• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Borowa Ciotka nie zachwyca

Agnieszka Haponiuk
12 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Tym razem odwiedziliśmy Borową Ciotkę w Gdyni. Tym razem odwiedziliśmy Borową Ciotkę w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy lokal Borowa Ciotka w Gdyni. W poprzednim odcinku jedliśmy w bistro Nie/Mięsny na Dolnym Mieście, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Canis w Gdańsku - już tam byliśmy.



W Gdyni przy al. Zwycięstwa 36/108 zobacz na mapie Gdyni, pomiędzy drogą główną a torami na terenie ogródków działkowych, mieści się malutka karczma Borowa Ciotka, która zaprasza na regionalną kuchnię kaszubską. Czy rzeczywiście jest to kuchnia kaszubska? Poszłam to sprawdzić pewnej niedzieli. Zaprosiłam też dwójkę znajomych, których gusta kulinarne są diametralnie różne.

Lokal jest naprawdę niewielki: mieszczą się w nim raptem trzy nieduże stoliki, ale karczma nadrabia sporym ogródkiem. Wnętrze z założenia miało być klimatyczne, a tymczasem wystrój jest od Sasa do Lasa. Pełno tu różnych bibelotów, staroci, obrazów, elementów kaszubskich, a wszystko razem sprawia wrażenie graciarni. Jedną z fajniejszych rzeczy był front baru ze skrzynek, na których stoją słoiczki z ziołami i przyprawami.

  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
  • Borowa Ciotka w Gdyni.
Karta jest długa i bogata w tradycyjne dania polskiej kuchni domowej, ale niekoniecznie kaszubskiej. Znajdziemy w niej "pyszne zupy", domowe pierogi, plince kaszubskie (placki ziemniaczane), a w sekcji "ulubione dania" aż dwanaście dań mięsnych i tylko dwa rybne. Są też napary i eliksiry, które przyrządza sama szefowa, czyli Borowa Ciotka.

Zamawiamy:

- specjalność cioteczki - żurek na zakwasie własnego wyrobu na wędzonce, z kiełbasą, borowikami i jakiem (9,50 zł);
- domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym (17,50 zł);
- kaszubską pizzę - plince z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym (20 zł);
- pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych (29,50 zł);
- szmurowane (tak, szmurowane) żeberka z kapustą ze śliwkami (25 zł);
- ciasto z wypieku cioteczki - w tym dniu był sernik (w zestawie z kawą 12 zł).

Żurek
okazał się być przeciętną zupą: wodnistą ze śladową ilością borowików i jajem nie pierwszej świeżości. W smaku bardziej przypominał lekki kapuśniak niż żurek.

Żurek. Żurek.
Pierogi z jagodami zatarły pierwsze złe wrażenie. Były naprawdę smaczne, choć ja wolę cieńsze ciasto. Jagodowe nadzienie nie było słodzone, co dało fajny, kwaśny posmak, a ten z kolei dobrze równoważył przyjemny w smaku sos waniliowy.

Domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym. Domowe pierogi z jagodami i sosem waniliowym.
Kaszubska pizza to nic innego jak cztery placki ziemniaczane z pieczarkami, zapieczone pod serem. Niestety, były bez smaku i przypraw. Sytuację ratował nieco sos czosnkowy, nadając "pizzy" jakiegoś wyrazu. Placki ziemniaczane też do poprawki, gdyż były gumowate i sprawiały wrażenie niedosmażonych i mocno nasączonych tłuszczem. Przypuszczam, że ciasto na placki zostało wylane na zimną patelnię z olejem.

Kaszubska pizza. Kaszubska pizza.
Pomuchel, czyli dorsz panierowany w sosie grzybowym bardzo mnie rozczarował. To był całkiem niemały kawałek fileta z dorsza z grubą panierką, która niestety zabiła smak delikatnej ryby. Sos grzybowy został podany w osobnej miseczce i sam w sobie był smaczny, ale kompletnie do tak podanej ryby nie pasował. Może gdyby nie było tej "paniery", to delikatna ryba i aromatyczne grzyby stanowiłyby fajną kompozycję smakową...? Surówka z kapusty i marchewki oraz ziemniaki bez zarzutu.

Pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych. Pomuchel (dorsz) panierowany w sosie z grzybów leśnych.
Szmurowane żeberka z kapustą zachwyciły mojego kolegę, który rozpływał się w zachwytach mówiąc, że dawno nie jadł tak miękkiego i smacznego mięsa. Zgodziłam się z nim, chociaż ja bym intensywniej doprawiła mięso. Szkoda, że kapusta była zbyt kwaśna i ze słabo wyczuwalną śliwką, która przecież powinna nadać nieco słodyczy. Przypominała bardziej bigos. Było to jednak treściwe i przyzwoite danie, którym można się najeść.

Szmurowane żeberka z kapustą. Szmurowane żeberka z kapustą.
Nasz obiad zwieńczył sernik domowego wypieku i muszę przyznać, że był bezbłędny, wilgotny, z mocno wyczuwalną wanilią na chrupiącym spodzie. Klasyka gatunku - dokładnie taki, jaki piecze się w domu na święta.

Sernik. Sernik.
No cóż, nie znalazłam u Borowej Ciotki zapowiadanych regionalnych potraw kuchni kaszubskiej. Zabrakło mi tych najbardziej popularnych jak potrawka z kury (frekase), zupa z brukwi na gęsinie, śledzi czy ryb z kaszubskich jezior. Jeśli ktoś ma ochotę na podróż w czasie do wczesnych lat 90., to miejsce jest dla niego. Plusa daję też za przystępne ceny i duże porcje.

Idąc do karczmy ja jednak oczekuję czegoś innego, dań dużo lepszej jakości, ciekawiej podanych i - nawet jeśli jest to prosta kuchnia domowa, to niech będzie dobrze doprawiona. Nie mogę wystawić oceny wyższej niż 3.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (157) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Ależ ludzie jadą po redaktorce... A na oko widać, że to takie na 3+ jedzenie. Dorsz na oko suchy, na talerzu "nawalone" (ziemniory rzucone na surówkę). ciasto od pierogów wydaje się kleiste, sernik byle jaki i na zakalcu.

    • 8 4

    • Sernik byl ponoć super a spód chrupuący

      Na moje oko spód był miękki

      • 4 1

  • Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności.

    Zawsze śmieszne :)

    • 3 2

  • Fajny ten wystrój wnętrza,dojrzałam pomarańczową kozę grzewczą.Mnie się ta " graciarnia"jak pisze autorka podoba.brawo ciotka

    • 5 4

  • W takim razie jaką restaurację pani Agnieszka Гапонюк nam poleci?

    • 5 2

  • Porzuciła pracę w marketingu (3)

    I dzięki Bogu! Czy Pani jest z Mafii, która każe niszczyć restauracje tanio I wpisami ?

    1. Nie pasowało Pani to trudno, poprosimy wówczas o recenzje stricte kulinarną, a nie obelgi niczym Magda G.! Nie ma Pani prawa do wydawania tak krzywdzących opinie jako dziennikarz. To się nie mieści w żadnej nawet najmniejszej głowie.

    2. Pojadę trochę Pani stylem.
    Spodobały się Pani skrzyneczki że sloiczkami z popularnego sklepu ? A nie spodobały się Pani stylowe meble i całościowy fakt udekorowania tego. Nie byłem w tej Karczmie ale zakładam z góry, że jej lokalizacja, nazwa i idea nie zakłada otwarcia Fine Diningu! Gust ma Pani tak na siłę "modny" że aż się chce wymiotować.

    Niech się Pani nie dotyka ocen jeśli nie jest Pani ekspertką. Z chęcią życzę karczmie aby się jej żyło, jak słabo gotują niech żyją. Jak dobrze gotują niech żyją.

    Pods. Po co w ludziach tyle jadu ? Po co niszczyć innym chęć pracy nad własnym biznesem i często sensem życia?

    • 12 8

    • Ja tam w Borowej c*otce byłem i oceniam na 3

      Zwykły bar że średnią kuchnia.

      • 2 0

    • Nie wierzę, że ktoś jest takim pustym dzbanem i napisał to na serio...

      "Mafia", "obelgi", "niszczenie życia", wymagania dotyczące posiadana kwalifikacji, by stwierdzić, czy coś smakuje, czy nie...

      Może łyknij właścicielu jakieś antydepresanty, przestaniesz płakać.

      • 5 2

    • Przeciez ten caly tekst nie jest o kulinariach tylko o tej pani.

      • 3 1

  • Kiedyś wpadłem tam na placki ziemniaczane

    Powiem tak. Nie wiem jak można zepsuć placki ziemniaczane ale oni to potrafią

    • 9 1

  • Fatalny lokal.

    PiS niszczy konstytucję oni nie chcą ulotek o łamaniu konstytucji. wstyd

    • 4 2

  • 100% zgody. Ledwo przeciętnie..

    Brawo Pani autor. Proszę robić swoje i punktować syfiaste knajpy. Ja Panią czytam regularnie.

    • 5 2

  • Właściciel lokalu

    Nie powinien wyrazić zgody na tego typu „imprezki” ??
    Bez względu na to czy opinia jest bdb db dst czy ndst można sobie chyba zwyczajnie nie życzyć artykułów tego typu

    • 1 2

  • Ryby,

    Za mało dań rybnych np.,śledzie w śmietanie z pulkami,szefowa powinna o tym pomyśleć

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane