• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Letnia odsłona Fine Dining Week startuje. 12 restauracji i kuchnia dla koneserów

Mateusz Groen
6 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przed nami trwający prawie miesiąc Fine Dining Week. Przed nami trwający prawie miesiąc Fine Dining Week.

Schab z mangalicy, sajgonki z kaczką, okoń morski smażony na maśle rakowym, a może jagnięcina z bakłażanem? To przykładowe smaki, których spróbujemy podczas nadchodzącej edycji festiwalu Fine Dining Week w Trójmieście. Wydarzenie rozpoczyna się już dzisiaj i potrwa do 31 lipca. To znakomita okazja, by spróbować wyjątkowych dań w ramach kulinarnego festiwalu w siedmiu miastach w Polsce, w tym w dwunastu miejscach w Trójmieście. Dokąd mamy okazję się wybrać tym razem i jakie potrawy mamy do wyboru?




Fine Dining Week w Trójmieście



Czy masz zamiar wziąć udział w Fine Dining Week'u?

W siedmiu miastach w Polsce w festiwalu udział bierze niemal 100 lokali, które zaproponowały 400 popisowych dań. Do akcji w tym roku przyłączyło się 12 trójmiejskich restauracji. Festiwal rozpoczyna się już na dniach i, mimo że potrwa do końca lipca, to warto już teraz pomyśleć o rezerwacji miejsca. To cieszące się dużą popularnością wydarzenie ściąga zawsze wielu miłośników dobrej kuchni, dlatego warto się spieszyć. Rezerwacje na wydarzenie trwają na restaurantclub.pl.

Hasłem przewodnim tegorocznej imprezy jest #OdkrywajAmuseBouche, dlatego prócz wyjątkowych dań, które pokazać mają kulinarny kunszt szefów kuchni, dostaniemy także specjalnie dobrany amuse-bouche i festiwalowy cocktail.

Nowy ryneczek z produktami prosto od rolników jeszcze tego lata

Kolacje dostępne będą w wersjach: trzydaniowych (99 zł za osobę) lub też pięciodaniowych (149 zł za osobę). Ceny zależą od poszczególnych restauracji i przygotowanego przez nich menu. Co ważne, nie ma możliwości rezerwacji dla jednej osoby.

Mariacka 1 Mariacka 1

Co ciekawego oferują restauracje w menu festiwalowym?



Na posiłek składać się będzie: przystawka, danie główne i deser lub też bardziej rozbudowana wersja menu w opcji pięciodaniowej. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne oraz bezmięsne. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora.


Przez niemal cały lipiec będziecie mogli odwiedzać restauracje biorące udział w festiwalu. Tym razem niestety żadna z gdyńskich restauracji nie bierze udziału w festiwalu. Niemniej sopockie i gdańskie miejsca zaprezentują wiele popisowych pozycji. Wybraliśmy kilka spośród tych, które szczególnie wydały nam się ciekawe.

Pierwszym lokalem, którego menu mięsne skupiło naszą uwagę jest w Oria Magic House, mieszczący się w Gdańsku nad Motławą. Kolacja w lokalu składa się z trzech dań (99 zł). W ramach przystawki zjemy tu sezonowany boczek z chlebem z kaszy gryczanej z kiszoną czerwoną kapustą, sosem rosyjskim i cheddarem, daniem głównym jest stek z antrykotu, pure z kiszonego kalafiora, demi glace z masłem orzechowym, grillowaną mini marchewką i groszkiem. Na deser dostaniemy gruszkę w białym winie i czekoladzie z dżemem z pędów sosny i borówki brusznicy, całość posypana pudrem z pistacji i popcornu. 



Kalafior obsypany chrupiącym topinamburem z dodatkiem orzechów w Mercato. Kalafior obsypany chrupiącym topinamburem z dodatkiem orzechów w Mercato.
Z kolei w sopockiej restauracji L'Entre Villes otrzymamy pięć dań. Zjemy tu m.in. tuńczyka z imbirem, ogórkiem w ginie, rzodkiewki i oliwą sezamową, pstrąga potokowego z purée jabłkowym, kawiorem chrzanowym i skórką wieprzową, jagnięcinę z bakłażanem, suszonymi pomidorami, sosem z pieczonej papryki i oliwą cytrynową, a na deser tarteletkę z kremem namelaka i czereśniami.

Na pięciodaniową kolacje warto zajrzeć również do restauracji nieSztuka, w której zjemy m.in. wolno pieczony boczek ze świni jabłkowej z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniową salsą, polędwicę cielęcą z prasowanymi ziemniakami, botwinką, cukinią, emulsją ziołową i szalotkowym demi glace.

Wśród ofert rybnych, uwagę zwraca menu restauracji Mariacka 1. Zjemy tu pięć dań. Pierwszym jest dziki brokuł z kremem z parmezanu i truflą, kolejno otrzymamy chłodnik litewski z potrawką z botwinki, piklowanymi rzodkiewkami, emulsją z żółtka, chrupką gryką i koperkiem, krokieciki z cieciorki, suszonymi pomidorami, grillowanym pak choiem i emulsją z papryką padron, na talerzu pojawi się też sum afrykański w cieście z ciemnego piwa z purée z groszku z miętą, sosem tatarskim i chipsem ziemniaczanym. Na deser zaserwują nam owoce leśne z syropem, koglem-moglem i paloną białą czekoladą z bazylią.

Wydarzenia

Dining Week (2 opinie)

(2 opinie)
99 - 149 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Ął EŁ bułke przez bibułkę...;) (1)

    Nie kumam tej mody.. Nie można nazwać po polsku... i normalne porcje?

    • 20 14

    • Wątek o buspasach jest w artykule obok, idź ponarzekać na korki

      • 4 9

  • Norwegów i Niemców brak to kroimy Polaków. (1)

    • 14 7

    • Zagranica nie przyjeżdża bo to restauracje po 3 tysiące za drinka taryfy 700 zł za kilometr i fama poszła w świat

      W Las Vegas taniej

      • 4 2

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    A ja zamiast wylewać tutaj żale powrotem wprost - byłem na zimowej edycji i polecam. Idealna sprawa na wyjście z małżonką, jakąś rocznicę albo inną okazję. Za 5-daniowe menu degustacyjne 150 złotych to naprawdę nie jest dużo. Co prawda w tych bardziej ąe knajpach jak nie weźmiesz do tego wina za 200 złotych to krzywo patrzą, ale kto by się przejmował :)

    • 14 16

    • (4)

      I co potem jedziecie do Maćka żeby się najeść?:D

      • 12 7

      • NIe. Nie chodzę w miejsca gdzie podają małe porcje jedzeniopodobnej paszy, za które się naprawdę przepłaca. (3)

        Ciekawe dlaczego wszystkie nosacze na t.pl gardłują o wysokich cenach restauracyjnych dań, a potem idą do macsyfu i płacą ponad 25 zł od osoby za rozwodnioną colę, rozgniecioną kanapkę i frytki...

        • 4 6

        • Przynajmniej w marcu wiem że świeże (2)

          • 2 4

          • Niewiedza jest błogosławieństwem (1)

            • 6 1

            • Fine ciągnie w wekenty

              • 0 0

    • Danie degustacyjne

      Wystarczy żeby wypełnić dziurę w zębie?

      • 11 2

    • A Polskiej nazwy nie ma

      • 1 0

  • Fajn Dajning Łyka (1)

    Brawa dla autora za tytuł

    • 16 6

    • skoro impreza ma taką nazwe

      to czemu się czepiasz autora? Języków się uczyć a nie sarkasz..

      • 10 5

  • Ale bieda na talerzu. Inflacja dała

    się we znaki.

    • 9 5

  • Pierdy, pierdy i inne takie. Zrobi zdjecie na insta, a potem zostawi albo wypluje

    • 15 5

  • (2)

    A co porcje take malusie? Jo ze śwagrem jak rozpalimy gryla to kilo kiełbasy na głowe to idzie. Do tego kilka zgrzewek zimnego tyskiego. A tu ani siem najeść, ani popatrzać

    • 13 11

    • Chamy jesteście i prostaki (1)

      My ze szwagrem na działeczce to tylko kandyzowane strąki fasoli mung pod pierzynką z ekspandowanej brukwi w towarzystwie mgiełki z sezonowanej mortadeli włoskiej. Do picia oczywiście tylko najszlachetniejsze trunki z browaru Koczkodan.

      • 0 1

      • Jo kaszuby

        • 0 1

  • A chleb w jajku z pomidorem to już nie ??

    • 8 3

  • (4)

    A dlaczego nie napisano kalafior po angielsku albo w innym uznawanym przez gastronmikow jezyku. Szkoda zawracać sobie głowę jakąś tak polszczyzna i w ogóle Polską. Nalezy zastanowic sie czy artyluly o gastronomii w ogóle nie redagować d razu w całości po angielsku by zadowolić snobistycznych smakoszy.

    • 19 7

    • W artykule mamy trzy wyrazy: demi glace salsa i puree (3)

      Dla ciebie powinno być: gniecione zimnioki?

      • 1 7

      • Dla mnie też (2)

        Bo to dalej będą gniecione ziemniaki.

        • 6 0

        • Co jest szybciej i łatwiej powiedzieć/napisać (1)

          Gniecione na gładko ziemniaki z masłem i śmietanką czy puree ziemniaczane? A może spolszczymy? Paciaja? Paćka? Lepiej?

          • 1 5

          • Po co tracic czas na jakieś tam spolszczenia. Walmy od razu wszystko po angielsku. Elyta zrozumie o o to przecież chodzi.

            • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane