- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
Letnia odsłona Fine Dining Week startuje. 12 restauracji i kuchnia dla koneserów
Schab z mangalicy, sajgonki z kaczką, okoń morski smażony na maśle rakowym, a może jagnięcina z bakłażanem? To przykładowe smaki, których spróbujemy podczas nadchodzącej edycji festiwalu Fine Dining Week w Trójmieście. Wydarzenie rozpoczyna się już dzisiaj i potrwa do 31 lipca. To znakomita okazja, by spróbować wyjątkowych dań w ramach kulinarnego festiwalu w siedmiu miastach w Polsce, w tym w dwunastu miejscach w Trójmieście. Dokąd mamy okazję się wybrać tym razem i jakie potrawy mamy do wyboru?
Fine Dining Week w Trójmieście
Hasłem przewodnim tegorocznej imprezy jest #OdkrywajAmuseBouche, dlatego prócz wyjątkowych dań, które pokazać mają kulinarny kunszt szefów kuchni, dostaniemy także specjalnie dobrany amuse-bouche i festiwalowy cocktail.
Nowy ryneczek z produktami prosto od rolników jeszcze tego lata
Kolacje dostępne będą w wersjach: trzydaniowych (99 zł za osobę) lub też pięciodaniowych (149 zł za osobę). Ceny zależą od poszczególnych restauracji i przygotowanego przez nich menu. Co ważne, nie ma możliwości rezerwacji dla jednej osoby.
Co ciekawego oferują restauracje w menu festiwalowym?
Na posiłek składać się będzie: przystawka, danie główne i deser lub też bardziej rozbudowana wersja menu w opcji pięciodaniowej. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne oraz bezmięsne. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w tegorocznym Fine Dining Week'u:
Przez niemal cały lipiec będziecie mogli odwiedzać restauracje biorące udział w festiwalu. Tym razem niestety żadna z gdyńskich restauracji nie bierze udziału w festiwalu. Niemniej sopockie i gdańskie miejsca zaprezentują wiele popisowych pozycji. Wybraliśmy kilka spośród tych, które szczególnie wydały nam się ciekawe.
Pierwszym lokalem, którego menu mięsne skupiło naszą uwagę jest w Oria Magic House, mieszczący się w Gdańsku nad Motławą. Kolacja w lokalu składa się z trzech dań (99 zł). W ramach przystawki zjemy tu sezonowany boczek z chlebem z kaszy gryczanej z kiszoną czerwoną kapustą, sosem rosyjskim i cheddarem, daniem głównym jest stek z antrykotu, pure z kiszonego kalafiora, demi glace z masłem orzechowym, grillowaną mini marchewką i groszkiem. Na deser dostaniemy gruszkę w białym winie i czekoladzie z dżemem z pędów sosny i borówki brusznicy, całość posypana pudrem z pistacji i popcornu.
Z kolei w sopockiej restauracji L'Entre Villes otrzymamy pięć dań. Zjemy tu m.in. tuńczyka z imbirem, ogórkiem w ginie, rzodkiewki i oliwą sezamową, pstrąga potokowego z purée jabłkowym, kawiorem chrzanowym i skórką wieprzową, jagnięcinę z bakłażanem, suszonymi pomidorami, sosem z pieczonej papryki i oliwą cytrynową, a na deser tarteletkę z kremem namelaka i czereśniami.
Na pięciodaniową kolacje warto zajrzeć również do restauracji nieSztuka, w której zjemy m.in. wolno pieczony boczek ze świni jabłkowej z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniową salsą, polędwicę cielęcą z prasowanymi ziemniakami, botwinką, cukinią, emulsją ziołową i szalotkowym demi glace.
Wśród ofert rybnych, uwagę zwraca menu restauracji Mariacka 1. Zjemy tu pięć dań. Pierwszym jest dziki brokuł z kremem z parmezanu i truflą, kolejno otrzymamy chłodnik litewski z potrawką z botwinki, piklowanymi rzodkiewkami, emulsją z żółtka, chrupką gryką i koperkiem, krokieciki z cieciorki, suszonymi pomidorami, grillowanym pak choiem i emulsją z papryką padron, na talerzu pojawi się też sum afrykański w cieście z ciemnego piwa z purée z groszku z miętą, sosem tatarskim i chipsem ziemniaczanym. Na deser zaserwują nam owoce leśne z syropem, koglem-moglem i paloną białą czekoladą z bazylią.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (46) 8 zablokowanych
-
2022-07-06 09:32
wole schabowego z mizerią (1)
- 12 8
-
2022-07-06 09:43
Lubię schabowego, ale czasem warto zaznać urozaicenia
- 5 2
-
2022-07-06 09:58
Moje ulubione molekulane łososie w mgiełce z pora.
- 15 1
-
2022-07-06 09:58
No i wiem co omijac. (2)
Pomazane talerze. a gdzie koryto .
- 10 4
-
2022-07-06 14:39
Bo ludzie to....
Dokładnie....koryto.dla świń.To właśnie ograniczenie kulinarne....typowe polactwo.Schab z pyrami i Surówka.No normalnie szczyty kulinarnego podniebienia.
Jedzenie ,to coś więcej niż koryto...tym różnimy się od zwierząt.Ale jak widać,wielu chodzi tylko do chlewa żreć .....czyli tam,gdzie ich miejsce.- 3 2
-
2022-07-08 09:25
Restauracje
Koryto w chlewie.
- 0 0
-
2022-07-06 10:06
Polski język trudny (3)
Prościej napisać w obcym, znanym wszystkim jakieś tutisruti pompompą i wszyscy wiedzą że to kalafior polany i posypany czymś równie tajemniczo nazwanym
- 12 4
-
2022-07-06 10:48
NIe zawsze trzeba równać poziomem do ksenofobów zbyt leniwych i przerażonych żeby poznać jakąkolwiek kulturę- włącznie z własną. (2)
- 2 9
-
2022-07-06 11:42
O proszę ojkofob!
Światowiec i kosmopolita się wypowiedział.
- 6 2
-
2022-07-07 12:25
Tak fajnie być fajnopolakiem
- 0 0
-
2022-07-06 10:20
gdzie mozna zjesc ruskie pierogi? (1)
- 10 2
-
2022-07-11 02:44
Na ich minie na polu, zjesz i odlatujesz.
- 0 0
-
2022-07-06 10:55
Prosze sie tak nie reklamowac bo przyjedzie Spurek i razem z teczowymi zrobi akcje protestacyjną przed wejściem
i zabijaniu biednych kaczek
- 6 1
-
2022-07-06 12:48
Odsłona "dining weeka". Dalej nie warto czytać.
- 7 1
-
2022-07-06 13:35
Lepsze to od pangi z frytkami, gdzie ryba udaje jesiotra
- 1 0
-
2022-07-07 00:34
Fine Dining Week? Jak nie po angielsku to po ukraińsku.
- 1 2
-
2022-07-07 09:25
Gmina i śmierdzą warzywa
Tylko mięso jeszcze się trzyma
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.