• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Chinkalnia - gruzińska obfitość

Agnieszka Haponiuk
14 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni
  • Chinkalnia - gruzińska restauracja w Gdyni

Trójmiejska gastronomia jest coraz bogatsza pod względem miejsc oferujących specjały kuchni gruzińskiej. Widać, że cieszy się ona sporą popularnością wśród mieszkańców naszej aglomeracji. Ciekawa gruzińskich smaków wybrałam się z koleżankami do sieciowej restauracji Chinkalnia w Gdyni przy ul. Armii Krajowej 21Mapka. Uwaga, w weekend nie ma co liczyć na wolny stolik, trzeba swoje odczekać w kolejce. A czy warto czekać, dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Kuchnia kaukaska jest bardzo aromatyczna i różnorodna, pełna ziół, ostrej papryki, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach, są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni nie brakuje też dobrych serów.

Chinkalnia to dość przestronna sala z gęsto ustawionymi stolikami, niewielkim barem i zwyczajnym wystrojem łączącym w sobie elementy nawiązujące kolorystyką bądź tematyką do Gruzji, z ceglanymi ścianami, pluszowymi kanapami w morskim kolorze. Rzekłabym, że jest lekki miszmasz.

Karta jest długa i znajdziemy w niej wszystkie popularne dania kuchni gruzińskiej. Z długiej karty zamawiamy klasyczne gruzińskie specjały:


  • Chinkali/ gruzińskie pierożki z mięsem wołowo-wieprzowym i rosołem/ 3 pierogi - 17,50 zł
  • Chaczapuri po adżarsku/ placek z ciasta drożdżowego zapiekany z mieszanką serów, masłem i jajkiem - 29,90 zł
  • Rolki z bakłażana/ rolki zawiniętego bakłażana z pastą orzechową, posypane granatem - 26,90 zł
  • Czachochbili/ kurczak z pomidorami, cebulą, ziołami, duszony w białym winie - 29,90 zł
  • Odżachuri/ smażone mięso wieprzowe z papryką, cebulą i ziemniakami w oliwie czosnkowej - 35,90 zł

Z deserów rezygnujemy. Zresztą w karcie są raptem dwie pozycje - baklawa i deser czekoladowy po gruzińsku.

  • Pierożki chinkali
  • Pierożki chinkali
  • Rolki z bakłażana
  • Rolki z bakłażana
Któż nie zna słynnych gruzińskich pierożków, które święcą triumfy w każdej polskiej pierogarni? Chinkali to sporej wielkości sakiewki z cienkiego, sprężystego ciasta, wypełnione świetnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym i wypływającym ze środka esencjonalnym bulionem. To chyba najlepsze chinkali, jakie przyszło mi ostatnio zjeść. Były idealne.

Rolki z bakłażana, w oryginale badridżani, czyli bakłażanowe zawijasy z pastą z orzechów włoskich i owoców granatu to przystawka zaliczana do najlepszych na świecie, a także jedna z kulinarnych wizytówek Gruzji. Te zawijasy są obłędne, a do tego bardzo trendy, bo wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe. W smaku mocno orzechowe, z lekką nutką goryczki i słodko-kwaśnym posmakiem granatu. Na uwagę zasługuje grillowany bakłażan, który jest mięciutki, soczysty i nietłusty. Porcja jest bardzo duża, ale to jest tak dobre, że trudno się oprzeć i nie zjeść więcej niż jeden zawijas.


  • Chaczapuri po adżarsku
  • Chaczapuri po adżarsku
  • Czachochbili
  • Czachochbili
Chaczapuri po adżarsku to drożdżowy placek w formie łódki, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Jest kilka szkół podawania jajka w chaczapuri po adżarsku. W jednej białko powinno być ścięte, a żółtko płynne, a w innej białko jest ledwo ścięte i w zasadzie ścina się dopiero po wymieszaniu z gorącymi serami. Mój placek był z tej drugiej szkoły, ale proszę mi wierzyć, że po wymieszaniu z gorącymi serami i masłem uzyskałam przepyszne, aksamitne nadzienie o wyrazistym serowo-maślanym smaku. Sam placek był mięciutki, z chrupiącymi brzegami. Chaczapuri było przepyszne i bardzo sycące.

Czachochbili zostało podane w glinianym kociołku. Duże i miękkie kawałki kurczaka w ziołowo-pomidorowym sosie z subtelnie wyczuwalną winną nutą. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawka z kurczaka. Odżachuri podawane jest w glinianym półmisku. To prosta potrawa. Mamy tu pieczone, soczyste kawałki wieprzowiny, ziemniaki, cebulę i paprykę. Wszystko przyprawione czosnkową oliwą, przy czym czosnek wcale nie dominuje. Danie zdecydowanie dla tych, co lubią dużo i dobrze zjeść, a także lubią dania subtelnie doprawione.

  • Odżachuri
  • Odżachuri
Gruzińskie przysłowie mówi: "Granicą jedzenia powinna być sytość". Obawiam się, że jest to trudne, gdy spróbuje się gruzińskich przysmaków. W Chinkalni zabrakło mi jednak kilku rzeczy: więcej mocniejszych, gruzińskich aromatów, jakby kucharz bał się przypraw; większego wyboru deserów oraz dobrej kawy na sposób gruziński, bo ta, którą serwują, jest najzwyczajniej w świecie kwaśna i niesmaczna.

Czas na oceny:
Wystrój/ klimat - 4
Smak - 5
Obsługa - 4
Estetyka potraw - 4,5
Ostateczna ocena 4,37

W kolejnym tekście zrecenzujemy Crazy Butcher Bistro.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (98) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Gdynianin (8)

    Nie polecam . Mięso nie takie jak trzeba ser tym bardziej nie ten. Małe porcje i drogo. Zdecydowanie polecam Moja Gruzja na Zaspie.

    • 86 13

    • Dobra , dobra. Zaspa? (3)

      Już lecę z Gdyni. Hahaha. Reklamujcie się gdzie indziej! Mi w Gdyni smakowało akurat!

      • 3 9

      • ja jestem z Gdańska i przyjeżdżam często do Gdyni do Mąka i Kawa

        bo ta w Metropolii jest obrzydliwa, mokre ciasto, drożej. Akurat na Zaspie jadłem w Moja Gruzja i jest pysznie, jeśli w Gdyni też będzie smacznie to pewnie będę odwiedzać częściej i tyle. ps. jestem gdańszczaninem, który lubi przyjeżdżać do śledziowa :)

        • 0 0

      • (1)

        bardzo dobre , ale trzeba też dojechac jest Cała Gruzja w Miszewie. Żaden lokal czy to w Gdyni czy w Gdańsku nie ma puki co podjazdu do nich.

        • 3 1

        • Póki nie skończysz podstawówki - nie pisz, bo sam siebie ośmieszasz.

          • 0 1

    • A ja pana restauracji nie polecam

      • 0 0

    • (2)

      Zgadzam się w 100%, niestety jedna z gorszych restauracji w okolicy, zupy rozwodnione bez smaku, mięso źle przyprawione no może pierożki mają dobre ale poza tym bardzo slabo

      • 23 2

      • Ja również

        Niestety wizyta skończyła się rewolucjami w żołądku i to u całej trójki. Potrawy nie wyglądają jak na zdjęciach w artykule

        • 8 0

      • Racja, Moja Gruzja na Zaspie rządzi!

        • 21 2

  • Opinia wyróżniona

    Gruzińskie (8)

    Na każdym kroku powstają teraz gruzińskie lokale. W Gdyni na samej świętojańskiej naliczyłbym kilka plus 10 lutego, Starowiejska i mniejsze boczne. Kiedyś same pizzerie, potem kebaby, następnie boom na burgery i sushi, a teraz gruzińskie przysmaki. Czy wszystko musi być na jedno kopyto?

    • 83 13

    • (1)

      Otwórz lokal z inną kuchnią, w czym problem? Tak w ogóle to o co pijesz, że ktoś otworzył sobie lokal jaki chciał? Grubo.

      • 11 14

      • dokładnie!

        Ci co jęczą to ich nie stać, łażą do Maka pewnie. Sami nie otworzą knajpy, a nie ważne jaką otworzą to i tak będą stękać. I najprościej nie kumają, że skoro się jedne się zamykają, a inne otwierają to jest popyt na nie, czyż nie?!!!!

        • 0 0

    • Podaj te kilka adresów. (1)

      Z

      • 1 0

      • Wpisz w Google Maps

        Restauracja gruzinska gdynia i na dzien dobry bez zoomowania masz 5 lokali w obrebie max 1km. A nie wszystkie są oznaczone -np. Nowy lokal nieopodal Ogniem i Piecem na Swietojanskiej.

        • 1 0

    • To chyba jasno pokazuje, ze podstawa to chwiliwy trend i natrzepanie kasy (1)

      na chwilowej modzie. Z pasja, czy pelną wiedza o jakiejś kuchni niewiele to ma wspólnego.

      • 2 0

      • Na szczęście tu zawsze można liczyć na opinie ekspertów xd

        • 4 0

    • Tak, tez na to zwrocilam uwage (1)

      Jakby mafia działała pod szyldem knajp....

      • 15 5

      • czyżby handel wizami?

        • 2 0

  • (4)

    dlaczego blokujecie prawdziwą rzetelną opinię? Chinkalnia to sieciówka taki sam lokal mają w Gdańsku, chyba na Tkackiej ich kuchnia jest okołogruzińska ponieważ głównie kładą na stół wieprzowinę i wołowinę a nie baraninę i drób, widzieliście wy hodowle świń w górach bo ja nie, za to Kaukaz pełen jest owiec, drobiu, w dolinach pasą się krowy

    • 63 1

    • .

      Proszę czytać kartę ze zrozumieniem. Jest baranina w karcie !!

      • 0 0

    • polecam YT bera (2)

      Gregory Kavkaz robi oryginalne foody

      • 0 5

      • Znam, ale to jest RUS, a nie Gruzin

        I już totalnie odjechał w swoich filmach. Jak robił jagnięcinę, baraninę - było apetycznie. Ale już krokodyl czy wąż wyglądają obleśnie, poza tym widać, że często wychodzi mu suche mięso.
        Na plus kanału - kot Ryży :)

        • 2 1

      • dziękuję nie znam ale jadłem U Gruzinów w Gruzji, na Ukrainie, w Rosji i wszędzie dawali mi baraninę i kurczaka a nie świnię

        • 9 0

  • jak gruzińska to tylko na monciaku

    w sopocie

    • 0 0

  • Jedzenie jako tako (1)

    Z jedzeniem nie jest tak źle, ale... Ostatnio zatkało mnie jak za herbatę (zwykłą herbatę) musiałem zapłacić 9.90! Prawie dychę za herbatę???

    • 8 0

    • herbata w takim miejscu powinna być parzona w imbryku, najlepiej mocna czarna turecka albo perska

      • 0 0

  • Najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście. (1)

    Jakość mocno średnia, smak też.

    • 14 1

    • o nie, najbardziej przereklamowane to jest Chleb i Wino!

      • 0 0

  • A jak mam zjeść te pierożki żeby ryja rosołem nie oparzyć?. (2)

    • 6 4

    • Bo trza wiedzieć jak! (1)

      Łapiesz za "cycka" u góry, i do dzioba: lekko nadgryzasz i wypijasz bulion, potem zjadasz resztę, i pamiętaj: "cycka" się nie je. Mnie się zdarzyło jeść fenomenalne chinkali w Odessie, jak należy z baraniną,, bo to pasterskie żarełko. Gruzini otworzyli tam swój biznesik. Czekanie na jedzonko umilili winem i rozmową, a jakże , o jedzeniu.

      • 2 1

      • też w Odessie jadłem na Oleksandriwskim Prospekcie, za ucztę dla dwóch osób zapłaciliśmy chyba z 80 czy 90 zł a w tym były chinkali, jeden mangal ale taki pożądny barani, 2x chaczapuri 2 zupy,2 desery, 2 piwa, 2 napoje i butelka wina gruzińskiego, w lokalu była świetna potańcówka kaukaska, goście w większość z Kaukazu, super było, niech te ruskie już się wynoszą stamtąd bo trzeba tam wrócić

        • 0 0

  • ceny kosmos (2)

    3 pierożki prawie 20 zł?

    • 64 7

    • W zeszłe wakacje byliśmy w Gruzji (1)

      Tam jeden pierożek kosztuje 0.90 GEL, czyli ok. 1 PLN. Ludzie tam biorą zestawy po 20-30 sztuk i tym się żywią całe rodziny w knajpach. A u nas proszę, 6 PLN za jednego. :) Od razu odpierając zarzuty: średnia krajowa jest tam 3 razy niższa niż u nas, więc u nas wychodzi 50% więcej za każdy pierożek.

      • 24 0

      • Pomyliłeś sianokosy w Krużewnikach na ojcowiźnie z wakacjami w Gruzji.

        • 0 0

  • Wczoraj chciałem z rodziną zjeść obiad w centrum Gdyni (19)

    Zrobiłem 3 kółka po centrum i nie znalazłem ani jednego wolnego miejsca do parkowania. Pojechaliśmy do Sopotu.

    • 89 39

    • Cebula, na parking nie ma, a udaje że chciał zjeść obiad w Gdyni

      Nie ośmieszaj się chociaż takimi tekstami, miejsca zawsze gdzieś są tylko trzeba zapłacić za parking
      Buhaha

      • 1 1

    • i bardzo dobrze (5)

      po centrum poruszamy się pieszo albo rowerem #miastojestnasze

      • 32 58

      • Raczej miastojanusze

        • 2 0

      • Niestety

        Prawie połowa mieszkańców Gdyni (Gdyni, nie Kosakowa czy Żukowa) porusza się na co dzień samochodem. #miastojestteżich

        • 2 0

      • (1)

        Jeśli miasto jest nasze to czemu mi narzucasz co mam robić?

        • 27 2

        • Rób co chcesz. Tylko nie marudź.

          • 2 3

      • czyli parkowanie zbyt tanie

        • 2 4

    • bzdura

      na parkingu podziemnym przy Centrum Filmowym praktycznie zawsze jest miejsce (i taniej niż w strefie), tak samo na zwykłym parkingu przy Batorym. Przykro mi, ale jesteś fajtłapą - jest gdzie parkować. Współczuję mieszkańcom centrum, bo faktycznie drogo, ale jak czytam że ktoś nie może pójść na obiad, bo nie ma gdzie - coś mnie ściska

      • 8 0

    • (1)

      Pod centrum Batory jest parking full wolnych miejsc

      • 12 6

      • Kiedy?

        O piątej rano w niedzielę chyba że...

        • 0 1

    • Jakbyś umiał czytać i znał znaki (4)

      To byś wiedział że pod muszlą jest miejski podziemny parking tańszy niż parkowanie na ulicy

      • 36 9

      • Nieprawda

        Stawka jest wyższa niż na miejscach w obrębie pasa drogowego.

        • 1 1

      • I po co podpowiadasz ?

        Nie będzie zaraz miejsca dla Ciebie.

        • 4 4

      • W niedzielę ten parking był pełny

        • 6 2

      • Bzdury opowiadasz ! Tam wychodzi tak samo drogo jak na mieście ! Ostatnio naliczyło mi 18 zł za 3 h

        • 9 19

    • Gdynia to stan umysłu (1)

      Jak tylko wjeżdżam w granice tego miasta ciśnienie skacze mi do 160

      • 9 13

      • to nie wjeżdżaj. siedź tam na orunii czy nowym porcie

        • 11 10

    • darmowe parkowanie na ~hryniewickiego, tam zawsze coś się znajdzie wolnego

      • 1 6

    • nudny jesteś

      • 12 14

  • (4)

    Jak Gruzińskie to tylko Ocneba w Sopot albo piekarnie gruzińskie Gogua. Dbałość o świeżość smak pierwsza klasa. Osobiście polecam szaszłyki z karkóweczka,rewelacja.

    • 9 18

    • Cała Gruzja (1)

      z Miszewa

      • 17 3

      • Najlepsza

        • 0 0

    • Ocneba za droga i przereklamowana

      Wolę Moja Gruzję na Zaspie. Ceny przystepne, mila obsluga. Czasami trudno sie wstrzelic wolny stolik,

      • 8 1

    • w SopoCIE !!! sopocie.

      poska trudna jezyka

      • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane