- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Kulinarny skarb prosto z Japonii
Sklep Crazy Butcher na terenie gdańskiego Garnizonu to jedno z nielicznych miejsc na świecie, które oferują kulinarny skarb z najwyższej półki. O co chodzi? W najbliższych dniach do sklepu ma dotrzeć japońska wołowina z Kobe.
Unikatowa delikatność, niesamowity marmurek i niepowtarzalny smak sprawiają, że słynna japońska wołowina z Kobe cieszy się od lat uznaniem smakoszy na całym świecie.
- Wołowina pochodzi z mięsa krów rasy wagyu hodowanych wyłącznie w okolicach japońskiego miasta Kobe, w prefekturze Hyogo - tłumaczy Filip Weka, dyrektor zarządzający sieci sklepów Crazy Butcher. I dodaje: - Wyróżnia je niespotykana, nawet jak na wagyu, marmurkowatość mięsa oraz staranny sposób hodowania bydła, z którego pozyskiwane jest później mięso. To właśnie w tym tkwi sekret tego przysmaku, któremu wspaniały tłuszcz zapewnia delikatną, aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak.
Co jeszcze warto wiedzieć o niesamowitej wołowinie z Kobe? Bydło z okolic Kobe jest karmione pochodzącą z ekologicznych upraw paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych. Ponadto bydłu podaje się niemal codziennie starannie skomponowaną mieszankę witaminową.
Prawie każdego dnia zwierzęta są specyficznie masowane, aby pod ich skórą odłożyła się odpowiednio cienka i równomierna warstwa tłuszczu, która tworzy wspomnianą już niepowtarzalną marmurkowatość.
Przypomnijmy, że sklep marki Crazy Butcher przy ul. Leśmiana 11 działa od jesieni ubiegłego roku i jest to jeden z czterech sklepów renomowanej sieci.
W przypadku Trójmiasta ten koncept wyszedł jednak poza dotychczasowe ramy. Tuż obok sklepu działa bowiem nastrojowe bistro, w którym od razu można skosztować oferowane przez sklep steki lub rozsmakować się w innych daniach proponowanych przez sprawną kuchnię.
Mimo że lokal jest świeży na gastronomicznej mapie Trójmiasta, to zdążył już pokazać się z bardzo ciekawej strony. Był już Dzień Szkocki i Dzień Japoński, była degustacja win, połączona z tzw. foodpairingiem, a także wieczór poświęcony szampanowi i kawiorowi w asyście japońskiej wołowiny.
Prawdziwym hitem okazał się też zimowy Wieczór Tatarożerców i cykl niedzielnych spotkań przy pieczeni pod hasłem "Sunday Roast w Crazy Bucher Gdańsk Butchery & Bistro".
- Wydarzenia zawsze wymagają sporego zaangażowania całej załogi, ale bez wątpienia przynoszą też wymierne efekty - przyznaje Roman Kotsan, szef kuchni bistro. - Mam nadzieję, że tak będzie nadal, bo mamy gotowy eventowy kalendarz na całe wakacje!
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-05-30 09:12
Super miejsce. Mięsko naprawdę perfect.
- 11 11
-
2022-05-30 16:06
Spróbuję (1)
Z pewnością odwiedzę to miejsce i spróbuję - raz, żeby wyrobić zdanie. Z całą świadomością przyłożenia cegiełki do negatywnego wpływu serwowania takich i podobnych rarytasów na ekologię. Pomijając produkcję, ślad węglowy, który zostawia logistyka, przechowywanie itd. wszystkich zamorskich rarytasów to przekleństwo naszych obfitych czasów. Widać wagyu robi się dostępne dla mas aby ktoś zarobił więcej bez względu na wszystko :)
- 7 13
-
2022-05-30 16:49
Super nie ma po co jechać do Berlina
- 2 2
-
2022-05-30 13:47
Od 2035 całkowity (3)
zakaz produkcji aut spalinowych, kiedy zakaz produkcji mięsa, którego produkcja zatruwa świat jeszcze mocniej?
- 11 13
-
2022-05-30 18:04
(1)
Takie danie powinno być opodatkowane w sposób odzwierciedlajacy jego szkodliwy wpływ na środowisko.
Najwyższy czas opodatkować mięso.
A mięso wożone przez pół świata tym bardziej.- 3 5
-
2022-05-31 08:54
Sa cla i inne podatki
Bydło bedziebjesc mielone robale a Bill gates kobe. A pożyteczni idioci mu w imię ekologii poomoga. Nowy wspaniały świat technokracji. Będą oni i my niewolnicy.
- 2 0
-
2022-05-30 16:40
A zakaz życia od kiedy?
2050?
- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.