• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: No.5 - udany powrót w nowej odsłonie

Agnieszka Haponiuk
14 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" testuję wybrane dania w multitapie No.5 w Sopocie. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" testuję wybrane dania w multitapie No.5 w Sopocie.

Sopocki klub "piątka" w złotych latach 90. był miejscem kultowym. Jakiś czas temu No.5 wrócił w to samo miejsce, ale w zupełnie innej odsłonie - jako multitap z szeroką selekcją rzemieślniczych piw i jedzeniem w stylu tex-mex, które postanowiłam przetestować. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" oceniłam kebabownię Zmiana na Morenie.




Do No.5 w SopocieMapka wpadam ze znajomymi w pewne sobotnie południe, przede wszystkim po to, by sprawdzić jedzenie, które serwują, a które jest zachwalane "na mieście". Trafiłam na moment, gdy restauracja była dość pusta, ale na wielu stołach stały tabliczki z rezerwacją, więc widać było, że No 5. szykuje się na gości.

Lokal jest spory, podłużny i wąski. Sercem industrialnego wnętrza jest niemal 20-metrowy bar wykonany z betonu i stalowej blachy. Na podłodze ciemne drewno i jasne lastriko. Stalowe konstrukcje pomalowano na ciemny turkus. W przestrzeni wydzielono dwie strefy - bliżej wejścia, dzienną, kawiarnianą z kolorowymi fotelami i kanapami oraz niskimi stolikami. Natomiast za barem, w dalszej części lokalu znajduje się strefa wieczorna z wysokimi stołami, krzesłami oraz wydzieloną niewielką sceną. Powtarzającym się motywem we wnętrzu jest geometryczny wzór koła wpisanego w kwadrat, który widoczny jest m.in. w przepierzeniach wykonanych z ciętych pustaków ceramicznych, a także ceramiczne figury geometryczne umieszczone na jednej ze ścian.

  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
  • Wnętrze multitapu No.5 w Sopocie.
Karta obfituje w dania nawiązujące do kuchni amerykańsko-meksykańskiej z dość zaskakującymi połączeniami i, jak zapewnia właściciel, wykonane są od początku do końca na miejscu, bez użycia półproduktów.

Zamawiamy:

  • frytki z ziołami - wędzony czosnek, parmezan w połączeniu z oregano, rozmarynem oraz
    tymiankiem (34 zł);
  • orzechową quesadillę z owocem jackfruit (43 zł);
  • fugly burgera - kaszubska wołowina, sałata, pomidor, czerwona cebula, pikle, piwny ketchup i majonez z dodatkiem tortilla chips (45 zł);
  • tacos chipotle chicken - salsa roja, dwie tortille z szarpanym, duszonym w piwie, chipotle i przyprawach kurczakiem z piklowaną czerwoną cebulką, guacamole, kolendrą i śmietaną (49 zł);
  • buffalo wings - smażone skrzydełka kurczaka w ostro-maślanym sosie buffalo z dipem z pleśniowego sera (45 zł).

Nie sądziłam, że tak dobrze mogą smakować frytki. To było pudełko dobrze wysmażonych, z wędzoną nutą czosnku i ziołowego parmezanu frytek. Świetna bomba kalorii i smaku.

Frytki z ziołowymi przyprawami. Frytki z ziołowymi przyprawami.
Wegańska quesadilla z owocem jackfruit całkiem nas uwiodła. Mocno wyczuwalny orzechowy smak mieszał się ze słodko-kwaśną nutą i pikantnym zakończeniem, które zostawało na języku. A to wszystko w ciepłej, chrupiącej tortilli. Jakże proste, a zarazem fenomenalne połączenie smaków. To dla mnie zdecydowanie danie numer jeden.

Wegańska quesadilla z owocem jackfruit. Wegańska quesadilla z owocem jackfruit.
Fugly burger swoją nazwę wziął z języka angielskiego, a dokładnie od f@#*ing ugly, czyli najprościej rzecz ujmując - burger nie prezentuje się najlepiej pod względem wizualnym. Faktycznie, pierwsze wrażenie nie było najlepsze, bo oto w drewnianym pudełku otrzymałam sporą płaską bułkę z kotletem w środku, jednak już po pierwszym kęsie okazało się, że to może i nie najładniejszy burger w mieście, ale bardzo smaczny.


Po pierwsze dobra bułka, lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Po drugie mięso idealnie wysmażone, bardzo soczyste i świetne jakościowo, co czuć i w konsystencji i smaku. Po trzecie świeże warzywa i pikle. Całość dopełnia kapitalny piwny ketchup i domowy majonez. Nic tu więcej nie potrzeba, aby zjeść smakowitego burgera. Tortilla chips okazały się tu zbędnym dodatkiem.

Fugly burger z dodatkami. Fugly burger z dodatkami.
Co do tacos mam tylko jedną uwagę, a mianowicie nie smakowała mi gumowata, bo niepodpieczona tortilla, ale to tylko małe niedociągnięcie, bo jej wypełnienie było wyśmienite. Genialnie przyrządzone mięso z kurczaka, mięciutkie, z przyjemnym, subtelnym dymnym i piwnym posmakiem. Słodko-kwaśne pikle z cebulki też dobrze się tutaj wpasowały, podobnie jak śmietana i maślane guacamole.

Tacos z kurczakiem. Tacos z kurczakiem.
Skrzydełka buffalo były pierwszorzędne, aromatyczne, soczyste i diabelsko ostre. Chociaż z początku wydają się łagodne, to dopiero po chwili rozchodzi się piekielna ostrość, którą łagodzi delikatny sos z pleśniowego sera. Skrzydełka Buffalo bardzo przypadły do gustu mojemu koledze i koleżance bardzo rzadko jedzącej mięso, która jedno uszczknęła na spróbowanie.

Skrzydełka w sosie buffalo. Skrzydełka w sosie buffalo.
Podsumowanie: Multitap No.5 to miejsce w sam raz dla miłośników piwa jak i wielbicieli kuchni tex-mex, ale w nietuzinkowej, autorskiej odsłonie. Ceny są wysokie, ale obawiam się, że w obecnych czasach to już będzie norma... Każde danie czymś zaskakuje, a to dodatkiem, a to połączeniem aromatów i smaków. Czuć tutaj nieszablonowe podejście do kulinarnej klasyki. No. 5 to miejsce na długie spotkania z przyjaciółmi. A zatem piątka (z małym minusem) dla "piątki".

5.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • No.5 Sopot, Bohaterów Monte Cassino 5/U2

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • W recenzji brakuje mi informacji, jak pani Agnieszka ocenia wielkość dań?

    Czy jest to porcja degustacyjna, czy można się najeść?

    Lokal wygląda ciekawie, a połączenia smaków mnie zainteresowały, ale cena zdecydowanie odpycha - z tym zastrzeżeniem, że jeśli takim Tacosem można się spokojnie najeść, to inaczej na to parzę, niż jeśli ma on wartość odrzywczą przystawki.

    • 15 0

  • Nie promuj patologi Pani testerko !!! (1)

    34zł za takie frytki to krojenie naiwniaków i szukanie frajerów. A puszysta recenzentka dodatkowo zachęca mówiąc o "świetnej bombie kalorii i smaku". Dramat takie coś się nie nadaje do publikacji.

    • 84 8

    • Ale dobrze, że o tym pisze

      Bo gdybym się gdzieś się w tych okolicach zapętlił to już wiem, żeby tam nie wchodzić

      • 29 0

  • Frytki po 34 pln i oni narzekaja ze klientow nie ma i biznesy zamykaja LOL

    • 42 1

  • Downsizing widzę w korytku z frytkami.

    Zakrywają większą część dna.

    • 24 0

  • Jesteśmy bogaci. (1)

    Jeśli za chicken wingsy (6 sztuk) płacimy tyle samo co w NYC (około $10) to nie mam pytań.

    • 59 2

    • W NYC są inne średnie pensje minimalne...

      U nas jest duuuużo drożej :)

      • 14 0

  • chodzenie na pizze albo kebsa trudno nazwac "kulinariami"

    • 17 0

  • Nawet jak na Sopot, to ceny są z innej galaktyki. (1)

    Byłem raz i choć ceny piwa kraftowego mnie normalnie nie dziwią, to w Piątce trzeba płacić ponad 20 zl, co już jest przegięciem. Lokal tylko dla turystów z zagranicy

    • 61 0

    • Dla potwierdzenia cen z kosmosu polecam sprawdzić apkę ontap, gdzie można przyrównać ceny tego samego piwa w różnych lokalach. Dla przykładu - pastry sour z Hopito w Piątce 32 zł za 0,5, w Krakowie to samo dostaniemy za 20 lub 19 zł, w Warszawie i Bydgoszczy za 24. Kosmiczna różnica.

      • 22 0

  • To sa ceny restauracji w Nowym Jorku?

    • 31 1

  • (1)

    Jedzenie okropne i za drogie,ciekawe jak oni te drewniane pudelka czyszcza!!!

    • 36 7

    • taką ściereczką co leży na zlewozmywaku

      • 17 0

  • (3)

    Jakie by nie były to frytki 34 zł xD
    I cola 0.2 w szklanej butelce 21 zł w hurcie 3 zł ..... Janusze biznesu

    • 111 2

    • cola 0,2 3 złote ?

      Raczej 1,50 zł

      • 6 1

    • janusz, janusz biznesu.

      janusz to nie imię, to styl i filozofia prowadzenia biznesu.

      • 19 0

    • a potem lokal zamykamy bo pis

      • 39 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane