- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Jemy na mieście: Malika - afrykańskie smaki warte poznania
Testując restauracyjne menu w ramach cyklu Jemy na mieście, postanowiłam swoje kolejne kroki skierować do restauracji Malika prowadzonej z pasją przez Ewę Szyc-Juchnowicz - urodzoną i mieszkającą przez wiele lat w Algierii, uczestniczkę jednej z edycji "Top Chef". Malika od 4 czerwca działa w nowej, gdyńskiej lokalizacji przy ul. Armii Krajowej 9. Zajęła miejsce po dawnym Fino, a jeszcze wcześniej mieściła się tam włoska restauracja La Fortuna.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Malikę
Na parapetach stoją wyplatane z trawy morskiej kosze, a w nich afrykańskie sukulenty, pod sufitem wiszą plecione, afrykańskie więcierze. Na jednej ze ścian i fragmencie sufitu umieszczono etniczne wzory. Nie zabrakło ciągnącego się przez całą długość sali siedziska z karminowymi poduchami, drewnianych stołów, giętych krzeseł oraz fikuśnych stołków. Wystrój etniczny, surowy, ale ciepły i zachęcający, by przysiąść tu na dłużej.
Karty są dwie. Stała - z daniami kuchni Maghrebu, czyli dzisiejszego Maroka, Algierii i Tunezji, oraz zmieniająca się co miesiąc z daniami z różnych zakątków świata. W czerwcu Malika zabiera gości do Włoch, ale i w tej kuchni pojawiają się arabskie wpływy. Oczywiście, wybieramy dania z krótkiej karty kuchni Maghrebu.
Na nasz stół trafia:
- degustacyjna uczta mezzah/ 5 różnych przystawek - 67 zł,
- batat pieczony/ owczy ser/ chili/ oliwki/ zatar - 33 zł,
- kefta z baraniny/ mięta/ ryż/ rodzynki/ migdały/ warzywa sezonowe/ laban - 47 zł,
- merguez - domowe wołowe kiełbaski z ognia/ harrisa/ ryż/ rodzynki/ migdały/ warzywa sezonowe/ laban - 41 zł,
- a zamiast deseru: kawa po arabsku z kardamonem - 16 zł.
Mezzah to pełen wachlarz smaków i tekstur, mamy tu piekielnie ostrą harrisę, przyjemnie słodką pastę z czarnych oliwek i suszonej gotowanej figi z dodatkiem kwaskowych pestek granatu, aksamitny, dobrze zbalansowany kremowy hummus z wyraźną nutą tahini i delikatnie cytrynowym posmakiem, doskonałe, soczyste i mięsiste oliwki podane na ciepło i sambousek, który został okrzyknięty kulinarnym hitem.
Sambouseki to arabskie pierożki, które najczęściej robione są z drożdżowego ciasta wypełnionego farszem z mięsa baraniego lub wołowego. W tym wydaniu był to pierożek z cienkiego jak pergamin, chrupiącego ciasta na bazie maślanki wypełniony po brzegi farszem z kaczki z berberysem podany ze słodko-kwaśnym sosem z porzeczek z imbirową nutą. Fenomenalny pierożek. Kaczka wspaniale współgra z porzeczkowym sosem, podobnie jak z wiśniami, ale o niebo lepiej. A maślankowe ciasto to mistrzostwo świata, przy nim ciasto filo wydaje się za grube.
Kefta to szaszłyki z mielonego baraniego mięsa podane na szafranowym ryżu z dodatkiem rodzynek i prażonych płatków migdałów. Mięso cudnie delikatne, miękkie, aromatyczne i wyraziste z doskonale wyważoną ostrością oraz ilością przypraw i mięty. Ryż nie był zwyczajnym dodatkiem, to był najlepszy ryż, jaki jadłam, i był tak dobry, że spokojnie mogłabym zamówić tylko ten ryż, a i tak byłabym zadowolona. Nie tylko ja, bo moja koleżanka koniecznie zapragnęła poznać sposób przyrządzania takiego ryżu. Bardzo smakowite danie.
Równie pyszne były merguezy, czyli domowe wołowe kiełbaski z ognia. Czuć, że przygotowano je na miejscu i że były pieczone na ogniu, a nie w piekarniku. Były bardzo mięsne i świetnie doprawione, pikantne, ale laban (jogurt) łagodził tę ostrość. Takie kiełbaski ostatni raz jadłam na ulicach Tunisu, a jedzenie ich w Malice to była czysta przyjemność. Dodam, że sałatka też była smaczna, ze świetnym sosem winegret, no i ten ryż, o łagodnym smaku, doskonale komponował się z pikantnymi kiełbaskami.
Pieczony batat z owczym serem to kapitalne połączenie słodkiego ziemniaka i ostrego sera. Mięciutki i słodziutki batat fajnie kontrastował z wyrazistym, słonym owczym serem oraz subtelną nutą zataru. To było danie z cyklu prosto i pysznie. Podstawą jest jednak dobry ser owczy i wyważona ilość przypraw. Naszą ucztę zwieńczyłyśmy wyśmienitą kawą po arabsku z kardamonem, mocną, czarną, aromatyczną i słodką.
Z Maliki wyszłam najedzona i zachwycona. Malika serwuje dania proste, bo taka jest kuchnia Maghrebu, ale są one bardzo aromatyczne, dopracowane w każdym calu, do tego stopnia, że jak zamkniesz oczy, to przenoszą cię wprost do gorącej Afryki. Zarówno ja, jak i moje towarzyszki chylimy czoła przed szefową kuchni, bo zabrała nas we wspaniałą podróż kulinarną. Pragnę też pochwalić doskonały serwis i świetny chleb, który zabrałam ze sobą do domu. Za tę cudowną podróż kulinarną wystawiam ocenę celującą, bo Malika zdecydowanie dba o jakość i nie chodzi na skróty.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-06-19 10:31
Niby smacznie (2)
Ale drogo i trzeba z 5 dan by się najeść. Lepiej iść do atelier amaro, wydać 1500 i czuć się jak najedzony król i pan.
Warto również zaznaczyć iż jest to artykuł sponsorowany.- 24 12
-
2021-06-22 15:55
bardzo dobrze ze ceny są wysokie, ceny powinny być na tyle wysokie... (1)
żeby zniechęcać grażynki z bombelkami do łażenia po restauracjach
- 7 0
-
2021-10-02 19:09
Niestety, właśnie u Maliki
w niedzielę byli na obiedzie typowi "Januszowie" również. Wysiedli z SUVa, strój sportowy (pani w różowym dresiku), głośni itp. Czasem nie ma różnicy w zachowaniu tych których stać i których nie stać na droższe restauracje. A co do lokalu to menu bardzo ubogie, ale smaczne.
- 0 0
-
2021-06-18 11:53
Do Maliki (1)
warto się wybrać nie tylko dla jadła, ale także atmosferę, klimat miejsca i towarzystwo.
- 33 46
-
2021-06-19 00:01
Kingę Rusin albo jej przyjaciółkę Adele
można spotkać?
- 8 4
-
2021-06-18 08:46
Godny polecenia. (4)
Jestem gosciem od kilku lat Malice ii jeszcze nigdy wyszlam zawiedziona.Zawsze kolorowo i smacznie.Nawet korzystalam z cateringu swiatecznego w zeszlym roku i bylam zachwycona.Wspaniale jedzenie
- 40 63
-
2021-06-18 09:09
Bigos dobry robią? (1)
- 30 6
-
2021-06-18 09:18
Kimchi z kiełbasą zjedz
Pycha
- 7 19
-
2021-06-18 12:00
a co ty zamawiałaś na święta w... arabskiej restauracji? Jeśli to nie tajemnica.
- 21 5
-
2021-06-18 14:22
wlascicielka?
- 14 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.