• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Starter's na niezobowiązujące wyjście

Agnieszka Haponiuk
22 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Starter's to dobre miejsce przede wszystkim na wieczorne spotkanie przy winie, piwie albo koktajlu. Myślę, że to świetny punkt na tzw. "biforek" przed ruszeniem na nocne zwiedzanie trójmiejskich klubów. Starter's to dobre miejsce przede wszystkim na wieczorne spotkanie przy winie, piwie albo koktajlu. Myślę, że to świetny punkt na tzw. "biforek" przed ruszeniem na nocne zwiedzanie trójmiejskich klubów.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Starter's w Sopocie. W poprzednim odcinku byliśmy w Trattorii Bresno w Brzeźnie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Mała Ukraina w Gdyni - już tam byliśmy.



Starter's koktajl bar zlokalizowany jest w zewnętrznym pasażu Sopot Centrum przy ulicy Dworcowej 7 zobacz na mapie Sopotu (poziom -1). Niewielkie wnętrze lokalu urządzone jest zgodnie z panującymi obecnie trendami. Znajdziemy tu drewno, metal, plusz oraz kilka designerskich ozdób. Główną rolę gra jednak tutaj duży, otwarty bar. Obsługa jest miła i uśmiechnięta, a dokładnie jeden kelner, bo wpadliśmy do Starter'sa we wczesnych godzinach popołudniowych. Nie był to więc czas na degustację koktajli i ruszenie w miasto na imprezę.

Starter's to połączenie koktajl baru z barem z przekąskami, dlatego w karcie nie znajdziemy bogatej oferty dań wszelakich, a właśnie startery na ciepło i na zimno oraz kilka dań na większy apetyt. Znacznie szersza jest oferta koktajli - od klasycznych po autorskie. Wszystkie są przygotowywane na bazie świeżych soków, owoców oraz syropów i kordiałów wg własnych przepisów. Każdy znajdzie coś dla siebie nie tylko pod względem smaku i mocy, ale także pojemności.

  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
  • Restauracja Starter's w Sopocie.
Przejdźmy zatem do sedna, czyli do jedzenia. Spróbowaliśmy:

- zupy krem, którą tym razem okazała się być zupa dyniowa ( 10 zł);
- tatara wołowego - marynowane grzyby, cebula, ogórek konserwowy, gorczyca, żółtko, pieczywo (25 zł);
- matiasa holenderskiego - crème fraiche, jabłko, ogórek kiszony, rzodkiewka, cebula marynowana, pieczywo (21 zł);
- hot doga Starter's - biała kiełbasa, boczek, kapusta kiszona, cebula, majeranek, sos chrzanowy (19 zł);
- burgera Starter's - wołowina szarpana, ogórek kiszony, pomidor, cebula, sałata, sos domowy (22 zł).

Na dobry początek, zanim złożyliśmy zamówienie, otrzymaliśmy dzban wody z paskami świeżego ogórka. To bardzo dobry zwyczaj i chwała im za to.

Zupa krem z dyni była gorąca, cudownie aksamitna, rozgrzewająca, a charakter nadał jej intensywny smak koziego sera, który jednak nie dominował, jego ilość była idealnie wyważona. Chrupka struktura prażonych pestek dyni doskonale zamykała tę kompozycję smaków. Przepyszna, najlepsza, jaką jadłam poza swoją kuchnią.

Zupa krem z dyni. Zupa krem z dyni.
Tatar w tradycyjnej odsłonie pierwsza klasa. Wszystkie dodatki grały idealnie, a fantastycznym dopełnieniem była gorczyca, która nadała lekkiej ostrości i podkręciła smak delikatnego mięsa wołowego.

Tatar. Tatar.
Burger z szarpaną wołowiną był średni. Mięso mało wyraziste, niedoprawione - prócz tego, że było pikantne. Bułka chrupiąca: nie była nadmuchana i puchata, jak czasem się zdarza, co bardzo sobie chwalę. Dodatki klasyczne, jednak sos nie zrobił na mnie wrażenia, w zasadzie nie pamiętam jego smaku.

Burger z szarpaną wołowiną. Burger z szarpaną wołowiną.
Matias holenderski niczego sobie. Smakował mi, chociaż moi goście mieli zastrzeżenia - dla nich był za słony. Dla mnie śledź był słony w punkt. Mięso jędrne, sprężyste, w smaku delikatne i aksamitne, tłuściutkie - jak to bywa w przypadku matiasa. Z dodatkami typu jabłko, rzodkiewka, marynowana cebula i gęsta śmietana smakował wybornie.

Matias holenderski. Matias holenderski.
Hot dog z białą kiełbasą owiniętą boczkiem z dodatkiem kiszonej kapusty był fajną odmianą. Świetna alternatywa dla parówki z ketchupem i nieśmiertelną prażoną cebulką. Delikatna, słodkawa bułka, soczysta kiełbaska otoczona chrupiącym boczkiem, a do tego kiszona kapusta, lekko podsmażona - wszystko tu się smakowo dobrze komponuje. Mam tyko jedno zastrzeżenie: nasz hot dog został podany lekko wychłodzony. Przydałaby się też nieco bardziej doprawiona biała kiełbasa.

Hot dog z białą kiełbasą. Hot dog z białą kiełbasą.
Ogólnie jestem z wizyty w Starter's zadowolona. Nie ma tam może jakichś odkrywczych dań, ale wszystko, czego spróbowałam, z małymi wyjątkami, jest smaczne. Zdecydowanie nie jest to miejsce na rodzinny obiad z pociechami, ale na pewno sprawdzi się jako miejsce na wieczorne spotkanie przy winie, piwie albo koktajlu. Myślę, że to świetny punkt na tzw. "biforek" przed ruszeniem na nocne zwiedzanie trójmiejskich klubów.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (122) ponad 20 zablokowanych

  • Hotdogi lepsze na stacji

    Śledzie lepsze w Śledź i Chleb, burgery w Surfie a tatar u Kubickiego , serio? Szau nie ma.

    • 0 0

  • Ambitny ten właściciel. (1)

    Odpisuję na wszystkie negatywne komentarze. Widać ma wolny czas. Chyba słaby ruch w interesie.

    • 9 2

    • Ty miałeś słaby ruch na lekcjach polskiego w podstawówce

      Czasownik w 3 osobie liczby pojedynczej pisze się przez e na końcu, a nie przez ę.
      Przez ę to w pierwszej osobie, a ty barania łąki niedouczona myślisz że jak ę użyjesz, to już na takiego wykształconego wychodzisz...haha ale żenada debila z siebie robisz nic więcej. :-D

      • 0 2

  • 100 gramów sledzia 1 zł, jedna rzodkiewka 30 groszy, ozdoby z ogórka i kleksy sosu 90 groszy... (11)

    za co mam zapałcić 21 zł?!?!

    • 10 5

    • już wyliczam: (1)

      - za wynajem lokalu w prestiżowej lokalizacji prestiżowego miasta
      - za pracę i zus pracownika
      - za media (nie, nie za facebooka gdzie mózg straciłeś, tylko za prąd gaz wodę itp)
      - za materiały, których nie zjadasz a które są niezbędne do prowadzenia lokalu jak choćby rolki do fiskalek, płyn do mycia naczyń czy serwetki
      - za obsługę księgową i marketingową
      - za amortyzację wyposażenia lokalu (który czasem trzeba odnawiać)
      - za ubezpieczenia
      - za zus właściciela
      - za wszystko czego zapomniałem wyliczyć.
      - za pomysł i stres właściciela czy mu po tym wszystkim jeszcze coś zostanie i nerwy że musi na takie wiecznie posępne i podejrzliwe mordy patrzeć które mu zaglądają do kieszeni.

      Żal ci d*pe ściska, to nie chodź do lokali tylko kup sobie tego śledzia, ogórka i krakersy i zeżryj w domu i zapij piwem z biedronki, januszu.

      • 2 3

      • A właściwie za to, żeby na te mordy patrzeć nie musiał

        tylko żeby przychodzili ogarnięci ludzie którzy rozumieją że prowadzenie lokalu kosztuje i są z tej sfery społeczeństw które to rozumie i na to stać.

        Taki przykładzik: angole nas nie lubią (już wiem dlaczego) i arabów.
        Wiecie co robią żeby z nimi nie jadać w jednej knajpie ? Ustawiają takie ceny, w swoich knajpach, że ich na to stać a imigrancką patologię nie. To samo się robi z dzielnicami mieszkaniowymi, sklepami gdzie kupują ciuchy i żywność, środkami transportu nawet.

        • 0 0

    • Od razu widać, że jedyny biznes jaki w życiu zrobiłeś to sprzedaż resztek węża ogrodowego z chlewika. To tak nie działa.

      • 1 3

    • (6)

      Gdzie kupujesz 100 g matiasa za 1 zł?

      • 2 4

      • przeciez to jest a'la matias!!! (5)

        • 3 2

        • (4)

          Skąd taka informacja?

          • 0 2

          • (3)

            A gdzie kupisz oryginalnego holenderskiego matiasa który wygląda zupełnie inaczej niż to co pod ta nazwą jest w PL sprzedawane?

            • 4 0

            • (2)

              W dobrym sklepie rybnym. W UE nie możesz sprzedać zwykłego śledzia jako matias, co najwyżej a'la matias i musisz to zaznaczyć na opakowaniu. Ale oczywiście specjaliści wiedzą swoje.

              • 0 4

              • (1)

                Tu chodzi o to, ze oryginalny matjas to wyfiletowany śledź bez kręgosłupa za to z ogonem i tak winien być podawany, tu natomiast pokrojony jest w kawałki, co raz że psuje jego charakterystykę i na domiar złego, sugeruje że to jednak jest a'la matias a nie oryginał.
                Można to odwrócić w ten sposób, po kiego grzyba kucharz zmienił zasadę podawanie tego śledzia, skoro w ten sposób się nieuwiarygadniania?!

                • 4 1

              • Matias to młody śledź, przed pierwszym tarłem. Podać go możesz jak chcesz.

                • 1 3

    • Och trolle trolle

      Bez problemu mi pokażą, gdzie kupię kilo dobrego śledzia za 10 złotych, prawda?

      • 1 7

  • XXX (19)

    5 euro za burgera, to w Amsterdamie jest tańszy.

    • 89 9

    • (2)

      A ktoś ci każe tam kupować?!

      • 3 9

      • typ pisze ze to sie nie opłaca aby innym ludziom otworzyc oczy (1)

        krytyka jest na miejscu.

        pomysl o pensji pracownika, cenie najmu, cenie surowcow gdansk a amsterdam.

        ja kumam ze menoici etc... ale prosze cie bardzo...

        • 6 2

        • debil, po co z palca wysyszac ciemna gimbazo internetowa

          w d*pie byłeś

          • 0 1

    • W d*pie byłeś i g*wno widziałeś (4)

      A teraz pokaż mi w Amsterdamie burgera z szarpanej wołowiny za pięć euro.

      • 9 16

      • sprawdz soebie amsterdam dePijp burgerbar menu tam jest link w pdfie na dole (3)

        IRISH BURGER 2OO GRAM 5,45€

        ty byłeß w d*pie pogromco wielki.......

        • 12 5

        • IRISH BURGER 2OO GRAM 5,45€ (2)

          1) 5.45€ to nie 5€
          2) Ta cena dotyczy samego kotleta, bez zadnych dodatkow, zeby burger byl pelny musisz sobie dobrac ser (ceny od 0.95€) i dodatki (dwa dodatki to dajmy na to 1.5€), czyli masz juz 7.9€ za nadal dosyc biednego burgera.

          • 7 2

          • Przecież on tam nie jadł. Wsadził łeb, zobaczył ceny, zamarudził, że tak drogo i wyszedł. (1)

            • 3 1

            • on tam nie był, wszedł w internet, zobaczył zdjęcie z ceną, pomarudził i przyszedł tu pitolić jak drogo

              • 1 1

    • Jak zawsze. Komputerowy globtrotter z Szadółek. (8)

      • 11 8

      • ale naprawde to sa ceny jak w amsterdamie (6)

        ja mieszkalem w dePijp w Amsterdamie i tam kosztuje praktycznie tyle samo, te ceny z gdanska sa taniej o 30% od najdrozszych burger barow na dePijp, a wez sobie porownaj Amsterdam ilu turystow ceny najmow etc.. z trojmiastem...

        • 10 2

        • (5)

          No i co z tego? Nie pasuje, to nie jesz. Cebula musi wszędzie pisać, że gdzieśtam taniej a tu oszukujo, biedne ofiary...

          • 4 11

          • ja tam na bank nie bede sie stolowal bo nie mieszkam juz w trojmiescie (2)

            i cale szczescie. ale macie snobizm na zachod przez ceny. wystroj jak w skandynawii ceny jak w amsterdamie a zarobki jak w polscie B.

            jak ciebie stac to jedz te hamburgsy tam. Na zdrowie.

            Ja sie nie dziwie ludziom z trojimasta dla ktorych te ceny to absurd.

            Hambug'er pochodzi nie od Ham ( szynki tylko od hamburga) w tej kanapce nie ma wieprzowiny. I to bylo jedznie dla robotnikow budujacych NY takie mielone wolowe w bułce ( bo w usa wieprzowina mniej popularna byla)

            Wiec mi wytlumacz jaki to mamy w Polsce postep skoro robotnik'a 100 lat temu było stac jesc co dzien hamburgsa w NY a w trojmiescie dzisiaj jest to luksuowe danie, na ktore mało kogo stac aby jesc co dzien w tym barze.

            Jaki to jest postep w tym boskim Gdansku???

            • 6 2

            • tylko ze to w Sopocie

              ...

              • 3 0

            • Aha? Od historii bułki z mięsem, przez pół Europy, Nowy Jork aż do snobizmu Gdańska. Gratuluję bogatej wyobraźni i zżerającej frustracji.

              • 1 5

          • (1)

            ej, panie szef, pan nie powinieneś stać teraz w kolejce do kasy w selgrosie? po co to pisać takie brednie...i tak upadniecie za 2-3 miesiące

            • 5 2

            • Tak tak, wszyscy upadną, cebula przetrwa!

              • 2 5

      • frustracja i impotencja, klasyczny trol, czego chhcesz

        • 2 6

    • (1)

      To jedź do Amsterdamu.

      • 6 24

      • Po kij jechac do AMsterdamu jak w Sopocie jest drozej ????

        I prostytutki tez sa i narkotyki tez....

        zapraszam,

        • 12 2

  • Tatar pierwsza klasa!! Duzy minus za wodeczke - nie mieli zmrozonej! (1)

    Potem sie poprawili, ale pierwsze 2-3 kolejki byly polane ciepla...

    • 3 3

    • Zmrożona wódka? Idiotyczny zwyczaj. Najlepsza jest zimna, ale w życiu nie zmrożona...

      • 1 0

  • 19 zł za tego hot-doga ?

    to jest żart.

    • 4 1

  • (1)

    nie zjem chotdoga za 19 zybli i co mi zrobicie? Na świntojańskiei w gdyni w baże azja mam za 15 zeta jedzenia na cały boży dzień. Karnowski tu nie Norwegia.

    • 2 2

    • Krzycz Trybson!

      No Norwegia może nie, ale Polska i tu się mówi i pisze po polsku, więc po słownik ortograficzny marsz!

      • 1 1

  • zdjęcia nie zachęcają. jaka jest wartość odżywcza tych "dan"? (6)

    • 33 25

    • i po jaką cholerę (4)

      kłaść śledzia na pół talerza?

      dajcie mniejszy talerz albo więcej śledzia

      • 12 6

      • (1)

        Ja wolę burgera z biedronki. Z góry chityna, z dołu chityna, a w środku mięcho.

        • 1 3

        • Ci to hityna ?

          • 0 2

      • a chałupie to jedną łyżkę mieliście jak rozumiem

        • 1 2

      • Otwórz swoją knajpę i serwuj po swojemu.

        • 8 10

    • a co tu do rzeczy ma wartość odżywcza

      to ma byc podkłd pod chlanie, ma wyścielić żołądek warstwą mięcha.

      • 13 9

  • Pytanie do autorki (6)

    Czy w ktorejs z papierowych gazet w kawiarni byla informacja dlaczego w sopocie dania kosztują tyle samo co w berlinie albo monachium? Serio chcialbym wiedziec, a nawet karp w jeziorku wie ze na gastronomii autorka zna sie najlepiej.
    Pytam sie!

    • 51 7

    • Słodki jeżu (4)

      Może któryś troll mi wreszcie pokaże w Berlinie tego burgera za pięć ojro? O Monachium już nie wspomnę, bo tam za piątaka to można co najwyżej frytki z budki dostać.

      • 4 12

      • Stary ale bredzisz

        Burger w restauracji z obsluga kelnerska kosztuje 6-7e, w barze masz za 4,50 chyba ze z czyms ekstra to po 6. Biorac pod uwage ze minimalna stawka dla pracownika to ok 8,50e/h a czynsz jest naliczany w euro, jest to duza roznica w cenie. Prawda t jest taka ze w niemcach maja 4x wiekszy obrot i nie ma takiej bryndzy jak tu ze restaurator siedzi smutny przy szybie i czeka na klienta. Ale u nas w murzynlandii nie ma lekko

        • 6 0

      • w Berlinie przy Bramie Brandenburskiej dostaniesz currywursta za 3,50 ojro (danie porównywalne, a nawet lepsze od hotdoga). Ciężko o bardziej 'turystyczne' miejsce w naszym rejonie Europy.

        • 3 1

      • (1)

        Usłyszał od szwagra brata kuzyna, że jego córka była w Berlinie i był chleb za 5 euro.

        • 5 2

        • Dobry chleb w DE to i tak około 3 ojro za bochenek

          Ale wolę dać 3 euro za kilogramowy bochenek pachnącego chleba na zakwasie niż 3 złote za półkilową bryłę waty.

          • 1 1

    • odpowiedz

      bo u nas od dawna ceny sa zachodnie a place wschodnie , autorka ameryki nie odkryje i te redaktory z tych papierowych gazet tez nie ....

      • 11 0

  • Artykuł sponsorowany?

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane