• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarny skarb prosto z Japonii

30 maja 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Wołowinę wagyu pochodzącą z Kobe wyróżnia niespotykana marmurkowatość i smak. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowemu  sposobowi hodowli bydła, które ma specjalną dietę oraz jest codziennie masowane przez hodowców.
  • Wołowinę wagyu pochodzącą z Kobe wyróżnia niespotykana marmurkowatość i smak. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowemu  sposobowi hodowli bydła, które ma specjalną dietę oraz jest codziennie masowane przez hodowców.

Sklep Crazy Butcher na terenie gdańskiego Garnizonu to jedno z nielicznych miejsc na świecie, które oferują kulinarny skarb z najwyższej półki. O co chodzi? W najbliższych dniach do sklepu ma dotrzeć japońska wołowina z Kobe.



Unikatowa delikatność, niesamowity marmurek i niepowtarzalny smak sprawiają, że słynna japońska wołowina z Kobe cieszy się od lat uznaniem smakoszy na całym świecie.

- Wołowina pochodzi z mięsa krów rasy wagyu hodowanych wyłącznie w okolicach japońskiego miasta Kobe, w prefekturze Hyogo - tłumaczy Filip Weka, dyrektor zarządzający sieci sklepów Crazy Butcher. I dodaje: - Wyróżnia je niespotykana, nawet jak na wagyu, marmurkowatość mięsa oraz staranny sposób hodowania bydła, z którego pozyskiwane jest później mięso. To właśnie w tym tkwi sekret tego przysmaku, któremu wspaniały tłuszcz zapewnia delikatną, aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak.
Co jeszcze warto wiedzieć o niesamowitej wołowinie z Kobe? Bydło z okolic Kobe jest karmione pochodzącą z ekologicznych upraw paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych. Ponadto bydłu podaje się niemal codziennie starannie skomponowaną mieszankę witaminową.

Prawie każdego dnia zwierzęta są specyficznie masowane, aby pod ich skórą odłożyła się odpowiednio cienka i równomierna warstwa tłuszczu, która tworzy wspomnianą już niepowtarzalną marmurkowatość.

Przypomnijmy, że sklep marki Crazy Butcher przy ul. Leśmiana 11Mapka działa od jesieni ubiegłego roku i jest to jeden z czterech sklepów renomowanej sieci.

W przypadku Trójmiasta ten koncept wyszedł jednak poza dotychczasowe ramy. Tuż obok sklepu działa bowiem nastrojowe bistro, w którym od razu można skosztować oferowane przez sklep steki lub rozsmakować się w innych daniach proponowanych przez sprawną kuchnię.

  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
Mimo że lokal jest świeży na gastronomicznej mapie Trójmiasta, to zdążył już pokazać się z bardzo ciekawej strony. Był już Dzień Szkocki i Dzień Japoński, była degustacja win, połączona z tzw. foodpairingiem, a także wieczór poświęcony szampanowi i kawiorowi w asyście japońskiej wołowiny.

Prawdziwym hitem okazał się też zimowy Wieczór Tatarożerców i cykl niedzielnych spotkań przy pieczeni pod hasłem "Sunday Roast w Crazy Bucher Gdańsk Butchery & Bistro".

  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
- Wydarzenia zawsze wymagają sporego zaangażowania całej załogi, ale bez wątpienia przynoszą też wymierne efekty - przyznaje Roman Kotsan, szef kuchni bistro. - Mam nadzieję, że tak będzie nadal, bo mamy gotowy eventowy kalendarz na całe wakacje!

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (39)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane