• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocna, jak nigdy, Craft Beer Fiesta w Gdańsku

Ewa Palińska
28 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
To najmocniejsza z dotychczasowych edycji Craft Beer Fiesta, za sprawą sporej reprezentacji piw wymrażanych. Kremówka, której premiera odbędzie się w piątek o godz. 21:37, ma w sobie aż 21,37 proc. alkoholu. To najmocniejsza z dotychczasowych edycji Craft Beer Fiesta, za sprawą sporej reprezentacji piw wymrażanych. Kremówka, której premiera odbędzie się w piątek o godz. 21:37, ma w sobie aż 21,37 proc. alkoholu.

Rozpoczęła się kolejna, zimowa, mocna jak nigdy wcześniej edycja festiwalu piwa rzemieślniczego Craft Beer Fiesta. Od piątku do soboty w specjalnym, ogrzewanym namiocie przy ul. Straganiarskiej spróbujemy mocnych piw wymrażanych, a w pubach Lawendowa 8, Cafe LamusPułapka skosztujemy propozycji o mniejszym woltażu. Udział w imprezie jest bezpłatny.





Festiwali browarniczych jest wiele. Kameralna Craft Beer Fiesta jest jednak wydarzeniem szczególnym - udział jest bezpłatny, oferta bogata, a atmosfera luźna i wesoła. Organizatorzy przykładają dużą wagę do jakości i różnorodności prezentowanych piw, dlatego w czasie trwania imprezy na ul. Lawendowej i w jej okolicach można spotkać nie tylko imprezujących poszukiwaczy nowych smaków, ale i wytrawnych koneserów złotych trunków.

Nie wszystkich piw spróbujemy w tym samy czasie - premiery odbywają się według rozpiski, która umieszczona jest nad barem. Nie wszystkich piw spróbujemy w tym samy czasie - premiery odbywają się według rozpiski, która umieszczona jest nad barem.

10 browarów na ponad 40 kranach



Czy lubisz mocne piwa?

Podczas tegorocznej, zimowej edycji, swoje propozycje na przeszło 40 kranach zaprezentowali:
  • Browar Absztyfikant
  • Browar Artezan
  • Brokreacja
  • Browar FUNKY FLUID
  • Browar Kazimierz
  • Browar Monsters
  • Browar Podgórz
  • Browar Trzech Kumpli
  • Browar Zakładowy
  • Browar Ziemia Obiecana


Piwa wymrażane, wędzone i ze śledziem - niecodzienna odsłona piwowarstwa



Główną atrakcją są piwa wymrażane, serwowane w namiocie. Ze względu na dużo wyższy niż zazwyczaj woltaż, piwa można degustować w mniejszych niż latem pojemnościach - 0,3 i 0,15 litra, choć organizatorzy jeszcze przed imprezą zapewnili, że są to jedynie pojemności umowne.

- Chętnym polejemy i pół litrową szklankę, a co tam! - zapewniono na facebookowej stronie wydarzenia.
Organizatorzy zachęcają do degustowania piwa w duchu zero waste. Na terenie imprezy można kupić szklanki - 0,5 - litrowy shaker za 15 zł lub degustacyjne "harmony" 0,3/0,15 l za 20 zł, które każde z miejsc biorących udział w fieście, w dowolnym momencie, wymieni na świeże i wyparzone. Można też szkło wypożyczyć, zostawiając kaucję w gotówce, a po zakończeniu degustacji je zwrócić i odzyskać pieniądze, czy też przyjść z własnym szkłem (byle miało cechę - "miarkę"). Opcją stanowczo odradzaną jest korzystanie z opakowań jednorazowych.

Kochamy polską wódkę, ale która jest najlepsza?



Ważne: nie spróbujemy wszystkich propozycji w tym samym czasie. Beczki z piwami są podłączane do kranów rotacyjne, według harmonogramu. Może się jednak zdarzyć, że te trunki, które miały premierę w piątek o określonej godzinie, zostaną zaserwowane również w sobotę.

Wymrażanie piwa, czyli co?



Jak tłumaczy portal Birofilia, wymrażanie piwa to tak naprawdę proces zatężania - po usunięciu części stałej z przechłodzonego trunku otrzymujemy piwo gęstsze, przypominające konsystencją likier, słodsze, bardziej stężone, intensywniejsze w smaku i aromacie oraz zawierające procentowo więcej alkoholu.

- Ponoć wymrażanie pojawiło się w historii piwowarstwa tak, jak to często bywa z odkryciami, czyli przez przypadek! - czytamy na portalu Birofilia. - Wśród piwnych znawców i piwowarów krąży legenda o Eisbocku, czyli wymrażanym niemieckim koźlaku. Pewnej mroźnej zimy, mnisi przypadkiem zostawili na zewnątrz beczkę z piwem. Właśnie skończyli dopijać swojego ukochanego koźlaka, więc postanowili wtoczyć do izby nową beczkę, ale po odszpuntowaniu okazało się, że część trunku zamarzła, jednak wspaniały aromat, który rozszedł się po całej izbie, skusił mnichów do spróbowania niezamarzniętej cieczy. Oddzielili piwo od lodu, spróbowali i ze zdziwieniem stwierdzili, że koźlak jest jeszcze lepszy niż wcześniej - niezwykle aromatyczny, gęsty i mocny. Tak podobno powstał pierwszy Eisbock, tradycyjny specjał bawarskiego browaru z Kulmbach.
Przyjmuje się, że w ten sposób z piwa o zawartości 8 proc. alk. obj. można uzyskać około 10-11 proc. trunek. Istnieją jednak piwa z rzemieślniczych browarów, które dzięki zastosowaniu tej technologii osiąganą niewyobrażalną wręcz moc, niektóre nawet ponad 60 proc. alk. obj. Portal Birofilia jednak podkreśla, że są to ekstrema piwnego świata.

Imprezy kulinarne i degustacje w Trójmieście - kalendarz imprez



Craft Beer Fiesta stawia na ekologię - rekomendowane jest kupowanie szklanek bądź wypożyczanie ich za kaucją (płatną wyłącznie gotówką). Szklanki w każdej chwili można wymienić na czyste i wyparzone, zarówno w namiocie, jak i w lokalach biorących udział w wydarzeniu. Craft Beer Fiesta stawia na ekologię - rekomendowane jest kupowanie szklanek bądź wypożyczanie ich za kaucją (płatną wyłącznie gotówką). Szklanki w każdej chwili można wymienić na czyste i wyparzone, zarówno w namiocie, jak i w lokalach biorących udział w wydarzeniu.

Edycja mocna jak nigdy



Jak wspomniałam, podczas zimowej edycji Craft Beer Fiesta piwa wymrażane, o mocy nawet powyżej 20 proc., serwowane są w ogrzewanym namiocie. Wystawcy przygotowali wiele ciekawych i naprawdę mocnych propozycji. Znajdziemy wśród nich m.in. "dziką wymrażankę z owocowym twistem" od Browaru Kazimierz (fermentowana brettami baza wzbogacona o marakuję) o mocy aż 18 proc., czy kremówkowego, wymrażanego imperialnego portera bałtyckiego od Browaru Funky Fluid o zawartości alkoholu aż 21,37 (premiera w piątek o godzinie 21:37).

Na kranach w namiocie znajdziemy też wymrażanego Samca Alfa 2021 (alk. 15,5 proc.), wymrażane Chcesz Ciasteczko (alk. 13,5 proc. - obie propozycje od Browaru Artezan) oraz wiele innych. Cena od ok. 15 zł wzwyż, w zależności od pojemności.

- Uwielbiam piwa wymrażane, ale przeszkodą w ich degustacji zawsze była cena - opowiadał Jacek. - W pubach niejednokrotnie za takie piwo trzeba zapłacić ok. 60 zł, a mniejszych pojemności nie serwują. Tu w tej cenie mogę spróbować aż czterech różnych piw. I chyba na tylu poprzestanę, bo woltaż jest potężny i mocno wchodzą w głowę.
- Po piwie wymrażanym wzięłam jakąś IPĘ, która choć miała przeszło 7 proc. alkoholu, smakowała niesamowicie lekko. Wyraźnie było czuć cytrusową nutę - opowiadała jedna z fiestowiczek. - Nie ukrywam, że liczyłam na to, że pełna oferta będzie dostępna przez cały czas trwania imprezy. Okazało się jednak, że pozycje, które interesują mnie najbardziej, trafią do kranów dopiero wieczorem. No nic, albo trzeba będzie tu spędzić kilka godzin, albo zrobić sobie przerwę i przyjść wieczorem.

Raj dla poszukiwaczy nowych i ciekawych smaków



Łącznie kranów jest przeszło 40. Tradycyjnie, browary przywiozły sporo nowości i wersji limitowanych. Spojlera jednak robić nie będę, żeby nie psuć zabawy tym, którzy wybierają się na piwną fiestę jeszcze dziś i jutro. Jeśli jednak ktoś nastawia się na próbowanie konkretnych trunków, powinien wcześniej sprawdzić harmonogram premier, bo - jak wspomniałam powyżej - piwa podłączane są do kranów według godzinowej rozpiski. Nie ma możliwości skosztowania wszystkich w tym samym czasie.

Co więcej, od godz. 20, w Pułapce, zarówno w piątek, jak i w sobotę, będzie można spróbować prawdziwych unikatów.

- Rozlejemy pięć ultralimitowanych sztosów, które Browar Funky Fluid rozlewa tylko i wyłącznie na festiwalach, a raz po raz, niewielkie ilości butelek trafiają do ich Funky Shop - Craft Beer Online - informują organizatorzy imprezy. - Każdej butelki są zaledwie cztery sztuki, więc podążając za sprawdzonym festiwalowym wzorcem, rozlejemy je na kieliszki. Każda porcja to 100 ml. Można odbyć ciekawy panel degustacyjny!

Wydarzenia

Craft Beer Fiesta Winter Edition 2020 (7 opinii)

(7 opinii)
degustacja

Zobacz także

Opinie (64) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Gdzie jest pasta o piwach kratowych

    Kiedy jest najbardziej potrzebna?

    • 1 0

  • Bardzo często to nie są żadne browary. (5)

    To bieda firemki wynajmujące tanki od dużych browarów.Korzystają z ich sprzętu i technologii,często ich jedynym pomysłem na biznes jest kolorowa nalepka na butelce,dziwaczny skład i wysoka cena.Ogromna większość tych craftowych browarów nie potrafi wyprodukować smacznego piłka czy lagera.Pilsner Urquell z biedronki w promocji miażdży ich jakością i cena.Po spożyciu 3-4 takich wynalazków człowiek zawsze rano budził się z kacem.Ja już od dawna przestałem się katowac.Na koniec naprawdę dobra rada dla tych pseudo-piwowarów.Zróbcie smacznego pilsa!Bez tego dajcie sobie spokój z innymi eksperymentami.

    • 14 7

    • (2)

      Dawno nie czytałem bardziej oderwanego od rzeczywistości komentarza. W tych kilku linijkach zgadza się jedynie kolorowa nalepka na butelce.

      • 1 11

      • to wez sie napij piwa koczkodan z browaru himler

        • 1 0

      • Tylko ta nalepka podoba mi się w tych piwach.

        • 3 1

    • W połowie bzdura, w połowie nie (1)

      Zgadzam się, że trafić smacznego jasnego lagera lub pilsa jest trudno. W większości idą w ipy-sripy. Nie zgadzam się co do bieda firemek - bo wynajmowanie mocy produkcyjnej od większego browaru ma spory sens, w tym pozwala zachować wysoki standard jakościowy i higieniczny.

      • 1 0

      • Sripy bym nie chciał.

        • 0 0

  • Rozpiska (2)

    - Dzień dobry. Poproszę piwo X.
    - No Cześć. Niestety, premiera dopiero za trzy godziny.
    - Ale ja jestem teraz. Chcę wypić piwo. Chcę za nie zapłacić. Nie mogę za trzy godziny.
    - Sorry, ale premiera...
    - Do widzenia!
    - No Cześć.

    • 11 2

    • dzien dobry, chciałbym obejrzec ten film co go kręcą właśnie

      ale go kręcą, ale ja chce obejrzec teraz.....łełełełełęęł

      • 0 0

    • Malkontent

      - Dzień dobry. Poproszę bilet na film X.
      - No Cześć. Niestety, premiera dopiero za trzy godziny.
      - Ale ja jestem teraz. Chcę obejrzeć ten film. Chcę za niego zapłacić. Nie mogę za trzy godziny.
      - Sorry, ale premiera...
      - Do widzenia!
      - No Cześć.

      • 4 8

  • Dzisiaj fiesta z Hardym (1)

    jutro z Harnasiem.

    • 11 0

    • i tak trzeba zyc

      • 0 0

  • tylko czarny specyk (8)

    • 11 5

    • taaaa siki z kukurydzą i ekstraktem z chmielu w składzie ..... (1)

      Ludzie zacznijcie czytać skład ,,piwa,, które wlewacie do trzewi . Niestety ale 90% koncerniaków to masowo wytwarzana trucizna pełna dziadowskich składników i przez to zaczynacie tyć oraz pojawia się cukrzyca ....

      • 0 7

      • I do tego nagazowana tak, by janusz od razu czuł w brzuszysku tak upragnione gazy

        • 1 1

    • Od picia specjala (2)

      Kurcza się jaja

      • 3 0

      • Kto pije harde, ten ma jaja twarde. Kto specjala w tramwaju obala, ten nie pierwszego pije dziś browara

        • 2 0

      • Od picia kraftowego

        wacek jest do niczego.

        • 4 1

    • Obowiązkowy trunek po stoczni:)

      • 1 0

    • Kaszubski Szampan

      vel Czarna Szmata

      • 7 0

    • z długim nosem ?

      • 2 0

  • Nie mam brody.Czy mogę wejść? (2)

    Poważnie się pytam.

    • 12 0

    • Brodę będziesz mógł wypożyczyć przy wejściu .... (1)

      Klient w brodzie jest mniej awanturujący się ...

      • 10 0

      • I rurki !

        • 3 0

  • Promocja pijaństwa i jak zawsze ,obco jezyczne nazwy bo inaczej dla celebrytów było by obciachowo :) (2)

    Piwo to brzmi tak patologicznie menelsko ,ale Beer to juz czują sie dowartościowani :)

    • 5 1

    • Krytykujesz (1)

      a sam masz problem z poprawnym użyciem języka polskiego

      • 1 1

      • Chcesz Ciasteczko z Browaru Artezan ?

        • 0 0

  • A dla niezaszczepionych tez? (1)

    Bo tam chyba zwolennicy segregacji to organizuja...

    • 3 4

    • Serio?

      To może pójdę, skoro dbają o kwestie zdrowotne

      • 3 2

  • Niezła beka - Kremówka i 21.37

    Premiera powinna zaczekać do 2. kwietnia

    • 1 4

  • Bez paszportu nie wejdziecie (2)

    Tyle w temacie.

    • 3 0

    • Uwazaj, nie wolno o tym pisac bo moderator czuwa....

      • 2 0

    • Ale z paszpotrem polsatu ..

      ..ależ i oczywiście !!!

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane