• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarny skarb prosto z Japonii

30 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Wołowinę wagyu pochodzącą z Kobe wyróżnia niespotykana marmurkowatość i smak. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowemu  sposobowi hodowli bydła, które ma specjalną dietę oraz jest codziennie masowane przez hodowców.
  • Wołowinę wagyu pochodzącą z Kobe wyróżnia niespotykana marmurkowatość i smak. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowemu  sposobowi hodowli bydła, które ma specjalną dietę oraz jest codziennie masowane przez hodowców.

Sklep Crazy Butcher na terenie gdańskiego Garnizonu to jedno z nielicznych miejsc na świecie, które oferują kulinarny skarb z najwyższej półki. O co chodzi? W najbliższych dniach do sklepu ma dotrzeć japońska wołowina z Kobe.



Unikatowa delikatność, niesamowity marmurek i niepowtarzalny smak sprawiają, że słynna japońska wołowina z Kobe cieszy się od lat uznaniem smakoszy na całym świecie.

- Wołowina pochodzi z mięsa krów rasy wagyu hodowanych wyłącznie w okolicach japońskiego miasta Kobe, w prefekturze Hyogo - tłumaczy Filip Weka, dyrektor zarządzający sieci sklepów Crazy Butcher. I dodaje: - Wyróżnia je niespotykana, nawet jak na wagyu, marmurkowatość mięsa oraz staranny sposób hodowania bydła, z którego pozyskiwane jest później mięso. To właśnie w tym tkwi sekret tego przysmaku, któremu wspaniały tłuszcz zapewnia delikatną, aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak.
Co jeszcze warto wiedzieć o niesamowitej wołowinie z Kobe? Bydło z okolic Kobe jest karmione pochodzącą z ekologicznych upraw paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych. Ponadto bydłu podaje się niemal codziennie starannie skomponowaną mieszankę witaminową.

Prawie każdego dnia zwierzęta są specyficznie masowane, aby pod ich skórą odłożyła się odpowiednio cienka i równomierna warstwa tłuszczu, która tworzy wspomnianą już niepowtarzalną marmurkowatość.

Przypomnijmy, że sklep marki Crazy Butcher przy ul. Leśmiana 11Mapka działa od jesieni ubiegłego roku i jest to jeden z czterech sklepów renomowanej sieci.

W przypadku Trójmiasta ten koncept wyszedł jednak poza dotychczasowe ramy. Tuż obok sklepu działa bowiem nastrojowe bistro, w którym od razu można skosztować oferowane przez sklep steki lub rozsmakować się w innych daniach proponowanych przez sprawną kuchnię.

  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
Mimo że lokal jest świeży na gastronomicznej mapie Trójmiasta, to zdążył już pokazać się z bardzo ciekawej strony. Był już Dzień Szkocki i Dzień Japoński, była degustacja win, połączona z tzw. foodpairingiem, a także wieczór poświęcony szampanowi i kawiorowi w asyście japońskiej wołowiny.

Prawdziwym hitem okazał się też zimowy Wieczór Tatarożerców i cykl niedzielnych spotkań przy pieczeni pod hasłem "Sunday Roast w Crazy Bucher Gdańsk Butchery & Bistro".

  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
  • "Crazy Butcher" w Garnizonie to nie tylko delikatesy mięsne, ale także bistro specjalizujące się w serwowaniu takich specjałów.
- Wydarzenia zawsze wymagają sporego zaangażowania całej załogi, ale bez wątpienia przynoszą też wymierne efekty - przyznaje Roman Kotsan, szef kuchni bistro. - Mam nadzieję, że tak będzie nadal, bo mamy gotowy eventowy kalendarz na całe wakacje!

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (39) ponad 10 zablokowanych

  • Super miejsce. Mięsko naprawdę perfect.

    • 11 11

  • (3)

    Kiedyś to był straszny rarytas. Lata temu pewna restauracja w Warszawie brała tego 1-2kg na miesiąc. Takie to było drogie. Podejrzewam,że obecnie jak mase restauracji na świecie ma ją w swojej ofercie to to samo mięso już nie jest takie rare. Ja osobiście zjdałbym szisz z baraniny. Prawdziwej. Na ostro.

    • 20 8

    • (1)

      "Rare"?

      • 2 4

      • rare = rzadki, oczywista oczywistosc

        • 0 0

    • Oh! Co za "rare" człowiek. Mało kto takie mięsko jada.

      .

      • 1 0

  • Jest po prostu tłusta. (2)

    Najbardziej niezdrowe mięso i jeszcze tłuste.

    • 7 26

    • Ale ten marmurkowy tłuszcz się wytapia przy smażeniu i mięso pozostaje dzieki temu soczyste, a nie wysuszone

      • 14 1

    • proponuję nie jeść tego 2 razy dziennie

      może od czasu do czasu zamiast żeberek, golonki, karkówki itp

      • 2 0

  • Skusiłbym się, ale brakuje mi wskazania ceny (3)

    Z tego co się orientuję to za kilogram od 500 do 1500 zł? To za trzy 60 gramowe steki od 100 do 300 zł

    • 12 2

    • ceny są na facebooku

      od 1999 do 2499 za kg wołowiny Kobe. Więc za stek obiadowy (200g) wyjdzie jakieś 400-500 zł.

      • 9 0

    • 60 gramów to odpasiona mysz waży... No dobra, taka w trampkach, na jej rozmiar. (1)

      • 5 0

      • to zjedz mysz, a nawet dwie.

        • 1 3

  • Hipokryzja (5)

    Najpierw się krowę dopieszcza na wszystkie sposoby, żeby ja potem zaszlachtować. Blee...
    Widzieliście film "Dusza i ciało"? To nie był dokument, ale i tak robiło się niedobrze.

    • 16 12

    • Krowę od początku hoduje się w ściśle określonym celu, to nie niespodzianka.

      Robi się tak od tysięcy lat. Dobrze, że "za życia" zapewnia się zwierzętom jak najlepsze warunki. Potem już wszystko im jedno.

      • 10 2

    • oj, a w bajkach disneya bylo inaczej?

      • 9 0

    • A co, wychudzoną i nijaką mam jeść?

      • 8 1

    • spoko, ale pomyliłeś pojęcia.

      tu nie ma hipokryzji, cel jest jasny: masujemy, dbamy, po to aby ukatrupić i zjeść wymasowane i zadbane mięso. Może chodziło ci o etykę?

      • 8 0

    • Ale krowa o tym wie.

      • 2 0

  • Nie dla jedzenia mięsa. (6)

    • 10 25

    • Mięso

      To podstawa

      • 10 3

    • Mięso to podstawa (1)

      To weganie niszczą świat, zjadając rośliny dające nam tlen...

      • 17 4

      • oszalałeś. albo jesteś niedoinformowany.

        • 1 5

    • to nie jedz, ale nie zabraniaj innym (1)

      • 9 2

      • kto ci zabrania?

        • 1 6

    • Był już taki znany wegetarianin, który decydował za innych, co mogą a czego nie mogą robić. Austriacki malarz.

      • 10 0

  • (2)

    Jadłem dla sprubowania więcej w tym marketingu i egzotyki pozornej nisz smaku

    • 5 5

    • Wygląda jak slonina

      • 4 0

    • Z twoim jedzeniem tak jak z ortografią

      • 1 2

  • Od 2035 całkowity (3)

    zakaz produkcji aut spalinowych, kiedy zakaz produkcji mięsa, którego produkcja zatruwa świat jeszcze mocniej?

    • 11 13

    • A zakaz życia od kiedy?

      2050?

      • 5 3

    • (1)

      Takie danie powinno być opodatkowane w sposób odzwierciedlajacy jego szkodliwy wpływ na środowisko.
      Najwyższy czas opodatkować mięso.
      A mięso wożone przez pół świata tym bardziej.

      • 3 5

      • Sa cla i inne podatki

        Bydło bedziebjesc mielone robale a Bill gates kobe. A pożyteczni idioci mu w imię ekologii poomoga. Nowy wspaniały świat technokracji. Będą oni i my niewolnicy.

        • 2 0

  • Spróbuję (1)

    Z pewnością odwiedzę to miejsce i spróbuję - raz, żeby wyrobić zdanie. Z całą świadomością przyłożenia cegiełki do negatywnego wpływu serwowania takich i podobnych rarytasów na ekologię. Pomijając produkcję, ślad węglowy, który zostawia logistyka, przechowywanie itd. wszystkich zamorskich rarytasów to przekleństwo naszych obfitych czasów. Widać wagyu robi się dostępne dla mas aby ktoś zarobił więcej bez względu na wszystko :)

    • 7 13

    • Super nie ma po co jechać do Berlina

      • 2 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane