• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Masna Micha karmi zdrowo i smacznie

Agnieszka Haponiuk
16 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Restauracja Masna Micha mieści się na osiedlu Garnizon
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
  • Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.

Masna Micha to nowość na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Idea, jaka przyświeca restauracji, to zdrowe jedzenie, przyjazne środowisku i ciału, a także takie wartości jak: less waste, lokalnie, smacznie i świeżo. "Masno" to potoczne słowo, używane często przez młodzież, które może oznaczać: dobrze, odpowiednio, fajnie, a według niektórych - tłusto, dobrze, fest. W cyklu "Jemy na mieście" postanowiłam sprawdzić, czy w restauracji Masna Micha naprawdę jest fajnie, smacznie i fest!



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Do Masnej MichyMapka, która mieści się na osiedlu Garnizon (ul. Hemara 23, Gdańsk), wybrałam się z koleżanką w pewne niedzielne popołudnie. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to wystrój lokalu. Wnętrze przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości, a warzywa i półprodukty leżą w długiej ladzie chłodniczej. Masna Micha nie ma nic do ukrycia, dokładnie widzisz, co za chwilę trafi do twojej miski.

Sala restauracji jest dość przestronna, z jednej strony przeszklona. Wnętrze utrzymane jest w zieleniach z brązowymi akcentami. Na ścianach wiszą zielone miski, na półkach stoją zioła i kwiaty, jest tutaj bardzo zielono. Całość stanowi industrialny miejski klimat, tworzony między innymi przez ażurowe metalowe lampy, neon, ceglaną ścianę i odsłonięte rury wentylacyjne.

Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości. Wnętrze restauracji Masna Micha przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości.
W karcie znajdziemy przede wszystkim bowle, w większości wegańskie lub wegetariańskie, a także wrapy oraz dwie sałatki i menu dla dzieci oraz menu śniadaniowe. Co ciekawe, przy każdym daniu podana jest kaloryczność, co jest bardzo przydatne dla osób dbających o linię. Możecie się zdziwić, ile kalorii mają warzywa z dodatkami. Z ciekawostek - restauracja ma własny kompostownik, który wykorzystuje przy hodowli ziół. Większość produktów jest kupowana od lokalnych wytwórców i dostawców.

Zamówienie składamy przy ladzie, płacimy, otrzymujemy biper i siadamy przy stoliku. Goście mogą poczęstować się wodą z cytryną w dowolnej ilości i nie muszą za nią płacić. Doceniam ten miły gest.

Po dokładnym przestudiowaniu menu zamawiam:


  • Night in Bangkok/ stripsy z indyka, komosa ryżowa, piklowana czerwona cebula, pomidorki cherry, marchew, fasola kenijska, ogórek, sałata rzymska, grillowana papryka, szpinak baby, dressing tajski - kalorie 800, cena 29 zł,
  • Morski Huzar/ krewetki, orzo w sosie mango-chili, kapary, sałata rzymska, pomidor cherry, sałata Frise, szpinak, czosnek, nać pietruszki, szalotka, seler naciowy, dressing green - kalorie 686,4, cena 36 zł,
  • Frontiera ser/ ser dżersejowy blue, burak marynowany w occie balsamicznym, rukola, czarna soczewica, rzodkiewka, pestki dyni, sos chimichurri - kalorie 587,5, cena 27,50 zł,
  • Roślinny Qurczak/ stripsy z qurczaka roślinnego, sałata rzymska, pomidor suszony, ogórek, grillowana papryka, dressing ranch - kalorie 448,3, cena 35 zł.


  • Micha Night in Bangkok
  • Micha Night in Bangkok
  • Micha Night in Bangkok
Po pierwszym kęsie z michy Night in Bangkok wiedziałam, że to nie będą takie zwykłe, banalne warzywne bowle. W tej misie były świeże, chrupkie warzywa i soczysty indyk w panierce, ale przede wszystkim fenomenalny, azjatycki sos, który "zrobił" cały smak. Jest głęboki, słony, słodki z nutą imbiru i sezamu, a spod tych wszystkich warstw przebijała się limonka. To sos zdecydował o tym, że to danie było przepyszne.

Morski Huzar to smaczne maślane krewetki, chociaż odrobinę przeciągnięte. Również w tym daniu znalazłam przyjemne smaki i różnorodne tekstury, a wśród nich makaron orzo w sosie mango chili - ciekawe połączenie. Gładki, zielony dressing z awokado z miętową nutką równie wyśmienity, co azjatycki. Także w tym przypadku po połączeniu składników z sosem uzyskujemy ciekawe smaki. Naprawdę bardzo udana kompozycja ingrediencji.



  • Micha Morski Huzar
  • Micha Morski Huzar
Micha Frontiera Ser nie wpasowała się w moje gusta kulinarne z racji mocno kolendrowego sosu chimichurri. To sos, który swoje korzenie ma w Argentynie. W konsystencji przypomina nieco pesto. Najczęściej jest podawany do grillowanej wołowiny, ryb oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to pietruszka, kolendra czosnek, oliwa oraz takie zioła jak oregano. I choć sos ten jest bardzo aromatyczny i sprawia, że danie staje się orzeźwiające, to ja mówię pas. Nie znaczy to, że micha nie była smaczna, wielbiciele kolendry i pietruszki będą wniebowzięci.

W tej misie uwiódł mnie nie sos, a aksamitny ser dżersejowy blue o intensywnym, głębokim i ostrym smaku z delikatnie grzybowym posmakiem. Można powiedzieć, że przypomina nieco francuskiego roqueforta, ale moim zdaniem jest łagodniejszy i smaczniejszy. Buraki delikatnie zamarynowane w balsamicznym occie, chrupkie i słodko-winne były idealnym dodatkiem do sera. Te dwa składniki zdominowały michę, bo naprawdę są świetne. Pozostałe, jak czarna soczewica o orzechowym posmaku, równie smaczne.

  • Stripsy z "qurczaka" roślinnego, sałata rzymska, pomidor suszony, ogórek, grillowana papryka, dressing ranch
  • Stripsy z "qurczaka" roślinnego, sałata rzymska, pomidor suszony, ogórek, grillowana papryka, dressing ranch
  • Stripsy z "qurczaka" roślinnego, sałata rzymska, pomidor suszony, ogórek, grillowana papryka, dressing ranch
Byłam bardzo ciekawa smaku roślinnego "qurczaka", który coraz częściej pojawia się na wegańskich stołach. Muszę przyznać, że wrap z "qurczakiem" w towarzystwie suszonych pomidorów, sałaty rzymskiej i grillowanej papryki był bardzo smaczny. Z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki. "Qurczak" roślinny ma delikatny smak zbliżony do mięsa drobiowego i podobną włóknistą konsystencję. Zrobiony jest z białka pszennego i fasoli, ale nie jest ona bardzo wyczuwalna. Także do tego dania przygotowano pyszny sos śmietanowo-majonezowy z odrobiną chrzanu.

Zarówna ja, jak i moja towarzyszka jesteśmy pozytywnie zaskoczone kompozycjami smakowymi mich, dodatkami i wspaniałymi sosami. Bo dobry sos potrafi zmieniać najprostsze danie w kulinarny delikates. Oprócz tego najważniejszym elementem mich jest świeżość wszystkich składników. I choć te michy składają się głównie z warzyw, są naprawdę sycące. Za świetną koncepcję Masna Micha otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Czy serwują wegańska wołowinę? Serio pytam.

    • 9 1

    • Tak, mają beyonda. Smakuje jak zwykła wołowina.

      • 1 0

  • "Masna Micha" masna, po kaszubsku- maslo, a micha, w jidisz- koszerne.

    • 0 0

  • No niemożliwe! Pani Haponiuk zakochana, czy co? (4)

    Po raz pierwszy od chyba 10 lat dała komuś pochwały i piątkę. Klękajcie, albowiem cud się wydarzył!

    • 19 1

    • W punkt się nażarłam i zarobiłam :) (1)

      Może dlatego. Ta babka nie ma żadnego smaku - zachwycała się i rozpływała nad Margherita na Sobieszewie XD która jest totalnie pospolita i bez szału, wymienię spokojnie z 10 pizzeri w Trójmieście z lepszymi pizzami.

      • 12 0

      • Ona to robi za kasę. Podobnie jak Nowe Lokale są za kasę.

        • 2 1

    • Po prostu wykupili droższy pakiet recenzencki

      miała być piątka, to jest piątka.

      • 22 0

    • Zjedz 4 dania to poczujesz się podobnie.

      • 6 0

  • Nigdy nie słyszałem zwrotu masno. potoczne słowo? To chyba jakiś lokalny folklor. (5)

    • 39 1

    • (4)

      Pytanie, ile masz lat. Mogłeś naprawdę nie słyszeć.

      • 3 16

      • (2)

        A ty to skąd? W Gdańsku nie lubimy prostackiego, knajackiego języka.

        • 10 3

        • (1)

          Nie? To zapraszam pod sądy na Nowych Ogrodach, gdzie gdańskie ubectwo urządza sobie spędy w obronie komunistycznego betonu. Zero knajackiego języka, tylko same proszę i dziękuję...

          • 5 4

          • Hehehe

            Ale głupol z ciebie SMD

            • 0 1

      • Naprawdę, słyszałem.

        Masno, nie słyszałem.

        • 15 2

  • (5)

    Nie pytam złośliwie, po prostu starszy jestem. Co to są bowle i wrapy? Czy ktoś może mi to wyjaśnić polskimi słowami?

    • 24 0

    • (2)

      Bowl to po angielsku miska. A wrap to pakować. Po prostu takie pszenne bądź kukurydziane tortille do zawijania dania.

      • 10 1

      • (1)

        Dzięki. Czyli po prostu miska do sałaty, a nie jakieś danie. Albo zawinięte w ciasto.

        • 12 0

        • bowl to danie

          • 0 0

    • bowle chyba coś od bowlingu a wrapy może coś od rapu?

      • 9 2

    • gluten

      • 4 1

  • koncepcja jest fajna (2)

    Ale nie rozumiem, jak można nie mieć w menu bowla z surowym łososiem/tuńczykiem. Przecież to klasyka klasyk. Zamiast tego roślinny "kurczak", no błagam.

    • 5 1

    • W odp (1)

      Surowe ryby są klasyczne dla poke bowli, my serwujemy buddha bowle stąd ich brak. Pozdrawiam.

      • 2 4

      • a po polsku?

        • 2 0

  • w usa wszystko sie polewa sosami bo zarcie jest jak trociny

    • 2 1

  • zaraz lockdown i co po sezonie? byebye?

    • 2 1

  • Machne i wyrzuce. Glupszej nazwy juz sie nie dalo wymyslec? (4)

    • 57 22

    • Trzeba być skończonym, kompletnym i**otą, żeby podważać nazwy własne

      Imiona i nazwiska też ci nie pasują lolku? Nazwy zespołów też? Wyrazy w językach obcych też? Skąd się biorą takie głąby....

      • 3 4

    • Bowle wyrzucisz? :D

      • 1 1

    • Nie wiń się, że nie ogarniasz. Nazwa i miejsce nie jest dla takich jak ty (1)

      • 5 11

      • Dla de....li?

        • 9 0

  • (4)

    Fastfood z biperami a w nim warzywa i tortilla z udawanym kurczakiem za 35 zł. Super deal, no ale to jest wegańsko i eko i tam idzie się po wrażenia i w ogóle.

    Szkoda tylko, że za tę cenę lub z drobną dopłatą można mieć sporo wrażeń i obsługę kelnerską do tego.

    • 70 18

    • Taaaa ..... less waste, masno ... Co jeszcze? (3)

      Czy jak nie mam spodni-rurek, to mnie wpuszczą???

      • 10 6

      • ... (2)

        Rurki to były nowością 15 lat temu, także to pytanie lekko trąci myszką ... ;)

        • 3 6

        • Brak zrozumienia połaczenia rurek i tego lokalu trąci (1)

          ...

          • 2 1

          • Połączenie zrozumiałe, ale ile jeszcze lat będzie ten tekst o rurkach i brodzie ciśnięty? Kolejną dekadę?

            • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane