• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 trójmiejskich pierogarni na Międzynarodowy Dzień Pieroga

Mateusz Groen
8 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

Są przysmakiem nie tylko na polskich stołach. Gotowane, smażone, zapiekane zachwycają bogactwem smaków. Pierogi, bo o nich mowa, cieszą się niesłabnącą popularnością, a na trójmiejskiej mapie gastronomicznej pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Niektóre z nich serwują tradycyjne, polskie smaki, inne zaś obficie czerpią z przepisów kuchni świata i fantazji kucharzy, oferując najróżniejsze warianty smakowe i odmiany zarówno mięsne, jak i wegańskie czy bezglutenowe. Jako że 8 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pieroga, postanowiliśmy polecić wam pięć trójmiejskich pierogarni, w których zjecie pysznie i z fantazją.




Jaki farsz pierogów jest twoim zdaniem najlepszy?

Na gorąco, z wody, podsmażane, zapiekane, z sosem, cebulką podsmażaną, a może z musem owocowym? Pierogi podawane są w najróżniejszy sposób. Warto wiedzieć, że choć danie to uważane jest za typowo polskie, to jest również wiele innych kuchni słynących z pierogów. W Chinach zjemy pierożki wonton i jiaozi z nadzieniem zazwyczaj mięsnym, Gruzja słynie z pierogów chinkali wypełnionych mięsem i bulionem, na Białorusi popularne są kołduny z wołowiną, na Litwie zaś kołduny z nadzieniem z surowej baraniny.

Tureckie manti to pierogi smażone lub gotowane, faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią, libański sambousek wypełniany jest farszem z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego i smażony na głębokim tłuszczu, a koreańskie mandu serwowane są zazwyczaj z mięsem, tofu, czosnkiem i imbirem. W Afryce pierogi to fataya - smażone są na głębokim tłuszczu z przyprawionym farszem wołowym lub rybnym. Wiele z tych egzotycznych smaków znajdziemy w Trójmieście.

Czytaj też: Śniadaniowe promocje w trójmiejskich restauracjach

Pierogarnia Mandu



  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
Jedną z bardziej rozpoznawalnych pierogarni jest Mandu. Sieć ma w Trójmieście trzy lokale - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka, w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka, a od niedawna także przy ulicy Starowiejskiej 1 w GdyniMapka. Pierogarnia jest dobrze znana wśród miłośników pierogów. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi z kaszanką. Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk. Dostępne są również tzw. pierogi mistrzów - przepisy na nie pochodzą od znanych polskich kucharzy, tj. Mateusza Zielonki (smażone w głębokim oleju pierogi z tofu, kolendrą, papryczkami chilli, orzechami laskowymi, sosem sojowym, syropem z agawy oraz sokiem z limonki podawane z pikantnym sosem na bazie mango) czy Darii Ładochy (gotowane w cieście z czarnuszką pierogi z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, natką pietruszki oraz cebulą podawane z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu i mięty lub z wegańską okrasą).

Warto też zwrócić uwagę na pierogi według przepisu 11-letniej zwyciężczyni programu "MasterChef Junior" Julki Cymbaluk (gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną, podawane z jogurtowym sosem chrzanowym).

Pierogarnia u Dzika



  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
Pierogarnia u DzikaMapka to jeden z najstarszych gdańskich lokali oferujących pierogi. Zjemy tutaj ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W menu znajdziemy ponad dwadzieścia rodzajów pierogów, w tym pierogi z pieca, tzw. piecuchy, oraz tradycyjne. U Dzika zjemy zarówno wersje z mięsem, ruskie, ale również inne wariacje. Restauracja ma swoich wiernych fanów, którzy cenią ją za niezmieniony od lat smak pierogów. Jest to zasługa receptur i ściśle przestrzeganych proporcji. Ręcznie ugniatane i formowane ciasto, którego przepis i sposób wytwarzania sięga czasów pradziadów właścicieli, sprawia, że pierogi są naprawdę wyjątkowe.

Pierogarnia Stary Młyn



  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
Stary MłynMapka jest marką, którą znajdziemy w wielu miastach w Polsce. Ilość dostępnych smaków w karcie potrafi zaskoczyć, a prawdziwi miłośnicy pierogów mogą się nagłowić, zanim wybiorą swój wymarzony zestaw. W daniach wyczuwalne są smaki z Kresów. Pierogi są bardzo różnorodne i wykonywane z regionalnych i sezonowych składników. Zjemy tu pierogi pieczone, gotowane, smażone, z mięsem czy z warzywami, a wszystko na bazie "babcinej" receptury. Największe z dostępnych pierogów, zwane kruchymi, przyrządzane są w piecu. Dostępne są w ponad dwudziestu wariantach smakowych (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), w dwóch wielkościach - małej (3 sztuki) i dużej (5 sztuk).

W Starym Młynie zjemy też pierogi tradycyjne w wielu smakach, np. z pieczonym mięsem wieprzowym, suszoną śliwką i miodem, z delikatnym, pieczonym kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, z czerwoną soczewicą, serem, szpinakiem i pieczarkami, a także z bobowiną z duszonymi pieczarkami i majerankiem oraz pierogi na słodko. Pierogi tradycyjne dostępne są również w dwóch opcjach wielkościowych: małej (5 sztuk) i dużej (9 sztuk).

Stara Pierogarnia



  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
Historia pierogarni wywodzi się z Lublina od prababci Mieci, którą nad morze przywiozła jej córka Halinka. Zaś ich trójmiejska historia sięga roku 2015, kiedy to przy al. Rzeczypospolitej 33B, obok Galerii ZaspaMapka, powstał gdański lokal tej pierogowej marki. Pierogarnia oferuje dania w dwóch wielkościach: małej (zawierającej 8 sztuk) i większej (zawierającej 12 sztuk). Dostępne są pierogi: wytrawne - z mięsem wieprzowo-drobiowym, pieczoną kaszanką, wołowiną i prawdziwkami, wegetariańskie - z soczewicą i prażonym słonecznikiem, z kaszą orkiszową i pieczarkami, kapustą i grzybami oraz wiele innych, na słodko - z oreo i brzoskwiniami czy z owocami sezonowymi. Wszystkie dania dostępne są w cenie od 15 zł do 28 zł, w zależności od porcji i pozycji z menu.

One lepią



  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
Na koniec zaglądamy do Galerii Madison, gdzie mieści się pierogarnia One LepiąMapka oferująca pierogi według żuławskich receptur. Lokal stworzony został na bazie tradycji rodzinnych przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach, takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. W lokalu zjemy również rosół i barszcz z kołdunami. Smaczne dania są dostępne w dwóch wariantach wielkościowych - małej, składającej się z 6 sztuk i większej z 10 sztuk.

- Sam kapitał nie wystarczy, by powstał dobry produkt - potrzebny jest smak i serce. Pierogi, którymi od dziecka karmiła nas mama, popchnęły nas do miejsca, w którym jesteśmy. Pomyśleliśmy: dlaczego nie podzielić się nimi z szerszym gronem osób? Lepiąc pierogi na oczach klientów, serwujemy nasze smaki dzieciństwa, do których każdy zawsze chętnie wraca - opowiada współwłaścicielka Monika Uzdowska, która wraz z Adamem Spirewskim prowadzi pierogarnię One lepią.
A wy jakie polecacie pierogarnie w Trójmieście? Podzielcie się z czytelnikami swoją wiedzą, gdzie zjemy naprawdę dobre pierogi.

Miejsca

Opinie (120) 6 zablokowanych

  • stary młyn (4)

    Jak Stary Młyn to tylko Toruń! Mega cieszyłem się jak zawitali do Gdańska ale czar prysł po pierwszej wizycie. Ciasto grube i twarde a farszu chyba łyżeczką do cukru nałożone..:( ( Piecuchy )

    • 34 7

    • Dokładnie takie same grube niedobre ciasto serwują w Toruniu

      nie zauważyłem różnicy, generalnie nie mają startu do Mandu

      • 4 3

    • Mój Toruń

      • 0 0

    • Idealnie opisałeś pierogi z Torunia xD

      • 1 1

    • Ciasto rzeczywiście jest grube. Desery też nieciekawe.

      • 1 0

  • (1)

    Dzik jest niby OK, ale nie umiem się przemóc. Był Hubertus, cudowny pub, gdzie niemowlakom piwa nie sprzedawano tylko dlatego, że nie umiały zapytać...

    • 19 0

    • Pamiętam. Prosto z domu zamiast do szkółki szło się tam na browca, czynne od 8:10 ;-)

      • 0 0

  • Jurta (1)

    Jurta w Sopocie na Grunwaldzkiej podaje przepyszne pierogi, na które właśnie dziś się wybiorę! Polecam!

    • 3 3

    • Jurta? Ta, która miała też lokal na Przymorzu?

      To były najgorsze pierogi w moim życiu. Gdy zobaczyłem jak babka wyciąga chinkali z zamrażarki, to już wiedziałem, że będzie kiepsko, ale nie sądziłem, że aż tak. Ohyda. Lokal na szczęście zdechł, więc już nikt się tam truć nie musi.

      • 2 0

  • Mandu i Kimchi (11)

    Moim zdaniem Mandu powinno robić rzeczy, w których są dobrzy. Ich kimchi jest najgorszym, które jadłem i zupełnie nie przypomina oryginału z Korei. Nie wiem po co to wciskają.

    • 46 4

    • Jest wiele potraw które odbiegają smakiem w oryginalne od tego co w PL.mkzna dostać (7)

      Ci nie znaczy że jest złe.
      Choćby klasyk kuchni imprezowej: kebab. W Polsce i większości Europy można dostać pod tą nazwą de facto doner kebab, co praktycznie nie istniejemy w Turcji.
      Czy to znaczy że europejski twór jest jakaś podróba? Nie, to poprostu inne danie inspirowane kuchnia turecką.
      Tak samo jak z.tym kimchi w Mandu: nie stało obok oryginału co nie znaczy że samo kimchi i pierogi mandu są niedobre.

      • 4 1

      • A polska carbonara z dodatkiem śmietany (5)

        Jest dużo lepsza od oryginału, choć przecież niby całkowicie niekanoniczna.

        • 4 4

        • To akurat nie jest nasz wymysł i twór (3)

          Wiele kuchni podaje carbinare na śmietanie bo tak prościej jest. Można nagotowac sosu za wczasu i wydawać. A przy oryginalnej trzeba każdorazowo przygotować od zera praktycznie.
          Swoją drogą, gdzie dostanę pancete?

          • 2 1

          • Np. w Auchan dostaniesz czasami jest w Lidlu w biedrze też kiedyś widziałem. A tak na marginesie czas zrobienia carbonary jest taki sam jak odgrzanie gotowego sosu gdyż carbonara jest prostym i szybkim daniem w przygotowaniu

            • 4 0

          • Za wczasu? (1)

            Na gotować i wy dawać?
            Pancety nie dostaniesz, ale pancettę można kupić w dobrych delikatesach, a czasem nawet w Lidlu

            • 0 2

            • Przepraszam, że moje pisanie w pośpiechu uraziło twoja godność

              Pancetta i zawczasu, lepiej?
              Nie mów, że pierwszy raz widzisz te słowa?

              • 2 0

        • To ewidentnie dobrej carbonary nie jadłeś jak twierdzisz że z śmietana jest lepsza. Ale może być dla ciebie lepsza jeśli lubisz smak śmietany a carbonara nią nie smakuje :)

          • 3 1

      • A ja uwielbiam ich kimchi

        Oryginał mi tak nie smakuje. I co ty na to?

        • 0 2

    • Po co bierzesz kimchi w pierogarni? (1)

      Maja inne dobre surowki.

      • 3 1

      • Bo dobre jest to co mi smakuje

        Nie to co tobie

        • 0 2

    • Skoro mówisz o najgorszym kimchi, to...

      Nie jadłeś gotowego kimchi w słoiku z Lidla. Nie wiem czy jeszcze mają to w ofercie. To było do jakiejś polskiej firmy....masakra. Porażka, to było po prostu wstętne. Jeśli ktoś się skusił, a wcześniej nie jadł kimchi, to na pewno już nigdy nie spróbuje, bo będzie przekonany, że ta pyszna potrawa smakuje jak zgniła kapusta ze śmietnika

      • 2 0

  • Jak mandu (1)

    To nie mówimy o pierogach!

    • 27 5

    • Mówimy mówimy

      O bardzo dobrych progach. Pewnie ci wszyscy w tych kolejkach się nie znają... Tylko ty się znasz, ale nikogo to nie obchodzi haha

      • 3 7

  • Jak pierogi, to tylko do Lidla do Lidla (1)

    Seria DeLux. Pierogi z kaszą jęczmienną, gęsiną i żurawiną. Czasem som, jak jest święto lasu. Tam parking ram pam pam pam...

    • 28 5

    • pozdrowionka dla "pisacza"

      popieram za poczucie humoru !!!!

      • 10 1

  • Nie rozumiem ewenementu pierogów (13)

    Potrafią być smaczne, rozróżniam dobrze zrobione od bylejakich - ale daleko do zachwytu. Tak samo z gołąbkami.

    • 29 60

    • Każde danie, choćby nie wiadomo jak proste

      Może zachwycić, jeśli jest dobrze zrobione.
      Oczywiście, są osoby które jedzą składnikami bądź cena w menu ale to oddzielna kwestia.

      • 9 0

    • Proszę nie bluźnić ;)

      • 13 0

    • Witaj w klubie (1)

      Z gotowanych i smażonych pierogów wyjadam środek, bo ta mączna kluska nie chce się prześlizgnąć przez moje - nie ukrywajmy - obszerne gardło.
      A gołąbki fe, a nie daj Boże z tym sosem pomidorowym :|
      Ale kto wybrzydza ten nie je ;)

      • 4 9

      • grubo

        Co?

        • 1 1

    • Zgadzam się

      • 1 1

    • A ja steków

      • 2 0

    • prawda

      faktycznie nic nie rozumiesz...

      • 1 2

    • (1)

      Rozumien, że kolega to ten od sushi i ramenów

      • 4 3

      • Nie, w życiu nie jadłem ramen(u?)
        A sushi, takie zwykłe w PL, nie pociąga mnie.
        Lubię zwykłe placki ziemniaczane, wiele prostych dań, ale pierogi nie zachwycają. Nawet najlepsze mojej mamy, z cienkim ciastem. Sam farsz z patelni - to lubię. Może faktycznie nie przepadam za tzw. kuchnią mączną.

        • 5 1

    • (3)

      Zamiast nazywać je ordynarnie "pierogami", nazywaj je szlachetniejszym językiem, np. Agnolotti, Raviole du Dauphiné, itp.
      Ja też długo nie mogłem się przemóc, a teraz smakuje wyśmienicie.

      • 7 0

      • (2)

        Nie muszę się przemagać, zjadam bez problemu. Ale nie dostrzegam kultowości. Wolę podlaski hardcorowy styl - baby, kiszki, cepeliny. Ale pierogi jakoś nie :)

        • 1 1

        • (1)

          Jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą, tyle w temacie. Ja uwielbiam pierogi, i co mi zrobisz?

          • 2 3

          • O ja pitole... :D

            • 0 0

  • Najlepsze pierogi lepily/lepią? Panie z baru mlecznego w Bochni

    • 3 1

  • Moje

    • 4 1

  • Jakich trójmiejskich? (5)

    Wszystkie, które podaliście znajdują się w Gdańsku więc może łaskawie napiszcie 5 pierogarnii w gdańsku!!!

    • 15 4

    • a Mandu

      Mandu jest w Gdyni.

      • 4 1

    • (1)

      Sopocki Młyn w Sopocie:P

      • 1 1

      • Stary Młyn..

        • 0 0

    • Może zacznij czytać ze zrozumieniem.

      Nie wszystkie

      • 0 0

    • poluzuj gacie ;)

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane