• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Letnia odsłona Fine Dining Week startuje. 12 restauracji i kuchnia dla koneserów

Mateusz Groen
6 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przed nami trwający prawie miesiąc Fine Dining Week. Przed nami trwający prawie miesiąc Fine Dining Week.

Schab z mangalicy, sajgonki z kaczką, okoń morski smażony na maśle rakowym, a może jagnięcina z bakłażanem? To przykładowe smaki, których spróbujemy podczas nadchodzącej edycji festiwalu Fine Dining Week w Trójmieście. Wydarzenie rozpoczyna się już dzisiaj i potrwa do 31 lipca. To znakomita okazja, by spróbować wyjątkowych dań w ramach kulinarnego festiwalu w siedmiu miastach w Polsce, w tym w dwunastu miejscach w Trójmieście. Dokąd mamy okazję się wybrać tym razem i jakie potrawy mamy do wyboru?




Fine Dining Week w Trójmieście



Czy masz zamiar wziąć udział w Fine Dining Week'u?

W siedmiu miastach w Polsce w festiwalu udział bierze niemal 100 lokali, które zaproponowały 400 popisowych dań. Do akcji w tym roku przyłączyło się 12 trójmiejskich restauracji. Festiwal rozpoczyna się już na dniach i, mimo że potrwa do końca lipca, to warto już teraz pomyśleć o rezerwacji miejsca. To cieszące się dużą popularnością wydarzenie ściąga zawsze wielu miłośników dobrej kuchni, dlatego warto się spieszyć. Rezerwacje na wydarzenie trwają na restaurantclub.pl.

Hasłem przewodnim tegorocznej imprezy jest #OdkrywajAmuseBouche, dlatego prócz wyjątkowych dań, które pokazać mają kulinarny kunszt szefów kuchni, dostaniemy także specjalnie dobrany amuse-bouche i festiwalowy cocktail.

Nowy ryneczek z produktami prosto od rolników jeszcze tego lata

Kolacje dostępne będą w wersjach: trzydaniowych (99 zł za osobę) lub też pięciodaniowych (149 zł za osobę). Ceny zależą od poszczególnych restauracji i przygotowanego przez nich menu. Co ważne, nie ma możliwości rezerwacji dla jednej osoby.

Mariacka 1 Mariacka 1

Co ciekawego oferują restauracje w menu festiwalowym?



Na posiłek składać się będzie: przystawka, danie główne i deser lub też bardziej rozbudowana wersja menu w opcji pięciodaniowej. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne oraz bezmięsne. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora.


Przez niemal cały lipiec będziecie mogli odwiedzać restauracje biorące udział w festiwalu. Tym razem niestety żadna z gdyńskich restauracji nie bierze udziału w festiwalu. Niemniej sopockie i gdańskie miejsca zaprezentują wiele popisowych pozycji. Wybraliśmy kilka spośród tych, które szczególnie wydały nam się ciekawe.

Pierwszym lokalem, którego menu mięsne skupiło naszą uwagę jest w Oria Magic House, mieszczący się w Gdańsku nad Motławą. Kolacja w lokalu składa się z trzech dań (99 zł). W ramach przystawki zjemy tu sezonowany boczek z chlebem z kaszy gryczanej z kiszoną czerwoną kapustą, sosem rosyjskim i cheddarem, daniem głównym jest stek z antrykotu, pure z kiszonego kalafiora, demi glace z masłem orzechowym, grillowaną mini marchewką i groszkiem. Na deser dostaniemy gruszkę w białym winie i czekoladzie z dżemem z pędów sosny i borówki brusznicy, całość posypana pudrem z pistacji i popcornu. 



Kalafior obsypany chrupiącym topinamburem z dodatkiem orzechów w Mercato. Kalafior obsypany chrupiącym topinamburem z dodatkiem orzechów w Mercato.
Z kolei w sopockiej restauracji L'Entre Villes otrzymamy pięć dań. Zjemy tu m.in. tuńczyka z imbirem, ogórkiem w ginie, rzodkiewki i oliwą sezamową, pstrąga potokowego z purée jabłkowym, kawiorem chrzanowym i skórką wieprzową, jagnięcinę z bakłażanem, suszonymi pomidorami, sosem z pieczonej papryki i oliwą cytrynową, a na deser tarteletkę z kremem namelaka i czereśniami.

Na pięciodaniową kolacje warto zajrzeć również do restauracji nieSztuka, w której zjemy m.in. wolno pieczony boczek ze świni jabłkowej z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniową salsą, polędwicę cielęcą z prasowanymi ziemniakami, botwinką, cukinią, emulsją ziołową i szalotkowym demi glace.

Wśród ofert rybnych, uwagę zwraca menu restauracji Mariacka 1. Zjemy tu pięć dań. Pierwszym jest dziki brokuł z kremem z parmezanu i truflą, kolejno otrzymamy chłodnik litewski z potrawką z botwinki, piklowanymi rzodkiewkami, emulsją z żółtka, chrupką gryką i koperkiem, krokieciki z cieciorki, suszonymi pomidorami, grillowanym pak choiem i emulsją z papryką padron, na talerzu pojawi się też sum afrykański w cieście z ciemnego piwa z purée z groszku z miętą, sosem tatarskim i chipsem ziemniaczanym. Na deser zaserwują nam owoce leśne z syropem, koglem-moglem i paloną białą czekoladą z bazylią.

Wydarzenia

Dining Week (2 opinie)

(2 opinie)
99 - 149 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 8 zablokowanych

  • wole schabowego z mizerią (1)

    • 12 8

    • Lubię schabowego, ale czasem warto zaznać urozaicenia

      • 5 2

  • Moje ulubione molekulane łososie w mgiełce z pora.

    • 15 1

  • No i wiem co omijac. (2)

    Pomazane talerze. a gdzie koryto .

    • 10 4

    • Bo ludzie to....

      Dokładnie....koryto.dla świń.To właśnie ograniczenie kulinarne....typowe polactwo.Schab z pyrami i Surówka.No normalnie szczyty kulinarnego podniebienia.
      Jedzenie ,to coś więcej niż koryto...tym różnimy się od zwierząt.Ale jak widać,wielu chodzi tylko do chlewa żreć .....czyli tam,gdzie ich miejsce.

      • 3 2

    • Restauracje

      Koryto w chlewie.

      • 0 0

  • Polski język trudny (3)

    Prościej napisać w obcym, znanym wszystkim jakieś tutisruti pompompą i wszyscy wiedzą że to kalafior polany i posypany czymś równie tajemniczo nazwanym

    • 12 4

    • NIe zawsze trzeba równać poziomem do ksenofobów zbyt leniwych i przerażonych żeby poznać jakąkolwiek kulturę- włącznie z własną. (2)

      • 2 9

      • O proszę ojkofob!

        Światowiec i kosmopolita się wypowiedział.

        • 6 2

      • Tak fajnie być fajnopolakiem

        • 0 0

  • gdzie mozna zjesc ruskie pierogi? (1)

    • 10 2

    • Na ich minie na polu, zjesz i odlatujesz.

      • 0 0

  • Prosze sie tak nie reklamowac bo przyjedzie Spurek i razem z teczowymi zrobi akcje protestacyjną przed wejściem

    i zabijaniu biednych kaczek

    • 6 1

  • Odsłona "dining weeka". Dalej nie warto czytać.

    • 7 1

  • Lepsze to od pangi z frytkami, gdzie ryba udaje jesiotra

    • 1 0

  • Fine Dining Week? Jak nie po angielsku to po ukraińsku.

    • 1 2

  • Gmina i śmierdzą warzywa

    Tylko mięso jeszcze się trzyma

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane