• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście spróbujemy kaszubskiej kuchni?

Julia Rzepecka
3 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Kaszubskie dania zawsze były przyrządzane z produktów regionalnych, odpowiednich dla danej pory roku. To przede wszystkim ryby, drób, ziemniaki, brukiew, wieprzowina, suszone grzyby i owoce, a także mąka, z której przyrządzało się tradycyjne wypieki. Kaszubskie dania zawsze były przyrządzane z produktów regionalnych, odpowiednich dla danej pory roku. To przede wszystkim ryby, drób, ziemniaki, brukiew, wieprzowina, suszone grzyby i owoce, a także mąka, z której przyrządzało się tradycyjne wypieki.

Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Czy ta regionalna kuchnia nadal smakuje tak jak kiedyś? Gdzie można spróbować kaszubskich przysmaków w Trójmieście?



Restauracje w Trójmieście


Czy lubisz dania kuchni kaszubskiej?

Kuchnia kaszubska, ściśle związana z trybem życia mieszkańców, ich pracą oraz porą roku, była raczej skromna, ale to nie znaczy, że brakowało jej smaku. Kaszubi zajmowali się przede wszystkim rolnictwemrybołówstwem, dlatego na stołach królowały ryby, drób, dziczyzna, ale także grzyby, owoce leśnewarzywa.

Jeśli tęskno nam za smakiem prawdziwych regionalnych potraw, a nie wybieramy się na Kaszuby, tradycyjnych dań można poszukać również w Trójmieście - podpowiadamy gdzie.

Borowa Ciotka



Restauracja Borowa Ciotka znajduje się przy al. Zwycięstwa w GdyniMapka. Zjeść tam można kuchnię polską, kaszubską i tradycyjne obiady domowe. Zamówić można także dania bezglutenowe i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników. W menu znajdziemy zupy i ręcznie lepione pierogi, w tym pierogi gdyńskie z dorszem i warzywami. Poza tym także naleśniki i plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie. Są też dania mięsne: karbonada, czyli schabowy, pomuchel - inaczej dorsz, a także talerz chłopski i talerz gbura, który na Kaszubach oznacza majętnego gospodarza.

Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022



  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Kafëbë Coffee & Bistro



Kafëbë Coffee & Bistro to przytulne kawiarniane bistro w centrum GdańskaMapka. Ich menu zmienia się sezonowo. Rano można zjeść tu Śniadanie Kaszuba. W zestawie m.in. smarowidło z gęsi, swojska kiełbasa, jajko sadzone, warzywa i pieczywo. W śniadaniowej ofercie także tosty francuskie, jajecznica i granola. Wśród przystawek są szproty lub śledzie (w oleju, w śmietanie, w winie, w pomidorach). Dania obiadowe to zupa rybna, pierogi i sałatki. Zamówić można także makarony, tartę warzywną, burgery i żołądki gęsie z kaszą i karmelizowanym ogórkiem. W Kafëbë można także stworzyć własne danie z dowolnych składników. W karcie także regionalne piwo, herbaty i napary.

  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
  • Kafëbë otrzymało Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego podczas XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.

Bliżej



Bliżej znajduje się na placu Kaszubskim w GdyniMapka. W menu startery, czyli inaczej przystawki, a wśród nich smalec (także z gruszki), szałot z boczkiem lub kiszonym burakiem, śledzie, biała kiełbasa czy boczniaki. Wśród zup są: rybna, dziadówka z boczkiem lub z grzybami, chłodnikkisiel ogórkowy. Dania główne to makrela pieczona, polędwica z dorsza, rolada śląska z zołzą. Zamówić można też sałatki (z gruszką lub makrelą) oraz kanapki o nietypowych nazwach ("Zboczniak", "Super świnia", "Złoty byk"). Dostępne jest również menu dla dzieci, bogata karta napojów, a także możliwość zamówienia warzyw z kurczakiem dla psa.

  • "Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni" - mówi kaszubskie przysłowie.
  • "Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni" - mówi kaszubskie przysłowie.
  • "Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni" - mówi kaszubskie przysłowie.
  • "Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni" - mówi kaszubskie przysłowie.
  • "Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni" - mówi kaszubskie przysłowie.

Bôłt



Bôłt, zlokalizowany w Stacji Food HallMapka, to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic. Jak sami o sobie piszą, lokal ma zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Serwuje znane kaszubskie specjały czy ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej, zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzuje się połączeniami mięsno-rybnymi. W menu takie propozycje, jak placek ziemniaczany z pastą z wędzonego pstrąga, gęsia okrasa z konfiturą rokitnikową, pieczony ziemniak ze śledziem, wegańska kiszka ziemniaczana, smażona kaszanka. Zamówić można także pomuchel, czyli dorsza z kaszubską kapustą kimchi i piklami, kaszubskie ruchanki, czyli racuchy na słodko, lub pierogi. To tutaj można spróbować też słynnej zupy dziadówki z sokiem po ogórkach, jajkiem, łopatką wieprzową.

- Chcemy zaszczepić kombinacje smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach lokalnych - można przeczytać na ich stronie.
  • Bôłt serwuje potrawy kaszubskie w nowoczesnym wydaniu.
  • Bôłt serwuje potrawy kaszubskie w nowoczesnym wydaniu.
  • Bôłt serwuje potrawy kaszubskie w nowoczesnym wydaniu.
  • Bôłt serwuje potrawy kaszubskie w nowoczesnym wydaniu.
  • Bôłt serwuje potrawy kaszubskie w nowoczesnym wydaniu.

Karczma Polska "Zagroda"



Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w SopocieMapka serwuje staropolską kuchnię. W menu takie pozycje, jak: pieczeń z daniela, uczta gospodarza dla czterech osób, czyli zestaw mięs i dodatków, a także deska pasibrzucha - duża golonka. W karcie też bigos, śledź, tatar z łososia, zupy, pierogi i dania mięsne. Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane: podgrzybki, kurki i borowiki. W sprzedaży także domowe wino oraz "Michałówka" - wyjątkowa nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.

  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
  • Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Gospoda Chata Chłopska



Gospoda Chata Chłopska na placu Zebrań LudowychMapka to restauracja, która funkcjonuje w tym miejscu od wielu lat. Zjeść tam można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu zakąski - na przykład zapiekana cebula faszerowana kaszanką, podana z kiszonym ogórkiem, wiejskim chlebem i sosem musztardowym, czy tarta wiejska z farszem z boczku, kiełbasy myśliwskiej, pieczarek, cebuli i sera. Są także zupy - chłodnik, kwaśnica, żurek na wędzonce, grochówka. Dania mięsne to między innymi: placek po zbójnicku, perliczka w pomarańczach, schabowy, pierś z kaczki, golonka szefowej kuchni oraz chłopska deska, czyli dwa rodzaje smażonych pierogów: z białą kiełbasą oraz kaszanką. Zamówić można również dania wegetariańskie, na przykład warzywne curry czy wege-gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie śmietanowym. Gospoda prowadzi także catering.

  • W kuchni kaszubskiej i kuchni pomorskiej poza rybami sporą popularnością cieszył się drób, głównie gęsi.
  • W kuchni kaszubskiej i kuchni pomorskiej poza rybami sporą popularnością cieszył się drób, głównie gęsi.
  • W kuchni kaszubskiej i kuchni pomorskiej poza rybami sporą popularnością cieszył się drób, głównie gęsi.
  • W kuchni kaszubskiej i kuchni pomorskiej poza rybami sporą popularnością cieszył się drób, głównie gęsi.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • w pełni się zgadzam

    Wiadomo, że od czasu do czasu fajnie jest zjeść coś z innej części świata, ale jednak w Polsce mamy chyba "zagłębie" zup. Chyba w żadnym innym kraju nie ich aż tyle.

    • 6 1

  • Gdynia

    Kocham próbować nowych smaków, a bliżej zaskoczyło nowym menu mocno! Każda osoba, która odwiedza Trójmiasto powinna spróbować!

    • 4 4

  • herbata była dobra (1)

    Sam osobiście z tych wypisanych miałem przyjemność, a nie przepraszam.... niestety trafiłem do Gospoda Chata Chłopska. Nikomu nie polecam zderzenia z tym miejscem. Obsługa jak to obsługa trafiła się nam kiepska, ale może to tylko nam się tak trafiło. Na tym się niestety nie skończyło. Byliśmy w zaledwie 5 osób, a dania przychodziły w różnym czasie. No i na koniec to co najważniejsze - smak. Jadłem w przynajmniej kilku rzeczywiście kaszubskich chatach, restauracjach z tradycyjną tutejszą kuchnią. Jednak to co w tamtym miejscu zostało nam zaserwowane... tu nie chodzi o gust, czy też różny smak. Tutaj najprościej w świecie chodzi o brak podstaw w gotowaniu i trucie ludzi. Restauracja reprezentatywna, w centrum miasta, a nigdy w życiu nie zabrałbym tutaj nikogo, żeby zademonstrować mu naszą swojską Kuchnię. Radzę omijać szerokim łukiem.
    Czas jednak zaplanować wizyty w pozostałych propozycjach. Już na pierwszy rzut oka każda z nich wygląda bardziej zachęcająco, miejmy nadzieję, że tak też będzie.

    • 16 1

    • Personel się ciągle wymienia bo pewnie Janusz im mało płaci. Czego więc wymagasz?

      • 2 0

  • nowa tradycja

    smalec z gruszki nie jest w ogóle tradycyjny a co dopiero kaszubski.

    Ciekawe też jak duże są zapasy mrożonego dorsza bo przecież połów dorsza w Bałtyku jest obecnie zakazany.

    • 30 0

  • Jo a u mnie dzis mdze reba i bulwe z trzoska.

    • 31 3

  • Moze być problem ze sprzedaza bo nazwy lokali nie sa angielsko brzmiace, do tego lokale nie maja kont na instagramie;)

    • 22 1

  • Borowa Ciotka to mógłby być hit, gdyby obsługa i właściciele cokolwiek w swojej knajpie ogarniali.

    Jedzenie jest dobre, potrawy świeże, atmosfera wybitnie domowa. Otrzymanie wybranego dania graniczy z cudem, nikt na sali nie wie co się dzieje w kuchni. Jak ich chwalisz to lecą darmowe desery, jak narzekasz to "my tak robimy od lat i jest dobrze". Dom wariatów, ale ma swój urok.

    • 44 4

  • Bolt jest super, jedna z najfajniejszych street foodowych kuchni w Trójmieście. Burger z dorsza, śledzie, dziadówka- palce lizać! Oby więcej takich lokalnych kuchni

    • 39 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane