• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Santorini - oryginalna kuchnia grecka

Agnieszka Haponiuk
27 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
W kolejnym odcinku sprawdzamy działającą od 18 lat restaurację Santorini w Gdyni. Na zdjęciu: kieftedakia - kotleciki mielone przyprawione miętą, podawane z sosem tzatziki. W kolejnym odcinku sprawdzamy działającą od 18 lat restaurację Santorini w Gdyni. Na zdjęciu: kieftedakia - kotleciki mielone przyprawione miętą, podawane z sosem tzatziki.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy grecką restaurację Santorini. W poprzednim odcinku byliśmy w Moim Mieście w Gdyni i wystawiliśmy jej wysoką ocenę. Za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Motlava w Gdańsku - byliśmy już tam.



Santorini to jedna z najstarszych gdyńskich restauracji, bowiem już od 18 lat serwuje grecką kuchnię, nad którą czuwa właściciel - rodowity Grek. Przyznacie, że nie jest łatwo utrzymać się na trudnym rynku gastronomicznym przez tyle lat. Jednak Santorini przetrwała i ma się całkiem dobrze, bo znalezienie wolnego stolika w weekend niekiedy graniczy z cudem. Właśnie dlatego restaurację odwiedziłam w poniedziałek.

Restauracja Santorini mieści się w podwórku przy ul. Świętojańskiej 61 zobacz na mapie Gdyni. Już od wejścia czuć tu grecki klimat. Wnętrze jest utrzymane w stylistyce i kolorystyce charakterystycznej dla greckich tawern. Jest dużo koloru niebieskiego, piaskowego, są kafelki, sporo drewna, wazy i inne charakterystyczne ozdoby. Panuje przyjemny, przytulny klimat. W tym wnętrzu przez chwilę zapominam o panującym na zewnątrz mrozie.


  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
  • Grecka restauracja Santorini w Gdyni.
W karcie znajdziemy tradycyjne dania kuchni greckiej. Nazwy potraw zapisane są w języku greckim i polskim. Wszystkie dania powstają na bazie oryginalnych produktów sprowadzanych z Grecji. Do wyboru mamy m.in. przystawki zimne, ciepłe, dania obiadowe i raptem dwie zupy, ale w kuchni greckiej zupy nie cieszą się dużą popularnością.

Zamawiamy wraz z moją koleżanką po jednym daniu z każdej sekcji, pomijając sałatki i zupy.

Mezedes - przekąski zimne:
- dolmadakia gialandzi - liście winogron faszerowane ryżem (9,90 zł)

Zesti mezedes - przekąski ciepłe:
- kieftedakia - kotleciki mielone przyprawione miętą, podawane z sosem tzatziki (15,90 zł)

Kirio piato - dania obiadowe:
- mousakas - tradycyjne greckie danie z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa, zapieczone pod beszamelem (35,90 zł)
- kleftiko - baranina pieczona w piwie z warzywami i serem, podawana w pergaminie (43,90 zł)

Glika - deser:
- baklavas - ciasto orzechowo-migdałowe (17,90 zł)

Dolmadakia gialandzi, czyli liście winogron faszerowane ryżem były przyzwoite, w smaku bez zarzutu. Niewielka porcja, ale w sam raz na zaspokojenie pierwszego głodu.

Dolmadakia gialandzi - liście winogron faszerowane ryżem. Dolmadakia gialandzi - liście winogron faszerowane ryżem.
Kieftedakia - kotleciki mielone przyprawiane miętą, podane z sosem tzatziki i domowymi frytkami. To już nieco większa porcja i naprawdę sycąca. To też najbardziej popularna przystawka grecka, którą można znaleźć w każdej lokalnej tawernie, serwowana jest na zimno albo na ciepło.

Nasze kotleciki były podane na ciepło. Były przepyszne, z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku miękkie i soczyste. Mięta nadała im charakterystyczny aromat i podkręciła smak mięsa, nadając świeżości i lekkości. Sos tzatziki był gęsty, nie czuć też było intensywnie czosnku. Frytki również niczego sobie: jak na domowe nieco miękkie, ale fajnie przyprawione na ostro.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Kieftedakia - kotleciki mielone przyprawione miętą, podawane z sosem tzatziki. Kieftedakia - kotleciki mielone przyprawione miętą, podawane z sosem tzatziki.
Mousakas (pisownia restauracji) to "szlagier" kuchni greckiej. Co ciekawe, znana współcześnie wersja tej potrawy powstała całkiem niedawno, bo w pierwszej połowie XX wieku za sprawą słynnego greckiego kucharza Nikosa Tselementesa, który wzbogacił musakę sosem beszamelowym.

Zapiekanka, którą podano nam w Santorini, może nie wyglądała zbyt apetycznie, ale smakowała całkiem dobrze. Była wilgotna, soczysta, a mięso, chociaż w mojej ocenie za mocno zmielone (przez co wyglądało jak mielonka), było właściwie doprawione z delikatnie wyczuwalną nutą oregano. Nie dojadamy całości, bo jest to dość ciężkie danie.

Mousakas - tradycyjne greckie danie z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa zapieczone pod beszamelem. Mousakas - tradycyjne greckie danie z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa zapieczone pod beszamelem.
Kleftiko, czyli baranina pieczona w piwie z warzywami i serwowana w pergaminie, było obłędne. Baranina pierwszorzędnie przyrządzona - krucha, soczysta, wręcz rozpływająca się w ustach. Dawno nie kosztowałam tak wybornej baraniny. Dodatki w niczym nie ustępują mięsu, są równie świetne. Warzywa chrupiące, zanurzone w leciutkim, delikatnym sosie piwnym. Doskonały ser feta. Całe danie rewelacja.

Kleftiko - baranina pieczona w piwie z warzywami i serem, podawana w pergaminie. Kleftiko - baranina pieczona w piwie z warzywami i serem, podawana w pergaminie.
Do deseru zamówiłyśmy kawę po grecku, a więc parzoną w tygielku. Kawa czarna i mocna idealnie komponowała się z lepką od miodu, bogatą w orzechy i niezwykle słodką baklawą. Do deseru został podany świetny grecki jogurt, tak gęsty i cudowny w smaku, że mogłabym go jeść łyżkami.

Baklavas - ciasto orzechowo-migdałowe i kawa w tygielku. Baklavas - ciasto orzechowo-migdałowe i kawa w tygielku.
Przyznaję, że kuchnia grecka to nie do końca moja kulinarna bajka, ale potrafię docenić uczciwą kuchnię, którą niewątpliwie znalazłam w Santorini. O tym, że jest bliska oryginałowi niech świadczy fakt, że jest regularnie odwiedzana przez znanych mi Greków, którzy mówią, że równie smaczne dania jadali w swojej ojczyźnie. Zaś miłośnicy greckiej kuchni znajdą w Santorini wspomnienie wakacji z wysp helleńskich. Za oryginalne smaki daję Santorini piątkę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (129) ponad 10 zablokowanych

  • lepiej tam czy zante

    • 0 1

  • A ja się pytam gdzie jest ser feta w tym daniu ze zdjęcia ?

    Trochę się autorka rozpędziła.

    • 6 2

  • dobra

    dla słoików.

    • 2 4

  • (1)

    Każda restauracja potrafi się przygotować na wizytę dziennikarzy. Byłem tam z partnerką, nie pamiętam jaką jadła zupę ale po kilku łyżkach stwierdziła że nie dobra i zostawiła. A jeśli ona coś zostawia to znaczy że musi być coś nie tak. Mogło po prostu nie smakować. Ja natomiast miałem bakłażana, niby proste sprawa ale kucharz nie potrafił przygotowac.

    • 9 43

    • "A jeśli ona coś zostawia to znaczy że musi być coś nie tak. " brzmi tak ze cokolwiek dostanie to zezre jak zapłacił
      :):) a jak nie doje to juz musi byc okropne haha... nje bierzesz tylko pod uwage ze twoja grazyna woli kababsa xxxl wiec taka opinia nic nam nie mówi

      • 9 3

  • I znowu puste talerze za kupe kasy

    • 5 6

  • Jedno danie świetne, reszta zupełnie zwyczajna. (2)

    W dodatku autorka nie przepada za grecką kuchnią, więc daje 5 punktów na 6. Ot konsekwencja.

    • 33 8

    • (1)

      money, money, money i wszystko jasne. Byliśmy tam rok temu i już więcej nie będziemy, z Grecją ma to nie wiele wspólnego , chyba że kebab smażony na fryturze

      • 4 5

      • Oryginalne składniki, sprowadzane z Grecji. Aha. Chodzi o puszkowane gołąbki? Czy o jogurt grecki?

        • 10 5

  • Ceny nie dla Polaków

    • 6 4

  • Byłam w Zante i w Santorini. Polecam Santorini. Dobra kuchnia i klimat grecki

    • 20 1

  • Gdzie jest sens?

    Kobieta idzie do greckiej restauracji, przyznając, że to "nie jej bajka", i stwierdza, że w musace mięso było zbyt zmielone.

    To gdzie jest sens pisania o tej restauracja, skoro jest ona nie z tej bajki?

    Ja twierdzę, że ta recenzja jest całkowicie bez sensu. Nie o to chodzi, że ona jest subiektywna, bo to jest naturalnym elementem tych recenzji, ale czytając to, pozostaje jakiś...niesmak.

    • 30 2

  • Stylistyka: Sos tzatziki był gęsty, nie czuć też było intensywnie czosnku!!!

    • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane