- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (28 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (150 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-19 12:11
lody Calypso (4)
ze sklepowych nie ma obecnie lepszych lodów niż Calypso
żadne Carte d'Or, HagenDazs, JerryBerry, Z Budka, etc. tylko nasze dawne poczciwe Calypso w nowej odsłonie, z nowymi smakami (najlepsze są Kukułki)
jedyny z nimi problem to że się szybko roztapiają...problem z logistyką, ale za to dobrze świadczy o składnikach (mało wody)- 14 4
-
2019-07-20 16:52
Ta, calypso z syropem glukozowo fruktozowym. Poczytaj skład
- 0 0
-
2019-07-19 12:13
własnie kupuje se mascarpone dobrze ze zrobili nowe smaki.Brakuje tylko malagi :) (1)
Zielona budka są słabe.
- 3 3
-
2019-07-19 13:56
Tak, pyszne sa
Kukułka, mascarpone, czarny kokos.
- 1 0
-
2019-07-19 13:31
Są słabe
Bez smaku i wodniste.
Kup se hagendaza- 2 7
-
2019-07-19 09:30
Znane Smaki to jedyny powod mojej wyprawy do Gdańska. (2)
- 7 4
-
2019-07-20 16:49
Nie zniechęcaj się. Kiedyś polubisz miasto
- 0 0
-
2019-07-19 17:05
tez tak mam
- 2 1
-
2019-07-19 07:38
No nie wiem (6)
Nie byłem przy produkcji tych lodów ,wiec nie jestem przekonany co do ich składu .Wpiszcie sobie w wyszukiwarce: Cała prawda o produkcji lodów naturalnych.Jak oszukują nas lodziarnie . Opisane tam jest z czego są robione te niby lody naturalne!!! Gotowe mieszanki,pasty i pełno chemii,a kto im zabroni nazwać je naturalnymi, czy rzemieśniczymi
- 88 5
-
2019-07-19 07:51
A zatem jesz tylko to, co sam wyhodujesz i przygotujesz? (2)
- 8 7
-
2019-07-19 08:07
tak (1)
- 21 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-07-19 14:31
Przecież 90% tych lodziarni to zwykłe sieciówki franczyzowe (1)
Wystarczy wpisać w guglu. A spora część (o ile większość) to nawet tych lodów nie produkuje, tylko je po prostu kupują w hurtowni, potem nakładają "szpatułką" z łapy aligatora do obowiązkowo bezglutenowego wafla z jakiegoś wózka w stylu amerykańcy amisze ze Słonego Jeziora i biznes się kręci.
- 15 0
-
2019-07-20 15:06
Amisze
W Salt Lake Citi ( że tak powiem Słone Jezioro) to mormoni. Oni jedzą tylko słony karmel.
- 1 0
-
2019-07-19 13:49
zgadza sie,
nie sposob znalezc lody produkowane wylacznie z naturalnych skladnikow. Lodziarnie nie maja nawet listy skladnikow swoich produktow lub nie sa zainteresowani aby wylozyc ja do wgladu na widocznym miejscu. Prosty sklad, najwyzej 5-6 skladnikow mozna kupic w wiekszych sklepach, wyprobowane moge polecic Hortex w kubelkach waniliowe i truskawkowe oraz Marletto rowniez w kubelkach, kawowe, czekoladowe, truskawkowe i waniliowe. Niestety lody na patyku, rozki i opakowania 1l tej firmy maja juz gorszy sklad. Najlepsze i najbezpieczniejsze dla alergikow to lody haagen-DAZS waniliowe i macadamia.
- 7 0
-
2019-07-19 07:35
(2)
Lody jak lody, kwestia smaku i gustu, jeden lubi orzechowe, kto inny truskawkowe. Tutaj kluczem jest cena, a nie wymyślne nazwy
- 51 10
-
2019-07-19 16:49
(1)
kupuję swoje ulubione smaki, w sklepie
- 2 1
-
2019-07-20 16:48
W sklepie to kupujesz chemiczne wypełniacze
Twoich jelit.
- 1 0
-
2019-07-19 08:32
Lodovelove (2)
Brakuje przepysznej lodziarni lodowelove ul.Malomiejska 43 Gdańsk. Dziwne,że więcej podano lodziarni z Gdyni i okolic niż z Gdańska.Zly wywiad a żałujcie bo tam naprawdę jest pysznie!
- 13 8
-
2019-07-20 16:47
Nie zabejcowali. Przecież to są płacone arty
- 0 0
-
2019-07-19 08:46
Hmmm, może dlatego, że to Orunia??
- 6 0
-
2019-07-20 11:43
Jesli nie ma Bacio di Caffe w Sopocie, to dalsze czytanie daremne
W Bacio maja najlepsze lody naturalne. A palone maslo to raj na ziemi! Zaden Slony Karmel czy Milo Mi (sa nierowni- zdarzaja sie pyszne lody, ale czasami ten smak po czasie jest slaby). W Bacio natomiast od samego poczatku trzymaja rowny, bardzo wysoki poziom.
Ps. Stara lokalizacja w Sopocie byla lepsza!- 1 0
-
2019-07-19 22:44
Tomasz Deker? (1)
Z czego wynika popularnosc tego pana? Przed laty wybralem sie na koktajl owocowy do cukierni owego znanego cukiernika i w srodku znalazlem... tone cukry i maz, ktora trudno bylo przelknac. Wstyd po prostu. To nie bylo slabe, to bylo beznadziejne. Bede omijal jego lodziarnie z daleka...
- 4 2
-
2019-07-20 11:39
Dawny Deker to tylko nazwisko w szyldzie
Pan Tomasz byl tam tylko wspolnikiem i produkcja byla masowa. Natomiast od kiedy otworzyl swoj wlasny lokal na Przymorzu, czuc reke mistrza.
- 0 0
-
2019-07-20 09:47
Bez chemii syntetycznej (1)
Te olbrzymie porcje są napakowane wypełniaczami, głównie propylenum glikolum, to syntetyczna chemia. Jedyne lody takie jak dawniej można dostać u Jana Ruszczyka na ul. Przebendowskich w Orłowie. Jego krewny, który prowadzi Mariolę też stara się trzymać poziom. Jeszcze Kwaśniak na Grabówku robi znośne lody. Do ubiegłego roku była sezonowa lodziarnia na Unruga, prowadził ją rzemieślnik z Mostów. Też robił prawdziwe lody.
- 2 0
-
2019-07-20 09:59
Kwaśniak mi nie smakuje .Tylko Mariola i Justynka a co do Orłowa to z wielkością gałek przeginają i co do zasady tam nie kupuję.
- 0 0
-
2019-07-19 22:17
Tylko Ruszczyk na Przebendowskich (1)
Tak, wiem. Nudno tam. Nie mają czekolady z burakiem i śledzia z rukolą.
- 4 1
-
2019-07-20 09:56
Tylko gałkownica mikroskopijna i trzeba z 6 gałek żeby smak poczuć.
- 0 0
-
2019-07-19 14:11
Ruszczyk Orłowo :-) (1)
- 4 2
-
2019-07-20 09:54
Tak ale gałki mikroskopijne,odechciewa się je jeść na sam widok.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.