• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Punkt Gdynia - dobry smak

Agnieszka Haponiuk
31 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W Punkcie Gdynia jedzenie niemalże nie miało słabych stron. Oceniam lokal na piątkę z plusem. W Punkcie Gdynia jedzenie niemalże nie miało słabych stron. Oceniam lokal na piątkę z plusem.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Punkt Gdynia (dwa tygodnie temu zapowiadaliśmy recenzję z Tu można marzyć, jednak dowiedzieliśmy się, że niebawem całkowicie zmieni się menu. Udamy się tam za jakiś czas). Poprzednio byliśmy w  świetnym wegańskim bistro House of Seitan we Wrzeszczu. Za dwa tygodnie opiszemy sopocką Bagażownię - już tam byliśmy.



Pewnego niedzielnego popołudnia udałam się z dwiema koleżankami do Gdyni. Jedna z nich przybyła z innego miasta, więc chciałam jej pokazać wszystko, co Gdynia ma najlepszego. Na obiad wpadłyśmy do Punktu Gdynia przy Władysława IV 59 zobacz na mapie Gdyni.

Właściciele określają ten lokal jako resto&bar, czyli połączenie restauracji z niezobowiązującą atmosferą z barem. Całkiem spora sala dla gości urządzona jest ciekawie. Goście mogą usiąść na kolorowych, pluszowych krzesłach, fotelach i kanapach. Jest naprawdę przytulnie i aż chce się zapaść w te kanapy, posiedzieć dłużej nad kolejnym koktajlem i przekąską.

  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
  • Punkt Gdynia
Ściany pomalowano na różne odcienie szarości, nie zabrakło również małych roślinek i metalowego ażurowego przepierzenia, które dzieli salę na dwie części. Na podłodze kamienne, duże kafle w rdzawych i szarych odcieniach. Pod sufitem wiszą ażurowe czarne lampy. Gdzieniegdzie połyskuje złoto. Efektownie prezentuje się tapeta z fragmentem obrazu "Sen" Henriego Rousseau. Krótko mówiąc: wnętrze zaprojektowane przez Krystiana Rassmusa jest dopracowane i miłośnikom ciekawego designu się spodoba.


Z kolei karta spodoba się fanom jedzenia z różnych stron świata. Znajdziemy w niej wietnamską zupę pho, włoskie makarony, pizzę w amerykańskim stylu i burgery czy dania z kuchni polskiej, jak np. popularne policzki wołowe z kaszą gryczaną. Co tydzień na tablicy proponowane są nowe dania i jeśli któreś z nich skradnie podniebienie gości, zostaje wprowadzone do stałego menu.

Na początek zamawiamy dwie przystawki:
- z karty stałej: bułeczki bao / noga z kurczaka / kimchi / marynowany ogórek / orzechy ziemne / miód (18 zł);
- z tablicy (obsługa poinformowała nas, że ta przystawka najpewniej znajdzie się w karcie): proziaki / chleb sodowy / domowa ricotta / tatar ze słonego pstrąga / oliwa paprykowa / lody chrzanowo-koperkowe / ogórek (24 zł).

Następnie dwie zupy (jedyne w karcie):
- wietnamska zupa pho / wołowina / makaron ryżowy / kolendra / chili / limonka (15 zł);
- krem z pomidorów / oliwa bazyliowa / ser Bursztyn (12 zł).

Spośród dań głównych nasz wybór pada na rybę i mięso, makaronów niestety w tym dniu zabrakło:
- polędwica z dorsza / soczewica / seler / por / papryka wędzona / rukola / sezam (42 zł);
- policzek wołowy / kasza gryczana / warzywa sezonowe (45 zł).

Jagodzianka z mlekiem gdańskim Jagodzianka z mlekiem gdańskim
Na deser skusiłyśmy się na domową jagodziankę z mlekiem gdańskim (10 zł). I tu duży ukłon z mojej strony przesyłam do szefa kuchni - mleko gdańskie, jeden z najstarszych i najbardziej popularnych deserów starodawnej kuchni gdańskiej przyrządzany z migdałów, śmietany i cukru, znany był już w XVI wieku. W Punkcie był wyborny, a jeszcze ciepła jagodzianka najlepsza, jaką jadłam. Ale zacznijmy od początku.

Proziaki Proziaki
Pulchne, wytrawne proziaki z tatarem z arcydelikatnego solonego pstrąga, lodami koperkowo-chrzanowymi i domową ricottą wbiły nas w fotele. To była doskonała kompozycja smaków i tekstur bez jednej fałszywej nuty. Mam nadzieję, że ta przystawka zagości w stałej karcie.



Bułeczki bao Bułeczki bao
Puszyste bułeczki bao ze słodko-ostrym nadzieniem i chrupiącymi orzeszkami również były smakowite. Zniknęły z talerza w okamgnieniu.

Wietnamska zupa pho Wietnamska zupa pho
Zupa pho bardzo różniła się od tej, którą znam. Ta była gęsta, lepka i gładka, bardzo ciemna, esencjonalna z długim finiszem. Z każdą kolejną łyżką odkrywałam inną warstwę smaku słonego i słodkiego. W pierwszym momencie w ogóle nie wyczułam charakterystycznego dla pho korzennego bukietu przypraw, dopiero po przegryzieniu ostrej jak diabli chili wyłoniła się bardzo delikatna, słodkawa nuta cynamonowo-anyżowa. Bardzo nieoczywiste pho, bardzo smaczne i bardzo umami.

Krem z pomidorów Krem z pomidorów
Krem z pomidorów był cudownie aksamitny, z mocną słodyczą pomidora, która została przełamana chipsami z aromatycznego sera Bursztyn. Zupa pierwsza klasa.

W Punkcie Gdynia jedzenie niemalże nie miało słabych stron. Oceniam lokal na piątkę z plusem. W Punkcie Gdynia jedzenie niemalże nie miało słabych stron. Oceniam lokal na piątkę z plusem.
Polędwica z dorsza okazała się odrobinę przeciągnięta i mocno przypieczona, przez co była trochę za sucha. W tym daniu główną rolę zagrały jednak pierwszorzędne dodatki. Chrupiąca czarna soczewica z podsmażonym selerem naciowym i porem z mocną nutą wędzonej papryki była kapitalna. W pierwszej chwili myślałam, że jem soczewicę z boczkiem, a to wędzona papryka nadała ten fajny, bekonowy posmak. Na uwagę zasługuje też sos z czerwonej kapusty, bardzo przyjemny w smaku.


Policzek wołowy Policzek wołowy
Policzek wołowy był mięciusieńki, kruchy, soczysty w aromatycznym, subtelnie anyżowym sosie, w towarzystwie świetnie przyrządzonej kaszy gryczanej, a całości dopełniały słodkie buraki z jabłkiem. Prostota w perfekcyjnym wydaniu.

Wszystko mi się tu podoba. Wystrój, ta przytulność, która sprawiła, że spędziłyśmy w Punkcie bite trzy godziny. Fachowa obsługa, która wie, co serwuje. Oraz - co najważniejsze - pierwszorzędne jedzenie. Chciałoby się powiedzieć: wszystko w punkt.

Punkt skradł nasze kulinarne serca i sprawił, że wyszłyśmy nie tylko najedzone, ale i zachwycone smakami. Wystawiam piątkę z plusem i bardzo proszę, niech proziaki i mleko gdańskie na stałe wejdą do menu.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Miejsca

Opinie (97) 6 zablokowanych

  • To już wiem od kogo Wojewódzki pociągnął cennik:) (1)

    Przystawka 18 złotych:) Zupa 15:) O matko Boska...cenią się jak by mieli juz po dwie gwiazdki:)

    • 20 7

    • Kochani, przecież cena dania to nie tylko suma kosztów składników- do tego dochodzi praca kucharza, obsługi, czynsz, koszt wystroju, podatki, opłaty...

      • 3 0

  • Prośba do redakcji,

    aby informować w postaci artykułów czy i kiedy opisywane lokale zostały zamknięte z powodu nierentowności. Plagą są ceny z kosmosu i mikro porcje.

    • 30 1

  • Przystawki w cenie głównych dań

    Grubo

    • 21 1

  • byłam,jadłam i polecam (1)

    jedyny minus to ciut za drogo ,to w końcu tylko niewielka Gdynia a nie Nowy Jork czy Tokio

    • 13 3

    • wiele drogich restauracji lezy poza miastami, adres nie ma znaczenia

      • 0 2

  • Nic specjalnego... (2)

    Byłam,jadłam i naprawdę bez bicia się przyznaję ,że d..y nie urwało.Zupa pho to tak jakbym sobie butelkę sosu sojowego wlała do talerza i odrzuciła trochę makaronu. Musiałam przepic drinkiem żeby zabić smak tego czegoś, a dorsz faktycznie porcja jak dla Tadka niejadka i w smaku nijaki.Moze wybitną znawczynią kuchni nie jestem ale aby ocenić to co zjadłam wystarczy umieć odróżnić słone od słodkiego.Pozdrawiam autorkę artykułu.P.S chyba jednak jadlysmy inne potrawy ...

    • 26 1

    • Właśnie. (1)

      Ta zupa wygląda jakby była na bazie sosu sojowego zrobiona.

      • 1 0

      • Autorka napisała ze umami, a to smak maggi

        • 0 0

  • (1)

    Za te pieniądze mam ucztę w postaci makaronu bolognese przez miesiąc. Zupki ostre vifon, do tego mielonka i przecier Dawtona. Na to idą plastry sera Hochland i do piekarnika na 200 stopni, na 15 minut. Jak chcę na sposób hawaii, to lecą jesze ananasy. Jak po żydowsku, to chałkę w tym moczę. Jak po kaszubsku, to siekam drobno ogórka konserwowego i sos czosnkowy na górę, na te ogórki oczywiście. Robię tago dużo i wariantuję. A to to. Te mazy...gramatura godna przedszkolaka w pierwszakach.

    • 16 13

    • Zapomniałeś dodać że

      Herbatę parzysz przez rok z jednej saszetki, kąpiesz się w tej samej wodzie od urodzenia a zęby wierzysz jadąc na gapę na złączu.

      • 5 6

  • nie wiem jak w Sopocie i Gdańsku, ale w Gdyni nowe restauracje/jadlodajnie znikaja (2)

    po roku-dwoch od powstania. Wlasnie padlo Polnoc-Poludnie, ktore powstalo na zgliszczach By The Way.
    Co nastepne?

    • 22 0

    • noooo, ale to oczywiście nie wina restauracji tylko głupich polaków co mikro gufna w cenie kawioru nie chcą jesc....smiech na sali!!

      • 8 0

    • Pralnia pieniedzy

      Gdynia slynie z tego, że knajpy nie istnieją dłużej niż rok. Zwykła pralnia kasy

      • 1 0

  • Zapowiedź restauracji tu można marzyć (1)

    Czyli jednak odwiedziny są planowane i jest zapowiedź wiec tak czy siak każda z restauracji wie, ze ktoś zawita w celu wystawienia recenzji a nie tak jak wcześniej pisano odwiedziny są ujawniane po fakcie

    • 12 0

    • tu mozna marzyc - kompromitacja redakcji !!!

      No ale tu zarzadza pan radny z wszystko dla gdanska, niemal centrum pamieci PA, wszystko dla gdanska, te klimaty. Jedzenie slabe do bolu wiec znajac gust pani redaktor ocena bylaby ndst. No ale jakby to wygladalo... czy byl juz taki precedens zeby wycofac odbytą wizyte pod pretekstem zmiany menu ?? Od dzis nie czytam tych wypocin bo jak sie sami zdradzili, obiektywizmu ZERO ! A co dopiero jak ktos sypnie kasa! Czy kazda restauracja gdzie pani Haponiuk nie smakuje moze oficjalnie zaprosic jeszcze raz i powiedziec sorry, zmirniamy menu? Proponuje bojkot tych wypocin.

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Pyszne jedzenie! (3)

    Jedzenie jest przepyszne, bardzo lubię ciekawe urozmaicenia smaków. Krem z pomidorów rewelacja, nie zapomnieli również o wege osobach i jest falafel z awokado. I z całego serca polecam fondant z czekolady, mmmm. Uczta :)

    • 10 25

    • (1)

      Te opinie wyróżnione to szczyt żenady.

      • 7 0

      • Dokładnie

        Opinia wyróżniona brzmi jak reklama lokalu , artykuły mało obiektywne

        • 4 0

    • Taaa

      Wczoraj wróciłem z Tunezji.Za tę cenę obiadu też tam zjadłem taki pyszny obiad......tylko za te cenę miałem do tego całodniowa wycieczkę autokarem do Kartaginy i do kilku ciekawych i pięknych miejsc.Luuudzie co tutaj się wyprawia to masakra

      • 2 1

  • Na mleko gdanskie pojde obowiazkowo.! Wreszcie ktos czyta o kuchni staropolskiej ze zrozumieniem.

    • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane