• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kontenerowe zagłębie kulinarne. Co zjeść na 100czni?

Magda Mielke
21 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.

Tereny stoczniowe to nie tylko najpopularniejszy imprezowy adres i przestrzeń letniego wypoczynku, ale też kulinarny zakątek. Food trucki i kontenery - to tutaj można skosztować różnorodnej, street foodowej kuchni z wielu zakątków świata. Czego warto spróbować? Zajrzeliśmy do 100czni.



Gdzie zjeść w Gdańsku? Lista polecanych miejsc


Czy korzystasz z kulinarnej oferty 100czni?

100czniaUlica Elektryków to już trójmiejski mainstream. Dla wielu, zwłaszcza młodych ludzi, obecność w tym miejscu w sezonie wiosenno-letnim jest po prostu obowiązkowa. Gdańska Stocznia znana jest także za granicą, a przyjezdni koniecznie chcą odwiedzić miejsce polecane przez miłośników klubowej muzyki, hipsterskich knajpek i sztuki.

Co sezon przybywa fanów 100czni i Ulicy Elektryków, a organizatorzy obu obiektów prężnie dostosowują się do potrzeb i oczekiwań swoich gości, z roku na rok zwiększając przestrzeń użytkową i dając miejsce nowym projektom i wydarzeniom.

100cznia żyje zarówno podczas weekendowych wieczorów, jak i w ciągu tygodnia. Jedni przychodzą tu imprezować, drudzy wolą popołudniowe "czilowanie" na leżakach z imponującym widokiem na żurawie. Wszyscy chętnie korzystają z kulinarnej oferty, której tu nie brakuje. Co zjemy i wypijemy w 100czniowym zagłębiu kuchni ulicznej?

W tym sezonie możemy na 100czni skorzystać z oferty 15 punktów - zarówno znajdujących się tu od początku, tworzącym zamknięte patio, specjalnie przystosowanych kontenerów, jak i z ustawionych pomiędzy 100cznią Inside a galerią Layup foodtrucków.

  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.

Dziewięć kontenerów ze street foodem



W Morze Pasta zjemy wyrabiane na miejscu włoskie makarony i zapiekanki makaronowe z selekcją sosów, warzyw, serów i innych dodatków, np. Prosciutto Cotto, Carbonara, Pollo, z krewetkami, czerwonym pesto czy wołowymi lub wege klopsikami. Ceny od 27 do 37 zł. Makaron można też skomponować samemu, wybierając bazę (makarony: penne, cassarecce, pappardelle, spaghetti chitarra lub gnocchi), dodając sos (napoli, pesto z suszonych pomidorów, śmietanowy, aglio e olio, z gorgonzoli lub śmietanowo-truflowy) oraz dodatki: mięso, owoce morza, sery i warzywa.

Pan Baleron słynie z Philly cheesesteaków, czyli kalorycznych i ociekających aromatem kanapek. Ich głównymi składnikami są: biała pszenna bułka, cienko pokrojony grillowany stek wołowy, ser oraz zielona papryka i cebula. Jak sama nazwa wskazuje, korzenie tego dania sięgają znajdującej się na wschodnim wybrzeżu Filadelfii. Na 100czni spróbujemy tego dania w wersji klasycznej (28 zł), ale też z różnymi dodatkami, np. konfiturą z czerwonej cebuli, papryką jalapeno, marynowaną dynią, z serem brie, bekonem i żurawiną, w stylu tex mex czy z szarpaną wieprzowiną zamiast steka (ceny od 26-29 zł).

Grecką wariacją Pana Balerona jest Pan Grecki, który serwuje souvlaki (29 zł), pity z gyrosem (25 zł) i halloumi (26 zł) oraz sałatkę grecką (21 zł).

Hummusland to specjaliści od bliskowschodniej kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Zjemy tu pity, wrapy i burgery z falafelem, boczniakami i serem halloumi, a także hummus w wielu odsłonach i przekąski w zestawach. Ceny: 28-30 zł.

  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej znajdą coś dla siebie w Take-A-Wok. Lokal serwuje błyskawicznie smażone na rozgrzanych wokach makarony z masą aromatycznych dodatków i wyborem sosów. Danie skomponować można samemu. Baza w cenie 18-20 zł, składniki warzywne 3-5 zł, a mięsne, krewetki i tofu 7-10 zł.

Stocznia za dnia: kawiarnie, joga, sztuka, warsztaty, targi i ogrody



Z kolei duży wybór indyjskich dań i przekąsek oferuje Bombay Street Food. Zjemy tu zarówno dania z kurczakiem, jak i panierowanym serem paneer. Serwowane są z sypkim ryżem sprowadzanym z Indii, noodlami lub chlebem naan z prawdziwego pieca Tandoori. Tutejsze menu jest naprawdę rozbudowane, a ceny sięgają od 25 do 45 zł.

Kuchnię meksykańską znajdziemy w Mexicali. Zamówimy tu tacosy, quasedille, burrita i nachosy w opcjach wegetariańskich i mięsnych, z ostrością regulowaną salsami od łagodnych po morderczy sos "Wściekła Carolina". Ceny od 26 do 29 zł.

Pizzę serwuje Pizza Corner. Z opalanego drewnem pieca w morskim kontenerze wychodzą włoskie placki w 12 popularnych wersjach: margherity, funghi, hawajskie, pepperoni, cztery sery, chorizo czy tartufo. Ceny od 28 do 38 zł.

Kontenerową ofertę gastronomiczną zamykają Mecyje, które serwują gofry w wersjach wytrawnych - z włoską szynką, kozim serem, grillowanym halloumi czy piersią z kurczaka (25-27 zł) oraz na słodko - z oreo lub masłem orzechowym, karmelem i borówką (18 zł).

  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.
  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.
  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.

Nowości: cztery food trucki



W tym sezonie kulinarna oferta 100czni poszerzyła się o foodtrucki, które zaparkowały w alejce obok 100czni Inside. Znajdziemy tu All'baltico, które serwuje klasyki włoskiego streetfoodu: kanapki ze świeżo wypiekanej, przełożonej serem i mięsem foccaci. W cenie od 28 do 32 zł zjemy takie kanapki w wersji z prosciutto, karczochami i cheddarem, salami picante i suszonymi pomidorami, włoską mortadelą, porchettą, panierowanymi jalapeno czy różnymi serami. Są też fryty (16 zł), fryty z batata (18 zł) i "na wypasie" z różnymi dodatkami (29/32 zł).

Inny street foodowy klasyk proponuje Małe Bu. Dostaniemy tu idealne na mały głód burgery z wołowiną (Double Cheese, czyli podwójna wołowina i podwójny cheddar, Gorgonzola z serem gorgonzola, boczkiem i czerwoną cebulą oraz BBQ z wędzonym serem i boczkiem) oraz w wersji wegetariańskiej z burakiem lub boczniakami. Burgery kosztują 27/28 zł, ale można zamówić je też w zestawie z frytkami i surówką colesław w cenie 37 zł.

Wszystkie imprezy w 100czni w najbliższym czasie


Wariację na temat popularnego street foodu proponuje też Raclette. To hot-dogi z ociekającym serem w stylu raclette. Zjemy je tu w sześciu wersjach w cenie 25-28 zł.

Ofertę uzupełnia Papito, czyli oryginalna kuchnia kubańska: frytki z juki (24 zł), placki z zielonych bananów (22 zł), klasyczna kubańska kanapka z marynowaną wieprzowiną (29 zł), smażony kurczak (36 zł), a na osłodę churrosy (22 zł).

Słodkości znajdziemy też po drugiej stronie kontenerowego patio. Są tu wegańskie donuty (Fu King Donut) przygotowywane przez trójmiejskich specjalistów od wegańskiego cukiernictwa, ekipę Fukafe oraz rzemieślnicze lody w codziennie zmieniającej się ofercie smaków, mleczne koktajle, kawy, popcorn i inne przekąski (You Scream Ice Cream).

100cznia działa od wtorku do czwartku w godz. 13-24, w piątki 13-2, w soboty 12-2 i w niedziele 12-24.

Miejsca

Opinie (74) ponad 20 zablokowanych

  • 100cznia i elektryków to najlepsze miejsca w 3miescie

    Stylowo, fajna atmosfera, spoko ludzie i pyszna szama (osobiście polecam pizze i azjatycką paszę). Moje ulubione miejsce na letni chill na leżaczku z dobrym bro

    • 1 11

  • Wszędzie teraz drogo, a takie miejscówki, powiedzmy "hipsterskie", mają to do siebie, że ceny są tam wysokie, wyższe niż jakość. Nikomu to chyba nie przeszkadza, bo ludzi zawsze pełno tam widze

    • 8 2

  • 100cznia i Elektryków to już od kilku sezonów totalna masówa i festyn. Ładnie to wszystko podane, ale widać, ze nastawione na

    wiecej wiecej wiecej

    • 3 3

  • Byłem tam w zeszłym roku i dwa tygodnie temu. Ceny na 100czni, w porównaniu tych dwóch wizyt, oszalały, 12-18 za piwko pod chmurką to troszeczkę zawyżona cena. Moim zdaniem lepiej iść na długie pobrzeże i posłuchać muzyki na żywo w jednej z knajp, lub odwiedzić lawendowa i spróbować piwa nie koncertowego.

    • 14 2

  • ceny od czapy

    jeszcze 2 miesiace i bedzie pozamiatane

    • 10 1

  • Pamietam jak za studenckich czasow dokladnie w tym miejscu dorabialo sie w stoczni (SSP"Techno - Service) i do konsumpcji (1)

    byla maslanka w plastikowych workach i czasami woda mineralna. Skromny wybor, ale za darmo. Teraz panuje prawdziwa rozpusta i udziwnione zarcie, ktorego smakow opite towarzystwo i tak nie pamieta na drugi, skacowany dzien po pasozytniczo spedzonym wieczorze.

    • 12 0

    • Jeszcze czasem była jajecznica

      Ale tylko na polskim statku, jak się komuś trafił

      • 1 0

  • (1)

    Ceny z kosmosu. Niedlugo napiszecie o nich artykul o zamykajacych sie knajpach

    • 9 1

    • Zgadza się. Życzę im tego

      • 1 0

  • Przy tym upale nie wykluczone że jedzonko

    Będzie jeszcze szybciej nas opuszczać niż je wciagalismy

    • 7 1

  • Zagłebie to teren, na którym występują i są wykorzystywane bogactwa naturalne (1)

    Nadużywamy i bezmyślnie stosujemy słowa typu zagłębie, albo centrum. Powstaje póżniej niezliczona liczba obiektów pod nazwą centrum. Proszę trojmiasto.pl o zmianę nagłówka

    • 7 0

    • Jest też "przestrzeń" ;)

      • 4 0

  • jak nie ma kaszanki to nic nie ma

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane