• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zmiana na Morenie - kebab na duży głód

Agnieszka Haponiuk
30 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam niewielki lokal na Morenie: Kebap Zmiana.

Śmiem twierdzić, że kebab, tuż obok pizzy, cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Ten turecki fast-food na dobre zagościł w naszym kraju i jest najczęściej jadanym daniem przez młodych ludzi. Nie jestem fanką kebabu, ale potrafię docenić ten rzemieślniczy, w którym serwują własnej roboty sosy i mięsa. W tym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedziłam Zmiana Kebap na MorenieMapka. Ostatnio testowałam Tavernę Zante, do której wróciłam po pięciu latach przerwy.



Gdzie zjeść w Trójmieście - najwyżej oceniane lokale



Zmiana Kebap na Morenie, a właściwie w dzielnicy Piecki-Migowo, określa się "rzemieślniczym kebabem". Inspiruje się słynnym, berlińskim "Mustafa's Gemüse Kebap", również podając smażone warzywa z serem bałkańskim czy własnego wyrobu sosy i mięsa. Na czym polega fenomen berlińskiej budki z kebabem? Każdy, kto tam jadł, musi się ze mną zgodzić, że jak zwykle diabeł tkwi w szczególe. W tym wypadku chodzi o jakość, świeżość i kompozycję przypraw oraz chrupiący z zewnątrz i miękki w środku chlebek pita. A jak jest w Zmiana Kebap? O tym poniżej.

Lokal mieści się w pawilonach usługowych przy ul. Amundsena 7cMapka. Zaglądam z dwójką znajomych pewnego niedzielnego popołudnia. Do środka wchodzi się po bielonych schodkach, a następnie bardzo wąskim i długim korytarzem dochodzimy do głównej, ale malutkiej sali, w której raptem stoi kilka stolików. Centralne miejsce zajmuje bar z dużą ladą chłodniczą wypełnioną warzywami i oczywiście pionowym grillem, na którym, na szpadzie, obraca się uformowane mięso. Wnętrze utrzymane jest w czarno-żółtej kolorystyce. Może i jest ono niewielkie, ale nadrabia sporych rozmiarów ogródkiem z leżakami, stołami i parasolami.

  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Kebap Zmiana na Morenie - do lokalu przynależy całkiem spory ogródek.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
  • Wnętrze lokalu Kebap Zmiana na Morenie.
Menu jest wypisane na tablicy wiszącej nad barem. Do wybory mamy mięso z kurczaka lub wołowo-baranie oraz falafel w wersji klasycznej ze świeżymi warzywami i wersji "gemüse" ze smażonymi warzywami i bałkańskim serem oraz kilka form podania: rollo (w pszennym placku), box, na talerzu i w bułce. Zmiana oferuje również limitowane kanapki "specjals", które są kombinacją smaków świata. Falafel oraz sosy są wyrabiane na miejscu.

Zamawiamy:

  • kebab gemüse talerz - mięso wołowo-baranie, frytki, smażone warzywa, ser bałkański, miks świeżych warzyw, sos ostry, sos mango (30 zł);
  • bułkę falafel - falafel (5 sztuk). miks sałat, świeże warzywa, macerowana czerwona kapusta, sos czosnkowy (22 zł);
  • specjals Americano rollo - pszenny placek, mięso z kurczaka, krążki cebulowe, bekon, pikle, prażona cebula, rukola, roszponka, sos BBQ (23 zł);
  • kebab gemüse rollo - mięso z kurczaka, smażone warzywa, miks sałat i świeżych warzyw, sos mango, sos ostry, pszenny placek (22 zł);

Przy barze od razu dokonujemy płatności i otrzymujemy "przywoływacz" z numerkiem.


Zaczynamy od talerza wypełnionego po brzegi paskami mięsa wołowo-baraniego, frytkami, porcją świeżych warzyw oraz smażonymi warzywami (marchewka, korzeń pietruszki, papryka, ziemniak, bakłażan, cukinia) i pokruszonym serem bałkańskim. Porcja jest przeogromna i z powodzeniem można ją podzielić między dwie osoby, chyba że ktoś jest bardzo głodny. Mięso niestety mnie rozczarowało - trafiło mi się wysuszone i gumowate zarazem. Oczekiwałam lepszego, szczególnie po zapewnieniach, że jest to kebab rzemieślniczy. Na plus uznaję dodatki: naprawdę świetne smażone warzywa z serem bałkańskim, doskonałe sosy, szczególnie łagodny mango i chrupiące frytki.

Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki. Kebab gemüse talerz: mięso wołowo-baranie, frytki i dodatki.
Kolejne danie, falafel, okazał się strzałem w dziesiątkę. Młodzież zakrzyknęłaby pewnie, że to "sztos" i ja się z nią zgodzę. Po pierwsze: był to świetnie doprawiony falafel, bez przesady i dominacji kuminu, po drugie soczysty, mięciutki środek i chrupiąca skórka. Wspaniały i niepowtarzalny smak. Czuć, że jest robiony na miejscu i to przez kogoś, kto te falafelki musi kochać i wie, jak je przyrządzać. Do tego smaczny sos czosnkowy; pyszny, lekko słodkawy chlebek pita, który na zewnątrz przyjemnie chrupał, a w środku był mięciutki. No i oczywiście świeże, chrupkie warzywa. Fenomenalny zestaw, którym można się najeść.

Bułka pita z falafelami i dodatkami. Bułka pita z falafelami i dodatkami.
"Spcjals Americano" skrywał w sobie kawałki mięsa kurczaka, pikle, bekon, cebulowy krążek, sałaty, a to wszystko było zawinięte w pszenny placek. Coś w tym daniu poszło nie tak, bo sos BBQ całkowicie przykrył pozostałe składniki. Miał dymny, słodki posmak, ale kompletnie nie pasował do mięsa, które było przyprawione kuminem. Bekon nie był dobrze wypieczony, krążków cebulowych tyle, co na lekarstwo, a pszenny placek nie został podpieczony, wiec był gumowy. Jak dla mnie było to nietrafione połączenie smaków.

Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki. Specjals Americano rollo: pszenny placek, mięso z kurczaka i dodatki.
Kebab kurczak gemüse rollo okazał się znacznie lepszy od poprzedniego dania. W końcu czuć było smak mięsa, które było soczyste i świetnie doprawione orientalnymi przyprawami. Do tego smakowite smażone warzywa, ser i doskonałe sosy mango i ostry, a gdyby tak jeszcze przypiec ten pszenny placek, to byłoby idealnie.

Kebab kurczak gemüse rollo. Kebab kurczak gemüse rollo.
Podsumowanie: jako że Zmiana Kebap jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny. W tego typu daniach ulicznych ważne jest zachowanie balansu smakowego oraz odpowiedniej różnorodności tekstur i rzecz jasna świeżości. W ten balans został zachowany i mam tu na myśli świetny falafel oraz zestaw gemuse z kurczakiem. Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje. Na minus gumowate tortille i przekombinowany "specjals Americano" oraz brak wentylacji. Jeśli miałabym tu wrócić, to na pewno na "falafelki" w picie z czosnkowym sosem. W kategorii fast-food Zmiana Kebap otrzymuje ode mnie ocenę 4 z małym minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • podniecanie się daniem, w ktorym glowny skladnik jest wysoce przetworzoną masą mięsną i robienie z tego artykuł jest co

    podniecanie się daniem, w ktorym glowny skladnik jest wysoce przetworzoną masą mięsną i robienie z tego artykuł jest co najmniej nie na miejscu; autor stołuje się chyba po McDonaldach albo budach dworcowych....

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Często zamawiam ze Zmiany i uważam, że ich Kebap jest dobry. (4)

    Mają ciekawe nietuzinkowe smaki. Jednakże zauważyłem, że wszystko zależy jaki kucharz go robi. Raz jest bardzo dobry a raz tylko dostateczny. No i niestety albo stety polecam zamówić z dodatkową porcją mięsa bo ten w standardzie ma go nie za dużo a wiadomo, że chcielibyśmy się nim w miarę najeść.

    • 27 33

    • (1)

      Mięso nie jest ścinane na bieżąco. Ścinają je wcześniej i póżniej odgrzewaja. Nie maja pojęcia o kebabach tak jak Bafra

      • 5 4

      • bafra ?to jest kibel dopiero

        • 0 0

    • Zamawiałem raz jednego zwykłego i jednego z dodatkową porcją

      mięsa i dostałem oba z taką samą ilością.

      • 9 0

    • To po co Ci jakiekolwiek dodatki, jedz wylacznie mieso, skoro wylacznie miesem jestes w stanie sie najesc.

      Tak mozna i nawet niektorzy probuja udowadniac, ze tak jest zdrowo. Moze wlasnie Ty jestes jednym z ludzi, ktorym taka dieta by sluzyla?

      • 1 15

  • Dla mnie średnio (2)

    Mało miesa.. srednio warzyw za to duzo sosu. Żadna kebabownia w trojmiescie nie daje tyle miesa co piszą w menu...

    • 26 3

    • Bar Mleczny

      Syrena.To tam jest pysznie

      • 0 0

    • Nie zgodzę się

      W Gdańsku Berlin Döner Kebap na Szczęśliwej. Najlepszy kebap. Tylko nie mylić z tym w Medisonie, bo tam żałują mięsa i jest zawsze słabszy.

      • 5 5

  • Pawcio

    W zmianie stosuje się represje wobec pracowników, sam dostałem karę 500 złotych za bezpodstawne opuszczenie miejsca pracy będąc zatrudniony na czarno, gdyż jeden Z pracowników groził mi. Mówię o Maćku ;) podro

    • 1 0

  • Na plus są także niewygórowane ceny i spore porcje.

    Slucham???

    • 1 0

  • Sluchajta. (1)

    Kebab kebabem Ale ja chce gyros ,jak w japie kiedys. Jest gdzies?

    • 0 1

    • w jape to możesz dostać

      • 0 0

  • Smaczny ale szkoda, że nie chrupiący

    Wiedziony pozytywną oceną i mając wolną chwilę, postanowiłem skusić się na kebab. Faktycznie większość z opisu się potwierdziła ale jest małe ale. Mięso na ruszcie wyglada apetycznie i widać, że jest chrupiące ale cóż z tego, skoro miła Pani "skrawa" go i wkłada do bemaru. W rezultacie staje się one "uparowane" jak pastrami i traci na smaku. Szkoda. Poza tym, brak jest czytelnej informacji, że w niektóre dni, zamiast wołowiny jest karkówka. Dwie osoby w mojej obecności były rozczarowane. Podsumowując, rozumiem, że przy mniejszym ruchu mięso się przepieka ale bemar "zabija" efekt. Poza tym, polecam.

    • 1 0

  • Te śmieci z pierwszego zdjęcia nazywacie jedzeniem? To w najlepszym razie jest fast food.

    • 1 0

  • Trochę mam wrażenie, że Zmiana przeszła w tryb oszczędzania. (2)

    Kebab wyraźnie zmalał a kilka razy miałem wrażenie, że opcja z dodatkowym mięsem nie różni się od wersji podstawowej. Dodatkowo całość jakby nieco się zmieniła - mniej dodatków, gorszej jakości? Trudno powiedzieć, ale miałem wrażenie, że jest gorzej niestety.
    Nie idźcie tą drogą! Lepiej podnieście ceny, ale nie oszukujcie jakości.

    • 22 0

    • Racja kebab bardziej jak przekąską. Mojego głodu nie zaspokaja i nie kupuje już tam. Ręce mi opadły jak chłop sałatę nakładał z przerażeniem że za dużo mi nałoży .....

      • 0 0

    • Już dawno.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    Kebap nie jest zły jeśli (10)

    1. Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną
    2. Nie ocieka starym tłuszczem roślinnym
    3. Mięso nie jest wysoko przetworzone i pełne dodatków
    Niestety o taki trudno w dzisiejszych czasach.
    Polecam artykuł o tym, jak w jednej z kabapowni znaleziono martwą kozę "halo bagiety, w kebsie jest świeże mięso!" - "jadziem!" haha :)

    • 19 73

    • Szurostwo uwielbia kaszę gryczaną i proste mięso. (1)

      • 2 1

      • wolałem władzę od ośmiorniczek a nie od miski ryżu

        • 3 1

    • (1)

      kto je to padło jest i**otą i biedakiem

      • 1 8

      • W porównaniu do wielu innych fast foodów kebab jest zdrowy. Zawiera mięso, które jest źródłem białka, żelaza i witamin. Oprócz tego w jego skład wchodzą surówki. Jeśli są one przygotowywane przez kucharza na chwilę przed podaniem i nie zawierają cukru, za to stanowią cenne źródło witamin oraz antyutleniaczy.

        • 10 2

    • (1)

      "Zamiast frytek mamy np. kaszę gryczaną" cooo ? jprdl

      • 29 0

      • bez kitu

        siostro piąteczka Relanium dla tego pana od kaszy

        • 21 0

    • Czy może ociekać starym tłuszczem zwierzęcym? (1)

      • 8 0

      • sadłem bobra

        • 7 0

    • a teraz po padline do lidella

      • 2 0

    • kolejny q.... znaffca

      • 18 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane