• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.





Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie (164) 9 zablokowanych

  • brawo!

    to widzimy sie na miejscu! :D nie dajcie ceny z kosmosu tylko

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Super!! Gratulacje! (2)

    Pyszne pizze mozna jesc w Trojmiescie!

    • 129 4

    • Zabili konia żeby zrobić taką pizzę. (1)

      Czekam na protesty i oczywiście więzienie dla pizzermana

      • 0 2

      • Nie lubisz koni

        Ja bardzo

        • 1 0

  • To jest najlepsza czy nie jest?

    Na głównej piszecie ze najlepsza,a w artykule jest info ze gość zajął 2 miejsce.Zdecydujcie się.

    • 2 0

  • Gratulacje :)

    Skromny i ambitny :) życzę samych sukcesów ;)

    • 1 1

  • (1)

    Najlepsza domowa, z cebula, wedlina i serem. Wiem wtedy co jem, nie to co nam serwuja w knajpach. Znajomy od lat pracuje w pizzerii i niejednego sie nasluchalismy.

    • 2 3

    • Najlepsza Gdynianka na starowiejskiej w Gdyni

      Nie ma konkurencji

      • 0 0

  • Po 1 konkurs wygrywa ten co placil (7)

    I to już jest wiadomo przed konkursem. Po 2 dużo żeby Włosi wybrali nie Włocha? Po 3 zapytajmy kucharzy co to za konkurs bo.... . Po 4 gratulujemy pomieszania mąki z solą . Naprawdę nobel prize. Fascynacja wiecie z której części ciała nad kawałkiem placka czy jakimkolwiek innym jedzeniem. Ma smakować odbiorcy. Odbiorca -polak.

    • 8 81

    • Hahaha

      Ogarnij sie

      • 0 0

    • Komentarz wyżej

      Komentarz wyżej też napisał polak, jak widać.

      • 0 0

    • Wytłumacz nam mistrzu jak zrobić ciasto na pizze zawierajace sól, nie mieszając jej z mąka?

      • 1 0

    • Zgadzam się - pojedźcie do Włoch, a zwłaszcza Neapolu, to zobaczycie co to pizza :)

      • 4 1

    • Odbiorcy-Polakowi smakuje wszystko, co za darmo, a że pizzerie otwiera się w celach zarobkowych, przeto gusta odbiorcy-Polaka mało kogo obchodzą.

      • 1 4

    • Najprostsze potrawy są najlepsze, np stek. Ty pewnie jesteś fanem czekolady milki, 20 składników, olej palmowy, zatwardzenie i możesz im wręczać nagrodę

      • 11 0

    • bierz po pół tego co bierzesz bo ten potok wyrazów, który napisałeś to nawet gorzej niż bełkot brzmi.

      • 16 0

  • Dla mnie pizza to najwyzej 20zl i chudzinka

    Inne to jakies porazki i cenowo i skladnikowo.

    • 2 0

  • (8)

    Najlepszą pizze jadłam kiedyś na kaszubach. Zamknijcie oczy i słuchajcie. Grube ciasto, dużo sera, boczek, gyros, ogórki konserwowe, kukurydza. Na to wszystko kechup i sos czosnkowy. Poezja smaku. Do tego dobrze schłodzony Żubr. Mistrzostwo świata.

    • 21 49

    • Zamknełem oczy i mi swiat zgas, nic nie widzium, teraz otworzyl jeno strona inna, czasy inne, ludzie jacyś poszczepieni próbowaliście pizzy z salami i miodem spadziowym? Znakonita z mlekiem szczegolnie na zimno

      • 1 3

    • Brzmi raczej jak przywalona dodatkami Focaccia. (3)

      W dobrej pizzy ma dominować cienki jak naleśnik placek z polchnymi, chrupiącymi brzegami. Taką właśnie pizzę od lat jem w Mące i Kawie, dawniej ukochana Bufallina, teraz Salami Mascarpone z rukolą.

      • 9 3

      • jakiemi? (2)

        pólchnymi? po jakiemi to?

        • 0 2

        • Palec się omsknął raczej, literka "o" jest przy "i", albo pooolchny - czyli placek pełen pęcherzy powietrza :D

          • 1 0

        • Po staropolsku, tak jak "jakiemi" :))

          • 4 0

    • Moja córa nazywa tego typu produkty "pizzą wiejską". Ma to oczywiście swoich amatorów ale to inna konkurencja.

      • 6 1

    • (1)

      ŻUBR.. wow... ale za to dzik się ostatnio pogorszył.
      Bierz harnasia, piwo po zbóju!

      • 3 2

      • Barolo lub Chianti

        Do prawdziwej włoskiej pizzy tylko wytrawne wino... takie z Piemontu lub Toskanii... Rozmarzyłam się :)

        • 4 1

  • dziadostwo otwiera komentarze

    oto obraz dziadów biedronkowych co żrą pizze oetkera jako rarytas raz na pół roku gdy wnuki przyjadą. Potem zdegustowani tym miernym daniem oceniają, że kiedyś to było a teraz nie ma i drogo. a Najlepsza to domowa od babci Krystynki albo cioci Genowefy w 1976 sie jadło bo nic nie było. A teraz wszystko ustawione i przepłacone a na ulicy to najlepiej nie zamawiac bo przedsiębiorcy to złodzieje i tylko zarobek i nabijanie im kasy a nie zadowolenie klienta. Dziady biedronkowe polecam maść na tak zwany ból dpy. mozna posmarować nią każde danie które kosztuje więcej niż 15 zł, to będzie smakowało cudnie palce lizać, tanio zdrowo i do syta.

    • 2 2

  • beka 0.1 g drożdży (2)

    • 1 2

    • (1)

      Beka z Ciebie, bo się nie znasz. Właśnie często tyle drozdzy się daje. Mąka włoska leżakuje w odpowiedniej temperaturze, z odpowiednią hydracja przez kilkanaście godzin, często nawet kilka dni. Ciasto dojrzewa samo, te 0.1 gram drozdzy jest tylko po to, żeby ruszyło. Takie ciasto jest lekkostrawne, smaczne i ładnie wyrasta. Nie potrzeba do tego 30gr drozdzy.

      • 2 1

      • Gramów, nie gram.

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane