Wiadomości

stat

Jemy na mieście: wspaniała kuchnia w restauracji Modern Food&Wine

W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.
W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Modern - Food&Wine położone tuż przy sopockim molo. Poprzednio jedliśmy w Del Mar w Gdyni. Za dwa tygodnie opiszemy Grono Bistro w Gdańsku - już tam byliśmy.



Dobre restauracje w Trójmieście - ranking najlepszych


Restauracja Modern w Sopocie powstała ponad rok temu w miejscu dawnej Laguny Smaku. Mieści się tuż przy wejściu na sopockie molo, po prawej stronie. Lokal jest dwupoziomowy z niewielką salą i malutkim barem na parterze oraz znacznie większą salą na piętrze.

Wnętrze restauracji jest jasne, utrzymane w morskiej, pastelowej kolorystyce z odrobiną szarości i bieli oraz nieprzytłaczającymi minimalistycznymi dodatkami, takimi jak nowoczesne lampki czy świeczniki. Dominuje niezobowiązująca elegancja. Jedną ze ścian zdobią abstrakcyjne obrazy, które również utrzymane są w kolorach morza i przywodzą na myśl wzburzone fale. Największą jednak atrakcją i zarazem elementem dekoracyjnym jest widok, który możemy podziwiać dzięki dużym oknom.

Do Modern udaję się na niedzielny obiad wraz z koleżanką i jej mamą. Przezornie zarezerwowałyśmy stolik i całe szczęście, bo sala była pełna i znalezienie wolnego miejsca nie byłoby możliwe. Dopiero po czasie zwolniły się stoliki i zrobiło się spokojniej.

Karta nie jest długa. Znajdziemy w niej sporo dań rybnych i owoców morza, począwszy od przystawek, poprzez zupy, a na daniach głównych kończąc.

Po namyśle i konsultacjach z bardzo kompetentną i zarazem przemiłą panią kelnerką zamówiłyśmy:

- bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem (19 zł);
- wegetariańską sałatę na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem (29 zł);
- pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami (33 zł);
- halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami (59 zł);
- fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki (23 zł).

5
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Sztuczka Bistro
Sopot, gen. Józefa Bema 6

Wydawałoby się, że bądź co bądź banalny bulion na kaczce, gęsi i kurczaku niczym nie może mnie zaskoczyć. Tymczasem bulion, który mi zaserwowano, miał w sobie to wszystko, czego po bulionie oczekuję, a więc był klarowny, miał bogaty warzywno-mięsny smak z wyraźną nutą świeżego lubczyku, a do tego pokrojone w plastry mięciutkie kopytka. Wszystko razem było przepyszne.

Sałata na ciepło była niemałym zaskoczeniem, na plus oczywiście. Dość pospolite warzywa, jak młoda marchew czy korzeń pietruszki, nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie sposób przygotowania i dobór dodatków. Podsmażone na maśle warzywa były rzecz jasna al dente - zanurzone w kremowym sosie powstałym z rozpuszczonego sera koziego. Smakowały obłędnie. Ser kozi wydobył ich słodycz i delikatność, jednocześnie ją subtelnie przełamując, a zwieńczeniem były chrupiące prażone orzechy pistacjowe i laskowe.

Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem.
Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Pierogi z gęsiną to kolejne danie, któremu należą się duże brawa. Po pierwsze aksamitne, mięciutkie domowe ciasto, po drugie sporo dobrze doprawionego farszu z pieczonej gęsi. Intensywny smak gęsiny całkiem dobrze komponował się z kiszoną kapustą i wiśniami, mimo że i bez tych dodatków pierogi skradłyby moje serce.

Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.
Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Halibut to czysta poezja. Nie pamiętam, kiedy jadłam tak doskonale zrobionego halibuta. Ryba była soczysta, delikatna, wręcz rozpływała się w ustach. Podano do niej sos krewetkowy o słonym i zdecydowanym smaku, słodkie puree z batatów, chrupiące pistacje i kapustę pak choy, subtelne boczniaki i ciekawą w smaku polentę ziemniaczaną. Każdy kęs to feeria smaków i tekstur. Świetny.

Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami.
Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Nie skłamię, jeśli napiszę, że fondant czekoladowy był idealny. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskową espumą z maślanki i wiśniami. W punkt.

Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki.
Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Podsumowanie: w Modern Food&Wine czeka na gości ładny widok i wykwintna kuchnia, która uwodzi smakiem i nie jest udziwniona na siłę. Każde danie jest przemyślane. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji ocenę bardzo dobrą z plusem - za całość, w tym za profesjonalną obsługę. Ceny faktycznie nie należą do niskich i mogą zniechęcić, ale pamiętajmy, że to lokal położony w sercu kurortu ze wspaniałym widokiem i świetną kuchnią. Jeśli więc poszukujecie restauracji na wyjątkowe wyjście, Modern nadaje się idealnie.

5.5 /6
Ocena autora
/6
5 ocen
Ocena czytelników

Opinie (39) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Jak dbać o związek, siedząc w domu?
Jak dbać o związek, siedząc w domu?
"Być jak Dobiesław". Nowy serial internetowy z Gdyni
Nowy serial internetowy z Gdyni

Kultura

Wirtualne spacery po lokalnych galeriach i muzeach
Wirtualne spacery po galeriach i muzeach
Sopocki Chór Kameralny "Continuo" zaśpiewał online dla Włoch
Chór "Continuo" zaśpiewał dla Włoch