, bywa mdły, ale w towarzystwie słodko-kwaśnego pomidora i czosnkowego majonezu całość nabrała wyrazistości i smakowała fenomenalnie.
Szurpa - rosół z baraniny jest ekstremalnie prosty i nie taki tłusty, jak myślałam. Ma ten charakterystyczny "smaczek", delikatność i lekką słodycz. Kawałki baraniny są mięciutkie, tłustawe, ale smaczne. A ziemniak jak to ziemniak, dobrze się tutaj wpasowuje. To bardzo smaczny i całkiem inny niż nasz "niedzielny" rosołek. Szczególnie polecam wielbicielom baraniny.
Sarma to potrawa przypominająca nasze gołąbki. Z tą różnicą, że farsz zawinięty jest nie w kapustę, a liście winogron. Cienko zwinięte rolki z liści winogron nadzianych mięciutkim ryżem i mięsem baranio-wołowym pełne są orientalnych aromatów kuminu i ziaren kolendry, zwieńczone przyjemną pikantnością chili. Prawdziwy rarytas, który bardzo przypadł do smaku mojemu koledze.
Pielmieni to moje ulubione pierożki, a te skryte pod nazwą Dziewizli Tatarasz są nieziemsko smaczne. Cienkie i miękkie ciasto skrywa soczysty i wyrazisty farsz z mięsa baranio-wołowego. Smaczku dodają posiekane orzechy oraz gęsta, kwaśna śmietana. Myślę, że od teraz w moim osobistym rankingu pielmieni z Azimy zajmują pierwsze miejsce.
Baklawa była poprawna, bardzo słodka, wilgotna i naprawdę po jednym kęsie człowiek był nasycony słodkością. Idealnie komponowała się z mocną, romantyczną czarną kawą, podaną w tygielku i przecudnej srebrnej filiżance.
Spotkanie z kuchnią tatarską, zarówna ja, jak i moi kompani, uważamy za bardzo udane. Oczywiście wystawiam ocenę celującą, bo nie znalazłam tam żadnych niedociągnięć, każde z dań było pełne smaku, dopracowane, na świeżych i dobrych produktach, a do tego bardzo gościnna i przesympatyczna obsługa. Z Azimy wyszłam z dwoma słoiczkami przypraw i chałwą oraz myślą, że niebawem muszę tu wrócić na czebureki. Oby ten sezon należał do udanych.
O autorze
Miejsca
Opinie (64) 5 zablokowanych
-
2021-05-21 12:49
(2)
Najważniejsze, że to już koniec serii "jedzenie do domu". Do czwartej fali...
- 35 7
-
2021-05-21 14:13
Ty to baran jesteś, albo baranica!!! (1)
Leć do tej restauracji bo Ci zamkną! :)
- 1 12
-
2021-05-21 15:31
A co, przeliczyłeś ile kartofli można za to nagotować i wyszło, że się nie opłaca?
- 4 6
-
2021-05-21 13:04
(4)
Kojarzę to miejsce, dawniej był tam pub alternatwa, potem jakiś inny, ech fajne czasy, chodziło się, tak samo do polufki czy pobliskiego Infinium lub Metra;)
- 2 16
-
2021-05-21 13:19
a potem jakaś pizzeria, chyba koga (1)
- 1 3
-
2021-05-21 13:47
Sympatyczny właściciel, mogła tam być chyba miedzy 2017/20?
- 0 6
-
2021-05-21 14:28
Metro to dla gowniar5zy wczesniej tam byla Draszba knajpa z legalnym haszyszem i marycha (1)
- 3 1
-
2021-05-21 14:51
Drażba
- 3 1
-
2021-05-21 13:11
Chociaż raz porcje wyglądają na normalne, nie jak dla wróbelka. W sumie szkoda, że to nie nasze rejony, bo można by spróbować.
- 30 8
-
2021-05-21 13:16
(4)
Czeburaki????? Kto to pisze????? Kolejny samozwańczy "fachowiec". Teraz roi się od takich.
- 25 3
-
2021-05-21 13:19
(3)
Może ona robi czebureki z buraków stąd nazwa. Trzeba Tataron powiedzieć że się mylą.
- 10 2
-
2021-05-21 13:39
Nie ma to jak czepiać się literówek robiąc literówki (2)
- 9 5
-
2021-05-21 13:55
Cześć Agnieszka
- 9 2
-
2021-05-21 13:58
So meta.
Meta meta.
- 1 2
-
2021-05-21 13:24
Nic nie było w punkt? (3)
- 50 1
-
2021-05-21 14:29
Ale było dla odmiany nieziemskie
- 16 1
-
2021-05-21 14:29
W punkt to Damięcka.
- 5 3
-
2021-05-21 15:57
Baklawa była poprawna
I styknie
- 16 1
-
2021-05-21 13:46
no nie wiem czy tak smacznie (1)
Ostatnio zamowilem przez uber eats... takie pierozki zawijane z baranina ... baranina surowa ciasto pierogow niedogotowane... zupa taka sobie jedynie takie nalesniko-zapiekanki z farszem w miare byly ale nie powalaly taka marna 3ka bym powiedzial
- 22 21
-
2021-05-21 14:26
dzięki za recenzję
jeszcze skomentuj, jak smakuje pizza na dowóz z Tino albo hamburgery z McD 30 min po przygotowaniu
- 14 10
-
2021-05-21 14:31
kawe na piasku bym spróbował i baklawe
- 10 1
-
2021-05-21 14:32
Czy smaki były domknięte? (1)
Jedzenie w punkt i nad niczym nie trzeba było popracować?
- 54 4
-
2021-05-21 15:09
Zadajesz zbyt trudne pytania jak na standardy tego portalu :D
- 23 2
-
2021-05-21 15:12
No tak, ale to typowa kawa po turecku
Na półce drobno mielona znana turecka kawa Mehmet Efendi oraz typowe tygielki do przyrządzania tego rodzaju kawy. Duży + że przygotowana na piasku - tak być powinno
- 18 3
-
2021-05-21 15:48
Pyszne (1)
Pyszne, piękne podane potrawy ale jednocześnie strasznie ciężkie dla żołądka potrawy. Co nie zmienia faktu że świetna kuchnia.
- 10 7
-
2021-05-21 16:16
Zawsze można
zrobić lekkostrawne jedzenie w domu, zamiast chodzić na miasto.
- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.