• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji

Ewa Palińska
26 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia.

Magda Gessler i jej Kuchenne rewolucje stoją za sukcesem wielu gastronomicznych biznesów. Wśród kilkudziesięciu lokali, w których realizowano program w Trójmieście i okolicach, znalazły się jednak i takie, których przed upadkiem nie udało się uratować bądź do ich klęski przyczyniła się sama rewolucja.





Program Kuchenne rewolucje pojawił się na antenie TVN w 2010 roku i od tamtej pory niezmiennie cieszy się sympatią widzów. W samym Trójmieście i okolicach Magda Gessler ratowała gastronomiczne biznesy aż kilkadziesiąt razy. Nie zawsze z dobrym skutkiem.

Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze. Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze.

Gościniec Myśliwski/Dziki Gon - ul. Jaśkowa Dolina 114Mapka, Gdańsk



Czy oglądasz Kuchenne rewolucje?

Odcinek pokazujący pierwszą z nieudanych, trójmiejskich rewolucji, wyemitowano 4 września 2014 roku. Tym razem Magda Gessler miała uratować przed upadkiem Gościniec Myśliwski, znajdujący się przy ulicy Jaśkowa Dolina 114. To się jednak nie udało. Właściciel restauracji, w rozmowie z portalem Namonciaku.pl wyznał, że swojego udziału w programie nie wspomina ze zbytnim sentymentem.

- Tydzień z Panią Gessler kosztował mnie około 25 tys. zł - opowiadał Grzegorz Dziekoński, właściciel Gościńca Myśliwskiego. - Na taką kwotę złożyły się cztery czynniki. Pierwszym był brak klientów, ponieważ lokal jest zamykany na czas rewolucji. Drugą kwestią była kolacja, która kosztowała mnie kilkanaście tysięcy złotych. Przez cały czas nagrań musiałem także płacić całej obsłudze, kilka tysięcy kosztowało mnie przeniesienie wspomnianej imprezy do innego lokalu, a kiedy skończył się budżet stacji, poproszono mnie, żebym dorzucił się jeszcze do prania dywanów.
Magda Gessler udzieliła wówczas obszernego wyjaśnienia, tłumacząc, że kierowane pod adresem produkcji zarzuty są absurdalne. Zarzuty Dziekońskiego skomentowała natomiast bardzo krótko.

- Bzdura - stwierdziła Magda Gessler.
Ostatecznie, w 2016 roku restauracja zmieniła nazwę na Jaśkowa, niedługo potem zmieniła właściciela i wróciła na trójmiejską mapę kulinarną pod nazwą Dziki Gon.

Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji. Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji.

El Mundo/Pod Cielakiem - ul. Dmowskiego 15Mapka, Gdańsk



Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Po roku od wyemitowania programu właściciele Pod Cielakiem zgodnie przyznali, że Kuchenne rewolucje odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać. Dlaczego? Nowe ceny okazały się dla stałych klientów za wysokie, a ekskluzywne menu w tej lokalizacji nie znalazło entuzjastów.

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa



- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Po roku od nieudanej rewolucji właściciele odeszli od zmian zaproponowanych przez Magdę Gessler i otworzyli restaurację na nowo, w zupełnie innym klimacie, pod nazwą Bazinga. Po niej też nie ma już śladu. Tak samo jak po barze Mata Co Chceta, który otwarto tam później.

Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto. Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto.

Pod Przykryfką/ Cuba Banana - ul. Słowackiego 19Mapka, Gdańsk



Wyszukane menu i wysokie wynagrodzenie szefa kuchni były jednymi z głównych przyczyn niepowodzenia restauracji Pod Przykryfką, mieszczącej się na Garnizonie we Wrzeszczu. Właściciel zainwestował w lokal sporo pieniędzy, ale stracił zapał do gastronomicznego biznesu po tym, jak wycofali się z niego dwaj wspólnicy. Zarządzanie przejęła córka i jedną z pierwszych decyzji było zgłoszenie się do programu.

Magda Gessler nie miała litości dla potraw, które przyszło jej degustować. To są "wody płodowo-żurkowe" - tak skomentowała podawany w restauracji żurek. "To nie jest apetyczne", "to tłuste", "niejadalne" - komentowała kolejne potrawy. Restauratorka wymyśliła nowy, egzotyczny profil restauracji, chwytliwą nazwę Cuba Banana, zmieniła też wystrój wnętrza i menu.

W karcie nowej restauracji mogliśmy znaleźć takie dania, jak: kubański prosiak, huba cubana, polędwica na kamieniu czy frio cuba. Ceny sięgały tam nawet 90 zł za danie! Dziś już jednak nie skosztujemy żadnej z tych propozycji. Rewolucję uznano z udaną, jednak po kilku miesiącach, z nieznanych przyczyn, Cuba Banana zniknęła z gastronomicznej mapy Gdańska.

Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo. Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo.

Granola/Śledź i Chleb - ul. 3 Maja 21Mapka, Gdynia



Kuchenne rewolucje w tym lokalu mogliśmy obejrzeć zimą 2018 roku, w siedemnastym sezonie programu. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, ponieważ z powodu ogromnych rotacji personelu biznes sukcesywnie podupadał. Ciągle zmieniali się tutaj kucharze, a każdy nowy kucharz wprowadzał swoje menu. W efekcie goście nie byli w stanie przyzwyczaić się do swoich ulubionych potraw i ciągle byli zaskakiwani zmianami. Do tego relacje między pracownikami nie były najlepsze.

Magda Gessler wprowadziła w restauracji wiele zmian, nie tylko w wystroju lokalu, ale również w stosunkach między pracownikami. Zabrała załogę na pokład zacumowanego w porcie Daru Młodzieży, by tam mogli poznać morską kuchnię z innej perspektywy. Słynna restauratorka, w ramach akcji ratunkowej, zaproponowała zmianę nazwy i profilu restauracji. W menu znalazły się m.in. zupa krem z ogórka kiszonego, zapiekanka śledziowa czy wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką. Jedzenie było smaczne, ceny przystępne, tym bardziej dziwi fakt, że niespełna dwa lata po Kuchennych rewolucjach restauracja została zamknięta.

Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach. Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach.

Bar Kartuska - Bistro Podaj Kaczkę Raz - ul. Kartuska 26Mapka, Gdańsk



To była trudna rewolucja, bo właścicielka Baru Kartuska miała pod górkę nie tylko w biznesie, ale i w życiu prywatnym. W barze, znajdującym się na gdańskich Siedlcach, serwowano głównie domowe jedzenie. Magda Gessler wymyśliła jednak dla tego miejsca zupełnie nowy profil - podczas rewolucji z baru serwującego swojskie dania obiadowe zrobiono miejsce, gdzie serwuje się niemal wyłącznie dania z kaczki.

Kaczki tam jednak już nie zjemy - krótko po rewolucjach restauracja przestała istnieć. Dlaczego? Mieszkańcy Siedlec są zdania, że - podobnie jak w przypadku El Mundo, Magda Gessler nie wzięła pod uwagę specyfiki okolicy.

- Lokal to małe bistro, a chciano z niego zrobić drogą restaurację - opowiada Marian, mieszkaniec ul. Kartuskiej. - W tamtym miejscu sukces odniosłaby jedynie zwyczajna jadłodajnia, w której serwuje się proste, smaczne i niedrogie dania obiadowe. Nikt nie będzie jeździł specjalnie na Siedlce na kaczkę, bo nawet nie miałby, gdzie tam zaparkować. A weź tu jedz codziennie kaczkę na obiad. Mieszkańcy poszli raz i tyle, im wystarczyło. Póki co nie zjemy nic, bo restaurację zamknięto, a w lokalu rozgościł się żłobek.

Miejsca

Opinie (279) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Byla jeszcze (14)

    Rybka i Świnka w Rumii

    • 30 4

    • w Redzie (6)

      no ale to nie Trójmiasto

      • 22 3

      • (4)

        3miasto aż do Wejherowa siega od Pruszcza dlatego ona tak latała na swojej miotle od lokalu do lokalu i rzucała urok od Wejherowa do Pruszczowa

        • 7 34

        • Nie - Trójmiasto to Gdańsk, Gdynia i Sopot (3)

          Pruszcz nie jest Trójmiastem, Reda, Rumia i Wejherowo też. Choćbyś sobie nie wiem jak bardzo zaklinał rzeczywistość

          • 54 3

          • Reda Rumia Wejherowo, to Małe Trojmiasto Kaszubskie

            • 0 0

          • Ale problem

            Jasne, że jak można dowalać innym, to wielu zakompleksionych strasznie podkreśla swoją trójmiejskość. Choćby mieszkali w najbardziej podłej dzielnicy, zawsze będą czuć wyższość nad mniejszymi miastami (swoją drogą najmniejszy ze wszystkich jest Sopot ;) ) Czas zrozumieć, że tylko aglomeracja od Pruszcza do W-wa ma szanse rozwoju. Przecież to wszystko razem wzięte to ledwie milion ludzi. Nawet gdyby to wszystko nazywało się Gdańskiem, to nadal nie byłoby dużym miastem.

            • 0 0

          • dokładnie, jak sama nazwa wskazuje Trójmiasto to nie Sześciomiasto.

            • 25 1

      • Ja wiem

        Niektorzy twierdza inaczej ale to syndrom odrzucenia

        • 1 1

    • W Redzie

      • 0 0

    • Ojojoj

      Świnka i rybka w Redzie. A Rumi piszemy przez jedno "i".

      • 0 0

    • Nie Rumii ...

      Nie Rumii tylko Rumi. Nie w Rumi tylko w Redzie.

      • 0 1

    • W Redzie

      • 1 0

    • Świnka i rybka

      Po rewolucjach prosperowaly świetnie przez wiele miesięcy. W weekendy nie było gdzie zaparkować. Biznes położyły rodzinne konflikty z tego co wiem.

      • 10 2

    • (1)

      Rumi jedno "i", a poza tym to bylo w Redzie.

      • 22 1

      • Nie zmienia to faktu, że po tej telewizji padła restauracja i zdaje się rodzina właścicieli, ot taka rewolucja.

        • 7 2

  • Nie pierwszy (1)

    To nie pierwszy lokal których po Kuchennych Rewolucjach został zamknięty. Dlaczego tego nikt takich wiadomosci nie podaje opinii publicznej??

    • 42 6

    • To jest prawda

      Prawdą jest jedna doprowadza lokal do Bankructwa.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Chwilowa ciekawość a potem rzeczywistości (18)

    Pani Magda jedynie wypromuje lokal na chwilę i to jest te 5 minut dla właścicieli jaki ich nie wykorzystają to ponownie będzie rzeczywistości przed "rewolucją".

    • 258 8

    • (6)

      Jak to kudlate yeti nic nie umie.. gdyby nie tvpatola to by nawet nikt o tym czyms nie wirdzial

      • 32 15

      • (4)

        Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że Gessler karmi w swoich restauracjach ponad milion osób rocznie. Zatem jakieś pojęcie o tym biznesie ma...

        • 9 15

        • Ta snobów za pączka za 15 zł (3)

          • 9 2

          • Snobow? Biedaku dla ciebie paczki z biedry (1)

            Po 50 groszy

            • 3 3

            • Snop słomy.

              Pewnie jesteś z tych co pierwszy milion spadł im z nieba (ukradli).

              • 0 1

          • Dość tych snobów by utrzymać na powierzchni mnóstwo knajp. No, dla żulików nie gotuje.

            • 3 7

      • nawet nie wie , że kucharka powinna mieć schowane włosy przy gotowaniu by kłaki nie wpadały do jedzenia , tak to jest jak się zabiera za cos za co się nie zna , poza tym nie każda restauracja ma mieć 5 dań w karcie w tym 4 abstrakcyjne nie dostosowane do naszej tradycji kulinarnej

        • 17 4

    • Garbata (1)

      Przede wszystkim gdzie jest sanepid jak urzęduje w kuchni

      • 19 1

      • Sanepid jak urzęduje w kuchni, to jest w kuchni :-D

        • 1 1

    • (5)

      Mieszkałam przy knajpie po rewolucjach. Odbyły sie z jakieś 7 lat temu, a może więcej. Knajpy dawno tu nie ma. Ale nie dlatego, że padła. Właściciele świetnie wykorzystali okazję. Knajpa super prosperowała, przenieśli się kawałek dalej na dużo większy lokal. Knajpa hula pełną parą.

      • 15 1

      • Marylin bar w Straszynie? (2)

        • 3 0

        • Pszliśmy tam kiedyś z rodziną zjeść obiad (1)

          i nas nie wpuścili bo nie było wolnych miejsc. mówili że możemy czekać (nawet do 4 godzin) a i tak nie ma pewności że się załapiemy bo tam w większości są goście co zarezerwowali stolik tydzień a czasem nawet dwa tygodnie wcześniej

          • 5 1

          • Ja miałem podobnie w tej pierogarnii mandu czy nandu. 3 razy podbijałem i 3 razy mam czekać. no to już się nie doczekają na moje pieniążki.

            • 1 0

      • no i dobrze (1)

        Tylko dla TV to wszystko jedno udana rewolucja to ta co oglądalność podbija i fajnie wygląda. Pani Magda jak biega już naście lat to rewolucji zrobiła już setki. Jedne się udają inne nie. Zawsze wrócą do kilku tych co poszły dobrze i udowodnią, że to ma sens.

        • 8 2

        • Sama do tych knajp się nie pcha, sami ją zapraszają.

          • 14 1

    • Mylisz sie! Ona promuje tylko siebie, a nie lokale. Wszyscy widza jak to sie zazwyczaj konczy. Wazne, że ona kase zarobiła.

      • 4 0

    • Jaka pani to babsztyl

      • 5 2

    • Ostatnio wypromowała

      Jakieś miasto to już go nie ma na mapie

      • 26 1

  • MG

    Żeby nie "miszczofskie"reklamy to nie byłoby co oglądać w TVN.

    • 0 0

  • Nie szanuje mg

    Nie lubię jej. Powinna wrócić do panieńskiego nazwiska.

    • 0 0

  • Pomnik dla Magdy Gessler (6)

    Dzięki "Kuchennym Rewolucjom" Polacy nauczyli się wymagać od restauracji jakości - dobrych świeżych produktów, a nie mrożonek czy tanich zamienników. Ten program pokazuje też, że prowadzenie gastronomii nie jest dla każdego, wiele osób się po prostu do tego nie nadaje i rzuca z motyką na słońce. Program jest rozrywkowym show, w jakiejś części wyreżyserowanym, ale bardzo potrzebnym. Ograniczył w znacznej mierze kulinarną chałturę w polskich lokalach i podniósł poziom świadomości polskich konsumentów. Już za to należy się MG pomnik! A powyższy artykuł jest beznadzieny i tendencyjny, z góry narzuconą tezą, że to TVN zabił te upadłe lokalne. Jakby nie bylo Covida i wielomiesięcznego loclodownu czy zwykłej nieudolności właścicieli, którzy liczyli tylko na reklamę w TV, nie zmieniając nic w swoich biznesach. Napiszcie następnym razem ile lokali odniosło sukces po rewolucji - lista będzie znacznie dłuższa!

    • 75 71

    • Jaaasne!

      A zamknij się trollu!

      • 0 0

    • (1)

      Nawet nie masz pojęcia w jakim błędzie żyjesz. Widać propaganda ma na Ciebie ogromny wpływ.

      • 19 13

      • powiedziała Karyna

        wpychając dziecku fryty z McDonalda XD

        • 8 0

    • Bzdura jakich mało (1)

      Polacy postawili na jakość, czyli maka i hotdogi z żabki i orlenu.

      • 11 11

      • Nie oceniaj wszystkich

        swoją miarą sebixie :P

        • 3 2

    • Podziwiam ludzi, którym jakiś komercyjny program telewizyjny "otwiera oczy". Masakra.

      • 11 3

  • Opinia wyróżniona

    Do zadnej kleski sie ten program nie przyczynił ten program na TVN jest mega popularny od lat! (4)

    Do udziału w programie jest kolejka chętnych! Tym co zawalili własny biznes jest zaledwie kilka procent i to własnie z powodu własnej głupoty.Tne program własnie jest dlatego taki świetny bo odtajnia kulisy gastronomii pokazuje ze prowadza ją głownie ci co pojecia o gotowaniu nie maja. Pamietam jak w jednym z programów wywaliła na pysk połowę personelu a w innym załatwiła podwyżkę wypłaty o 50% ! Knajpa dostaje bezpłatną reklamę w Telewizji ,modernizacje na koszt stacji i doradztwo znanej osoby z gastronomi .

    • 46 149

    • Ho ho ho!

      Pani Magdo...nawet Święty Mikołaj Pani nie pomoże. Czas spojrzeć w lustro i powiedzieć - przegrałaś.

      • 0 2

    • a ci goście to aktorzy (1)

      o tym też nie wiedziałeś? Większość to ustawka. Oczywiście nie zmienia to faktu, że program cieszy się popularnością już ponad 10 lat - to o czymś świadczy

      • 4 3

      • To nie są żadni aktorzy

        w programach występują prawdziwi właściciele i pracownicy restauracji. Wbrew pozorom tam nie ma przesadnej reżyserii, to się dzieje naprawdę. Wiem z doświadczenia i rozmów w ludźmi po rewolucji

        • 8 0

    • Pokazówka. W dodatku prowadzi to kobieta o estetyce kierowniczki GSu. Ktoś na poważnie ją traktuje jako fachowca?

      • 30 8

  • Kuchenne bankructwa.

    Czasami odnoszę wrażenie, że pani Magda zupełnie nie ma pojęcia o dochodach przeciętnego Polaka. Potwierdzają to ceny z jej restauracji. Te ceny są z kosmosu. Nie są dla biedaka ani średniaka tylko dla zamożnych osób. Zatem restauracje upadają a pani Magda ma lans i kasę.

    • 2 0

  • Bieda (6)

    W/g właściciela lokalu na Dmowskiego no i oczywiście pani Gessler Wrzeszcz jest biedną dzielnicą , gratuluję głupoty

    • 28 16

    • (3)

      Jest to dzielnica "przelotowa". Nie ma tam klientów na wymyślne dania. Tam powinno być szybko, smacznie i tanio.

      • 18 2

      • (2)

        Jednych stac zeby we Wrzeszczu mieszkac, dla innych jest to dzielnica przelotowa w kierunku Szadółek :D

        • 4 4

        • (1)

          Jesteś ten lepszy co? Kierunek duże Przymorze? Czy Nowy Port?

          • 4 1

          • kierunek Banino

            • 1 0

    • Zgadzam się. Sporo ludzi idzie / jedzie tam do roboty na Przymorzu, sam Wrzeszcz też ma dużo biznesu

      trzeba po prostu dobrze trafić. "Głupotki" tylko loveat genialnie trafiły. Grunt to badanie rynku, a nie jakieś bzdury i zapraszanie celebrytów.

      • 8 0

    • opacznie doczytałeś

      • 0 6

  • Przystanek Łosoś wolał się spalić żeby choć trochę kasy wyciągnąć z ubezpieczenia (9)

    Za to Schabowy Raz ma się całkiem dobrze

    • 68 2

    • (1)

      restauracja Beka w Pucku, po rewolucjach juz wiele lat dziala i jakos mozna

      • 17 5

      • Ale Puck to nie Trójmiasto

        • 2 0

    • Schabowy nic

      Specjalnego.Gumowy raz dostałem zamiast czysty schabowy.

      • 2 1

    • (1)

      Schabowy raz omijam szerokim łukiem-pomylone zamówienia, zimne a później odgrzewane w mikroweli,, pomylony rachunek- zero przepraszam.Opinia wystawiona na fcb-skasowana.Wystawiona ponownie-skasowana.Ktoś nie potrafi posypać głowy popiołem...

      • 27 2

      • Nie ma możliwości kasowania opinii na fb

        • 5 8

    • Do ,,Schabowy Raz!" jeździmy z rodziną od czasu do czasu- zawsze jesteśmy zadowoleni i dobrze najedzeni, (1)

      a gdyby coś było nie tak (raz było), zwracamy spokojnie uwagę i następnym razem jest poprawione. Odbieram tych ludzi ( właścicieli) jako uczciwych, natomiast, wiadomo- nikt nie jest doskonały.

      • 11 13

      • Schabowy w Schabowym bardzo mnie rozczarował: panierka tłusta a mięso twardawe. Więcej tam się nie wybieram.

        • 17 2

    • Ja nie rozumiem tego fenomenu schabowego raz. Byłem raz i wystarczy. Schabowy przeciętny, walący nieświeżym smalcem, ławy klejące się, kelnerka nas omijała...

      • 26 2

    • O matko, bardzo źle wspominam wizytę w tej knajpie. Pomimo tylko kilku gości obecnych w restauracji godzina oczekiwania na zamówienie (zupa i placki ziemniaczane), wszystko smażone na fryturze, coś obrzydliwego. Nigdy więcej!

      • 30 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane