Wiadomości

Kuchnia fińska trafia w polski gust

- Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, związana z Gdańskiem autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii". W piątek o godz. 18 w Bibliotece Manhattan zobacz na mapie Gdańska odbędzie się spotkanie z autorką. Warto dodać, że książka znalazła się w finale prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards, zwanego Kulinarnymi Oskarami (wyniki w czerwcu).



Łukasz Stafiej: Jakie potrawy przeciętny Fin postawiłby na stole podczas rodzinnego obiadu?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Wygląd stołu w dużej mierze zależy od miejsca w Finlandii. To duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno nie zabraknie chleba i różnych wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. Bez względu na część kraju istotne jest też mleko (popija się je do każdego posiłku), masło, owoce leśne (w szczególności konfitura z borówki brusznicy) czy zapiekanki warzywne przygotowywane w jednym naczyniu.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest orientalistą, badaczką kultury kulinarnej i autorką kilku książek kulinarnych. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, artykuły, wykłady oraz warsztaty kulinarne. fot. Marta Pańczyk
Smakowałoby Polakowi?

Kuchnia fińska trafia w polski gust. Wykorzystujemy dużo takich samych produktów, ale podajemy je w nieco inny sposób. Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach. Finowie lubią także smak kwaśny, dużo jest dań z dodatkiem octu. Kuchnia fińska pachnie również przyprawami korzennymi: kardamonem, cynamonem i goździkami.

Czy Finowie dużą uwagę przywiązują do tradycji kulinarnej?

Od kilku lat obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania kulturą kulinarną na świecie. Nie inaczej jest w Finlandii. Szefowie kuchni, badacze i pasjonaci próbują ocalić dawne tradycje i wypracować definicję współczesnej kuchni fińskiej. Są ludzie, którzy szukają dawnych smaków, ale spotykamy się też ze zjawiskiem globalizacji. Fast foody, kuchnia fusion, kuchnie zagraniczne mają ogromny wpływ na kształtowanie się współczesnej fińskiej kultury kulinarnej.

Jakie produkty uchodzą tam za kulinarne wizytówki narodowe?

Myślę, że wśród ważnych produktów i potraw charakterystycznych dla Finlandii należy wymienić pierogi karelskie, chleb żytni, ser leipäjuusto, viili - fermentowany produkt mleczny, konfiturę z maliny moroszki, mięso renifera czy pachnące kardamonem bułeczki pulla.

Co panią w tej kuchni najbardziej zaskoczyło czy zaciekawiło?

Na kształt kuchni fińskiej największy wpływ miały trzy kultury kulinarne - skandynawska, słowiańska oraz saamska. Niezwykle interesujące jest, jak przenikały się one na przestrzeni wieków i jak stworzyły to, co dziś nazywamy kuchnią fińską.

Więcej o jedzeniu. Czytaj Serwis Kulinaria


No właśnie. Dla przeciętnego odbiorcy kuchnia nordycka czy skandynawska w ogólnym odbiorze jest bardzo zbliżona. Czym fińska wyróżnia się na tle innych z tamtych stron?

Diabeł tkwi w szczegółach. Wiele produktów używanych w krajach nordyckich jest podobnych. Różnice uwidaczniają się w sposobie przygotowania czy drobnych różnicach smakowych. W kuchni fińskiej mamy silnie zaznaczony element kuchni słowiańskiej, czego nie ma np. w kuchni szwedzkiej czy norweskiej. Jeśli weźmiemy taki prosty przykład, jak popularne wszędzie bułeczki drożdżowe, te szwedzkie będą mocniej pachniały cynamonem. W fińskiej pulli natomiast wyczujemy bardziej zapach i smak kardamonu.

Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów.
Finlandia to duży kraj, w którym mieszają się różne wpływy kulturowe. Na wschodzie na pewno podczas rodzinnego obiadu nie zabraknie chleba i wypieków, mieszkańcy południa wyjątkowo upodobali sobie dania z ziemniakami, zaś w Laponii zawsze ważną rolę w kuchni odgrywało mięso reniferów. fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Co tamtejsi szefowie kuchni uważają za największą wartość fińskiej kuchni?

W kuchni fińskiej ważna jest jakość produktu. To, by był on możliwie jak najlepszy, od sprawdzonego dostawcy, najlepiej kupiony lokalnie. Szefowie kuchni chętnie sięgają do tradycyjnych potraw, ale podają je w nowoczesny sposób, tak jak oczekują tego obecnie klienci.

Czy zauważalne są jakieś mody we współczesnym gotowaniu w Finlandii?

Jest moda na fińską kuchnię. W szczególności silny jest trend powrotu do smaków dzieciństwa, ale we współczesnej formie. Finowie chętnie też sięgają po dania kuchni zagranicznych: pizza, burgery, skrzydełka z kurczaka, sushi czy ramen. Poza tym, podobnie jak na całym świecie, wśród ważnych trendów możemy wymienić: lokalność, sezonowość, zero waste, zrównoważony rozwój, transparentność składów i wspólne gotowanie.

Jakie dania warto wykonać samodzielnie na początek przygody ze smakami Finlandii?

Właśnie wstaliśmy od świątecznych stołów. W wielu regionach Polski w święta nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Ja zaś chciałam zaprosić wszystkich do spróbowania fińskiej sałatki ziemniaczanej - perunasalaatti. Produkty na nią można znaleźć praktycznie w każdym polskim sklepie, a jej smak na pewno zaskoczy.

fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Perunasalaatti (sałatka ziemniaczana)

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 30 g kaparów
  • 150-200 g śmietany
  • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Opinie (59) 1 zablokowana

  • polak fińczyk dwa bratanki (4)

    • 30 4

    • Produkt chinlandzki

      Nokia - rozłącza ludzi

      • 0 0

    • (2)

      sam jesteś jak ten "fińczyk"

      • 5 8

      • A wiesz chociaż skąd ten Fińczyk się wziął?

        • 4 1

      • sam jesteś jak ten kevin sam w domu

        • 8 1

  • (7)

    Wśród dominujących smaków znajdziemy umami - obecny w pieczonych, grillowanych i wędzonych mięsach oraz rybach.

    tzn jaki?

    • 4 1

    • (2)

      umami znaczy pyszny

      • 0 0

      • oshi znaczy pyszny więc nie zmyślaj (1)

        • 1 0

        • nie zmyśla

          po polsku znaczy pyszny

          • 0 0

    • Wystarczy sięgnąć do googla

      Umami to "jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka." - źródło Wikipedia. Smak został wyodrębniony już 18 lat temu, więc za każdym razem opisywanie, co to jest, nie ma chyba sensu...

      • 4 0

    • Taki tłusty mięsny

      Jest taki smak, tylko trudny to dokładnego opisania

      • 2 0

    • Rosołowy

      • 3 0

    • Glutaminian sodu

      • 6 1

  • Finlandia tragiczny kraj nie polecam (3)

    No chyba ze laponie ale tam daleko, lepiej i taniej uderzyc w bieszczady tyle w temacie

    • 6 3

    • (2)

      Dlaczego?

      • 1 0

      • Byłem tam pod koniec lat 80. Nawet na tle zapyzialej (1)

        Polski wyglądało to tak sobie. Pierwszy mój wyjazd do kraju zachodniego. Ludzie brali nas za ruskich warczeli jak na psy. Nie wiedzieliśmy o wojnie zimowej a oficjalnie niby była też przyjaźń fińsko- radziecka. Dużo nawalonych było jak w Polsce na ulicach. Myślałem, że to tacy skandynawowie ale setki lat rosyjskiego panowania zrobiły swoje. Mentalnie są bardziej rosyjscy jak nawalą się to też dostają małpiego rozumu.

        • 3 2

        • głupi, ruski troll

          • 0 1

  • (4)

    pierogi karelskie
    przepis na ok. 30 sztuk

    Farsz:
    500 ml wody
    250 g ryżu (takiego, który po gotowaniu będzie się kleił, długoziarnisty się nie nadaje)
    1 litr mleka
    ok. 2 łyżeczek soli

    Ciasto:
    200 ml wody (ilość orientacyjna)
    2 łyżeczki soli
    ok. 700 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
    lub
    400 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i 300 g mąki pszennej
    (z dodatkiem mąki pszennej ciasto będzie bardziej plastyczne)

    Do namaczania upieczonych pierogów:
    50 g masła
    100 ml wody lub mleka

    Masło z jajkiem gotowanym do gotowych pierogów:
    200 g masła
    2 jajka ugotowane na twardo (całe)
    sól do smaku

    Wykonanie farszu ryżowego;

    1. Zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć ryż. Gotuj do momentu, kiedy ryż całkowicie pochłonie wodę.
    2. Dodaj mleko i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut często mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Farsz powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.

    Wykonanie ciasta, lepienie pierogów i pieczenie:

    1. Wymieszaj składniki i ugnieć ciasto, które konsystencją powinno przypominać ciasto na polskie pierogi – czyli powinno być zwarte. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt suche i kruche - podlać wodą a jeśli jest zbyt luźne – podsypać mąką. Generalnie proporcje mąki żytniej i pszennej można modyfikować według własnych potrzeb ale mąka żytnia powinna grać w cieście główną rolę :-)

    2. Uformuj ciasto w wałek – tak, trzeba to powiedzieć: wyglądem będzie przypominał pasztetową. Podziel go na ok. 30 części – ale tu jest również dowolność: jeśli chcemy mieć większe pierogi dzielimy ciasto na mniej części, jeśli mniejsze – na więcej.

    3. Pocięte cząstki uformuj ręcznie w płaskie placuszki. Przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschły kiedy będziesz z nich formować właściwe pierogi.

    4. Każdy z placuszków należy bardzo cienko rozwałkować – ideałem jest placek w kształcie owalu.

    5. Nakładamy na rozwałkowany placek porcję farszu ryżowego zostawiając ok. centymetrowy margines po jego brzegach i ...dochodzimy do sedna sprawy, czyli nadajemy pierogom ich specyficzny kształt tj. zawijamy i ściskamy kciukiem i palcem wskazującym ciasto z brzegów placka nadając im "falbankowe" wykończenie. Na początku nie wydaje się to łatwe ale wcale takie nie jest – po kilku pierogach ręce same opanują technikę :-)

    6. Przed pieczeniem warto przygotowć sobie jeszcze mieszankę wody lub mleka i masła do namaczania upieczonych już pierogów.

    7. Nagrzewamy piekarnik do 250°C. Pierogi wykładamy na blachę (można ją posypać mąką). Pieczemy pierogi ok. 15 minut. Powinny nabrać rumianego koloru.

    8. Upieczone i jeszcze ciepłe pierogi maczamy w mieszance wody lub mleka z masłem i odkładamy np. na kratkę do ciasta aby nią nasiąkły.

    Pierogi podajemy i konsumujemy ciepłe. Najlepiej smakują z masłem wymieszanym z posiekanym jajem na twardo.

    Przepis opracowany i wielokrotnie wypróbowany przez Urszulę Jóźków
    Źródło przepisu: prawdziwa fińska babcia

    Qrde, ale nędza!

    • 6 2

    • ryż w karelii, już się mam śmiać?

      głupi troll

      • 0 0

    • Przepis na pierogi super (1)

      Jw. Postaram się zapamiętać. Suomen mummu on tosi kulta.

      • 0 1

      • Ei kaikki kulta, joka loistaa ...

        • 0 1

    • brzmi średnio.

      pierogi z ryżem.

      • 1 0

  • Mamy naprawdę fajną i zróżnicowaną kuchnię w porównaniu do pozostałych:) (1)

    • 12 8

    • chcesz powiedzieć, że cały świat ma monotonną kuchnię

      tylko Polska ma zróżnicowaną????????

      wiele pytań mi się nasuwa na temat twojego stanu psychicznego i poziomu intelektualnego, oj wiele

      • 0 0

  • W Finlandii piłem najgorszą rzecz w życiu

    salmiaki - słony, mocny alkohol o smaku lukrecji podawany na ciepło! Poza tym pamiętam, że mają tylko dwie sieci sklepów (K-market i chyba S-market) w całym kraju i sztuczne, obrzydliwe pieczywo. Za to w Turku jadłem chyba najlepsze żeberka w życiu w restauracji meksykańskiej :D A dobre, regionalne rzeczy, typu mięso renifera, szalenie drogie. No i piwko wodniste i słabe, max 4% chyba, Kraj przyrodniczo ładny za to.

    • 1 2

  • Najbardziej lubie jussilainen w sosie z łosia (1)

    • 7 2

    • a nie w sosie z matoła?

      • 0 0

  • witam jestem degustatorem kultury kulinarnej Turcji ostatnich lat (2)

    Wydaje mi się że przebiegają tam nuty wschodu i zachodu - Połączenie delitkatnego pieczywa opiekanwgo mięsa oraz warzyw które dodajhą kolorytu z dodatkiem akcentu sosowo czosnkowego mogą budzić skojarzenia kuchni fusion aczkolwiek jest to podane w bardzo tradycyjnej wersji- nazwa potrawy to kebab z podwójnym mięsem ( sos mieszany) . Ideologię można dodać do każdego dania

    • 50 4

    • kebcon tylko

      na cienkim z mieszanym!

      • 1 0

    • Raz w bułce.
      Jakie mięso?
      Mieszane
      A sosy?
      Wszystkie

      • 20 1

  • (13)

    Sałatka ziemniaczana pochodzi z Niemiec.Ja tam preferuję dania polskie-schaboszczak,pyry i mizerja.

    • 48 24

    • (1)

      nie z Niemiec tylko z Rosji i to jeszcze carskiej, to emigranci rosyjscy po przewrocie bolszewickim roznieśli sałatkę po Europie

      • 4 0

      • Salat oliv'je :)

        • 1 0

    • Bardzo (1)

      Ładna dziewczyna :-) z chęcią przeczytam książkę

      • 13 2

      • eee

        bez przesady, taka sobie

        • 1 8

    • pyry (2)

      Słoiku wracaj na swoją wioskę. Tutaj się jada ziemniaki lub kartofle.

      • 2 11

      • Wyzywasz kogos od sloikow, a sprawdziles co i gdzie robili twoi dziadkowie jak my na Pomorzu gotowalismy bulwy czy pyry? Podpowiem ci, pasali kozki w Kruzewnikach za Bugiem.

        • 4 0

      • U mnie w domu mówi się bulwy.

        A jestem Gdynianinem. Mama oraz tata też urodzeni w Gdyni, tak samo jaki i babcia przedwojenna rodowita Gdynianka.

        • 15 2

    • Kotlet schabowy, ziemniaki i mizeria?

      Tylko że ten polski schaboszczak to klasyczny sznycel wiedeński (bez plasterka cytryny na kotlecie) lub sznycel po bawarsku.

      Nawet internet powie, że na kuchni polskiej silne piętno odcisnęły kuchnie: niemieckia, rusińska, francuska, włoska, żydowska, tatarsko-turecka (wcześniej mongolska).

      "Potrawy o nowszym rodowodzie, często wspólne z kuchnią niemiecką, włoską i francuską: ziemniaki - we wszelkich formach (gotowane, smażone, także kluski i placki), mizeria - pochodząca z Francji, kotlet schabowy w panierce, podawany z warzywami i ziemniakami, podobny do sznycla wiedeńskiego."

      • 10 2

    • to czemu się nazywa sałatka Peruna?

      peruna salaatti,
      proste

      • 4 0

    • (1)

      Kartofel salad jest bardzo dobre. Trzeba tylko odpowiednich ziemniaków.

      • 22 1

      • Kartoffelsalat

        • 5 1

    • Chyba PRLowskie a nie polskie (1)

      • 3 23

      • PRL też był polski

        • 30 2

  • Jestem dumny że do Finlandii trafił czysto słowiański ..

    ...Kardamon.

    • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

25

września

27

września

Bakalie Jesienne Gdańsk, Plenum

Rozrywka

Planszówki, konsole i Virtual Reality. Graj w gry w Trójmieście
Graj w gry w Trójmieście
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście Ewenement. "Skandal" wkrótce w kinach
Gdańszczanin nakręcił film o Moleście

Kultura

Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Interwencja strażaków w Teatrze Wybrzeże
Jasmeno: elektroniczne brzmienia "trójmiejskiego Depeche Mode"
Zespół z elektronicznym "pazurem" lat 70.