- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (39 opinii)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (57 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (35 opinii)
Lokalna podróż kulinarna z Restaurant Week
15 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej odsłonie festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa w dniach 17-31 października. Dobra wiadomość dla bywalców imprezy: na listę trafiło sporo nowych lokali. Za trzydaniowe menu zapłacimy 49 zł.
- Podróżowanie w poszukiwaniu smaków jest coraz bardziej popularne i ten rodzaj turystyki wybiera coraz więcej Polaków - mówi trójmiejski koordynator festiwal Tomasz Chądzyński. - My chcemy przypomnieć, że fascynującą podróż kulinarną można odbyć również lokalnie. W Trójmieście jest wiele wspaniałych restauracji, a Restaurant Week jest świetną okazją, aby za niewygórowaną cenę zapoznać się z ich ofertą.
Do udziału organizatorzy zaprosili 31 lokali z Gdańska, Gdyni i Sopotu. W każdym szef kuchni przygotuje popisowe menu składające się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Cena w każdym miejscu jest taka sama - za 90-minutową wizytę zapłacimy 49 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.
Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy m.in. konfitowane gęsie żołądki z chałką, pistacjami i sosem demi-glace z żurawiną; chmielowe gofry z tatarem wołowym, półkaczkiem i konfiturą z żurawiny i czerwonej cebuli; "stek" z buraka z purée z palonego kalafiora, piklowaną dynią i kasztanami; polędwiczki w sosie balsamicznym podawane na risotto kremowym; gnocchi na palonym maśle z ricottą, duszonym szpinakiem i pangrattto; tadżin cieciorkowo-dyniowy z harissą, kiszoną cytryną i jagnięciną; zupę z kimchi z pulpetami wieprzowymi i sezamem czy marynowane opieńki podane z oliwą ziołową i chipsem z boczku.
- Trójmiejska scena gastronomiczna zmienia się i rośnie bardzo dynamicznie, dlatego postanowiliśmy zrewidować listę lokali biorących udział w festiwalu - mówi Chądzyński. - Bywalcy zauważą, że pojawiło się wiele nowych, ciekawych według nas, miejsc. Część z nich to lokale z wyższymi cenami, ale właśnie dzięki Restaurant Week możemy się przekonać, czy warto tam wrócić.
Recenzujemy trójmiejskie lokale w cyklu "Jemy na mieście"
W jesiennej edycji RW wezmą udział takie lokale, jak Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fedde, Fidel, Fino, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Papieroovka, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Sztuczka Bistro, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.
Lubisz jeść? Czytaj Serwis Kulinaria
- Zachęcamy do podzielenia się wrażeniami z wizyty na Instagramie. Wśród osób, które opiszą zdjęcia #restaurantweek i #grunding, wybierzemy najlepsze, a zwycięzca w nagrodę będzie mógł wybrać bilet lotniczy do Los Angeles albo wizytę w jednej z najlepszych restauracji na świecie - Osteria Francescana w Modenie szefa Massimo Bottury - dodaje Chądzyński.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
26 listopada 2018
(56 opinii)
Opinie (24) 4 zablokowane
-
2018-10-16 07:53
Bieda i głód dorwały się do klawiatury i takie komentarze powypisywały
- 7 3
-
2018-10-16 20:48
Naciągacze to nie jest wart nawet polowe tej ceny
- 0 2
-
2018-10-16 21:44
Wygrana (1)
A ja idę: )
- 2 0
-
2018-10-17 06:30
Idź idź
na kimś muszą zarobić
- 0 1
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.