- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Kolejne święto restauracji w Trójmieście
Blisko trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej edycji festiwalu Restaurant Week, który potrwa od 21 do 30 kwietnia. Trzydaniowe menu festiwalowe zjemy za 39 zł. Rezerwacje już trwają.
Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz piąty.
- Wiosenna edycja dedykowana jest doznaniom i emocjom towarzyszącym wspólnemu spędzaniu czasu przy stole i to na tym skupili się szefowie kuchni komponując swoje menu - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Dania zostały stworzone z myślą o uczuciach, jakie towarzyszą nam przy wspólnym stole: szczęściu i zaskoczeniu, harmonii i pożądaniu, radości i wzruszeniu, miłości i ekscytacji, euforii i dumie czy wolności i niepewności. Wspomnienie kojącego smaku dzieciństwa i zadziwiające niespodzianki - to wszystko goście znajdą podczas nadchodzącej edycji festiwalu.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje kartę mięsną oraz wegetariańską. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.
W imprezie weźmie udział prawie trzydzieści restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie wydarzenia restaurantweek.pl. Tam też można dokonać rezerwacji. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.
Co będzie można zjeść? Na przykład w restauracji z nowoczesną kuchnią polską By The Way będzie można zjeść m.in. podany na ciepło żytni tost z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami. W specjalizującej się w wołowinie Wagyu restauracji Delmonico Cut Steakhouse podawany będzie tatar z wołowiny Wagyu, wołowina po burgundzku z puree ziemniaczanym oraz crème brûlée. Z kolei Seafood Station przygotuje m.in. pastę z wędzonej makreli na bagietce, zupę z kawałkami ryb i owocami morza w pomidorach, zapiekankę z ryb w sosie beszamelowym, pod puree ziemniaczanym z parmezanem oraz eton mess na deser. A to tylko kilka spośród kilkudziesięciu potraw festiwalowych, które przygotowali szefowie kuchni na Restaurant Week.
- W ramach festiwalu odbędzie się także szereg wydarzeń dedykowanych kulturze stołu, smakom, aromatom, emocjom oraz towarzyskości, która sprawia, że wspólnie cieszymy się restauracyjnym doświadczeniem - dodaje Natalia Taranta-Pelc.
Restauracja Eliksir przygotowała specjalne menu degustacyjne, a w Olivia Business Centre odbędzie się panel dyskusyjny "Emocje na talerzach" połączony z kolacją przygotowaną przez restaurację Lobster. O emocjach na talerzach rozmawiać będą dietetyczka, blogerka i autorka cyklu "Okiem Dietetyka" na portalu Trojmiasto.pl - Viola Urban - oraz przedstawiciele Banków Żywności w Trójmieście. Wydarzenie odbędzie się 28.04 (piątek) o godz. 18, wstęp bezpłatny, ale wymagana jest rezerwacja.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (30) 2 zablokowane
-
2017-04-12 08:30
Polak
Byłem ostatnio w Lubrow i sam kelner nie polecał tych promocyjnych dań twierdząc żeby lepiej z karty zamawiać to jak mam podchodzić do takich akcji.
- 2 0
-
2017-04-12 15:47
darmowa reklama
A jak tam z cenami i jakością poza festiwalem ?
- 0 0
-
2017-04-12 22:31
ę ą ależ,d*pą w talerz
Dla kogo tajie menu w trójmieście?kilku bogaczy ciekawych smaku? Kowalski tego nie kupi. Idea super,ale 3 city to prowincja dla wawy,krakowa,poznania czy wrocka. Szefowie kuchni zdejmijcie czapki,otrzyjcie pot z czoła i puknijcie mocno...,,,DLA KOGO TE WYDUMANIA?schabowy rządzi w tymbiznesie
- 0 0
-
2017-04-12 22:47
ta ryba
rozszczepiona nie wyglada zbyt apetycznie:(
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.