- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (33 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (10 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Książka o warzywach w ciastach i deserach
- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.
I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.
Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.
Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego
- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.
Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"
Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.
Miejsca
-
Słodkości Marty i Izy Gdynia, Hieronima Derdowskiego 7
Opinie (41) 1 zablokowana
-
2019-04-17 12:49
(2)
Lubię ciasto marchewkowe czy ze szpinakiem leśny mech. Ale tak na dobra sprawę to tych warzyw jest 10-30% w całym cieście - to raczej podróż kulinarna dla podniebienia a nie podnoszenie wartości odżywczych, tym bardziej ze po obróbce termicznej cienko zmielone warzywa i upieczone tracą duża cześć składników odżywczych.
- 14 0
-
2019-04-17 16:19
Polecam ciasto pomidorowe :)
Pewnej znanej wegańskiej blogerki kulinarnej ;) pomidorom nie przeszkadza obróbka cieplna ani rozdrabnianie, a smak super!
- 0 3
-
2019-04-17 12:52
Nareszcie...
Ktoś napisał prawdę o warzywach w ciastach.
- 3 0
-
2019-04-17 13:31
tarta wyjątkowo mało apetyczna !
- 3 1
-
2019-04-17 12:46
Nie przepadam
Jadłam już różne wynalazki - ciasta z warzywami, bezglutenowe pizze, warzywne pasztety, sojowe zamienniki mięsa, piłam mleka sojowe, kokosowe i inne cuda. Nikt mi nie wmówi, że to smakuje identycznie jak normalne ciasto czy prawdziwe mięso. Można to lubić, można się nawet zachwycać, ale mówienie, że nie ma różnicy to kłamstwo :)
- 10 1
-
2019-04-17 08:51
(2)
Kiedy ten grom z jasnego nieba w końcu pier...nie na ten świat I znów stanie się normalny ?
- 10 20
-
2019-04-17 10:43
A co Ci przeszkadza
w ewolucji przepisów? Ludzie coraz lepiej poznają właściwości poszczególnych produktów spożywczych, więc warto korzystać z tej wiedzy i nie żreć samych cukrowych "tradycyjnych" cudactw. Tym bardziej, że te nowe przepisy są często i łatwe, i dają lepsze efekty smakowe, nie wymagają stosowania cudacznych produktów, ani chemii. To są akurat zmiany na dobre
- 11 1
-
2019-04-17 09:19
Ten świat nigdy nie był normalny
...wszystko płynie
- 4 0
-
2019-04-17 08:48
Uwielbiam śledzie z marmoladą.
- 16 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.