Fino najlepszą trójmiejską restauracją wg uczestników festiwalu Restaurant Week

Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy.
Fino znajduje się przy ul. Grząskiej od kilku miesięcy. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

To wynik głosowania uczestników festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który odbył się w ubiegłym miesiącu w trzydziestu trójmiejskich restauracjach.



Czy sugerujesz się wynikami plebiscytów?

tak, biorę je pod uwagę przed wizytą w lokalu 40%
nie, wolę samodzielnie wyrobić sobie opinię o restauracjji 60%
zakończona Łącznie głosów: 504
Restaurant Week to cykliczny festiwal kulinarny, podczas którego zaproszone przez organizatorów trójmiejskie restauracje przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść popisowy posiłek szefa kuchni. W połowie października impreza odbyła się w ponad trzydziestu lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.

- Po każdej rezerwacji gość może wejść na naszą stronę i ocenić wrażenia z pobytu w lokalu w kategoriach: obsługa, atmosfera, przystawka, danie główne i deser. W plebiscycie wyciągana jest ocena w każdej kategorii oraz ocena ogólna, w której wyłaniamy trzy najlepiej ocenione lokale - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator inicjatywy.
W imprezie dokonano 4500 rezerwacji. Jak mówi Chądzyński, co trzecia osoba oddała głos. Najlepszą restauracją według głosów uczestników została gdańska Fino. To otwarty kilka miesięcy temu lokal uzdolnionego szefa kuchni Jacka Koprowskiego, który w karcie łączy kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami kulinarnymi. Fino otrzymało również wyróżnienie za najlepszą atmosferę oraz najlepsze danie główne (w wersji mięsnej dorsz z raviolo z wędzonym dorszem, w wersji wegetariańskiej - pieczony burak, puree z karmelizowanego kalafiora z paloną pomarańczą).

Zobacz także: Jacek Koprowski - szef kuchni na swoim

Koprowski komentuje: - Cieszy nas niezmiernie ta nagroda, bo jest odzwierciedleniem satysfakcji gości po spędzeniu czasu w naszej restauracji. Goście docenili zarówno jedzenie, jak i atmosferę, a o to nam w filozofii funkcjonowania Fino właśnie chodzi.


Drugie miejsce w plebiscycie uczestników zajęła specjalizująca się w polskiej kuchni restauracja Papieroovka, która znajduje się w gdańskim Hotelu Sadova. Lokal doceniony został również za obsługę. Ostatnią pozycję na podium zajęła Majolika, która znajduje się w zabytkowej neobarokowej willi Uphagena i serwuje nowoczesną kuchnię z akcentami staropolskimi. Restaurację wyróżniono również za najlepszą przystawkę. Z kolei najlepszy deser wybrano w sopockiej Sztuczce Bistro, a najpopularniejszą restauracją okazała się gdyńska Fedde.

Wydarzenie zapowiadaliśmy specjalnym tekstem

Oprócz wymienionych wyżej, w październikowej odsłonie Restaurant Week wzięły udział następujące lokale: Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fidel, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w kwietniu.

Opinie (56) 3 zablokowane

  • Do festivali restasuracji czy weekend za pół ceny (2)

    nie wchodza szanujace sie restsurscje a kedynie albo slabe albo nowe ktore licza na promocje.

    • 34 24

    • no przecież,

      Sztuczka to słaba czy nowa?

      • 2 2

    • A to coś zmienia w kontekście artykułu? Przecież wyraźnie jest napisane "wg uczestników festiwalu".

      • 0 0

  • (3)

    W imprezie dokonano 4500 rezerwacji

    5 dziennie - czyli nie powala a ilu głosowało?

    doczytałam 1500 osób a ile głosów dostały poszczególne restauracje o ile można je tak określić

    • 14 2

    • Fino - nowoczesne pakowanie Gdynia, opata Hackiego 12 pokaż na mapie

      to oni tez startowali?

      • 10 2

    • kreatywną zabawę wysokiej jakości składnikami z wyrafinowanymi technikami

      to ja dziękuje, wole tradycję w kuchni ale gdzie indziej to....

      • 8 6

    • sami rezerwowali i sami oceniali i wyszło, że fino mieli najwięcej czasu

      • 2 2

  • a mozna juz placic kartą w fino? (3)

    bo latem nie mozna bylo

    • 18 2

    • można

      • 1 0

    • Normalni ludzie mają pieniądze. (1)

      A nie plastiki.

      • 1 15

      • normalni mają tyle ze trzeba plastik nosić bo sie w portfelu nie mieści

        • 9 1

  • Ale w trójmieście jest więcej jak trzydzieści restauracji.

    • 10 1

  • Sadova (6)

    Papieroovka...
    Czy tylko mnie uderza pretensjonalność tych nazw?

    • 74 5

    • (1)

      Załóż własną i nazwij bezpretensjonalnie. A na tutejszych stronach komentarzy i tak Cię wyśmieją.

      • 7 27

      • Papierówka to fajna nazwa dla restauracji. Ale dlaczego "Papieroovka"? Żeby było bardziej światowo? :-D

        • 19 0

    • V daje +10 do prestiżu. W jest plebejskie. (1)

      • 16 0

      • W jest vieśniackie.

        • 2 0

    • Gdyby było "Pod jabłonią" (1)

      Nie zwróciłbyś uwagi na nazwę, nikt by nie skomentował. Nie pamiętał byś nazwy. A tak z całej listy, Twoją uwagę zwróciłą właśnie Papieroovka, nawet wysiliłeś się i to skomentowałeś. Brawo dla właścicieli.

      • 2 3

      • no właśnie mnie zniechęca taka nazwa...

        • 1 0

  • Udaliśmy się na objad biznesowy (5)

    Ale nie ma takiej restauracji pod tym adresem !!!!!!, 20 gości z Norwegii zostało wprowadzonych w błąd i musieliśmy jechać do centrum Gdyni .

    • 9 18

    • objad?

      serio?

      • 12 0

    • (1)

      Trzeba było najpierw zadzwonić. Przy takiej liczbie gości warto zrobić rezerwację, tak czy siak.

      • 11 2

      • nawet jak nie ma adresu?

        • 4 2

    • Jesteś upośledzony czy może innej narodowości?
      Specyficznie piszesz

      • 5 1

    • "20 gości z Norwegii" - to jakieś kółko rolnicze?

      • 3 0

  • (2)

    Pani Haponiuk by miała odmienne zdanie xd

    • 14 1

    • ale lekkie i bezpretensjonalne

      oraz na własny koszt

      • 10 0

    • Bo ona czyta papierowe gazety i pije kawe

      • 2 1

  • ziemniaki z kapustą kompot

    dobre tylko cena za dwa obiady picie deser 246zł

    • 23 0

  • Hmm (2)

    Jak patrzę na zdjęcia dań głównych to wydaje mi się że musiałbym zamówić zę trzy dania aby podjeść. W końcu na obiad ide aby się najeść. Nie dość że ceny raczej wysokie to do tego dziecięce porcje.

    • 25 9

    • Chyba nażreć, najlepiej za darmo

      • 2 12

    • A z ilu dań wg powinnien składać się obiad jeżeli nie z trzech? Zapytaj rodziców.

      • 1 3

  • Coś tu wam napisze... (4)

    Jest tylko jedna knajpa którą moge polecic z czystym sumieniem " hilary gosciniec dla przyjaciuł"
    jeżdzimy tak raz na mies. czemu? bo tam zawsze jest świeze żarełko
    zamawiam rybke to jest to rybka a nie syf !!! mrozny . surówka jest zawsze świza a fryty . cóz fryty ..........hehehe no słąbe ale rybka - polecam !

    • 3 20

    • (2)

      Po jakiemu piszesz?

      • 11 0

      • Jakiś kaszubski dialekt chyba (1)

        To na pewno nie jest polski

        • 4 0

        • To chyba Hucu. Mało ich już zostało...

          • 3 0

    • Masz rację żarcie dobre, ale porcje coraz mniejsze a ceny większe

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie