- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (36 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Gdzie w Trójmieście spróbujemy kaszubskiej kuchni?
Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Czy ta regionalna kuchnia nadal smakuje tak jak kiedyś? Gdzie można spróbować kaszubskich przysmaków w Trójmieście?
Restauracje w Trójmieście
Jeśli tęskno nam za smakiem prawdziwych regionalnych potraw, a nie wybieramy się na Kaszuby, tradycyjnych dań można poszukać również w Trójmieście - podpowiadamy gdzie.
Borowa Ciotka
Restauracja Borowa Ciotka znajduje się przy al. Zwycięstwa w Gdyni. Zjeść tam można kuchnię polską, kaszubską i tradycyjne obiady domowe. Zamówić można także dania bezglutenowe i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników. W menu znajdziemy zupy i ręcznie lepione pierogi, w tym pierogi gdyńskie z dorszem i warzywami. Poza tym także naleśniki i plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie. Są też dania mięsne: karbonada, czyli schabowy, pomuchel - inaczej dorsz, a także talerz chłopski i talerz gbura, który na Kaszubach oznacza majętnego gospodarza.
Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022
Kafëbë Coffee & Bistro
Kafëbë Coffee & Bistro to przytulne kawiarniane bistro w centrum Gdańska. Ich menu zmienia się sezonowo. Rano można zjeść tu Śniadanie Kaszuba. W zestawie m.in. smarowidło z gęsi, swojska kiełbasa, jajko sadzone, warzywa i pieczywo. W śniadaniowej ofercie także tosty francuskie, jajecznica i granola. Wśród przystawek są szproty lub śledzie (w oleju, w śmietanie, w winie, w pomidorach). Dania obiadowe to zupa rybna, pierogi i sałatki. Zamówić można także makarony, tartę warzywną, burgery i żołądki gęsie z kaszą i karmelizowanym ogórkiem. W Kafëbë można także stworzyć własne danie z dowolnych składników. W karcie także regionalne piwo, herbaty i napary.
Bliżej
Bliżej znajduje się na placu Kaszubskim w Gdyni. W menu startery, czyli inaczej przystawki, a wśród nich smalec (także z gruszki), szałot z boczkiem lub kiszonym burakiem, śledzie, biała kiełbasa czy boczniaki. Wśród zup są: rybna, dziadówka z boczkiem lub z grzybami, chłodnik i kisiel ogórkowy. Dania główne to makrela pieczona, polędwica z dorsza, rolada śląska z zołzą. Zamówić można też sałatki (z gruszką lub makrelą) oraz kanapki o nietypowych nazwach ("Zboczniak", "Super świnia", "Złoty byk"). Dostępne jest również menu dla dzieci, bogata karta napojów, a także możliwość zamówienia warzyw z kurczakiem dla psa.
Bôłt
Bôłt, zlokalizowany w Stacji Food Hall, to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic. Jak sami o sobie piszą, lokal ma zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Serwuje znane kaszubskie specjały czy ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej, zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzuje się połączeniami mięsno-rybnymi. W menu takie propozycje, jak placek ziemniaczany z pastą z wędzonego pstrąga, gęsia okrasa z konfiturą rokitnikową, pieczony ziemniak ze śledziem, wegańska kiszka ziemniaczana, smażona kaszanka. Zamówić można także pomuchel, czyli dorsza z kaszubską kapustą kimchi i piklami, kaszubskie ruchanki, czyli racuchy na słodko, lub pierogi. To tutaj można spróbować też słynnej zupy dziadówki z sokiem po ogórkach, jajkiem, łopatką wieprzową.
- Chcemy zaszczepić kombinacje smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach lokalnych - można przeczytać na ich stronie.
Karczma Polska "Zagroda"
Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w Sopocie serwuje staropolską kuchnię. W menu takie pozycje, jak: pieczeń z daniela, uczta gospodarza dla czterech osób, czyli zestaw mięs i dodatków, a także deska pasibrzucha - duża golonka. W karcie też bigos, śledź, tatar z łososia, zupy, pierogi i dania mięsne. Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane: podgrzybki, kurki i borowiki. W sprzedaży także domowe wino oraz "Michałówka" - wyjątkowa nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.
Gospoda Chata Chłopska
Gospoda Chata Chłopska na placu Zebrań Ludowych to restauracja, która funkcjonuje w tym miejscu od wielu lat. Zjeść tam można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu zakąski - na przykład zapiekana cebula faszerowana kaszanką, podana z kiszonym ogórkiem, wiejskim chlebem i sosem musztardowym, czy tarta wiejska z farszem z boczku, kiełbasy myśliwskiej, pieczarek, cebuli i sera. Są także zupy - chłodnik, kwaśnica, żurek na wędzonce, grochówka. Dania mięsne to między innymi: placek po zbójnicku, perliczka w pomarańczach, schabowy, pierś z kaczki, golonka szefowej kuchni oraz chłopska deska, czyli dwa rodzaje smażonych pierogów: z białą kiełbasą oraz kaszanką. Zamówić można również dania wegetariańskie, na przykład warzywne curry czy wege-gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie śmietanowym. Gospoda prowadzi także catering.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2020-07-03 16:05
w pełni się zgadzam
Wiadomo, że od czasu do czasu fajnie jest zjeść coś z innej części świata, ale jednak w Polsce mamy chyba "zagłębie" zup. Chyba w żadnym innym kraju nie ich aż tyle.
- 6 1
-
2020-07-03 15:30
Gdynia
Kocham próbować nowych smaków, a bliżej zaskoczyło nowym menu mocno! Każda osoba, która odwiedza Trójmiasto powinna spróbować!
- 4 4
-
2020-07-03 13:20
herbata była dobra (1)
Sam osobiście z tych wypisanych miałem przyjemność, a nie przepraszam.... niestety trafiłem do Gospoda Chata Chłopska. Nikomu nie polecam zderzenia z tym miejscem. Obsługa jak to obsługa trafiła się nam kiepska, ale może to tylko nam się tak trafiło. Na tym się niestety nie skończyło. Byliśmy w zaledwie 5 osób, a dania przychodziły w różnym czasie. No i na koniec to co najważniejsze - smak. Jadłem w przynajmniej kilku rzeczywiście kaszubskich chatach, restauracjach z tradycyjną tutejszą kuchnią. Jednak to co w tamtym miejscu zostało nam zaserwowane... tu nie chodzi o gust, czy też różny smak. Tutaj najprościej w świecie chodzi o brak podstaw w gotowaniu i trucie ludzi. Restauracja reprezentatywna, w centrum miasta, a nigdy w życiu nie zabrałbym tutaj nikogo, żeby zademonstrować mu naszą swojską Kuchnię. Radzę omijać szerokim łukiem.
Czas jednak zaplanować wizyty w pozostałych propozycjach. Już na pierwszy rzut oka każda z nich wygląda bardziej zachęcająco, miejmy nadzieję, że tak też będzie.- 16 1
-
2020-07-03 13:55
Personel się ciągle wymienia bo pewnie Janusz im mało płaci. Czego więc wymagasz?
- 2 0
-
2020-07-03 13:43
nowa tradycja
smalec z gruszki nie jest w ogóle tradycyjny a co dopiero kaszubski.
Ciekawe też jak duże są zapasy mrożonego dorsza bo przecież połów dorsza w Bałtyku jest obecnie zakazany.- 30 0
-
2020-07-03 13:26
Jo a u mnie dzis mdze reba i bulwe z trzoska.
- 31 3
-
2020-07-03 13:12
Moze być problem ze sprzedaza bo nazwy lokali nie sa angielsko brzmiace, do tego lokale nie maja kont na instagramie;)
- 22 1
-
2020-07-03 12:43
Borowa Ciotka to mógłby być hit, gdyby obsługa i właściciele cokolwiek w swojej knajpie ogarniali.
Jedzenie jest dobre, potrawy świeże, atmosfera wybitnie domowa. Otrzymanie wybranego dania graniczy z cudem, nikt na sali nie wie co się dzieje w kuchni. Jak ich chwalisz to lecą darmowe desery, jak narzekasz to "my tak robimy od lat i jest dobrze". Dom wariatów, ale ma swój urok.
- 44 4
-
2020-07-03 12:37
Bolt jest super, jedna z najfajniejszych street foodowych kuchni w Trójmieście. Burger z dorsza, śledzie, dziadówka- palce lizać! Oby więcej takich lokalnych kuchni
- 39 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.