• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 trójmiejskich pierogarni na Międzynarodowy Dzień Pieroga

Mateusz Groen
8 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

Są przysmakiem nie tylko na polskich stołach. Gotowane, smażone, zapiekane zachwycają bogactwem smaków. Pierogi, bo o nich mowa, cieszą się niesłabnącą popularnością, a na trójmiejskiej mapie gastronomicznej pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Niektóre z nich serwują tradycyjne, polskie smaki, inne zaś obficie czerpią z przepisów kuchni świata i fantazji kucharzy, oferując najróżniejsze warianty smakowe i odmiany zarówno mięsne, jak i wegańskie czy bezglutenowe. Jako że 8 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pieroga, postanowiliśmy polecić wam pięć trójmiejskich pierogarni, w których zjecie pysznie i z fantazją.




Jaki farsz pierogów jest twoim zdaniem najlepszy?

Na gorąco, z wody, podsmażane, zapiekane, z sosem, cebulką podsmażaną, a może z musem owocowym? Pierogi podawane są w najróżniejszy sposób. Warto wiedzieć, że choć danie to uważane jest za typowo polskie, to jest również wiele innych kuchni słynących z pierogów. W Chinach zjemy pierożki wonton i jiaozi z nadzieniem zazwyczaj mięsnym, Gruzja słynie z pierogów chinkali wypełnionych mięsem i bulionem, na Białorusi popularne są kołduny z wołowiną, na Litwie zaś kołduny z nadzieniem z surowej baraniny.

Tureckie manti to pierogi smażone lub gotowane, faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią, libański sambousek wypełniany jest farszem z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego i smażony na głębokim tłuszczu, a koreańskie mandu serwowane są zazwyczaj z mięsem, tofu, czosnkiem i imbirem. W Afryce pierogi to fataya - smażone są na głębokim tłuszczu z przyprawionym farszem wołowym lub rybnym. Wiele z tych egzotycznych smaków znajdziemy w Trójmieście.

Czytaj też: Śniadaniowe promocje w trójmiejskich restauracjach

Pierogarnia Mandu



  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
Jedną z bardziej rozpoznawalnych pierogarni jest Mandu. Sieć ma w Trójmieście trzy lokale - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka, w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka, a od niedawna także przy ulicy Starowiejskiej 1 w GdyniMapka. Pierogarnia jest dobrze znana wśród miłośników pierogów. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi z kaszanką. Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk. Dostępne są również tzw. pierogi mistrzów - przepisy na nie pochodzą od znanych polskich kucharzy, tj. Mateusza Zielonki (smażone w głębokim oleju pierogi z tofu, kolendrą, papryczkami chilli, orzechami laskowymi, sosem sojowym, syropem z agawy oraz sokiem z limonki podawane z pikantnym sosem na bazie mango) czy Darii Ładochy (gotowane w cieście z czarnuszką pierogi z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, natką pietruszki oraz cebulą podawane z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu i mięty lub z wegańską okrasą).

Warto też zwrócić uwagę na pierogi według przepisu 11-letniej zwyciężczyni programu "MasterChef Junior" Julki Cymbaluk (gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną, podawane z jogurtowym sosem chrzanowym).

Pierogarnia u Dzika



  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
Pierogarnia u DzikaMapka to jeden z najstarszych gdańskich lokali oferujących pierogi. Zjemy tutaj ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W menu znajdziemy ponad dwadzieścia rodzajów pierogów, w tym pierogi z pieca, tzw. piecuchy, oraz tradycyjne. U Dzika zjemy zarówno wersje z mięsem, ruskie, ale również inne wariacje. Restauracja ma swoich wiernych fanów, którzy cenią ją za niezmieniony od lat smak pierogów. Jest to zasługa receptur i ściśle przestrzeganych proporcji. Ręcznie ugniatane i formowane ciasto, którego przepis i sposób wytwarzania sięga czasów pradziadów właścicieli, sprawia, że pierogi są naprawdę wyjątkowe.

Pierogarnia Stary Młyn



  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
Stary MłynMapka jest marką, którą znajdziemy w wielu miastach w Polsce. Ilość dostępnych smaków w karcie potrafi zaskoczyć, a prawdziwi miłośnicy pierogów mogą się nagłowić, zanim wybiorą swój wymarzony zestaw. W daniach wyczuwalne są smaki z Kresów. Pierogi są bardzo różnorodne i wykonywane z regionalnych i sezonowych składników. Zjemy tu pierogi pieczone, gotowane, smażone, z mięsem czy z warzywami, a wszystko na bazie "babcinej" receptury. Największe z dostępnych pierogów, zwane kruchymi, przyrządzane są w piecu. Dostępne są w ponad dwudziestu wariantach smakowych (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), w dwóch wielkościach - małej (3 sztuki) i dużej (5 sztuk).

W Starym Młynie zjemy też pierogi tradycyjne w wielu smakach, np. z pieczonym mięsem wieprzowym, suszoną śliwką i miodem, z delikatnym, pieczonym kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, z czerwoną soczewicą, serem, szpinakiem i pieczarkami, a także z bobowiną z duszonymi pieczarkami i majerankiem oraz pierogi na słodko. Pierogi tradycyjne dostępne są również w dwóch opcjach wielkościowych: małej (5 sztuk) i dużej (9 sztuk).

Stara Pierogarnia



  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
Historia pierogarni wywodzi się z Lublina od prababci Mieci, którą nad morze przywiozła jej córka Halinka. Zaś ich trójmiejska historia sięga roku 2015, kiedy to przy al. Rzeczypospolitej 33B, obok Galerii ZaspaMapka, powstał gdański lokal tej pierogowej marki. Pierogarnia oferuje dania w dwóch wielkościach: małej (zawierającej 8 sztuk) i większej (zawierającej 12 sztuk). Dostępne są pierogi: wytrawne - z mięsem wieprzowo-drobiowym, pieczoną kaszanką, wołowiną i prawdziwkami, wegetariańskie - z soczewicą i prażonym słonecznikiem, z kaszą orkiszową i pieczarkami, kapustą i grzybami oraz wiele innych, na słodko - z oreo i brzoskwiniami czy z owocami sezonowymi. Wszystkie dania dostępne są w cenie od 15 zł do 28 zł, w zależności od porcji i pozycji z menu.

One lepią



  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
Na koniec zaglądamy do Galerii Madison, gdzie mieści się pierogarnia One LepiąMapka oferująca pierogi według żuławskich receptur. Lokal stworzony został na bazie tradycji rodzinnych przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach, takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. W lokalu zjemy również rosół i barszcz z kołdunami. Smaczne dania są dostępne w dwóch wariantach wielkościowych - małej, składającej się z 6 sztuk i większej z 10 sztuk.

- Sam kapitał nie wystarczy, by powstał dobry produkt - potrzebny jest smak i serce. Pierogi, którymi od dziecka karmiła nas mama, popchnęły nas do miejsca, w którym jesteśmy. Pomyśleliśmy: dlaczego nie podzielić się nimi z szerszym gronem osób? Lepiąc pierogi na oczach klientów, serwujemy nasze smaki dzieciństwa, do których każdy zawsze chętnie wraca - opowiada współwłaścicielka Monika Uzdowska, która wraz z Adamem Spirewskim prowadzi pierogarnię One lepią.
A wy jakie polecacie pierogarnie w Trójmieście? Podzielcie się z czytelnikami swoją wiedzą, gdzie zjemy naprawdę dobre pierogi.

Miejsca

Opinie (120) 6 zablokowanych

  • Najlepsze pierogi (1)

    Polecam lokal ,,Pierożek" w Gdyni. Pyszne pierogi z mięsem w sosie serowo-brokułowym.

    • 11 5

    • Może nie wyborne, ale faktycznie bardzo dobre

      • 2 1

  • Ja

    Wszystkie są do kitu ....tylko moje są najlepsze na świecie bo na nich nie oszczędzam żeby zarobić.

    • 16 8

  • przystanek pierożek

    Bardzo dobre i w dobrej cenie :)

    • 3 0

  • Koniecznie pierożek w Gdyni (4)

    Tanio, smacznie, nie trzeba w szpilkach i wtrącać "ą" i "ę" w co drugim zdaniu.

    • 10 6

    • Pytanie (1)

      O który lokal chodzi bo mi mapa pokazuję 3 bary o nazwie pierożek w Gdyni?

      • 0 0

      • Po środku skwerku i na samym początku koło Infoboxu

        • 2 0

    • 25 zeta to jest tanio?

      • 1 1

    • Czyli patologia?

      Tak jak lubisz? Możesz zjeść też kebaba w budce pod dworcem. Też nie trzeba w szpilkach ą ę...

      • 0 1

  • (2)

    Dla mnie najlepsze pierogi to są w Sopockim Młynie. Dziwne, że nie wspomniano o nich w artykule.

    • 3 3

    • są w artykule

      • 1 3

    • Dziwne, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem

      Są w artykule

      • 2 1

  • (2)

    Mandu - co najwyżej niezłe, pierogi jak pierogi. Na pewno nie sprawiają, iż marnowanie życia w gigantycznej kolejce przed lokalem ma sens. Stary młyn - absolutna przeciętność, lepsze już "gotowce" ze sklepu z płazem w nazwie. Naprawdę dobre pierogi, gdzie jakość i prostota dania współgra z ceną spotkałem chyba tylko w pewnym mały lokalu we Wrzeszczu.

    • 27 1

    • Tak, na Do Studzienki. Przepyszne!

      • 3 0

    • Jestem w Mandu bardzo często

      Zawsze pysznie! Nigdy nie było się do czego przyczepić. Super jakość! Zabieram znajomych zawsze. Ładnie w środku, smaczne jedzenie, przystępne ceny. Czego chcec więcej? Miła atmosfera, kultura. Nie jakieś zapyziale bary, tam to dopiero jest. Można w kuchennych rewolucjach oglądać...

      • 0 1

  • 6 pierogów porcja dla pięciolatka hehe 23 zł
    Długo nie podziałają

    • 13 0

  • Taki artykulik bez "Pierogów Lwowskich" mija sie z celem (3)

    • 21 1

    • (2)

      Wrzeszczańska perełka dla normalnych ludzi bez hipsterskiego czy wilkopańskiego zacięcia. I do tego normalne ceny rzędu 15 zł za porcję wyśmienitych pierogów.

      • 15 0

      • (1)

        małe ich pierogi ;-(

        • 4 4

        • To prawda, smaczne ale maleńkie porcje

          • 3 0

  • (2)

    Pierogi w pierogarniach są na ogół niedobre, niestety , ciasto za grube, za twarde farszu mało.

    • 8 2

    • Spróbuj na Do Studzienki- cienkie ciasto, dużo farszu.

      • 1 1

    • Czyli nie jakieś dobrych progów

      I nawet nie rozumiesz o czym tu mowa... No i właśnie. Idź do Mandu na początek. Może znajdziesz coś dla siebie

      • 0 1

  • Pierogarnia u Dzika (1)

    byłem tam dość dawno i to co miało być zrobione z mięsa dzika było paskudne - chrząstki, gluty - obrzydliwe. Wziąłem też dla dzieci, rosół z kulkami mięsnymi - kulki wyrzuciliśmy, nie dało się tego zjeść... powiedziałem im tam, że pierogi z mięsem mają paskudne... wiem, jak smakuje dzik, szwagier jest myśliwym, nie wiem co tam sprzedają jako mięso ale mięsne pierogi nawet z marketu są lepsze

    • 11 1

    • U dzika - nie polecam

      Pierogi u dzika beznadziejne. Nic specjalnego naprawdę. A muzyka w lokalu Kolędy 18 stycznia!!! Poprosiłem czy mogą zmienić bo się rozmawiać nie da. Nie! Nie można, tak szef każe... Więcej nie pójdę do tego lokalu!

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane