• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jeszcze w czerwcu w zoo ruszy restauracja

Łukasz Stafiej
19 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Leśny Młyn w zoo przeszedł generalny remont. Teraz będzie funkcjonować tutaj restauracja.
  • Wszystkie elementy drewniane zostały zrekonstruowane albo odnowione.

Leśny Młyn to nazwa restauracji, która w czerwcu ruszy w budynku zabytkowego młyna wodnego na terenie Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego. W obiekcie kończą się prace remontowe. Po sezonie z kolei ruszy przetarg na punkty gastronomiczne na terenie zoo.



Wybierając się na wycieczkę do zoo:

Remont generalny budynku starego młyna, który stoi nad Potokiem Rynarzewskim w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym (na końcu ulicy Karwieńskiej, kilkaset metrów za kasami zobacz na mapie Gdańska), właśnie dobiega końca. Po kilku latach starań, ekspertyz i przygotowań, przetarg na dzierżawę Leśnego Młyna wygrało trzech przedsiębiorców, którzy postanowili w środku otworzyć restaurację. O nazwie - nomen omen - Leśny Młyn.

- Formalności trwały od 2012 roku, ale właśnie kończymy renowację - mówi jeden ze wspólników, Maciej Gil. - To obiekt zabytkowy i aby go wyremontować, musieliśmy tak naprawdę w całości go rozebrać. Budynek był w opłakanym stanie, ponieważ zoo przez całe dziesięciolecia nie mało funduszy na jego remont. Wszystkie cegły zostały wyczyszczone i uzupełnione, belki i elementy drewniane musieliśmy zrekonstruować według dawnych planów.

Więcej o historii Leśnego Młyna


Przypomnijmy, jak tłumaczył nam w tekście sprzed czterech lat Piotr Leżyński, badacz dziejów Oliwy i twórca strony www.dawnaoliwa.pl, budynek w zachowanej do dziś formie pochodzi z XIX wieku. W PRL służył jako składzik. I niszczał.

- Jednak już znacznie wcześniej, w tym miejscu, nad Potokiem Rynarzewskim działał młyn. Nazywany był on Młynem Leśnym lub Krzaczastym. Stał na terenie należącym do cystersów i często zmieniał swoją funkcję. Pod koniec XVI wieku pracował jako kuźnica miedzi, a wiek później stał się młynem zbożowym. Następnie przerobiony został na młyn prochowy, a w XIX wieku znów powrócił do mielenia zboża - wyjaśniał historyk.

  • Obecna oferta gastronomiczna w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym od lat wymaga zmiany. Jesienią zostanie rozpisany przetarg na nowe punkty.
Otwarcie restauracji zaplanowano na koniec czerwca. Dostępne dla gości będą dwa poziomy, na których znajdą się miejsca dla około pół setki gości, drugie tyle osób pomieszczą tarasy. Właściciele postawili na formułę kantyny z ladą z bemarami, jednak serwowane mają być również dania z karty. Obsługa ma być szybka, ale z fast-foodem oferta nie będzie miała nic wspólnego.

- Będziemy karmić zdrowo, domowym jedzeniem, codziennie przygotowywanym na miejscu - wyjaśnia Gil. - Stawiamy na polską kuchnię i nastawiamy się przede wszystkim na potrzeby rodzin z dziećmi, które dotąd nie miały wielkiego wyboru, jeśli chodzi o kulinaria w zoo.
To prawda, bo oferta gastronomiczna w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym od lat wymaga zmiany. I wygląda na to, że już niebawem jej się doczeka. Budki z fast-foodami mają zniknąć, a na ich miejsce pojawi się nowoczesna przestrzeń gastronomiczna.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


- Jesteśmy na etapie finalizacji dialogu technicznego z potencjalnymi dzierżawcami. Słuchamy ich opinii i omawiamy pomysły. Pracujemy nad tym, aby po sezonie, jesienią dać wytyczne do przetargów - tłumaczy rzeczniczka zoo Emilia Salach.
Jak się dowiedzieliśmy, w zoo zostaną pod gastronomię zagospodarowane dwie lokalizacje, w których powstaną kompleksy gastronomiczno-restauracje: w okolicy pawilonów drapieżników (obecnie działa tam gastronomia) oraz przy gepardach (nowa lokalizacja). Z kolei przestrzeń przy wybiegach hipopotamów (obecnie działa tu jeden z barów) zostanie zagospodarowana na potrzeby sklepu z pamiątkami.

- Chcemy, aby nowe punkty gastronomiczne proponowały przemyślaną i dobrą jakościowo ofertę na naprawdę przyzwoitym, europejskim poziomie - dodaje rzeczniczka.

Wnętrza Leśnego Młyna przed remontem (film z 2015 r.)

Miejsca

Opinie (130) ponad 10 zablokowanych

  • Powinni tam odświeżyć wszystko . Ostatnio byłem we Wrocławiu i przepięknie tam niż tu. (6)

    A do jedzenia to nie fast fudy tylko porządne restauracje w dobrej i adekwatnej cenie . Ma człowiek się czuć jak w domu , rodzinnie i przyjemnie . Tak by cały dzień był dobrze spożytkowane .

    • 35 9

    • Gdańskie ZOO ma najlepszą lokalizację z wszystkich polskich ogrodów zoologicznych. (1)

      Położone jest w leśnej dolinie. Przed 1939 rokiem było tam uzdrowisko. Pozostał po nim piękny dom zdrojowy i mikroklimat. W Warszawie czy Wrocławiu tego nie ma. Zza ogrodzenia słychać odgłosy przejeżdżających samochodów.

      • 9 3

      • i może warto do tego wrocic. Zamiast meczyc zwierzaki.

        • 7 3

    • W Gdansku po 20 lat ci sami ludzie na urzedach..

      • 9 0

    • jak bedzie dobra to bedzie tez i droga

      • 10 0

    • Ostatnio widzialem, ze przemalowywano pawiany (1)

      Ale konserwator rzeczywiscie nie wyrabia w tym osrodku

      • 13 0

      • Bo to jest duza inwestycja . Z biletów naprawdę można sporo uzbierać .

        Tylko na początek remont .
        Wystarczy mieć obok siebie odpowiednich ludzi.Przyciagnać.

        • 0 12

  • (5)

    Dzieci i tak wola frytki i burgery ,..
    Tak nauczyli ich rodzice :(

    • 58 16

    • (3)

      ciekawe które dzieci to wolą? jak rodzice ich ciągną co niedziele do maka to nic dziwnego

      • 9 9

      • Wszystkie te co przyjeżdzają do Trójmiasta. (1)

        Jedzą fryty, smażone ryby i gofry ze sztuczną bitą śmietaną. A, i jeszcze lody kręcone.

        • 13 0

        • kuleczki..

          • 10 0

      • Pisze sir Mc'a po polsku a nie maka

        Bo to nazwisko

        • 0 17

    • e tam

      frytki i burgery są dla dzieci atrakcją na wakacyjnych wypadach, bo na codzień się tego nie jada

      • 19 3

  • (2)

    Prawda jest taka że Restauratorzy sprzedają to co klienci chcą kupować. Gdyby chcieli jeść eko steki pewno by się takie pojawiły . Ale najpopularniejszym Polskim daniem rodzinnym pozostaje Burger frytki i kebab

    • 60 14

    • Dobry kebab nie jest zły

      • 4 8

    • Prawda jest taka, że tacy piszacy takie mądrości jedzą taki sam szit albo gorszy.

      • 4 13

  • W menu restauracji na obiad

    będą mięsiwa z oglądanych w ZOO zwierząt.
    Smacznego!

    • 16 13

  • A beda toalety?

    Czasem szybciej w kolejce do jedzenia niznw kolejce do toalety...

    • 17 8

  • Bez schabowego to nie restauracja

    • 19 11

  • moze food trucki? (1)

    Nareszcie :) Koniec frytek robionych ze smieci.

    Może na poczatek wystarczy kilka dobrych food truckow? Kazdy znalazlby cos dla siebie. ;-)

    • 19 15

    • Juz sa kawiarniowe food trucki

      • 6 3

  • Lokalizacja baru przy hipkach (1)

    Który chcą zlikwidować, akurat jest najlepsza

    • 17 11

    • Najlepsza?

      200 metrow dalej ma powstac restauracja z widokiem na wybieg gepardów i z mozlowoscia wejscia z zewnatrz.

      • 8 4

  • Młyn wyremontowany. Bardzo dobrze !

    Jak otworzą w nim restaurację to wtedy będę ją oceniać. Jeśli dania będą dobre i w przyzwoitej cenie to restauracja będzie prosperować. Zwiedzanie ZOO to kilka godzin. Człowiek głodnieje.
    Ale jeden mały barek szybkiej obsługi powinien nadal działać. Musi być wybór.
    A i tak większość zwiedzających będzie wcinała własne kanapki.

    • 18 10

  • Oby tylko ceny były w porządku a nie 8 zł za big Milka

    • 26 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane