• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Synteza - świeżo, smacznie i niebanalnie

Agnieszka Haponiuk
28 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.

Niespełna pół roku temu byłam na obiedzie w restauracji Oranżeria na Garnizonie we Wrzeszczu. Teraz w miejscu Oranżerii przy ul. Stachury 6/U1 mieści się Synteza - Restauro & Cocktail. Zmienił się właściciel, szef kuchni, a więc i smaki, ale wystrój pozostał ten sam. O moich wrażeniach przeczytacie w kolejnej recenzji z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Do Syntezy wybieram się z ulubioną kulinarną towarzyszką - Moniką. W odwiedziny postanowiłyśmy wybrać się w niedzielne popołudnie. Dobrze, że zarezerwowałyśmy stolik, bo - co prawda - gdy przyszłyśmy, sala była prawie pusta, ale po chwili się zapełniła.

Lokal składa się z dwóch części: oranżeryjnej - przestronnej i jasnej, pełnej roślin - oraz sali wewnątrz - mniejszej i nieco ciemniejszej, ale za to z otwartą kuchnią, barem i witryną, z której kuszą różne słodkości. W wystroju postawiono głównie na naturalne, jasne drewno, pastelowe krzesła w odcieniach zieleni i niebieskiego oraz stoły w podobnej kolorystyce. Są także duże doniczkowe rośliny, wiklinowe dodatki, a to razem tworzy bardzo przytulne i lekkie wnętrze.

Karta jest bogata, znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej. Nie ma co się dziwić, gdyż szefem kuchni jest Alex Supino - rodowity Włoch. Większość dodatków, w tym makarony czy chleb, wyrabianych jest na miejscu. Warto zaznaczyć, że w Syntezie zjemy także śniadania, które są serwowane codziennie od godz. 9:00 do 12:00.

  • Tatar z tuńczyka
  • Tatar z tuńczyka
  • Zupa rakowa
  • Zupa rakowa
Podczas naszej wizyty zamawiamy głównie dania z karty sezonowej, stawiając tym samym na włoskie smaki. Nasz wybór padł na:


  • - Tatar z tuńczyka / tuńczyk / kapary / szalotka / majonez truflowy / ikra z pstrąga / focaccia - 39 zł
  • - Zupę rakową / puree z pasternaku / szyjki rakowe / pomidory / małże nowozelandzkie / koper - 28 zł
  • - Risotto con asparagi e gemberi / risotto ze szparagami i krewetkami / groszek / bób / białe wino / czosnek / szalotka / cytryna - 46 zł
  • - Lasagne classica / makaron / pomidor / wołowina / cielęcina / wieprzowina / bazylia / beszamel - 42 zł
  • I mimo wielkich oporów i obietnic, że nigdy więcej słodkości, skusił nas sycylijski deser:
  • - Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi - 29 zł

Tatar z tuńczyka był bardzo dobry. Nie miał zbyt wielu dodatków, co pozwoliło na rozkoszowanie się delikatnym mięsem ryby. Odrobina truflowego majonezu, oliwy, słone kapary, ikra i cebulka jedynie podkręciły łagodny smak tuńczyka. To przystawka w stylu "im prościej, tym smaczniej"..

Zupa rakowa była specyficzna, efektownie podana. Gęsta, nieprzeciętna w smaku, z pikantną nutą i mocną słodyczą pasternaku. Z dużą liczbą arcydelikatnych szyjek rakowych i jednym rakiem w całości. Rak ten nie był jedynie ozdobą, bo można było wydobyć z niego smakowite kąski. Tak naprawdę trudno opisać smak tej zupy, ale myślę, że koneserzy nieoczywistych smaków będą zachwyceni.

  • Risotto ze szparagami i krewetkami
  • Risotto ze szparagami i krewetkami
  • Lasagne classica
  • Lasagne classica
Makaron z mielonym mięsem i serem występuje we Włoszech w różnej postaci. Jedną z nich są lazanie. Rzadko spotykam tę potrawę w restauracjach, a często jako gotowiec bez smaku sprzedawany w dyskontach. To nie jest jakoś szczególnie skomplikowane danie. Jednak kluczowy jest tutaj dobór dobrej jakości składników, co miało miejsce w zamówionych przez nas lazaniach. Dużo dobrego, subtelnie, ale smakowicie doprawionego mięsa. Idealna ilość mocno pomidorowego sosu, który jednak nie zdominował całości i nie było go w nadmiarze. Spora porcja cudownie przypieczonego i ciągnącego się sera. Nie za dużo pysznego beszamelu i nie za grube płaty makaronu. Klasyka gatunku. Bardzo sycące danie, po którym masz już tylko ochotę na espresso.


Risotto było nieprzeciętnie dobre. Miało intensywny, ale przyjemny winny posmak, dużo sprężystych krewetek, chrupiących zielonych szparagów, szalotki, groszku i młodego bobu. Także w tym daniu nie było wielkich kombinacji, ale świeżość, prostota i dobrze zbalansowane smaki i tekstury.

  • Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi.
  • Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi.
Cannoli to kruche rurki, wypełnione niezbyt słodkim kremem z ricotty, obficie obsypane posiekanymi pistacjami, malinami i borówką amerykańską. Smakowite zwieńczenie włoskiej uczty.

Synteza to miejsce, gdzie potrafią połączyć proste składniki w bardziej złożone, tworząc tym samym fenomenalne smaki. Jest bardzo smacznie, przyjemnie, a i estetyka dań jest miła dla oka. Długo się zastanawiałam, czy ocena celująca będzie na wyrost. Nie wydaje mi się, bo spróbowałam kwintesencji włoskiej kuchni, czyli dań prostych, ale przygotowanych z dbałością o każdy szczegół i opartych na dobrej jakości składnikach. A to właśnie podstawa kuchni włoskiej, dlatego z czystym sumieniem wystawiam ocenę celującą i basta!
6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Synteza Gdańsk, Edwarda Stachury 6/U1

Opinie (103) 1 zablokowana

  • Ten tatar z tuńczyka mnie zafascynował. Porcja dla anorektyczki lub 2-letniego dziecka. No ale talerz ładny, więc 2 hapsy i podziwiam dno ładnego talerza. A wszystko tylko za drobne 39 zyli:)

    • 26 3

  • Nie jadam na mieście

    Powód jest bardzo prosty: za drogo. Nie stać mnie, no może stać, ale za te pieniądze które wydam za to, co pokazano na fotach, to ja serdecznie dziękuję. Wolę pójść do pobliskiego dyskontu z owadem w herbie i będę miał wyżerkę na cały tydzień. A tak na koniec: z tak zwanego żywienia zbiorowego nie korzystam od lat. Jednym z plusów tego jest to, że już od długiego czasu nie mam zakłóceń gastrycznych.

    • 13 3

  • Nie wygląda to zachęcająco. Mrożona fasolka w pełni sezonu oblepiona ryżem, lazania wygląda jak gotowiec z biedry. Może się broni smakiem ale recenzja nie zachęciła mnie do odwiedzin.

    • 23 2

  • Podsumowując zamówienie 184zł i to bez napojów. (1)

    Wszystko w punkt ale za jedzenie dla dwóch osób zapłacić 184zł i do tego należy dodać napoje, które w tym miejscu kosztują np.świeżo wyciskana szklanka soku 16zł. Przepłacone i to mocno. W menu przystawki za 40zł, makaronowe dania główne zaczynają się od 49zł. Ja rozumiem obecną drożyznę, ale z takimi cenami to oni mają klientów za głupków.

    • 68 11

    • Za to porcje treściwe. Kup jedno danie za 50zł, dietetycznie nie najesz się.

      • 0 4

  • Ceny nie dla Polaków

    • 13 3

  • To nie smaczne jest, lepiej w domu ugotować

    • 5 3

  • a juz sie przestraszyłem ,że jest świeżo,smacznie ,niebinarnie

    • 18 2

  • Po jest właściwie ten cykl? Zanim się człowiek wybierze do recenzowanej knajpy to już ją zdążą zamknąć.

    • 26 0

  • Slyszalam wiele dobrego, ale nie wiem czy zdążę

    Spróbować, bo zanim dojadę na garnizon, to już knajpa zamknięta. Tak było z oranżeria. Zanim do niej dojechałam to już się zamknęła,

    • 36 0

  • Nieprzecietnie dobre... (1)

    A jak smakuje coś co jest przeciętnie dobre?

    • 28 2

    • Przecież sam sobie odpowiedziałeś

      Jest przeciętnie dobre.
      Czytanie ze zrozumieniem.
      Wystarczy mieć skończoną podstawówkę

      • 3 18

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane