• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście

Łukasz Stafiej
19 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki. Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki.

Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.



Słony Karmel



Kupując lody kieruję się:

Lodziarnie rzemieślnicze rozbijają przyzwyczajenia stałych bywalców - każdego dnia lodowe menu różni się smakami. Dzięki takiej elastyczności lodziarze mogą dać upust swojej kreatywności.

Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.

Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 zobacz na mapie Gdyni;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 zobacz na mapie Gdańska;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska.


  • Czarna marchew z jagodą i fiołkiem (sorbet) w Słonym Karmelu.
  • Morela z marchwią i rumiankiem - jedna z lodowych ciekawostek od Słonego Karmelu.
  • Gorgonzola z gruszką
  • Czarny kokos w Słonym Karmelu

Miło Mi



Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.

Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.

Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie zobacz na mapie Gdańskanr 49 w Brzeźnie zobacz na mapie Gdańska;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.

  • Lodowe menu z Miło Mi w Orłowie: oryginalnie brzmią smaki pomarańcza z pietruszką oraz chałwa z czarnym sezamem.
  • Różowa czekolada, czyli lody naturalne z różowego ziarna kakaowca.

Dzień Dobry Lody



Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.

Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.

  • Bazylia z pomidorami i szalotką
  • Lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem

Tomasz Deker



Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany zobacz na mapie Gdańska.

U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.

Lodziarnie Kwaśniak



Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.

Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, FlisykowskiegoPowroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.

  • Lody od Kwaśniaka o smaku Martini z cytryną
  • Na życzenie klienta lody można posypać strzelającą słodką posypką.

Bosko



Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.

Mamma Mia



Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym zobacz na mapie Sopotu.

Kulki Anulki



W Kulkach Anulki przy Kościuszki zobacz na mapie Sopotu w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.

  • Czarny Kokos - zeszłoroczny przebój gdyńskiej Marioli w tym sezonie również jest dostępny.
  • W Paolo Gelateria zjemy również... croissanty z lodami i dodatkami.
  • Biała czekolada z żółtą papryką
  • Smak: olej z pestek dyni
  • Piwne lody w PG4
  • Piwne lody w PG4

Inne miejsca z ciekawymi smakami



Na pewno warto odwiedzić MisiaZnane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska i przy Unruga zobacz na mapie Gdyni w Gdyni).

Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.

A które lodziarnie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze głosy w naszym rankingu - wyniki już 1 sierpnia.

Miejsca

Opinie (187) ponad 20 zablokowanych

  • lody Calypso (4)

    ze sklepowych nie ma obecnie lepszych lodów niż Calypso
    żadne Carte d'Or, HagenDazs, JerryBerry, Z Budka, etc. tylko nasze dawne poczciwe Calypso w nowej odsłonie, z nowymi smakami (najlepsze są Kukułki)
    jedyny z nimi problem to że się szybko roztapiają...problem z logistyką, ale za to dobrze świadczy o składnikach (mało wody)

    • 14 4

    • Ta, calypso z syropem glukozowo fruktozowym. Poczytaj skład

      • 0 0

    • własnie kupuje se mascarpone dobrze ze zrobili nowe smaki.Brakuje tylko malagi :) (1)

      Zielona budka są słabe.

      • 3 3

      • Tak, pyszne sa

        Kukułka, mascarpone, czarny kokos.

        • 1 0

    • Są słabe
      Bez smaku i wodniste.
      Kup se hagendaza

      • 2 7

  • Znane Smaki to jedyny powod mojej wyprawy do Gdańska. (2)

    • 7 4

    • Nie zniechęcaj się. Kiedyś polubisz miasto

      • 0 0

    • tez tak mam

      • 2 1

  • No nie wiem (6)

    Nie byłem przy produkcji tych lodów ,wiec nie jestem przekonany co do ich składu .Wpiszcie sobie w wyszukiwarce: Cała prawda o produkcji lodów naturalnych.Jak oszukują nas lodziarnie . Opisane tam jest z czego są robione te niby lody naturalne!!! Gotowe mieszanki,pasty i pełno chemii,a kto im zabroni nazwać je naturalnymi, czy rzemieśniczymi

    • 88 5

    • A zatem jesz tylko to, co sam wyhodujesz i przygotujesz? (2)

      • 8 7

      • tak (1)

        • 21 1

        • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Przecież 90% tych lodziarni to zwykłe sieciówki franczyzowe (1)

      Wystarczy wpisać w guglu. A spora część (o ile większość) to nawet tych lodów nie produkuje, tylko je po prostu kupują w hurtowni, potem nakładają "szpatułką" z łapy aligatora do obowiązkowo bezglutenowego wafla z jakiegoś wózka w stylu amerykańcy amisze ze Słonego Jeziora i biznes się kręci.

      • 15 0

      • Amisze

        W Salt Lake Citi ( że tak powiem Słone Jezioro) to mormoni. Oni jedzą tylko słony karmel.

        • 1 0

    • zgadza sie,

      nie sposob znalezc lody produkowane wylacznie z naturalnych skladnikow. Lodziarnie nie maja nawet listy skladnikow swoich produktow lub nie sa zainteresowani aby wylozyc ja do wgladu na widocznym miejscu. Prosty sklad, najwyzej 5-6 skladnikow mozna kupic w wiekszych sklepach, wyprobowane moge polecic Hortex w kubelkach waniliowe i truskawkowe oraz Marletto rowniez w kubelkach, kawowe, czekoladowe, truskawkowe i waniliowe. Niestety lody na patyku, rozki i opakowania 1l tej firmy maja juz gorszy sklad. Najlepsze i najbezpieczniejsze dla alergikow to lody haagen-DAZS waniliowe i macadamia.

      • 7 0

  • (2)

    Lody jak lody, kwestia smaku i gustu, jeden lubi orzechowe, kto inny truskawkowe. Tutaj kluczem jest cena, a nie wymyślne nazwy

    • 51 10

    • (1)

      kupuję swoje ulubione smaki, w sklepie

      • 2 1

      • W sklepie to kupujesz chemiczne wypełniacze

        Twoich jelit.

        • 1 0

  • Lodovelove (2)

    Brakuje przepysznej lodziarni lodowelove ul.Malomiejska 43 Gdańsk. Dziwne,że więcej podano lodziarni z Gdyni i okolic niż z Gdańska.Zly wywiad a żałujcie bo tam naprawdę jest pysznie!

    • 13 8

    • Nie zabejcowali. Przecież to są płacone arty

      • 0 0

    • Hmmm, może dlatego, że to Orunia??

      • 6 0

  • Jesli nie ma Bacio di Caffe w Sopocie, to dalsze czytanie daremne

    W Bacio maja najlepsze lody naturalne. A palone maslo to raj na ziemi! Zaden Slony Karmel czy Milo Mi (sa nierowni- zdarzaja sie pyszne lody, ale czasami ten smak po czasie jest slaby). W Bacio natomiast od samego poczatku trzymaja rowny, bardzo wysoki poziom.
    Ps. Stara lokalizacja w Sopocie byla lepsza!

    • 1 0

  • Tomasz Deker? (1)

    Z czego wynika popularnosc tego pana? Przed laty wybralem sie na koktajl owocowy do cukierni owego znanego cukiernika i w srodku znalazlem... tone cukry i maz, ktora trudno bylo przelknac. Wstyd po prostu. To nie bylo slabe, to bylo beznadziejne. Bede omijal jego lodziarnie z daleka...

    • 4 2

    • Dawny Deker to tylko nazwisko w szyldzie

      Pan Tomasz byl tam tylko wspolnikiem i produkcja byla masowa. Natomiast od kiedy otworzyl swoj wlasny lokal na Przymorzu, czuc reke mistrza.

      • 0 0

  • Bez chemii syntetycznej (1)

    Te olbrzymie porcje są napakowane wypełniaczami, głównie propylenum glikolum, to syntetyczna chemia. Jedyne lody takie jak dawniej można dostać u Jana Ruszczyka na ul. Przebendowskich w Orłowie. Jego krewny, który prowadzi Mariolę też stara się trzymać poziom. Jeszcze Kwaśniak na Grabówku robi znośne lody. Do ubiegłego roku była sezonowa lodziarnia na Unruga, prowadził ją rzemieślnik z Mostów. Też robił prawdziwe lody.

    • 2 0

    • Kwaśniak mi nie smakuje .Tylko Mariola i Justynka a co do Orłowa to z wielkością gałek przeginają i co do zasady tam nie kupuję.

      • 0 0

  • Tylko Ruszczyk na Przebendowskich (1)

    Tak, wiem. Nudno tam. Nie mają czekolady z burakiem i śledzia z rukolą.

    • 4 1

    • Tylko gałkownica mikroskopijna i trzeba z 6 gałek żeby smak poczuć.

      • 0 0

  • Ruszczyk Orłowo :-) (1)

    • 4 2

    • Tak ale gałki mikroskopijne,odechciewa się je jeść na sam widok.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane