• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Karnawałowe słodkości: pączki, faworki i inne pyszności

Magda Mielke
13 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (60)
Faworki, pączki, gniazdka, rogaliki - okres karnawału niewątpliwie kojarzy się ze smażonymi wypiekami. Faworki, pączki, gniazdka, rogaliki - okres karnawału niewątpliwie kojarzy się ze smażonymi wypiekami.

Można je jeść cały rok, ale to właśnie teraz, w czasie karnawału, smakują najlepiej. Pączki, faworki, chruściki, oponki i inne karnawałowe słodkości znajdziemy w trójmiejskich cukierniach i kawiarniach.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście - ranking najlepszych


Czy lubisz karnawałowe wypieki?

W tym roku tłusty czwartek przypada 16 lutego. Pozostało więc jeszcze trochę czasu do tego jednego z najsłodszych dni w roku. Jednak smażone wypieki, takie jak: pączki, faworki, oponki czy racuchy, towarzyszą całemu karnawałowi.

Karnawał w polskiej tradycji pojawił się w XVII wieku. Wówczas był to czas polowań, kuligów i tańców. Nieodłącznym elementem karnawałowej tradycji były liczne smakołyki. Jadano wtedy dużo, tłusto i tęgo popijano. Na stołach królował bigos, kasza ze skwarkami, tłuste kiełbasy i mięsiwa.

W staropolskie zapusty wpisywał się zwyczaj, w którym panny starały się poznać przyszłego męża. Aby wykazać się przed adoratorami kulinarnymi talentami, przygotowywały one charakterystyczne dla zapustów wypieki i napoje. Najbardziej popularne były pączki, chruściki, racuchy, bliny i inne związane z danym regionem specjały.

  • Pączki z konfiturą porzeczkową i faworki to propozycje na karnawał od Piekarni Gdańsk.
  • Pączki z konfiturą porzeczkową i faworki to propozycje na karnawał od Piekarni Gdańsk.
  • Karnawałowe wypieki cukierni Formella.
  • Zdjęcia z produkcji faworków w cukierni Sowa.
  • Zdjęcia z produkcji faworków w cukierni Sowa.

Pączki



Dzisiaj pączki to jedne z najpopularniejszych ciastek, które sprzedawane są przez cały rok. Początkowo jednak przygotowywało się je jedynie na zapusty z ciasta chlebowego i nadziewało słoniną, boczkiem lub mięsem. Traktowane były jako zakąska do wódki i mięsa. Przygotowane przysmaki nie mogły się zmarnować, stąd przesąd: kto tego dnia nie zje ani jednego pączka, od tego odwróci się szczęście.

Słodkie pączki pojawiły się na polskich stołach w XVI wieku jako swego rodzaju ciastko niespodzianka. W środek wkładano migdał lub orzeszek - kto trafił na takiego pączka, ten miał zapewniony rok w szczęściu i dostatku.

Kiedyś to było, a dzisiaj... Jak się bawimy w karnawale? Kiedyś to było, a dzisiaj... Jak się bawimy w karnawale?
Tradycyjny i najbardziej popularny polski pączek - zwany w przeszłości pampuchem - jest okrągły, puszysty, zrobiony z ciasta drożdżowego i smażony na głębokim tłuszczu. Najczęściej w środku kryje pyszną marmoladę śliwkową, malinową, truskawkową lub konfiturę różaną. Z góry oprószony jest cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany skórką pomarańczy.

W trójmiejskich cukierniach znajdziemy pączki zarówno w wersjach klasycznych, jak i nieco oryginalniejszych. Prawdziwe pączkowe szaleństwo zacznie się jednak tuż przed tłustym czwartkiem.

  • W Manufakturze Mojej Mamy znajduje się nowy, karnawałowy smak pączków - z nutellą.
  • Piekarnia Gdańsk na karnawał przygotowała faworki, ale też makaroniki, monoporcje mango i babeczki kajmakowe.
  • Faworki w okresie karnawału przygotowuje też Manufaktura Mojej Mamy.
  • Faworkami i pączkami kusi witryna cukierni Eres.
  • Pączki i faworki w cukierniach Baccate.

Faworki



W trakcie karnawału cukiernie przygotowują faworki, zwane także chrustem. To słodkie kruche kokardki smażone w głębokim tłuszczu. Przygotowuje się je z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Przed rozpoczęciem wałkowania należy długo "zbijać" ciasto, aby było odpowiednio "napowietrzone".

"Faworyci na talerzyku" - tak określa się faworki w cukierniach Sowa, gdzie cukiernicy przygotowują je własnoręcznie. Chrupiące i słodkie - najlepiej smakują właśnie w okresie karnawału. Świeże faworki już teraz czekają we wszystkich cukierniach Sowa.

- Jak wasze przygotowania do tłustego czwartku? My codziennie trenujemy - kilka faworków i po dwa pączki - czytamy w żartobliwym wpisie na fanpage'u cukierni.
Gdzie są najlepsze faworki? Redakcyjny test Gdzie są najlepsze faworki? Redakcyjny test
Karnawałowe wypieki codziennie dostępne są też w cukierniach Formella.

- W ofercie karnawałowej cukierni Formella znajdziemy faworki oraz pączki z nadzieniem różanym, owocowym, adwokatem, czekoladą oraz z konfiturą truskawkową. Cena od 4,20 zł do 5,20 za szt. W naszych cukierniach w Gdyni oraz Rumi są one dostępne codziennie. W tłusty czwartek, tak jak w ubiegłym roku, będziemy mieli otwarte od godz. 6 - informuje pracownik cukierni.
Piekarnia Gdańsk z okazji karnawału przygotowuje faworki i pączki.

- Mamy w ofercie pączki z konfiturą porzeczkową z delikatnego ciasta drożdżowego z cukrem pudrem oraz kruche faworki w kształcie wstążek, przygotowywane z subtelnego ciasta, oprószone cukrem pudrem - mówi Monika Kwela, manager Piekarni.
Faworki oraz pączki znajdziemy w karnawałowej ofercie cukierni Eres, Baccate, Manufakturze Mojej Mamy, cukierni W-Z czy Deserowni. W Must Bake codziennie do tłustego czwartku będą pączki, a Marmolada Chleb i Kawa od początku lutego startuje z pączkami.


Oponki, racuchy i inne karnawałowe słodkości



Oponki są bliskimi kuzynkami pączka. Jedne i drugie powstają z ciasta drożdżowego, różnią się kształtem. To nic innego jak pączki z dziurką, które najbardziej kojarzone są z amerykańskimi donatami. Oponki, jak wszystkie karnawałowe wypieki, smaży się na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Gotowe można oblewać polewą lub lukrem, obsypywać posypkami czy cukrem pudrem.

Popularne w karnawale są też ciastka parzone, czyli tzw. gniazdka, powstają przez zaparzenie mąki pszennej mieszaniną wody z tłuszczem. Gotowe wypieki mają słomkowy kolor, są lekkie, suche i puste w środku. Samo ciasto nie jest słodkie, słodyczy nadaje mu dopiero lukier, którym są obsmarowane.

Odpowiednikiem naszego pączka są hiszpańskie churrosy. Mają formę długiego pręta, w przekroju przypominającego gwiazdę. Wytwarza się je z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się głównie z mąki pszennej, oleju i cukru) i smaży w wysokiej temperaturze. Churros cieszą się dużą popularnością również w Polsce, gdzie sprzedawane są nie tylko jako deser w restauracjach z hiszpańską kuchnią, ale przede wszystkim w budkach na różnego rodzaju jarmarkach i festynach. Zwykle podaje się je posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem płynnej czekolady, w której się je macza.

Za typowo karnawałowe wypieki uważane są też racuchy, czyli niewielkie placuszki z mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży, jaj oraz jabłek - krojonych lub startych na tarce. Inną odmianą racuchów są ruchanki.

Miejsca

Opinie (60) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Narobiliście mi smaku. Czas zjeść kilka pączków z lukrem (1)

    Te z cukrem pudrem nie są tak smaczne.
    Tak na marginesie. Jest tyle najlepszych pączków i innych ciast na świecie ile jest matek. :)

    • 15 1

    • I to jest piekne :)

      • 0 0

  • (2)

    Faworki i paczki tak, gniazdka nie. Bleh. Albo moze ja nigdy nie trafilam na dobre.

    • 5 2

    • (1)

      Piekarnia Janca ma super gniazdka. Polecam. Ale można je dostać tylko rano bo potem już nie ma.

      • 1 0

      • Dzieki, sprobuje. Do tej pory wszystkie, ktore jadlam, byly strasznie tluste, ze w zasadzie tylko olej czuc.

        • 0 0

  • Raz do roku super

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Faworki tylko od mojej mamy. Mocno wybite ciasto, cienko walkowane. (5)

    Smażone na smalcu. Robimy parę razy w roku, choć zajmuje nam to pół dnia, ale warto.

    • 37 5

    • (2)

      Czy ja również mogę się wprosić, nie pojawię się z pustymi rękami :D

      • 8 0

      • (1)

        Każdy taki mądry. Moi synowie proszą "zrób - pomożemy ci" a na końcu i tak zostaję sama na placu boju. Ale do zjedzenia dwóch wielkich talerzy chruscików w ciągu godziny to są pierwsi.

        • 6 1

        • Mamo, to Ty..?

          • 0 0

    • Zaproście mnie

      • 10 0

    • Racja. Cieniutkie, domowe są najlepsze. W cukierniach są grube i kluchowate.

      • 18 1

  • To, że jest drożej

    to w końcu można jakoś zaakceptować. Ale żeby chociaż było smaczniej. A tak wszędzie napisy, że paczki są pyszne lub przepyszne, a praktycznie są obrzydliwie słodkie w smaku, a po zjedzeniu zalegają w żołądku jak jakieś obce ciało.

    • 2 0

  • (1)

    Najlepsze pączki drożdżówki i makówki. Są WZ

    • 6 6

    • I jabłko w cieście pychota

      • 1 0

  • Mam zdrowy żołądek, (4)

    ale gdy kupię na mieście pyszne lub przepyszne ciasteczko, to zawsze odbija mi się jakimś kwasem!

    • 13 0

    • (1)

      Nabyłam w promocji, w pewnym dyskoncie na B popularne maslo 82% firmy na M i nigdy więcej tego błędu nie popełnię. Zrobione z niego ciasto wywołało rozstrój żołądka. Nie mam pojęcia, jakie składniki zostały użyte do wyrobu nazwanego przez tego producenta masłem, ale na pewno były tam jakieś ochydne zamienniki. Słyszałam też od klientów tego dyskontu, iz na specjalne zamówienie, produkuje się pod promocje dedykowane produkty, kt.maja znacznie gorszą jakość, nie polecam!

      • 0 3

      • "na pewno" XD

        • 0 0

    • mniej pij

      • 1 1

    • Ha mam to samo. Za duzo oleju, polepszaczy? Nie mam pojecia, ale czuje sie taka "zmulona" po nich.

      • 6 1

  • Manufaktury Mojej Mamy (3)

    Faworki w tej cukierni 170 zł/kg !!!Czy to jest normalne? Szok. Czym uzasadniona jest taka cena ja się pytam?

    • 4 0

    • (1)

      Żeby śmierdziele bez miedzi się nie szwędały, dzięki czemu cywilizowanym ludziom nie przechodzi ochota na słodkości.

      • 0 3

      • ty tam niue masz wstepu

        • 1 0

    • Jeśli sa naprawdę dobre to wyrobienie uzasadnia cenę.

      Ale myślę że jest jak wszędzie.

      • 1 2

  • Jakie wszystko jest drogie :(((

    Drożdzówka z serem w P... w ciagu półtora roku podrożała z 3.80zł na 5,50zł. To jest drożej o 45%!!!

    • 1 0

  • Najlepsze (1)

    faworki robiła nasza sąsiadka. Były cieniuchne, kruchutkie, a pachniały jak najpiękniejsze wonie Orientu. Zawsze przynosiła do nas całą miskę tych faworków. W kawiarni wziąłem ostatnio na wagę też faworków. Były grube, jechało od nich czymś mdłym i twarde. Ugryzłem i - czeka mnie wizyta u dentysty. Oto macie miejskie pyszności.

    • 7 0

    • W mieście zawsze wypieki są nowocześniejsze niż na prowincji.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane