• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Meat Shack BBQ - ciekawy mięsny projekt

Agnieszka Haponiuk
15 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić Meat Shack BBQ.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Meat Shack BBQ w Gdańsku. W poprzednim odcinku jedliśmy w Bosco w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy lokal Nie/mięsny na Dolnym Mieście - już tam byliśmy.



U zbiegu ulic Wajdeloty i Waryńskiego pod numerem 26/27 zobacz na mapie Gdańska mieści się Meat Shack BBQ, co w wolnym tłumaczeniu oznacza mięsna chata tudzież szopa. Lokal jest sporej wielkości i oryginalnie zaaranżowany - wystrojem nawiązuje właśnie do starej amerykańskiej chaty. Fajnie, że wygląd wnętrza znacząco odbiega od popularnych ostatnio bielonych cegieł, pluszowych kanap i metalowo-drewnianych półek. Znajdziemy tu świetnie wykorzystaną blachę falistą, którą obity jest bar, loże w stylu amerykańskim, duży okrągły stół i metalowe krzesła ze skórzanymi dodatkami. Ściany ozdobione są rysunkami zwierząt.

Nie ma tu przypadkowych ozdób ani zbędnych elementów, wszystko jest na swoim miejscu i
tworzy bardzo ładną oraz spójną całość. W sporych metalowych siatkach "zamknięto" drewno, którym opalany jest specjalny piec do pieczenia mięsa, zwany "smoker". Ponieważ w Meat Shack BBQ najważniejsze jest właśnie mięso.

  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
  • Restauracja Meat Shack BBQ w Gdańsku.
Menu jest króciutkie, raptem cztery pozycje mięsne i kilka dodatków. A zatem do wyboru mamy: pulled pork, czyli szarpaną łopatkę wieprzową, a następnie karkówkę wołową, wieprzowe oraz wołowe żebra. Mięso zamawiamy na gramy - a zaczynamy od 100 g. Do tego możemy wybrać takie dodatki jak pieczone kartofelki ze śmietaną, mac&cheese, czyli serowy makaron w stylu amerykańskim, pikle w burbonie, fasolkę z pomidorami i słynną surówkę coleslaw.

W dniu, w którym byłam, na deser serwowano sernik bananowy. Do picia mamy robione na
miejscu lemoniady i zimne herbaty, natomiast z mocnych alkoholi przede wszystkim burbony oraz inne amerykańskie alkohole - piwo i wino.

Zamawiam wszystko z karty (prócz alkoholi) w następujących konfiguracjach:

- 100 g szarpanej wieprzowiny - pulled pork (8 zł) z mac&cheese (makaron z serem) (7 zł);
- 100 g żeber wieprzowych - pork ribs (9 zł) plus fasolka (7 zł);
- 100 g karkówki wołowej - beef neck (11 zł) z piklami (7 zł);
- 100 g żebra wołowego - beef ribs (12 zł) plus sałatka coleslaw (5 zł).

Na deser sernik bananowy. Do picia oczywiście herbaty i lemoniady.

Co ważne, wszystkie mięsa są marynowane, a następnie pieczone przez całą noc we wspominanym piecu "smoker" w temperaturze około 120 stopni Celsjusza. Piec opalany jest drewnem, które nadaje daniom charakterystyczny, przyjemny dymny posmak.

Mięsną ucztę zaczynamy od szarpanej wieprzowiny (łopatka wieprzowa), która była po prostu genialna. Soczysta, wilgotna i słodkawa, super delikatna, dosłownie rozpływała się w ustach. Serowy makaron niestety nie był dobrym wyborem, gdyż okazał się mdły i bez smaku, ale wiem, że Amerykanie się w nim lubują.

Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem). Szarpana wieprzowina (pulled pork) z mac&cheese (makaron z serem).
Żebro wieprzowe było równie smakowite, chociaż tłustsze i z mocniejszym dymnym posmakiem, co akurat było bardzo fajne. Również było delikatnie słodkawe, soczyste, z dyskretnie zaznaczoną nutą papryki, ale na tyle słabo, by nie zabić smaku mięsa, a jedynie nieco go podkreślić. Pieczona fasolka z cebulą, pomidorami i innymi warzywami oraz niewielkim dodatkiem mięsa, lekko ostra, była najlepszą fasolką, jaką jadłam. Tak bardzo nam zasmakowała, że zamówiliśmy dodatkowe porcje. Przepyszna! Pieczone kartofelki ze śmietaną też niczego sobie, ale fasolka przyćmiła pozostałe dodatki.

Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki. Żebra wieprzowe (pork ribs), fasolka i ziemniaczki.
Karkówka wołowa charakteryzowała się ciekawym dymnym smakiem. Była również bardzo soczysta, miękka i odrobinę tłusta, ale pyszna. Pikle świetne, z subtelnie wyczuwalną nutą burbonu.

Karkówka wołowa (beef neck) z piklami. Karkówka wołowa (beef neck) z piklami.
Żebro wołowe zostało podane w kawałkach bez kości, nie było żylaste, czego się obawiałam. Skórka chrupiąca, a samo mięso nieco twardawe, ale nie ciągnące się. Smaczne, ale nie tak dobre, jak pozostałe mięsa. Surówka coleslaw pierwszorzędna, chrupka. Idealnie wyważone proporcje majonezowego sosu, kapusty i marchewki.

Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw. Żebro wołowe (beef ribs) plus sałatka coleslaw.
Sernik bananowy był dość ciekawy w smaku, delikatnie bananowy, ale zdecydowanie za mało wilgotny. Po prostu smaczne ciasto.

Podsumowując: w Meat Shack BBQ zjemy bardzo dobre pieczone mięsa, jedne z lepszych, jakie jadłam w ostatnim czasie. Do tego wewnątrz zastaniemy świetny wystrój i przemiłą obsługę, która bardzo rzeczowo i cierpliwie odpowiada na wszystkie pytania. Jeśli lubisz mięso i chcesz zjeść mięso dobrze przyrządzone oraz pierwszorzędnie upieczone, to musisz odwiedzić wspomniany lokal. W mojej oraz moich gości ocenie jest na 5.

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (150) ponad 10 zablokowanych

  • Kto pamięta w Kosie na Piwnej karkówka xxl za 17 zł (6)

    400g grillowanego mięsa, 3 surówki i 400g frytek.

    Zawsze miałem problem zjeść taką porcja.

    A do tego zimne piwko.

    To były czasy przed Euro2012, potem ceny skoczył o 30%, a porcje zmniejszyły się o 50%

    • 32 4

    • (1)

      Kiedyś to było...

      • 6 2

      • kur*a dokładnie...

        • 2 1

    • Nauczycie się czytać ze zrozumieniem (2)

      Grilla to sobie na działce możesz zrobić z karkówka z biedry za 11zl za kilo. Mięso jest robione w smokerze całą noc w niskiej temperaturze a nie spalone na ogniu. Ale po co ja to tłumaczę skoro tłok i tak nie wie co to smoker

      • 5 6

      • (1)

        Ale smoker ma też polską nazwę. Ale tak brzmi bardziej światowo.
        Na marginesie, swoje dzieci też hodujesz w celach konsumpcyjnych?
        Zwierzęta nie hodują innych zwierząt, tylko polują lub jedzą padlinę /nie mylić z polowaniem na padlinę w Biedronce/.

        • 4 5

        • nie ma polskiej nazwy - poczytaj o konstrukcji, to nie piec ani wędzarnia

          • 1 1

    • nie płacz Janusz

      • 2 13

  • 100g (18)

    Bez jaj co to za porcja?

    • 64 36

    • na wieczór to 1 gram wystarczy,

      • 2 0

    • Byłem dziś (4)

      Zestaw za 40 zł......cztery mięsa....i trzy dodatki. ....pikle + ziemniaki + fasolka.......plus. piwo.wszystko 52 zł.
      I najedzony do syta. Bardzo smacznie i niedrogo.

      • 15 6

      • Niedrogo (3)

        LOL

        • 11 5

        • To ile wy zarabiacie że wam za drogo? (2)

          • 10 7

          • pisiont złotych dziennie (1)

            • 7 1

            • Ok

              To zmień pracy . Weź za pincet dziennie .

              • 0 4

    • 100g

      minimalna porcja to 100 g. kto Ci zabrania wziąć nawet pół kilo?

      • 3 1

    • (2)

      Taka, żeby później nie mieć raka jelit.

      • 11 11

      • Jak od mięsa można mieć raka, to po co je w ogóle jeść!?

        • 3 1

      • Czy jedzenie mięsa jest zdrowe? A tak w ogóle co wy robiliście w środku nocy na forum, z pracy wracaliście?

        • 2 0

    • (3)

      to weź 30

      • 16 5

      • 30 g (1)

        Niestety takich nie mają?

        A te 100g to pewnie dla tych prawdziwych facetów w rurkach z ajfonem na raty, bo i tak nie zjadają wszystkiego.

        • 17 9

        • Powtarzasz się.

          • 0 5

      • 30 g

        Niestety takich nie mają?

        A te 100g to pewnie dla tych prawdziwych facetów w rurkach z ajfonem na raty, bo i tak nie zjadają wszystkiego.

        • 12 5

    • Możesz wziąć kilogram (2)

      albo 10,ale chyba tyle nie będą mieli...

      • 13 0

      • Będą będą

        Bylem tam jakiś czas temu i przede mną w kolejce był dobry zawodnik który zamówił 1kg karkówki niestety przecenił swoje możliwości.

        • 3 1

      • Dla 3 klientów dziennie wystarczy 300g na kuchni.

        • 7 2

    • 100g. Biedaku analfabeto nie doczytałeś, że można wziąc więcej.

      • 27 7

  • Dajcie spokój, wygląda jakby ktoś przeżuł i wypluł. Serio ludzie są w stanie dotknąć czegoś takiego i co gorsza, wziąć to do ust? Weźcie szanujcie te swoje ciała...

    • 4 6

  • mózg niech sobie poszarpia (2)

    zreszta taka padlinozernie omijam szerokim lukiem

    • 4 19

    • śmierdzi od takich padlinożerni w promieniu kilometra, ale niech tępe masy żrą, selekcja naturalna :)

      • 1 0

    • Jak omijasz to nie komentuj.

      • 4 0

  • brak jedzenia (1)

    Bylem tam ze znajomymi w srodku tygodnia, kilka tygodni temu. Lokal otwarty od 15, o 17.30 z 4 rodzajow miesa zostaly 2 porcje karkowki i 5 porcji zeberek. Po 18 nie bylo juz niczego. Troche slabo
    to wszystko zaplanowane. Jedzenie dobre i wszystko inne ok ale wiekszosc ludzi nie bedzie stalo pod drzwiami od 15...

    • 5 2

    • Życie.

      • 1 0

  • Jak miło, że nie ma bielonych cegieł,

    a jaka piękna ta blacha falista.

    • 6 2

  • (2)

    Te skrawki miesa rzucone na makulature to jest jedzenie?

    • 11 4

    • (1)

      Pewnie cię nie stać, więc przelewasz frustracje na forum.

      • 3 9

      • Pewnie, że mnie nie stać na wyrzucanie pieniędzy na skrawek mięsa rzucony na gazetę.

        • 5 0

  • Potwornie drogo i nieprzyjemne wnetrze

    Wchodzisz inod razu chcesz wyjść. Kto im to urządzał? Światło beznadziejne. Oświetlenie mięsa beznadziejne. Obsługa przy tych cenach powinna skakać przy kliencie.
    Lepiej idźcie za róg do oczywiście i macie lepsze jedzenie za połowę tych cen w świetnej atmosferze. Będę aż mnie mrozi na myśl że musiałbym tam znowu jeść.

    • 7 1

  • smakuje niczym przerzute wcześniej mięcho

    nie urywa tyłka

    • 2 1

  • nie przypomina to knajp w USA (5)

    gdzie darmowa woda???

    • 8 4

    • Woda

      Darmowa woda to karanowka, tak podają USA

      • 3 0

    • W USA podają wodę za darmo bo podają kranówkę. U nas by była z tego taka afera, że raczej nikt się nie odważy.

      • 3 2

    • W kiblu

      • 4 0

    • A gdzie płatna opieka zdrowotna i czemu ceny w PLN a nie w $.

      • 6 0

    • Mięso też pewnie powinno być za darmo. Wszytko free. A potem komentarze "woda ze darmo?! Powinni brać za to pieniądze! Nie zarobią przecież".
      Janusze biznesu.

      • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane