• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kawiarnie, w których smak kawy odkryjesz na nowo

Łukasz Stafiej
25 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam. Piotr Krawczyk z gdyńskiego Cup and Cakes: - Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam.

Coraz bardziej popularne kawiarnie typu specialty to miejsca, gdzie nie tylko napijemy się kawy najwyższej jakości, ale i poznamy wszystkie jej tajemnice. Co ciekawego znajdziemy na mapie Trójmiasta? Sprawdziliśmy.



Kawiarnie specialty to:

W Trójmieście takich lokali jest kilka. To zazwyczaj niewielkie miejsca, urządzone raczej minimalistycznie, z alternatywnym klimatem. Zakładają je pasjonaci, którzy temat zgłębiali podczas wieloletnich eksperymentów i wizyt w palarniach kawy. Często to profesjonalni bariści z bagażem doświadczeń, którzy po latach spędzonych w sieciówkach czy zwykłych kawiarniach, postanowili pójść w niszę i postawić na wysoką jakość.

- Kawiarnia specialty to przede wszystkim miejsce, gdzie znajdziemy ziarno kawy najwyższej jakości. I nie chodzi tutaj o kawę najlepszą według reklam, ale z najwyższą punktacją oceniających ją sędziów sensorycznych - tłumaczy Piotr Krawczyk, współwłaściciel gdyńskiego Cup and Cakes. - Podczas oceny pod uwagę brana jest jakość, kolor i zapach ziarna surowego, a następnie kawa jest wypalana i badana w tzw. cuppingu. Próbka kawy może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Aby można było zaliczyć ją do segmentu specialty, musi otrzymać ich minimum 80.
To nie koniec restrykcyjnych, choć niepisanych, wymogów.
Porządna kawiarnia specialty powinna dbać o to, żeby oferowane ziarno było świeżo palone, zazwyczaj w rzemieślniczej palarni. Tylko wtedy dany gatunek kawy oddaje w pełni swój smak i aromat. Mile widziany jest również pełen dostęp do informacji o pochodzeniu, sposobie obróbki i gatunku ziarna. To zadanie dla baristy. Nie tylko musi być ekspertem w parzeniu kawy, ale jego obowiązkiem jest znać oferowane ziarna i wiedzieć, jakiej metody parzenia użyć, aby wydobyć z niej najlepszy smak.

Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko. Kawy specialty przygotowywane są przy pomocy ekspresu, ale nie tylko.
- Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem pytanie baristy o rodzaj ziaren czy sposób przygotowania czarnej kawy. Zawsze staramy się rozpoznać stopień "kawowego zaawansowania" gościa i odpowiednio wyjaśnić różnice i zawiłości. Najwięcej radości dostarcza nam wyedukowanie gościa od poziomu "latte z syropem" do "jak ja mogłem pić tyle mleka" - śmieje się Krawczyk.
Syropy smakowe, do których przyzwyczajają sieciówki, to dodatki w kawiarniach specialty raczej niespotykane. Radykałowie uważają, że właściwy smak ziarna zabija też cukier i mleko. Nie oznacza to jednak, że w takim miejscu napijemy się wyłącznie espresso. Zrobienie dobrego cappuccino i latte to też sztuka.

- Naszym zadaniem jest opowiedzieć o produkcie, który serwujemy, pokazać subtelne różnice w smakach i aromatach i odpowiedzieć na każde pytanie. To nie jest miejsce tylko dla wtajemniczonych, nie dąsamy się i nie patrzymy krzywo na kogoś, kto zamawia latte. Osobę za barem powinna cechować pokora i chęć dzielenia się wiedzą - mówi Sławek Jakubczyk, szef wrzeszczańskiej Cz.kawki - Jestem fanem espresso, ale nie zapomnę flat white'a na ziarnach Ethiopia Guji, który smakował jak truskawkowy muffinek.
Bogactwo smaku kaw segmentu specialty potrafi zaskoczyć.
Niektórzy mówią, że są jak wino - w zależności od gatunku zmienia się ich kwasowość, goryczka i aromat. Zaparzone ziarno potrafi smakować i pachnieć owocami, czekoladą, kwiatami, ziołami czy herbatą. Wszystko zależy od gatunku ziarna.

I choć w kawiarni dobry i dobrze skonfigurowany ekspres to podstawa, coraz popularniejsze są tzw. kawowe alternatywy kryjące się pod nazwami aeropress, drip czy chemex. To właśnie za ich pomocą wydobywa się z ziarna to, co najlepsze. Co ciekawe, są to metody parzenia często znacznie starsze od ekspresu.

Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress. Szczególnie cenione przez smakoszy kawowych ziaren są alternatywne metody parzenia ręcznego, m.in. drip czy aeropress.
- W skrócie: alternatywami nazywamy metody, w których przelewamy wodę przez zmieloną kawę przy użyciu specjalnego urządzenia, ale bez wysokiego ciśnienia. Najpiękniejsze jest to, że parzymy kawę samodzielnie, własnymi rękami. Mamy kontrolę nad tym, jak to robimy, decydujemy o recepturze, temperaturze, grubości zmielenia ziaren, czasie zalewania i parzenia. To wszystko ma znaczenie. W ten sposób odkrywamy smak kawy na nowo - ekscytuje się Jakubczyk.
Ceny w kawiarniach speciality nie odbiegają znacząco od tych w zwyczajnych kawiarniach czy sieciówkach. Za espresso zapłacimy średnio 5-7 zł, za cappuccino - około 8 zł, a ceny alternatyw zaczynają się mniej więcej od 10 zł. Za kawałek ciasta - zazwyczaj domowego lub z rzemieślniczej pracowni cukierniczej - zapłacimy 10-12 zł.

Jeśli chcielibyśmy zgłębić temat, warto podpytać baristów o organizowane w lokalu warsztaty. W Cup and Cakes planowane są cykliczne szkolenia z umiejętności oceniania jakości espresso, a w Cz.kawce odbywają się regularne cuppingi, czyli testy różnych ziaren.

Inne kawiarnie specialty w Trójmieście to m.in. Fukafe, Black and White Coffee, Kofeina, Kurhaus, Retro, Tłok, Drukarnia, Papier Kawa Nożyce czy Kreatywna Cafe.

Miejsca

Opinie (139) 3 zablokowane

  • A gdzie jest kawiarnia w której porządna kawa kosztuje 5zł , a ciastko nie 10-12 ,a np.3 - 5zł. (19)

    I to jest uczciwa cena. Gwarantuję że w ciągu godziny sprzedadzą 3 razy więcej i zysk dzienny będzie dużo większy. Taką zareklamujcie...

    • 35 6

    • (7)

      W takim razie dla ciebie - żabka.
      Zmieścisz się w budżecie

      • 9 8

      • (1)

        Niezbyt zrozumiałeś ...bywa...

        • 4 1

        • Sam nie rozumiesz

          I spiskujesz jakiś nieistniejący monopol. Koszta prawddziwej kawy nie są małe. Każdy może sobie zalać sypaną z marketu i nazwać to kawą...

          • 5 1

      • Niestety, on chciał posiedzieć z pół dnia. W żabce się nie bardzo da. Trzeba siedzieć na zgrzewkach piwa. (4)

        • 9 0

        • (3)

          Żabka- z dużej litery. Posiedź z pół dnia nad podręcznikiem do polskiego, zrozumiesz dlaczego.

          • 4 3

          • Wielką literą

            • 2 1

          • Ale to mała żabka. (1)

            • 2 0

            • mała żabka w dużym mieście :-)

              • 1 0

    • lokal, obsługa, zus, toaleta, sprzęt, środki czystości

      kawiarnia to nie sklep, to usługa

      • 11 1

    • Odpowiadam: Bagietka Cafe w Bytowie przy Wojska Polskiego (1)

      byłem, piłem (kawę), jadłem

      • 2 4

      • To dzielnica Gdańska?

        • 5 1

    • Przecież o takich piszą, espresso masz za 5 (2)

      Znam miejsca, gdzie espresso potrafi kosztować 8zł - zazwyczaj dramat

      • 3 1

      • na krupowkach w sieciowych pralinach wypijesz dopio niskiej jakosci za bagatela 18zl;) (1)

        • 1 0

        • Kolejka jest?

          • 1 0

    • (1)

      Kojarzę taką kawiarnię w Lesku. Trochę daleko ale kto szuka ten znajdzie

      • 0 1

      • A masz coś na Ukrainie?

        • 5 0

    • optymalna cena do jakości

      3 zł - przyzwoite espresso przy barze w Fukafe we Wrzeszczu (zwykłe ciastko za ok.4 zł też się pewnie znajdzie)
      9 zł - z reguły pyszny kawałek arcydzieła (tzw. ciasto) w Black and White Coffee w Gdyni

      • 4 0

    • Proszę bardzo. Kawana we Wrzeszczu

      • 0 0

    • To się nie skalkuluje. Koszt dobrego ciasta jest na tyle wysoki, że cena kawałka ciasta musi być wyższa. Pamietajmy, ze to nie tylko chodzi o cenę ciastka, ale o koszty prowadzenia takiego lokalu:podatki, wynagrodzenia pracownicze, koszty towaru, energia, prąd, gaz, zus itp...pieniądze znikają w takim tempie ze dla właściciela nie zawsze zostaje

      • 4 1

  • Kawa Luwak z Tesco (1)

    Pracowałem kiedyś
    W takiej kawiarni.Markowa kawa była tylko w menu i ma wystawie. Kupiwalismy tania kawę w marketach i sypalismy jako premium. Niesamowite jak ludzie potrafią sie nabrać.Zwlaszcza frajerzy co przychodzą z lalami i udają d piją kawę Luwak a to jest zwykła kawa z Tesco

    • 29 0

    • to jest zwykłe oszustwo penalizowane przez k.k.!!!

      • 1 2

  • Oprocz jakosci samej kawy to takze zauwazylem ze (3)

    jej smak zalezy tez od miejsca i swojego psychicznego nastawienia danego dnia. Czasem zwykla kawa smakuje mi lepiej w byle jakim corner shopie niz w jakiejs znanej restauracyjce w rodzju Starbucks... A niby powinno byc odwrotnie....

    • 9 2

    • Starbucks to tylko bar

      • 8 0

    • (1)

      ale w Starbucksie jest wyjątkowo paskudna kawa więc nic dziwnego

      • 7 0

      • Nie w kazdym. To zalezy gdzie.

        Poza tym obawiam sie ze oszukuja. Nie wyrzucaja starej juz zuzytej tylko dosypuja nowej i dlatego wychodzi z tego slaba lura. To jest trudno udowodnic ale to prawda.

        • 1 1

  • Nie lubię kawy z expresu (2)

    • 6 2

    • (1)

      ekspres pisze sie przez 'ks' nie 'x'

      • 2 4

      • A zdanie rozpoczyna się wielką iliterą i kończy kropką.

        • 3 1

  • badana w tzw. cuppingu.

    oj, to ja dziękuje temu basiście

    • 8 4

  • Las Dolny Sopot

    Polecam :)

    • 5 4

  • nigdy (2)

    nie piłem kawy

    • 4 2

    • (1)

      To ok
      W końcu masz 11 lat

      • 9 1

      • riposta dnia

        • 4 1

  • ja kupiłem kawiarke i dobra kawe (2)

    i sam sie nauczylem robic. i smacznie i tanio:)

    • 10 2

    • jakobs kronung? -:)

      • 1 1

    • Szczęściarz

      Moja kawiarka spie...oliła z listonoszem :(

      • 3 0

  • A gdzie wypije kawe z ziaren ktore jakies zwierze zjadlo i wyrzucilo tylkiem ? (3)

    Chodzi o Kopi Luwak

    • 6 0

    • Możesz ja kupić na bogactwo kaw pl

      • 0 0

    • hmmm

      "Skala wrażeń zmysłowych podczas delektowania się tym gatunkiem kawy, jest niezwykle szeroka: od posmaku czekolady (...)"

      no tak :)

      • 4 0

    • w Malezji

      • 0 0

  • "alternatywami nazywamy metody, (1)

    w których przelewamy wodę przez zmieloną kawę przy użyciu specjalnego urządzenia, ale bez wysokiego ciśnienia" - co za odkrycie - tak działa zwykły ekspres przelewowy znany od dziesiątek lat... I taka kawa jest najlepsza i najzdrowsza.

    • 9 3

    • sprawdz inne metody parzenia

      Bo niby z pozoru to samo a smak wiele sie rozni

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane