• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

GastroTOP. Czarny kokos i mleko gdańskie. Wyjątkowe smaki lodów

Łukasz Stafiej
14 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?
  • Czarne lody w Marioli kolor zyskują dzięki popiołowi ze skorupy kokosa.

Lodziarnie rzemieślnicze nie tylko zrewolucjonizowały jakość lodów, ale i zapoczątkowały modę na oryginalne i zaskakujące, a czasem wręcz przedziwne smaki. Sprawdzamy, gdzie w Trójmieście zjemy te najbardziej wyjątkowe.



Czarne lody z popiołem

Najczęściej wybieram lody o smaku:

Zacząć wypada od Marioli, bo w tej gdyńskiej lodziarni robiono lody rzemieślnicze zanim marketingowcy wymyślili tę nazwę. Rodzinny biznes lodowy kręci się od lat 60., a najstarsi gdynianie zarzekają się, że smak nie zmienił się do dziś. Przynajmniej tych klasycznych - śmietankowych czy czekoladowych, bo Mariola nie stoi w miejscu i goni za modą na lodowe "krafty". Lodziarnia przeszła w ostatnim roku odświeżenie wizerunku, a za ladą zaczęły pojawiać się nowe smaki. Zjemy tutaj np. lody o smaku japońskiej herbaty matcha czy - absolutny przebój sezonu - czarne lody kokosowe. A dokładniej barwione odrobiną popiołu z palonej łupiny kokosa. Smak podkręca dodatek miąższu samego orzecha oraz sok z limonki. Gdynianie (oraz armia turystów z całej Polski) pokochali ten brudzący na czarno, orzeźwiający przysmak. Zdjęcia lodów zalewają portale społecznościowe, a kolejne lodziarnie próbują naśladować Mariolę, która jako pierwsza lodziarnia zaproponowała ten smak (dekady temu Mariola jako pierwsza w mieście przecierała również szlaki sorbetów oraz lodów jogurtowych). Cena za porcję to 3,50 zł. Adres: Gdynia, ul. Bolesława Prusa 24 zobacz na mapie Gdyni.


  • Deser angielski to wizytówka Misia.
Legendarny deser angielski

Jeśli jest Mariola, to musi być i Miś. To z kolei gdański weteran lodów naturalnych. Lodziarnię otwarto na początku lat 60. i choć niektórzy uważają, że tamten Miś niewiele ma wspólnego z obecnym, to właściciele zapewniają, że receptura na lody jest taka, jak ją zapisał w zeszycie pół wieku temu ich dziadek. Pewne jest jedno: nie zmienił się smak lodów deser angielski, który dziadek wymyślił ponad dwadzieścia lat temu. Nikt już nie pamięta, skąd ta nazwa się wzięła, ale to nie jest specjalnie istotne. Ważne jest to, że mieszanka mleczno-jajecznej bazy, słodkiego, białego wina, wanilii i budyniu zachwyca bywalców niezmiennie od lat. To podobno najbardziej popularny smak lodów w Misiu. Jego amatorzy mówią, że świetnie łączy się na przykład z gałką kakaowych albo truskawkowych. Ale są i tacy, którzy mieszania deseru angielskiego sobie nie wyobrażają i biorą po pięć gałek na jeden wafelek. Cena: 3 zł za gałkę. Adres: Gdańsk, ul. Sukiennicza 18 zobacz na mapie Gdańska.


  • Domowy karmel do lodów snick-snack w Kulkach Anulki przygotowywany jest codziennie.
Lody z domowym karmelem

Sopockie Kulki Anulki to z kolei najmłodsza lodziarnia w Trójmieście, ale tutejsze lody również mają swoją historię. Mimo tego, że właścicielka w biznesie działa od kilku miesięcy, do przygotowania swoich naturalnych lodów używa rodzinnych receptur sprzed osiemdziesięciu lat. W ofercie znajdziemy klasyczne smaki, ale nie brakuje też lodowej ekstrawagancji, chociaż - w porównaniu z innymi - dość zachowawczej. Świetnie ponoć schodzą bazyliowo-limonkowe, pietruszkowe czy gorgonzola z figami i orzechami, ale niekwestionowanym liderem są autorskie lody właścicielki o nazwie snick-snack. Smakowo kojarzą się przede wszystkim z popularnym batonem orzechowym, ale są znacznie bardziej naturalne, bo oprócz bazy mlecznej znajduje się w nich tylko włoska czekolada, posiekane orzechy ziemne oraz codziennie robiony, domowy karmel. To wyraźne w smaku, treściwe lody, które znajdziemy w Kulkach Anulki niemal codziennie. Przerwy w ich obecności są rzadkie - zbyt wielu klientów wraca po ten smak. Cena jednej gałki to 3 zł. Adres: Sopot, ul. Tadeusza Kościuszki 6 zobacz na mapie Sopotu.


  • W Paulo Gelateria uwielbiają eksperymentować. Przebojem są lody o smaku mlecznej czekolady i borowików.
Czekolada z grzybami

Pawła Petrykowskiego, założyciela lodziarni Paulo Gelateria, śmiało można nazwać największym eksperymentatorem w tej branży w Trójmieście. W gdańskim lokalu co rusz pojawiają się nowe, przedziwne lodowe kompozycje. Była biała czekolada z boczkiem, banan ze szpinakiem, lody niebieskie z dodatkiem specjalnej odmiany japońskiej herbaty matcha o tym właśnie kolorze czy lody z olejem z pestek dyni. Niekwestionowanym liderem rankingu lodowych dziwności w Paulo Gelateria jest jednak mleczna czekolada z borowikami. Właściciel podobno długo kombinował, jak połączyć czekoladę z grzybami, w końcu się udało, a smak zaskakuje i zdobywa coraz większą rzeszę fanów. Oczywiście, kawałków grzybów w tym deserze nie znajdziemy, bo masa lodowa i czekolada są jedynie infuzowane aromatem suszonych borowików. Końcowy efekt daje bardzo ciekawe ziemno-nugatowe akcenty - grzyby wcale nie są pierwszym skojarzeniem przy próbowaniu tych lodów. Cena za porcję to 4,50 zł (w tym polewa z płynnej czekolady). Adres: Gdańsk, ul. Podwale Staromiejskie 96/97 zobacz na mapie Gdańska.


  • Chlubą Mamma Mia są lody o smaku orzechów laskowych z Piemontu, tych samych, które trafiają do Ferrero Rocher.
Orzechy z Piemontu

Mamma Mia to nowa gdańska lodziarnia, która postawiła na lody naturalne, przygotowywane według włoskich receptur, a co się z tym wiąże, również większość składników, tworzących tutejsze smaki przyjeżdża z Italii. Znajdziemy tutaj - choć nie zawsze - m.in. lody o smaku aperolu czy pistacji. Przebojem i dumą lokalu są jednak lody z orzechów laskowych z Piemontu, tych samych, które dodawane są do czekoladek Ferrero Rocher. To orzechy ręcznie zbierane, a następnie szybko łuskane i prażone oraz przerabiane na aromatyczną pastę, która wysyłana jest do lodziarni. W Mamma Mia nauczono się je wytwarzać podczas szkoleń we Włoszech, skąd też przywieziono większość inspiracji. Lody zgodnie z włoskim zwyczajem są tutaj nakładane szpatułką. Porcja kosztuje 4,50 zł. Adres: Gdańsk, ul. Pomorska 24 zobacz na mapie Gdańska.


  • Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych odtworzyła w lodowej wersji tradycyjny deser bogatych XVIII-wiecznych gdańskich mieszczan - mleko gdańskie.
Historyczne mleko gdańskie

Mało który gdańszczanin pewnie wie, że mleko gdańskie to jeden z tradycyjnych deserów lokalnej sztuki kulinarnej. Powstał podobno w XVIII wieku i uchodził za jeden z wykwintnych przysmaków... oraz ekskluzywnych, bo - ze względu na składniki - stać na jego przygotowanie było wyłącznie zamożnych mieszczan. Mleko gdańskie składało się bowiem z ubitej śmietanki oraz dwóch - jak na tamte czasy - rarytasów: dobrej jakości rumu oraz smażonych na maśle migdałów. Na pomysł, aby przypomnieć ten zapomniany smak wpadła właścicielka lodziarni Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych. Eksperymentów trochę przy tym było, bo połączenie mleka z alkoholem łatwe nie jest, trudno było również dobrać odpowiednią ilość tego ostatniego. W końcu się udało, deser zdobył swoich fanów, a gdańscy urzędnicy uznali go nawet za lodową wizytówkę miasta, wpisując do projektu Smaki Gdańska. Uwaga, po kilku gałkach lepiej nie wsiadać za kółko. Porcja kosztuje 5 zł. Adres: Gdańsk, ul. Długa 70 zobacz na mapie Gdańska.

Miejsca

Miejsca

Opinie (165) ponad 20 zablokowanych

  • Kwaśniak (17)

    Panie kolego Stafiej a gdzie się podziała Lodziarnia Kwaśniak z ul. Wajdeloty. Najlepsze lody w tej części miasta!

    • 57 22

    • (6)

      Nie zgadzam się... Kwaśniak powinien uczęszczać do Eskimo na praktyki... ;)
      A hipsterom to faktycznie klimat i wygląd Kwaśniaka bardziej się podoba... ;)

      • 11 28

      • Eskimo ? nie dziękuję (1)

        lody z wody?? nie dziękuję za Eskimo. Ani w nich smaku ani przyjemności z wejścia do suteryny e której je sprzedają.Czas zatrzymał się tam 30 lat temu. Słabo

        • 7 5

        • sutereny

          • 0 0

      • (3)

        Obecny eskimos to porażka

        • 14 3

        • (2)

          Eskimos jest w Oliwie, we Wrzeszczu jest Eskimo.

          • 10 0

          • Eskimo we Wrzeszczu, dawniej Eskimos

            Obecnie w Eskimo to sama woda.

            • 3 1

          • Konkurencja krytykuje, a nawet nie zna dokladnej nazwy lokalu. :D

            • 1 0

    • Nie zgadzam się. (3)

      U Kwaśniaka jedne z gorszych lodów, nie wiem skąd taka popularność tego lokalu. Już sieciówki typu grycan czy sowa mają lepsze lody. Na świętojańskiej jest też jakaś nowa lodziarnia z "lodami naturalnymi" - moim zdaniem o wiele wiele lepsza. A jeżeli chodzi o typowo Gdyńskie to Mariola nie ma sobie równych.

      • 4 15

      • Lody u Kwaśniaka (2)

        Krzysiu - byle co jesz to i byle co gadasz, w tym przypadku piszesz...

        • 7 4

        • (1)

          Wojtusiu, a Ty wysublimowany, zniewieściały hipster - któremu tylko smakują "lody gorgonzola z orzechami smakują faktycznie delikatnie jak ser gorgonzola" (cytat z powyższych postów)???

          • 2 4

          • Traktuję powyższy komentarz - w pewnym sensie - jako ,) komplement...
            Mężczyznę w moim wieku nazwać ZNIEWIEŚCIAŁYM HIPSTEREM to dosyć zabawne...
            Natomiast wracając do meritum - właśnie z racji mojego wieku mam wystarczające doświadczenie, by wyrazić zdecydowaną swoją opinię.
            Zgadzam się z powyższą opinią - mam dość wysublimowany smak.
            Lody u Kwaśniaka w Gdyni są dobre i nie można porównywać z lodami z jakiejkolwiek sieciówki/śmieciówki.
            Przypominam także, że kwestia gustu tak jak i smaku jest sprawą indywidualną - ciężko z tym dyskutować, a tym bardziej kogokolwiek obrażać.
            Pozdrawiam wszystkich wysublimowanych w smaku...
            Hipsterów także...

            • 1 0

    • (2)

      u Kwaśniaków smaki są rewelacyjne! Lody gorgonzola z orzechami smakują faktycznie delikatnie jak ser gorgonzola
      Otworzyli filię na Powroźniczej, koło Zielonej Bramy

      • 20 4

      • Kwasniak, Grabowek lody Jagodowe!! Najlepsze za komuny i do dzis

        • 0 0

      • I JESZCZE na wasowicza w Gdyni

        • 7 0

    • Kwaśniak tak, ale w Gdyni.
      Choć jeden szyld to w Gdyni są smaczniejsze,większy wybór i bardziej wyszukane smaki. Szkoda, że te na Wajdeloty są schowane w metalowych puszkach przez co ich nie widać. Obsługa w Gdyni także milsza i bardziej nastawiona na Klienta- może to dlatego że w Gdańsku są od niedawna...?

      • 0 1

    • Kwasniak z kazdym rokiem in minus...

      • 6 10

    • Kwasniak

      Popieram lepszych w całym trójmiescie nie ma ... i maja cudowne smaki ... szkoda ze zabrakło ich w artykule ...

      • 30 6

  • naturalne to sobie w domu możecie zrobić , we wszystkich lodziarniach sa takie same tylko lekko podpicowane (1)

    aby sie od siebie rózniły i to wszystko ..
    Połowe pochwał piszą sami pracownicy lub właściciele

    • 9 4

    • Lody Kulki Anulki

      Bzdury totalne,wystarczy spróbować żeby wiedzieć jak smakują lody najwyższej jakości z naturalnych składników.Niektórzy nie znają i nie wiedzą,co to znaczy smak bez sztucznych dodatków!!!

      • 0 0

  • ZDROWIE (2)

    Popiół z palonej łupiny kokosa, tam przecież są związki potencjalnie rakotwórcze. Nie może być tego odrobina skoro lody mają aż taki ciemny kolor. Lepiej wybrać chyba te bardziej naturalne np owocowe.

    • 51 17

    • Zwęglone łupiny orzecha kokosowego to nie tylko nowy, modny, ale też zdrowy dodatek, który pojawia się w przepisach na koktajle, sałatki, a nawet pizzę.
      W tej formie spalona łupina jest aktywowanym węglem - organiczną substancją, która ma silne właściwości oczyszczające i detoksykujące.

      • 0 0

    • tylko idiota na coś takiego sie nabierze

      • 2 0

  • malo obiektywny tekst

    Szkoda ze pisza o jakichs nowych totalnie komercyjnych lodziarniach a pominiete jest np Eskimo z Wrzeszcza...

    • 1 2

  • super lody, super miejsce

    Gdańsk ul.Św,Ducha- lody w "Altanie Smaków"

    • 1 0

  • Tylko Eskimo (9)

    malaga i cytryna. Zadnych hipsterskich wynalazkow:D

    • 63 29

    • Jeszcze mają kasztanowe (1)

      Też dobre

      • 6 0

      • Podobno z tych kasztanowców z pobliskiej ulicy Grażyny i Danusi

        • 0 0

    • nie wiem, kto ciągle promuje Misia. Mają tak słodko-wodniste lody. Są ohydne.

      • 2 0

    • (1)

      Byłam ostatnio w Eskimosie i bardzo się zawiodłam. Za dużo wody....
      Szkoda.

      • 10 6

      • no i właśnie o to chodzi. Jak chcesz tłusto i słodko to w każdej innej lodziarni zafundują ci takie atrakcje bez problemu.
        Eskimo jest jedyna w gdańsku lodziarnią jaka znam gdzie lody sa mniej slodkie i mniej tłuste.

        • 14 2

    • Za mało słodkie i slabe smaki (1)

      • 3 15

      • no własnie doskonałe.

        Wszędzie tylko słodkie ulepy tak ze po drugiej gałce już jest mdło.

        • 13 1

    • wyrazna anty reklama

      • 4 1

    • Karmel, karmel, a na górę jedna gałka kakaowego... :) Boski zestaw.

      • 11 1

  • Bez Słonego Karmelu?

    Pisać artykuł o lodach i nie wspomnieć o Słonym Karmelu, który takiego Paulo zjada na śniadanie bez popitki, słabiutko.

    • 1 4

  • Kwaśniak na Wajdeloty

    Tam są najlepsze lody w Trojmieście!

    • 3 2

  • Lody w Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych

    Będąc wczoraj na spacerze na Długiej skusiłam się na lody ze słonymi krakersami -pomyłka nie polecam nie miały smaku. Smak Mleka Gdańskiego ,,d*py nie urywał,, Jadłam lepsze .Lody w Paulo Gelaterii polecam i w Mamma Mia il Gelato Naturale też polecam

    • 0 0

  • (8)

    Niestety obecny Miś to już wspomnienie dawnych czasów... :(

    • 114 3

    • Miś to oszustwo.. (5)

      Tylko miejsce zostało to samo. Cała ekipa i prawdziwe lody z misia przeniosły się kawałek dalej. Nazywają się teraz bodajże znane smaki i są jak się skręca do technikum łączności. Smak został ten sam, niepowtarzalny - całe szczęście:) bo po wizycie w odnowionym 'misiu' byłam załamana..

      • 50 3

      • I cały czas cena 2zł za gałkę (3)

        • 25 2

        • Dokładnie, Znane smaki,

          Personel z Misia i te same receptury, bo w Misiu je jednak zmodyfikowali. Karmelowy i malaga nie do pobicia, mam znajomych, którzy raz posmakowali i co roku specjalnie dla karmelu choć raz przylatują z zachodu Niemiec.

          • 1 1

        • I cały czas gałka tak skrobana o krawędź pojemnika żeby przypadkiem gram loda więcej nie nałożyć :) a same lody badzo dobre hehe

          • 7 0

        • potwierdzam

          stare smaki misia przeniosly sie naprzeciwko wejscia do tech lacznosci, panie wciaz te same

          • 19 3

      • Tylko, że w Znanych smakach taki sam chłam jak w starym Misiu. Zresztą zanim się podzielili, to przez szereg lat był już kiepściutki.

        • 6 23

    • Osługa w aktualnym Misiu mocno zmanierowana....

      ... dobrze ze te same panie, maszyny smaki i cena sa tak blisko ;)

      • 12 2

    • Mis to Znane Smaki

      Bo stary Mis to teraz Znane Smaki ..dwie ulice blizej :)

      • 18 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane