Wiadomości

Lokalna podróż kulinarna z Restaurant Week

W każdym z festiwalowych lokali szef kuchni przygotował specjalne trzydaniowe menu za 49 zł.
W każdym z festiwalowych lokali szef kuchni przygotował specjalne trzydaniowe menu za 49 zł. fot. Punkt Gdynia/restaurantweek.pl

Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej odsłonie festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa w dniach 17-31 października. Dobra wiadomość dla bywalców imprezy: na listę trafiło sporo nowych lokali. Za trzydaniowe menu zapłacimy 49 zł.



Cena 49 zł za trzy dania to:

za dużo 33%
w sam raz 61%
za mało 6%
zakończona Łącznie głosów: 674
Restaurant Week organizowany jest w Trójmieście od kilku lat. Koncepcja zawsze jest taka sama - organizatorzy zapraszają do udziału restauracje, które przygotowują festiwalowe menu w stałej cenie. Myślą przewodnią jesiennej odsłony, która pod hasłem "Destynacja Restauracja" potrwa od 17 do 31 października, jest turystyka kulinarna.

- Podróżowanie w poszukiwaniu smaków jest coraz bardziej popularne i ten rodzaj turystyki wybiera coraz więcej Polaków - mówi trójmiejski koordynator festiwal Tomasz Chądzyński. - My chcemy przypomnieć, że fascynującą podróż kulinarną można odbyć również lokalnie. W Trójmieście jest wiele wspaniałych restauracji, a Restaurant Week jest świetną okazją, aby za niewygórowaną cenę zapoznać się z ich ofertą.

Do udziału organizatorzy zaprosili 31 lokali z Gdańska, Gdyni i Sopotu. W każdym szef kuchni przygotuje popisowe menu składające się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Cena w każdym miejscu jest taka sama - za 90-minutową wizytę zapłacimy 49 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.

W menu znajdują się zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.
W menu znajdują się zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. fot. Cozzi/restaurantweek.pl
Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy m.in. konfitowane gęsie żołądki z chałką, pistacjami i sosem demi-glace z żurawiną; chmielowe gofry z tatarem wołowym, półkaczkiem i konfiturą z żurawiny i czerwonej cebuli; "stek" z buraka z purée z palonego kalafiora, piklowaną dynią i kasztanami; polędwiczki w sosie balsamicznym podawane na risotto kremowym; gnocchi na palonym maśle z ricottą, duszonym szpinakiem i pangrattto; tadżin cieciorkowo-dyniowy z harissą, kiszoną cytryną i jagnięciną; zupę z kimchi z pulpetami wieprzowymi i sezamem czy marynowane opieńki podane z oliwą ziołową i chipsem z boczku.

- Trójmiejska scena gastronomiczna zmienia się i rośnie bardzo dynamicznie, dlatego postanowiliśmy zrewidować listę lokali biorących udział w festiwalu - mówi Chądzyński. - Bywalcy zauważą, że pojawiło się wiele nowych, ciekawych według nas, miejsc. Część z nich to lokale z wyższymi cenami, ale właśnie dzięki Restaurant Week możemy się przekonać, czy warto tam wrócić.
Recenzujemy trójmiejskie lokale w cyklu "Jemy na mieście"

Festiwal potrwa od 17 do 31 października.
Festiwal potrwa od 17 do 31 października. fot. Zante/restaurantweek.pl
W jesiennej edycji RW wezmą udział takie lokale, jak Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fedde, Fidel, Fino, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Papieroovka, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Sztuczka Bistro, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.

Lubisz jeść? Czytaj Serwis Kulinaria

- Zachęcamy do podzielenia się wrażeniami z wizyty na Instagramie. Wśród osób, które opiszą zdjęcia #restaurantweek i #grunding, wybierzemy najlepsze, a zwycięzca w nagrodę będzie mógł wybrać bilet lotniczy do Los Angeles albo wizytę w jednej z najlepszych restauracji na świecie - Osteria Francescana w Modenie szefa Massimo Bottury - dodaje Chądzyński.

Opinie (24) 4 zablokowane

  • (1)

    Wstydzimy sie jezyka poilskiego? Nie Ladniej "Tydzień Restauracji" Tyle ze po polsku tio takie pristackie i plebejskie a wy jestescie "elyta"

    • 72 5

    • Znowu mikroporcje?

      • 12 2

  • Danziger (3)

    Wszystkie te knajpy nastawione są na szkopów, norwegów itd. Nie dość, że tam drogo aż strach to jeszcze niesmaczne albo trujące. To skandal.

    • 38 9

    • sezon sie konczy ,knajpy puste (1)

      • 9 3

      • A taki wuj puste.

        Przechadzałem się w niedzielę po Gdańsku i wszędzie pełno Helmutów i Olsenów.
        Ceny nie dla zwykłych ludzi.

        • 3 2

    • zawsze możesz sam ugotować

      i ciesz się, że obcokrajowcy odwiedzają nas.

      • 3 2

  • oceniam to tak (1)

    antybakteryjne mydlo w plynie. tylko do uzytku zewnetrznego. chronic przed dziecmi. unikac kontaktu z oczami. w przypadku dostania sie do oczu, przeplukac je natychmiast obficie woda. w przypadku trwalego podraznienia nalezy skonsultowac sie z lekarzem. przechowywac w temperaturze pokojowej.

    • 9 2

    • chyba ktoś tu czytał artykuł na tronie :)

      • 2 1

  • (1)

    Nie rozumiem, dlaczego nie napiszą w języku polskim?

    • 23 1

    • bo po angielskiemu

      jest bardziej światowo

      • 2 0

  • Piwa nie ma w menu

    Czemu wprowadzacie nas w błąd tym obrazkiem?

    • 12 1

  • (1)

    Najlepsza byla restauracja 4 strony swiata przy kolobrzeskiej. Solidne porcje, bez zadecia, bez dziwolagow, normalna cena. Coraz mniej zwyklych restauracji z normalnym jedzeniem a coraz wiecej nowofalowycj dziwactw gdzie pod plaszczykiem nowoczesnosci sprzedaje sie tanie skladniki w mikroskopijnych porcjach za nieadekwatna cene. Stek z buraka z pure z palonego kalafiora okraszone dynia. Chyba tylko swiadomosc ze wydalo sie na to kilkadziesiat pln powstrzymslaby mnie przed wsadzeniem palca do gardla celem wywolania wymiotow.

    • 16 5

    • Nie znasz się...

      Wiesz jak ciężko spalić kalafiora? Wymaga to niebanalnego kunsztu i techniki obróbki cieplnej.

      • 2 0

  • Biznes (2)

    Dlaczego nie ma w tych cudach kuchni wloskiej? Bo kuchnia wloska to porzadne porcje i drogie skladniki. Nie da sie zrobic mikroporcji spaghetti, pizza neapolitanska ma swoje wymiary, mozarella musi pochodzic z odpowiedniej rasy bydla nie mowiac o prosciutto. Tiramisu na deser tez trudno zrobic w wersji mikro. A danie 4x4 cm z wykorzystaniem buraka i kalafiora? Co sie bardziej oplaca? Dorobic tylko odpowiednia otoczke, marketing, zaprosic pania H. z trojmiasto i golic frajerow co z duma beda wrzucac foty na instagramy jak to dali sie wydymac a i tak sie nie najedli

    • 21 1

    • niestety tak

      wiekszosc restauratorow jak ma kupic cos co nie jest najtansze to przechodzi wewnetrzna walke. wystarczy rzucic okiem co sie dzieje w selgrosie: wywoza tonami najtanszy chlam. zapewniam was ze to wszystko ląduje w waszych autorskich daniach

      • 4 0

    • mozarella z odpowiedniej rasy bydła?
      Grubo masz na kubkach smakowych...

      • 1 1

  • Restaurant łykend??? (1)

    Organizator musi się dowartościować? Języka polskiego zapomniał?

    • 16 1

    • I oczywiście "festiwal"

      Zaskakująco, tym razem przez "W" a nie przez "V"...

      • 3 0

  • O nie, będzie sporo pracy..

    • 1 0

  • żarcie w domu

    wiem z czego gotuje i porcje są takie ze się najem ,a nie popatrzę . na dodatek po przeliczeniu wychodzi na bogato ,a nie tyle ile trzeba

    • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Nowe lokale: sushi, vongole i tatarskie smaki
Autostopem przez apokalipsę. Recenzja filmu "Greenland"
Recenzja filmu "Greenland"

Kultura

Koncert skrzypcowy w zaskakującej scenerii
Koncert w zaskakującej scenerii
Cienqi Stand-up Kiedrowskiego. "Jesteśmy młodzi i nieokrzesani"
Stand-up na dachu samochodu

Najczęściej czytane