• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?

Łukasz Stafiej
20 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej. Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej.

Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.



Podroby:

- W kuchni francuskiej podroby uważane są za rarytas. Serce zwierzę ma jedno, zwykłego mięsa - kilogramy. W Polsce dziwnym trafem rzeźnicy, a co za tym idzie i restauratorzy, a więc także przeciętni konsumenci, traktują je po macoszemu. Przez wielu uważane są za pseudo-odpady, które można wrzucić co najwyżej albo do parówek, albo do mięsa mielonego - tłumaczy Kamil Sadkowski, kucharz i szef akademii kulinarnej K5, w której w środę odbędą się warsztaty pod hasłem "Nietypowe przysmaki".

Od nosa do ogona



Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.

- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.

Czipsy z uszu



Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.

- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.

Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe

Wydarzenia

Nietypowe przysmaki

260 zł
warsztaty

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • Aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody, produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż 50 000 litrów wody. (3)

    Aby uzyskać 1 kg pszenicy potrzeba 190 litrów wody.
    To tak na marginesie, gdyby okazalo sie ze artykul czyta jakis ecofriendly smakosz świnskich uszek.

    • 4 6

    • "ecofriendly smakosz świnskich uszek"

      Toć to oksymoron.
      (Z naciskiem na "moron" :P )

      Pozdro z jasnej strony mocy.

      • 0 1

    • A ile potrzeba litrów wody,żeby wyprodukować litr wody? (1)

      • 5 4

      • W sytuacji kiedy np. w takim Kapsztadzie zaczyna brakowac wody i jest dozowana

        w ilosci 50 litrow / dzien / mieszkanca to nie jest już smiesznie. Wyprodukowanie kilograma wołowiny to dla mieszkanca Kapsztadu 1000 dni wody.

        • 2 3

  • a ja tam lubię krupniczek z żoładkami i serduszkami mniam

    • 6 0

  • normalnie wkładasz do gęby i gryziesz, mielisz i połykasz (1)

    • 33 6

    • Racja, łatwiej zjeść niż kupić

      Króluje wieprzowina i kurczak a przecież jest tyle alternatyw dla mięsa: ogony, ozorki, szpik, żołądki, wątróbka...
      Często też dużo tańsze, ostatnio kupiłem żołądki za jakieś grosze a nie są wcale dużo gorsze od mięsa (prawie 20% białka).

      • 3 4

  • na Litwie to tradycyjne danie- świńskie ucho w grochu. Jest w kartach (1)

    Ale wolałem nie próbować, lepsze kartacze

    • 2 1

    • Świńskie uszy wędzone to tam przekąska. Próbowałem. Luz, ale twardawe i niewyraźne w smaku. Fajne tylko to, że ta chrząstka w środku apetycznie chrupie.

      • 1 0

  • kaczy jęzor w potrawce jak to brzmi (1)

    • 3 2

    • Kaczy jęzor otuliny pierzynką zepsutych zębów, w akompaniamencie mlaskobełkotu.

      • 0 2

  • Haa (6)

    A jak myślicie z czego się robi pasztet

    • 20 3

    • Z soczewicy. Albo sojowy.
      Dobra żartowałem. Najlepszy jest z dziczyzny. Koniecznie z dodatkiem wątroby.

      • 4 1

    • Pasztet (1)

      robi się z gotowanych: mięsa, boczku i wątróbki + bułka, jajka, przyprawy.

      • 6 0

      • Bułkę, Olu, to wiesz gdzie znajdziesz... Chyba żeś i ty pasztet.

        • 2 5

    • (1)

      z kopyt

      • 5 5

      • i makulatury

        • 4 2

    • Lepiej nie dociekaj...

      • 5 4

  • (1)

    wbrew pozorom serca są dobre

    • 2 1

    • Mnb

      Te z kamienia

      • 0 2

  • Nie wybrzydzajmy, nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy jak najwięcej.

    • 2 2

  • Mocno upieczony wiejski pasztet, to jest to

    • 1 0

  • czyli mam sobie ugotować i za to jeszcze zapłacić 260 zł:)? (4)

    składniki też mam przynieść:)?

    • 46 7

    • Ludzie, byłam ns takich warsztatach (2)

      Produkty sa przygotowane przez organizatorów, płacimy za ich czas, wiedzę
      Czasem dobrze nauczyć sie czego innego, nowego, w końcu jesteś tym co jesz:)

      • 8 7

      • Zacznij sam eksperymentować (1)

        naprawdę wyjdzie ciekawiej.
        Niemal 100% wszystkich osób będących mistrzami GRILLA w Polsce, to amatorzy (w znaczeniu, że sami doszli do perfekcji) a robią dania jakich się nie znajdzie w jakiejkolwiek restauracji w tym kraju.
        Spróbuj upiec w domu chleb, niekoniecznie na zakwasie i bez maszynki domowej wypiekarki i bez gotowych mieszanek a stwierdzisz, że ani to trudne a jaka wielka radość.
        Zrób najprostszą domową kiełbasę jaką jest "biała" a odkryjesz, że teraz wiesz co jesz.
        Sery podpuszczkowe tez trudne nie są, zwłaszcza tzw "koryciński".
        I Za te 260,- będziesz mieć kilka kilo sera, kiełbasy i chleba na parę miesięcy.

        • 6 1

        • jeden się uczy sam, drugiemu lepiej idzie z nauczycielem

          niech sobie ludzie robią co komu pasuje,
          na szczęście i na zdrowie

          • 2 3

    • jo,tedy bandze rychtyk

      • 10 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane