• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Moje Miasto - rodzinna restauracja z międzynarodową kuchnią

28 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Restaurację Moje Miasto prowadzi rodzina gdynian.
  • W karcie znajdziemy dania kuchni międzynarodowej, m.in. polskiej, śródziemnomorskiej czy amerykańskiej.
  • Lokal został urządzony w stylu art déco połączonym z nowoczesnymi akcentami.
  • Mule
  • Stek z polędwicy wołowej

Moje Miasto to otwarta niespełna sześć tygodni temu przez rodzinę gdynian restauracja, w której przedwojenny klimat art déco łączy się z nowoczesnymi miejskimi trendami. W menu znajdziemy smaki z różnych stron świata: od polskich przez śródziemnomorskie aż po azjatyckie.



- Tworząc Moje Miasto chcieliśmy połączyć dwie nasze rodzinne pasje: miłość do Gdyni oraz do podróżowania. Podczas wyjazdów mieliśmy okazję odwiedzać ciekawe miejsca z dobrym jedzeniem i swobodną, komfortową atmosferą, w których można spędzać czas z całą rodziną. Taki mieliśmy też cel wymyślając koncepcję naszej restauracji - tłumaczą Żaneta i Jaromir Wysoccy, właściciele restauracji Moje Miasto, którzy lokal prowadzą wspólnie z czworgiem swoich dzieci. Wszyscy uczyli się, a obecnie pracują i realizują swoje pasje właśnie w Gdyni.
Restauracja znajduje się na parterze kamienicy przy skwerze Tadeusza Kościuszki 15 zobacz na mapie Gdyni (na rogu ul. Świętojańskiej). Ten znajdujący się w samym centrum Gdyni budynek jest jednym z najstarszych w mieście. Co więcej: posiada gastronomiczną tradycję. Jeszcze przed wojną funkcjonowały tutaj kawiarnie Wien, a potem Mokka.

Aby nawiązać do przeszłości, właściciele postanowili urządzić wnętrze w stylu art déco, nie rezygnując jednak ze współczesnych akcentów. Wygodne, miękkie i zarazem eleganckie fotele i kanapy oraz stylowe stoliki zostały zrobione na zamówienie, podobnie jak wszystkie inne elementy wnętrza. Nowoczesnymi akcentami jest m.in. panorama Gdyni z widokiem na Sea Towers czy znajdujący się za barem kontur planu miasta. Uwagę przyciągają też zdjęcia i plany kilkunastu miast siostrzanych Gdyni, które wiszą na jednej ze ścian.

  • Na jednej ze ścian wiszą zdjęcia i plany miast siostrzanych Gdyni. Co tydzień można spróbować dań inspirowanych kuchnią z tych stron.
  • Suflet czekoladowy
  • Plan Gdyni nad barem.
  • Burger
- To nie tylko ozdoba, ale również ważny element naszej koncepcji kulinarnej - mówią właściciele. - Każdego tygodnia układamy bowiem specjalne, krótkie menu, które jest inspirowane kuchnią wybranej partnerskiej metropolii. Dzięki temu nasi goście mogli spróbować już dań kuchni rosyjskiej, chińskiej, francuskiej, amerykańskiej czy norweskiej, a w tym tygodniu brytyjskiej, m.in. fish&chips, wytrawnych muffinek czy rosołu z pulpecikami.
Codzienne menu również jest zróżnicowane i rozbudowane. To międzynarodowa kuchnia: jest kilka pozycji typowo polskich, są też dania amerykańskie czy śródziemnomorskie. Na przystawkę (16-27 zł) zjemy m.in. matiasa na salsie z ogórka i jabłek, szaszłyki z chorizo i ziemniaczków, tatar czy pieczarki z grilla z kozim serem i pesto orzechowym. Dania główne (30-69 zł) to m.in. filet z łososia z prażonym kalafiorem i boczkiem, małże w sosie szafranowym, żeberka w sosie Jack Daniels z gnocchi z kozim serem, burger, stek z polędwicy wołowej czy pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą. W karcie znajdziemy też sałatki, makarony (23-41 zł) i pizze (21-32 zł). Na przekąskę do kieliszka wina czy szklanki piwa można zamówić deskę z rzemieślniczymi wędlinami od Rudiego Schubertha i zagrodowymi serami z gospodarstwa Bury Miś.


- Nie ograniczamy się do jednej kuchni i chcemy, aby różnorodność naszej karty była naszym atutem - mówią właściciele. - Z doświadczenia wiemy, że podczas rodzinnych wyjść do restauracji każdy ma ochotę na co innego. Podobnie jest podczas wieczornych wypadów ze znajomymi: ktoś chce coś przekąsić, inna osoba ma ochotę na większy posiłek, a jeszcze inna na kieliszek wina czy ciekawy koktajl. U nas każdy znajdzie coś dla siebie.
Restauracja Moje Miasto czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23. Kuchnia przestaje przyjmować zamówienia na pół godziny przed zamknięciem.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (17) 1 zablokowana

  • bardzo polecam :)

    Z polecenia kelnera zjadłem zupe pomidorowa oraz żeberka w sosie, wszystko było swieze i bardzo smaczne. Polecam!

    • 2 0

  • Polecam!!!!! Mila obsluga,sympatyczni wlasciciele a jedzonko piatka z plusem......)))

    • 2 0

  • Odkrycie sezonu

    Fakt, trafiliśmy tam z polecenia. Rzeczywiści wszystko super: wystrój, smaki, szybkość obsługi, ...
    Stosunek ceny do jakości, też do zaakceptowania.
    Mamy w końcu swoją ulubiona restaurację w Gdyni.
    Będziemy tam zaglądać. Szczerze polecamy.

    Iwona i Jerzy z Giżycka

    • 2 0

  • Super

    Pyszne jedzonko, fajna atmosfera.

    • 2 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane