• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Morze, las, pole. Kolacja szefów kuchni w Searcle Gdynia

Magda Mielke
22 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (15)
  • Kolacja Szefów Kuchni w Searcle Gdynia. Na zdjęciu (od lewej): Przemysław Langowski, Marcin Popielarz i Przemysław Woźny.
  • Wśród gości kolacji była m.in. aktorka Katarzyna Figura.
  • Goście kolacji.
  • Gościom zaserwowano sześciodaniowe menu.
  • Praca w kuchni.

Sześć dań, pięciu szefów kuchni i niezliczona ilość kulinarnych doznań. W piątek w restauracji Searcle w Gdyni odbyła się kolacja komentowana oparta na motywach morza, lasu i pola. Spróbować można było m.in. tatar z tuńczyka, zupę szczawiową czy halibuta z fondem z homara.



Czy byłe(a)ś kiedyś na kolacji degustacyjnej?

Mieszcząca się w gdyńskim hotelu Marriott restauracja Searcle zorganizowała w piątkowy wieczór wyjątkową kolację, za którą odpowiadali jedni z czołowych szefów kuchni z Trójmiasta. Paweł Stawicki, Tomasz Purol, Przemysław Langowski, Marcin Popielarz i gospodarz Przemysław Woźny zabrali gości w kulinarną podróż, która prowadziła przez morze, las i pole. To tych trzech motywów można było doszukać się w serwowanych tego wieczoru daniach.

- Tworząc menu opieraliśmy się na takich trzech obszarach: morze, las, pole - tak też powstał koncept naszej restauracji. Mam nadzieję, że i w smaku, i w wyglądzie - bo w końcu zaczynamy jeść oczami, więc wygląd dania jest ważny - trafimy w państwa gust i spędzą państwo wspaniały, przepyszny wieczór - mówił Przemysław Woźny, szef kuchni restauracji Searcle.
  • Przystawka: tatar z tuńczyka, wędzony węgorz, pieprz syczuański.
  • Przystawka: tatar z tuńczyka, wędzony węgorz, pieprz syczuański.
  • Przemysław Langowski i Tomasz Purol
  • Amuse-bouche: gotowany jesiotr, kompresowane jabłko, kawior, nasturcja.
  • Zupa: szczaw, ziemniak, jajko przepiórcze, halibut, czosnek niedźwiedzi, pomidor.
  • Zupę przygotował Tomasz Purol z restauracji White Marlin.
  • Aperitif: ounce of gold.

Jesiotr, tuńczyk i szczaw



Gości powitano aperitifem "ounce of gold", który łączył w sobie motywy przewodnie kolacji. Morze, las i pole odzwierciedlały składniki koktajlu, czyli gold wasser, pędy sosny i prosecco. Sama kolacja rozpoczęła się zaś od amuse-bouche w postaci gotowanego jesiotra, podanego z kompresowanym jabłkiem, kawiorem z jesiotra i pianą strogonowa i nasturcją. Danie przygotował gospodarz wieczoru, Przemysław Woźny.


Pierwszą przystawkę przygotował Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Scoria w Bydgoszczy, do niedawna związany z restauracją Mercato. Podano tatar z tuńczyka marynowanego z wędzonym węgorzem i pieprzem syczuańskim. Wraz z przystawką odbył się pierwszy tego wieczora pairing win.

- Pierwsze wino, które zostało zaserwowane to wino szczepu Albarino, pochodzące z regionu Rias Baixas, który znajduje się w Hiszpanii, bezpośrednio nad Atlantykiem. Co ciekawego w tym winie? Biorąc pod uwagę, że winogrona rosnące w winnicach, które położone są nad oceanem, owiewane są wiatrem niosącym bryzę, być może wyczują państwo coś związanego z morzem. Wierzę, że początkowa cytrusowość pozwoli na dobry wstęp do dalszej degustacji - mówił sommelier, Kamil Sumiński.
Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce
Po przystawce przyszedł czas na zupę, której autorem był Tomasz Purol, szef kuchni White Marlin.

- Na dzisiejszą kolację przygotowałem zupę. Dokładnie to zupę szczawiową gotowaną na pieczonym halibucie. Do tego będzie ziemniak w formie puree z czosnkiem niedźwiedzim, jajko przepiórcze w musie z halibuta z szafranem, smażone w panko. Do tego chips z pomidorowa koktajlowego i oliwa z suszonych pomidorów - mówił Tomasz Purol.
  • Danie główne: halibut, fond homara, chips ziemniaczany, por.
  • Danie główne: halibut, fond homara, chips ziemniaczany, por.
  • Paweł Stawicki i Przemysław Woźny przygotowują danie główne.
  • Marcin Popielarz
  • Danie główne: indyk, czarny czosnek, nowalijki
  • Przygotowania do wydania dania

Dania główne: halibut i indyk



Po przystawkach przyszedł czas na dania główne. Pierwsze przygotował Przemysław Langowski z restauracji My Place. Był to halibut podany z puree z selera, małym chipsem z ziemniaka, zapiekanką gratin z pora z jajkiem oraz fondem homarowym ze skorupiaków z oliwą koperkową, brokułem na palonym maśle i chrupiącą marchewką z cynamonem. Danie zestawiono z włoskim winem Santa Margherita Pinot Grigio.


Za drugie danie główne odpowiadał Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika.

- Przygotowałem klasyczne danie z Białego Królika z aktualnej karty, czyli indyk, który jest faszerowany fermentowanym czarnym czosnkiem, zrobiony idealnie w punkt, czyli na różowo. Dookoła glazura na demi glace z indyka i melasie buraczanej. Do tego trochę tymianku i grzanek. W środku czysty sos smardzowy. Obok znajdą państwo bukiet sezonowych warzyw, puree z brązowego masła i klasyczną żurawinę, ale dwa rodzaje: jedna jest kaszubska, a druga pochodzi z Pojezierza - mówił o swoim daniu Marcin Popielarz.
Do indyka podano kalifornijskie wino Ghost Pines Chardonnay.

  • Deser: kwiat bzu, słony karmel, młody jęczmień, orzech, poziomki
  • Digestif: scandal
  • Robert Kasper i Przemysław Langowski przygotowują deser.

Deser



Wieczór zwieńczył deser i koktajl. Za deser odpowiadał Robert Kasper, pâtissier chef restauracji Searcle. Była to pianka z kwiatu bzu, podana z musem ze słonego karmelu i soli morskiej, kremem patissiere z młodym jęczmieniem i poziomkowym sorbetem. W szklankach zaś goście znaleźli digestif "scandal", czyli połączenie alkoholu wiśniowego z martini.

Kolacja odbyła się bardzo przyjemnej atmosferze. Uczestniczyło w niej ok. 40 gości, wśród nich m.in. aktorka Katarzyna Figura i szfowie kuchni z zaprzyjaźnionych restauracji z Trójmiasta. Wieczór uświetniła muzyka na żywo. Koszt udziału w kolacji wynosił 290 zł za osobę (cena sześciodaniowego menu z aperitif oraz wodą) lub 450 zł za osobę z pairingiem wina (trzy kieliszki wina po 125 ml każdy plus koktajl digestive).

Wydarzenia

Kolacja Szefów Kuchni w Searcle Gdynia

290 - 450 zł
degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (15)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
degustacja, warsztaty

Najczęściej czytane