• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Mami Sushi karmi pierwszorzędnie

Agnieszka Haponiuk
1 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Mami Sushi w Garnizonie
  • Mami Sushi w Garnizonie
  • Mami Sushi w Garnizonie

To nie było moje pierwsze spotkanie z Mami Sushi, ale na pewno jedno z najbardziej udanych, bo do tej pory zamawiałam tutaj jedynie na wynos. Ciekawa jednak byłam oferty stacjonarnej, chciałam też zweryfikować opinie, jakie docierały do mnie o tej restauracji. Zapraszam zatem na kolejny tekst z cyklu "Jemy na mieście", tym razem z sushi w roli głównej.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Mami Sushi mieści się na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu przy ul. Hemara 3Mapka. Lokal jest niewielki, urządzony prosto i elegancko. Nie ma tu zbyt wielu elementów wystroju i dosłownie dwa drewniane stoliki, pluszowe siedzisko w musztardowym kolorze oraz długi bar z wysokimi krzesłami, a na zewnątrz równie mały ogródek. Jedna ze ścian udekorowana jest mchem islandzkim zwanym też chrobotkiem czy mchem reniferowym. Jednym słowem - japoński minimalizm.

W menu znajdziemy kilkadziesiąt rodzajów sushi, zarówno tradycyjne, jak i wersje autorskie stworzone przez sushi masterów z nietypowym doborem składników. Prócz tego, w karcie znajdziemy inne, popularne dania kuchni japońskiej.



  • Futomaki - halibut w panko
  • Futomaki - halibut w panko
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
Zamawiamy:

  • Shoyu ramen/ zupa na bulionie drobiowym z makaronem, soczystą wieprzowiną chahsu i marynowanym jajkiem - 34 zł
  • Udon z warzywami sezonowymi/ na ostro - 32 zł
  • Hosomaki łosoś/ 6 szt. - 20 zł
  • - Futomaki halibut w panko/ awokado, oshinko, mango, ogórek, sałata, mayo smakowe/ 6 szt. - 29 zł
  • Autorskie futomaki mami tatar z tuńczyka/oshinko, mango, ogórek, sałata, serek philadelphia/ 6 szt. - 33 zł
  • California (tak zwane maki odwracane) krewetka gotowana/ awokado, oshinko, ogórek, mayo, tobiko/ 4 szt. - 23 zł
  • Banan w tempurze - 17 zł


  • Ramen shoyu
  • Ramen shoyu
  • Amuse-bouche
  • Amuse-bouche
  • Ręcznik
Na początek podano nam spodeczki na sos oraz miseczkę ze sprasowanymi (skompresowanymi) ręcznikami, które po zalaniu ciepłą wodą rozwijały się w ciepły, pachnący ręcznik. Są dwie metody jedzenia maki-sushi - pałeczkami albo rękoma. Stosując drugą metodę musisz mieć możliwość wyczyszczenia/odświeżenia dłoni i do tego właśnie służą specjalne wilgotne ręczniczki.

Następnie zaserwowano amuse-bouche, czyli niewielkie danie, dosłownie na dwa kęsy, które jest preludium do kulinarnej uczty. Otrzymaliśmy opalanego halibuta o dymno-słodkim posmaku z chrupiąca skórką łososia. Przekąska rozbudziła nasze kubki smakowe.

Shoyu ramen - jego bazą jest tare, do którego użyto sosów sojowych (Shoyu znaczy sos sojowy), a w swoim składzie ma esencjonalny, klarowny bulion drobiowy z sezamową nutą, roladę z boczku chashu, czyli boczek wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego, mirinu z dodatkiem imbiru. W tym ramenie boczek jest doskonały, z zewnątrz chrupiący, w środku tak miękki, że dosłownie rozpływa się w ustach, ma lekko słodkawy posmak. Pozostałe dodatki równie smaczne - jajko z rozpływającym się żółtkiem, nori, sprężysty makaron. To bardzo przyzwoity ramen, chociaż porcja nieco mniejsza niż w innych tego typu miejscach.

  • Udon z warzywami
  • Hosomaki z łososiem
  • Udon z warzywami
  • Hosomaki z łososiem
  • Udon z warzywami
Makaron udon z warzywami był pokryty pysznym, aromatycznym sosem. I ten sos gra w tym daniu główne skrzypce. Jego smak nie jest tak oczywisty, na pierwszy plan wysuwa się słodycz, a zaraz za nią przyjemnie pikantna i sezamowo-orzechowa nuta. Ciekawy sos, chrupiące warzywa oraz sprężysty makaron tworzą proste a zarazem kapitalne danie.

W sushi najważniejszy jest ryż. W Mami Sushi ryż jest idealny, doskonale zbalansowane smaki słodkie, słone i kwaśne. Ziarenka ryżu są ze sobą połączone, ale nie mocno sklejone i, co najważniejsze, nie dominuje nad składnikami, dzięki czemu czuć te wszystkie smaczki. Hosomaki to po japońsku chude, cienkie i zawijane. I takie właśnie są hosomaki, małe i zgrabne, które łatwo jest chwycić pałeczkami. Minimalna ilość składników pozwala wyczuć delikatny smak świeżego łososia.

Futomaki to grube rolki z minimum czterema składnikami. Nasze futomaki z halibutem w panko składały się łącznie z sześciu składników. Świetna kompozycja smaków i wcale nie przekombinowana. Dużo wspaniałej i nienachalnej słodyczy, która pięknie kontrastuje z sosem sojowym i wasabi. Autorskie futomaki mami z tatarem z tuńczyka wyśmienite. Wyczuwalny słodki smak oshinko i mango doskonale komponował się z wyrazistą, lekko pikantną rybą.

  • California z gotowaną krewetką
  • California z gotowaną krewetką
  • California z gotowaną krewetką
  • Banan w tempurze
  • Banan w tempurze
California z gotowaną krewetką to dobrze równoważona kompozycja smaków i tekstur. Tobiko przyjemnie strzela pod zębami, a pozostałe dodatki nie zabiły delikatnego smaku krewetki. Bez problemu można tu wyczuć każdy składnik, a zarazem są one świetnie zbalansowane.

Gdzie na sushi w Trójmieście?



Desery w barach sushi najczęściej są traktowane po macoszemu, a tutaj pełne zaskoczenie - banan w tempurze jest po prostu przepyszny! Gorący, z zewnątrz chrupiący, a w środku mięciutki. Mami Sushi idealnie trafia w nasze smaki, a więc wychodzimy z restauracji usatysfakcjonowani i zachwyceni zarówno jakością, świeżością składników, serwisem i estetyką podania. A zatem nie mogę wystawić Mami Sushi oceny innej niż bardzo dobrej. Nie znalazłam ani jednej fałszywej nuty w serwowanym sushi czy daniach.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Jak się na to patrzy to płakać się chce takie to wymęczone.

    Lokal zrobiony ewidentnie tanim sumptem.

    • 16 9

  • Nie wiem nic na temat suszi, a zdjęcie jak z lat 90.tych pod halą w Gdyni (1)

    Taki mam skojarzenie patrząc na ten lokal. Nie zachęca. Jeżeli ktoś lubi to jeść w takim miejscu to po co krytykować. Ja lubię bigos i ogórkową.

    • 23 18

    • Ale ja nie lubię i po prostu o tym piszę,

      ktoś lubi - pisze, że lubi. Jaki problem?

      • 0 1

  • Próbowałem kilkukrotnie

    Niestety, nie uważam by serwowali dobre sushi. Raczej są przeciętni i do 5* to jescze spora droga. Po prostu na rynku jest bardzo dużo lepszych suszarni. Zastanawiam się wtedy jaka ocenę dostała by gyozilla czy np. hashi ? A nie ma co dywagować gdzie podają lepsze sushi

    • 5 7

  • Bardzo lubię ich sushi

    • 8 4

  • Gróba baba dopchała ryżem i zadowolona.

    • 8 6

  • Banan obsmażony w mące z wodą za 17 zet

    Biere pińć!

    • 14 2

  • DOŚĆ! (1)

    Mam dość tej pani (A.H.), ktora nie zna się na jedzeniu. Tak w ogóle, gdzie informacja, że tekst sponsorowany? Gratuluję trójmiasto.pl.... straciliście kolejnych czytelników... już niewiele zostało...

    • 11 6

    • i ty svenie przeciwko nam?

      • 0 0

  • Hahaha

    najlepsze są te Trole które dowożą do domu

    • 4 4

  • Żeby dobrze, smacznie i tanio zjeść, to najlepiej iść do baru piwnego na pętli tramwajowej w Oliwie.

    Menu może nie najwyszukańsze: szaszłyk wieprzowy, szaszłyk drobiowy i kurczaczek pieczony z ziołami. Za to smak i cena!

    • 10 4

  • Bardzo lubię sushi właśnie z Mami sushi. No i te orzeszki które czasem się trafiły w zestawie jako dodatek są pyszne!!

    • 6 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane