Wiadomości

Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście

Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki.
Lody nakładane szpatułką to znak rozpoznawczy rzemieślniczych lodziarni. Tutaj też znajdziemy najciekawsze i rzadko spotykane smaki. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.



Słony Karmel



Kupując lody kieruję się:

sprawdzonym ulubionym smakiem 34%
chętnie testuję nowe, nietypowe smaki 55%
preferuje sieciowe lodziarnie w przystępniejszych cenach 6%
nie lubię lodów 5%
zakończona Łącznie głosów: 1172
Lodziarnie rzemieślnicze rozbijają przyzwyczajenia stałych bywalców - każdego dnia lodowe menu różni się smakami. Dzięki takiej elastyczności lodziarze mogą dać upust swojej kreatywności.

Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.

Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 zobacz na mapie Gdyni;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 zobacz na mapie Gdańska;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska.


Miło Mi



Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.

Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.

Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie zobacz na mapie Gdańskanr 49 w Brzeźnie zobacz na mapie Gdańska;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.

Dzień Dobry Lody



Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.

Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.

Tomasz Deker



Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany zobacz na mapie Gdańska.

U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.

Lodziarnie Kwaśniak



Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.

Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, FlisykowskiegoPowroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.

Bosko



Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.

Mamma Mia



Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance zobacz na mapie Gdańska, gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym zobacz na mapie Sopotu.

Kulki Anulki



W Kulkach Anulki przy Kościuszki zobacz na mapie Sopotu w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.

Inne miejsca z ciekawymi smakami



Na pewno warto odwiedzić MisiaZnane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska i przy Unruga zobacz na mapie Gdyni w Gdyni).

Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.

A które lodziarnie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze głosy w naszym rankingu - wyniki już 1 sierpnia.

Opinie (187) ponad 20 zablokowanych

  • Panie Safiej proszę podać definicję ,,nietypowych lodów,, ??? (11)

    ..lody jak lody tylko hipster definicja jest wpleciona żeby za gałkę -szpatułkę kasować 3-5 pln a nie 2 pln.....

    • 79 12

    • (1)

      3-5 zeta to duzo? To idz po kupe na patyku do zabki to dasz 5.50...

      • 8 18

      • za 5,50 to masz lody prawdziwie śmietankowe

        za takie jak tu wodę na patyku 1,20 co najwyżej

        • 0 0

    • (3)

      Jak zwykle za drogo,hahaha. Dzięki za poprawienie humoru z rana

      • 8 12

      • To taka lokalna tradycja na trojmiasto.pl (2)

        Trzeba pisać, że za drogo, albo ceny nie dla Polaków. Bez tego żaden artykuł okołokulinarny nie może się obejść.

        • 14 9

        • (1)

          a mam pisać, że jest tanio, jak jest cholernie drogo?

          • 8 2

          • Gdyby przerastalo mnie 7 do 10zl za loda to zastanowilbym sie grubo nad swoim życiem.Tak pod rozwage nieudaczniki

            • 1 3

    • Ja lubię śmietankowe. Ale zawsze można sprzedawać smak "naturalna śmietanka z prażonymi listkami rokitnika" i już mamy nie wiadomo co. 6,50 za 80g lodów "rzemieślniczych"

      • 22 2

    • 2 zł za gałkę? chyba w 2007... (1)

      nawet sieciówki i zwykłe lodziarnio-piekarnie mają za minimum 3,50

      • 26 3

      • pamiętam, że pod koniec lat 70tych akurat gałka te 2zł też kosztowała ;))))))))))

        • 0 0

    • (1)

      co to znaczy czekolada belgijska?

      • 4 2

      • a co znaczy czekolada biała czy szwajcarska albo polski chleb?

        Belgijska czekolada jest uważana za najlepszą na świecie, gdyż belgijscy producenci używają najlepszego mleka i tylko takich najwyższej jakości ziaren kakao.

        • 0 0

  • (2)

    Kulki Anulki brzmi ciekawie

    • 121 4

    • Anulka, nowa na Ranking, jak Wirkung innych , wedlug wlasnego upodobania miesza skladniki, ale nic o zaniechaniu chemii.

      • 5 2

    • kulki Anulki

      Robaczywe myśli...he he he. Od razu przypomina mi się pewna pani, jak spytała dziennikarza - postawić panu loda ? uuuu he he he

      • 3 1

  • kiedyś (4)

    u Eskimosa w Brzeźnie - to były lody! wprawdzie proste smaki, ale wszystko kręcone naturalnie na jajkach, a nie komponentach z fabryki

    • 60 6

    • nie były dobre

      niby różne smaki, a wszystko smakowało tak samo mdło śmietaną

      • 9 7

    • taaaaaaa, trzy w porywach cztery smaki śmietanka truskawka i czekolada które były rzadkie i niedobre...... PRL wita......

      • 5 2

    • Uważam, że naturalne lody ( czy tez rzemieślnicze) smakują dużo lepiej od "zwykłych" jednak przyznaję rację, że lody u eskimosa to było coś! W sumie nie wiem czy te lody były naprawdę dobre ale klimat był super :D

      • 2 2

    • kiedyś

      Przecież te same lody są na pętli w Oliwie.

      • 0 0

  • (2)

    Lody jak lody, kwestia smaku i gustu, jeden lubi orzechowe, kto inny truskawkowe. Tutaj kluczem jest cena, a nie wymyślne nazwy

    • 51 10

    • (1)

      kupuję swoje ulubione smaki, w sklepie

      • 2 1

      • W sklepie to kupujesz chemiczne wypełniacze

        Twoich jelit.

        • 1 0

  • No nie wiem (6)

    Nie byłem przy produkcji tych lodów ,wiec nie jestem przekonany co do ich składu .Wpiszcie sobie w wyszukiwarce: Cała prawda o produkcji lodów naturalnych.Jak oszukują nas lodziarnie . Opisane tam jest z czego są robione te niby lody naturalne!!! Gotowe mieszanki,pasty i pełno chemii,a kto im zabroni nazwać je naturalnymi, czy rzemieśniczymi

    • 88 5

    • A zatem jesz tylko to, co sam wyhodujesz i przygotujesz? (2)

      • 8 7

      • tak (1)

        • 21 1

        • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • zgadza sie,

      nie sposob znalezc lody produkowane wylacznie z naturalnych skladnikow. Lodziarnie nie maja nawet listy skladnikow swoich produktow lub nie sa zainteresowani aby wylozyc ja do wgladu na widocznym miejscu. Prosty sklad, najwyzej 5-6 skladnikow mozna kupic w wiekszych sklepach, wyprobowane moge polecic Hortex w kubelkach waniliowe i truskawkowe oraz Marletto rowniez w kubelkach, kawowe, czekoladowe, truskawkowe i waniliowe. Niestety lody na patyku, rozki i opakowania 1l tej firmy maja juz gorszy sklad. Najlepsze i najbezpieczniejsze dla alergikow to lody haagen-DAZS waniliowe i macadamia.

      • 7 0

    • Przecież 90% tych lodziarni to zwykłe sieciówki franczyzowe (1)

      Wystarczy wpisać w guglu. A spora część (o ile większość) to nawet tych lodów nie produkuje, tylko je po prostu kupują w hurtowni, potem nakładają "szpatułką" z łapy aligatora do obowiązkowo bezglutenowego wafla z jakiegoś wózka w stylu amerykańcy amisze ze Słonego Jeziora i biznes się kręci.

      • 15 0

      • Amisze

        W Salt Lake Citi ( że tak powiem Słone Jezioro) to mormoni. Oni jedzą tylko słony karmel.

        • 1 0

  • Jesli lody

    To Kulki Anulki w Sopocie!!!!

    • 16 8

  • Tylko Eskimos Wrzeszcz (6)

    Kto wie ten je :). Smak ten sam od wielu lat.

    • 60 20

    • a nie eskimo

      ?

      • 10 1

    • Bleh. Smakuja zle rozrobionym mlekiem w proszku. (2)

      Ja nie polecam.

      • 9 13

      • Mi też nie przypadły do gustu. Takie sobie

        • 7 7

      • są pycha!

        absolutnie się nie zgadzam... Są akurat! Ani nie za gęste, tłuste, ciężkie... Jasne, wszystko kwestia gustu ;) Śmietankowy smakuje śmietanką, a truskawkowy samą truskawką. Te lody po prostu są pyszne :) Pozdrawiam Wszystkich wychowanych na lodach "po schodkach w dół"

        • 2 2

    • Eskimos Najlepszy!

      Pamiętam czasy sprzed prawie 40 lat gdy w niedzielę stało się tam godzinę w gigantycznej kolejce po lody dla całej rodziny! Kto nie był szczęśliwym posiadaczem termosu na lody z NRD brał do słoika owiniętego w gazety i pędził do domu :-))) Te wszystkie nowe lodziarnie z wymyślnymi nazwami smaków i cenami z kosmosu nie mają porównania do Eskimosa. Zrobić przepyszne po prostu śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe -to jest sztuka!

      • 14 6

    • Eskimos

      I te same na pętli w Oliwie.

      • 3 1

  • (4)

    Liczba 'oddziałów' powinna dać do myślenia.

    Receptura rzemieślnicza: weźmij wiadro masy lodowej, zadaj perfumy i pigmenty z torebki, ać zamieszaj.

    • 73 8

    • (2)

      Najlepsze lody to w Baniach Mazurskich, z budki rodem z PRL. Ale za to na pewno domowej roboty.

      • 7 1

      • potwierdzam !!! (1)

        • 1 0

        • Rewelacyjne

          • 0 0

    • po jakiemu to?

      z ciekawosci pytam...

      • 2 5

  • Kulki anulki.

    Tylko malaga, orzech włoski i czekoladowe (nie wege!). Te są przepychota. Pozostałe komozycje smakowe, te wymyślne, mi niestety w ogóle nie smakują. Albo są za bardzo rozwodnione, albo są mdłe.

    • 14 5

  • jedyne lody naturalne to takie zrobione w domu z prostych skladnikow

    w warunkach komercyjnych zawsze jest chemia: np konserwanty. Tak naprawde to wszystko jedno gdzie idziesz - roznica tylko w cenie . przestancie wciskac ten neologizm pt rzemieslnicze. wszystko co chca nam wepchnac po wyzszych cenach nosi nazwe rzemieslnicze.

    • 51 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane