• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kubki na kaucję. Ekorewolucja w gdańskiej kawiarni

Magda Mielke
21 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Celem akcji Take!Cup jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków na rzecz trwałych i ekologicznych, bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu. Celem akcji Take!Cup jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków na rzecz trwałych i ekologicznych, bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu.

Gdańska kawiarnia cieKAWA jako pierwsza w Trójmieście wprowadziła Ogólnopolski System Kaucyjny TakeCup. To ekologiczne rozwiązanie pozwalające na kupowanie ulubionych napojów w specjalnych kubkach na kaucję, które zwracać można u dowolnego partnera na terenie całej Polski.



Kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście


Jak często kupujesz kawę/herbatę na wynos?

Z początkiem tego roku w życie weszły nowe przepisy prawa unijnego dotyczące zakazu sprzedaży wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Sklepy i restauracje powoli opróżniają zapasy plastikowych talerzyków, kubków, sztućców, słomek i mieszadełek, a także plastikowych patyczków np. do uszu czy balonów oraz piankowych pudełek na jedzenie na wynos.

Do 3 lipca zapasy te muszą całkowicie zniknąć z magazynów. Od dłuższego czasu trwa więc poszukiwanie ekologicznych rozwiązań. Jednym z takich jest Ogólnopolski System Kaucyjny: Take!Cup.

  • Kubki Take!Cup wykonywane są z materiału, który pozwala na ich ponowne wykorzystanie. Wracają ponownie do obiegu jako np. doniczka na kwiaty czy otwieracz do butelek.
  • Kubki Take!Cup wykonywane są z materiału, który pozwala na ich ponowne wykorzystanie. Wracają ponownie do obiegu jako np. doniczka na kwiaty czy otwieracz do butelek.
  • Kubki Take!Cup wykonywane są z materiału, który pozwala na ich ponowne wykorzystanie. Wracają ponownie do obiegu jako np. doniczka na kwiaty czy otwieracz do butelek.

Jeden kubek Take!Cup zamiast 500 papierowych



Take!Cup to pierwszy w Polsce system kaucyjny, który stanowi dobrą alternatywę dla jednorazowych kubków na kawę. Kubki występują w dwóch rozmiarach i kolorach: 300 ml (karmelowy) i 400 ml (ecru). Posiadają uniwersalną pokrywkę. Jeden kubek Take!Cup zastępuje około 500 kubków papierowych. Wykonywane są one z polipropylenu (materiał PP), który w 100 proc. poddawany jest recyklingowi. Kubki cechuje wysoka jakość i wytrzymałość. Są ergonomiczne i przyjemne w dotyku, przeznaczone do kontaktu z żywnością - zarówno do ciepłych, jak i zimnych napojów. Co ważne, nie przenoszą smaku: pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się melamina. Nadają się również do mycia w zmywarce, są wytrzymałe na zadrapania i nie tłuką się. Ich obieg w systemie kaucyjnym jest bezpieczny. To ekologiczne rozwiązanie, które przyczynia się do ochrony środowiska.

Zobacz także: Od tego roku koniec z jednorazowym plastikiem

- Informację o tej akcji podrzuciła nam jedna z klientek, oznaczając cieKAWĄ pod postem na Instagramie Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego Take!Cup. Stwierdziłem, że wchodzimy w to - ktoś musi być pierwszy. Oczywiście system ma sens wtedy, kiedy w danej miejscowości czy w niedalekim od siebie obszarze jest jak najwięcej takich kawiarni. W Krakowie jest ich ok. 40 i większość z nich jest w centrum. Klient w jednym miejscu kupuje sobie taki kubeczek, zostawia kaucję, idzie na spacer i na drugim końcu rynku, w innej kawiarni go oddaje. Nie trzeba wracać do miejsca, w którym się ten kubek otrzymało. Ktoś musi to jednak zapoczątkować, a my od początku istnienia kawiarni stawialiśmy nacisk na eco: mamy kubki jednorazowe w 100 proc. recyklingowe, które można poddawać biodegradowalności, talerzyki bambusowe i z otrębów, sztućce drewniane oraz papierowe słomki. Cały czas więc pracujemy na ekologicznych, jednorazowych produktach. Teraz idziemy krok dalej, bo kubki Take!Cup mają za zadanie wyeliminować kubki jednorazowe, czyli jeszcze bardziej wchodzimy w ekologię, żeby wytwarzać mniej śmieci - mówi Krzysztof Skrzypski, prezes Ciekawej Spółdzielni Socjalnej.
  • Co godzinę zużywa się aż 320 tys. jednorazowych kubków, co daje prawie 3 mld wyrzucanych kubków rocznie.
  • Co godzinę zużywa się aż 320 tys. jednorazowych kubków, co daje prawie 3 mld wyrzucanych kubków rocznie.

Jak działa Take!Cup?



Aby skorzystać z kubka Take!Cup, zamawiając napój, należy zapłacić dodatkowo kaucję w wysokości 5 zł. Później kubek można zwrócić u dowolnego partnera Take!Cup na terenie całej Polski. Wówczas sprzedawca oddaje za niego wpłaconą kaucję.

Kubki są kaucjonowane, natomiast wieczka - ze względu na wymogi sanitarne związane z pandemią koronawirusa - póki co są płatne. Jeżeli klient zażyczy sobie taką pokrywkę, musi za nią zapłacić 5 zł, ale otrzymuje ją na własność. W przyszłości pokrywki również będą podlegały pod kaucję. Jeśli do programu dołączy więcej trójmiejskich lokali, stworzone zostaną kubki ze specjalnym logo związanym z Trójmiastem.

Czytaj także: Karnawałowe wypieki. Nie tylko pączki

Na razie lokale za udział w programie nie ponoszą żadnych kosztów. Z czasem możliwe jest wprowadzenie abonamentu, przy czym przedsiębiorca oszczędza na kupowaniu jednorazowych kubków. Oszczędności dla lokali zaczynają się już od 10. sprzedanego napoju. Przede wszystkim zaś kawiarnia przyczynia się do walki o czystość planety. Akcja cieszy się już dużą popularnością w krakowskich kawiarniach, powoli dołączają się także lokale z Warszawy.

- Namawiamy inne kawiarnie, aby dołączyły do akcji, bo im więcej nas będzie na danym obszarze, tym większy ma to sens. Program jest nowy, ale już pojawiają się pytania od klientów, czy jest jakieś inne miejsce, tu w Trójmieście, gdzie można oddać kubek - dodaje Skrzypski.
Mapę partnerów akcji sprawdzisz tutaj.

Kawiarnia cieKAWA powstała dzięki działaniom Ciekawej Spółdzielni Socjalnej, utworzonej przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Gdańsku oraz Fundację Teneo. To wyjątkowe miejsce, otwarte na świat i ludzi, współtworzone przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Tutaj, poprzez pracę, mogą oni wykorzystywać swój potencjał i spełniać marzenie o dorosłości i samodzielności. Logo: kubek z "dymkami rozmowy" pokazuje, że kawiarnia to nie tylko pyszna kawa i ciasto, ale również miejsce spotkań, rozmów i wymiany doświadczeń.

Miejsca

Opinie (107) ponad 10 zablokowanych

  • może i są w 100% zdatne do recyklingu (1)

    Ale w 99,9% lądują w zmieszanych śmieciach gdzie nikt się potem nie bawi w wygarnianie, sortowanie i odzyskiwanie. Ale zawsze możemy poudawać że jest eko.

    • 25 1

    • Nie zachęcamy do udawania w byciu eko! Bądźmy eko na serio! Niech to nie będzie moda, niech ekologia stanie się koniecznością! Uważamy, że kubek wróci do obiegu, bo kto chciałby swoje 5 zł co chwila wyrzucać do kubła zmieszanych śmieci?

      • 1 1

  • Czego to głupiego juz nie wymysla by sie zareklamowac ,a jakosc marna.Ale to jest własnie reklama .

    Dobrej kawiarni reklamowac nie trzeba .Ci ciagle coś coraz bardziej głupiego wymyslają.

    • 11 8

  • Cofamy się o lat 40. (1)

    Po mleko z bańką ( stało w kadzi w mleczarni), mleko w butelkach szklanych, papier toaletowy szary i szorstki, pieluchy do prania, brzytwa w lizolu u fryzjera, itd, itp. Gdzie higiena, bezpieczeństwo? Zaplątaliśmy się we własne nogi.

    • 17 14

    • nawet o 60 lat sie cofamy

      a produkcja wciąż rośnie zgarniając ludzkie żniwa jak covid

      • 2 1

  • No i błysnęli! Ciekawe czy ich towar tak lśni jakością jak ten pomysł absurdem? (1)

    • 8 3

    • Lśni! Sprawdzone!

      • 1 0

  • Jak to jest ekorewolucja, to ja jestem chiński mandaryn (2)

    Te kubki będą lądowały w koszach i na ulicy, to więcej niż pewne. Komu będzie się chciało chodzic z brudnym kubkiem i szukać kawiarnio-skupu? Inaczej by to wyglądało, gdyby były jakieś automaty odbierające te kubki na kazdym rogu ulicy. Moim zdaniem to nie jest ekorewolucja, tylko ekoszantaż, ekotyrania i ekoprzymus. Za to nikt nie patrzy na prawdziwych trucicieli - korporacje i kraje trzeciego świata.

    • 23 4

    • I Chiny.
      Twórca całego syfu włącznie z wirusem.
      Jakos nikt nie drąży tematu już skąd się wziął

      • 7 0

    • Uważamy, że nikt z nas nie zechciałby wyrzucić 5 zł do kosza. Nad automatami również pracujemy.
      Patrzmy wszyscy na tych, którzy szkodzą Planecie, tylko wspólne dobre działania przyniosą korzyść środowisku, czyli nam wszystkim

      • 3 1

  • Eko bla bla bla (1)

    Skoro koncerny produkują plastik niech płacą za utylizację...a nie zrzucają koszta na zwykłych ludzi. Ja tam pije w swoim i tym samym domowym kubku kawę:)

    • 8 1

    • Brawo! i to jest postawa godna pochwały! Swój kubek też jest super!

      • 2 0

  • bzdura (2)

    już widzę jak ktoś będzie składował te kubki i jeszcze pamiętał żeby je ze sobą wziąć i oddać. ehem. i ta cena. Dycha za kubek i druga dycha za kawę.

    • 15 1

    • (1)

      Dla doprecyzowania: kubka nie kupuje się, z kubka korzystasz za kaucję - zawsze 5 zł. Następnie oddajesz go do partnerskiej kawiarni, odzyskując wpłacone wcześniej 5 zł.
      Pokrywka (nie, nie jest sylikonowa, nie przenosi zapachów, korzysta się z niej świetnie) z kolei eliminuje jednorazową pokrywkę. Jest Twoja, na zawsze, a kosztuje jedyne 5 zł. Możesz użyć jej kilkaset razy. Przetestowane, polecamy.

      • 2 1

      • Idealni z was teoretycy :-)

        • 2 0

  • bieda

    poprostu bieda

    • 7 0

  • zapraszamy do kawiarni z własnym kubkiem (1)

    mogliby zapraszać klientów z własnym kubkiem, albo z własną kawą, wówczas tylko wodę by pogrzewali np. za 8zł, bieda i tak przyjdzie

    • 11 1

    • Hehehe....

      • 0 1

  • nie rozumiem (4)

    ten kubek idzie potem do kosza, czy do zmywarki i dalej do użytku? nadaje się do ponownego użycia/mycia/wyparzania? bo płacić 5 PLN, żeby wyrzucić do właściwego kosza, to ja już wolę w domu się napić z mojego czystego kubka.

    • 10 0

    • nadaje się

      W myśl tej zasady - kubek jest wielorazowy - nadaje się do ponownego użycia. Można go sobie zostawić do użytku w domu, można oddać do kawiarni. Można, a nawet należy myć w zmywarkę, a w lokalu gastro dodatkowo w wypażarce.

      • 5 3

    • (2)

      Za kubek Take!Cup zostawia się kaucję, zawsze 5 zł. Po skorzystaniu, zwraca się go w dowolnej partnerskiej kawiarni, odbiera się wpłacone wcześniej 5 zł.
      Kubek poddawany jest procesowi takiemu, jak wszystkie inne naczynia, z których korzystamy w gastronomii (szklanki, talerze, sztućce, kufle do piwa, i inne), czyli jest myty i wyparzany w urządzeniu do tego przeznaczonym. Wraca na bar jako umyty, zdezynfekowany, jak każda np. filiżanka na kawę.

      • 2 0

      • A jak będzie pogryziony? (1)

        • 1 0

        • A jak butelka po piwie jest rozbita? To co, przyjmą jak uszkodzoną chcesz oddać? myśleć!

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane