- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i Kawa w Galerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.
- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.
- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.
W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.
Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
Miejsca
Opinie (164) 9 zablokowanych
-
2022-07-13 16:11
(2)
Może nie w Neapolu ale mam swoją ulubioną knajpę we Włoszech, gdzie pizza jest po prostu 10/10. Bo taka prawda, że wyjazd do Włoch wcale nie gwarantuje zjedzenia dobrej pizzy. Oni też potrafią zrobić badziewie.
A najbliżej tego, co jem we Włoszech jest NOI Pizza, obok Leclerca. Naprawdę świetna pizza. Ale tylko na miejscu. Po dowozie traci swoje właściwości, choćby chrupkość.- 1 1
-
2022-07-13 18:16
(1)
Podczas mojej ostatniej wizyty we Włoszech byłem w pięciu pizzeriach w jednej dzielnicy, codziennie w innej. Trzy z nich były świetne, jedna ujdzie, a jednak pułapka na turystów. W sumie im więcej lokalesów wśród klientów tym lepsza pizza.
- 1 1
-
2022-07-13 22:51
No to oczywiste co piszesz. Do tego warto dodać kolejkę w okolicach godziny 19 (po sjeście). Jak codziennie dużo ludzi czeka to jest duże prawdopodobieństwo, że zjemy świetną pizzę. Jak nie ma problemu ze stolikiem to może być problem z dobrą pizzą.
- 0 0
-
2022-07-13 22:33
Gratki :)
Mega sympatyczny ten mistrzunio
- 2 1
-
2022-07-13 21:40
burdelloo bum bum
- 3 0
-
2022-07-13 21:30
Gratulacje, maestro
Na pewno złoże wizytę, bo nie zna tej pizzerii. Buona fortuna!!!!!!
- 0 1
-
2022-07-13 11:37
(1)
Rigga lepsza
- 5 6
-
2022-07-13 21:26
Rzyga
- 2 0
-
2022-07-13 10:50
(1)
Pytanie czy restauracja, składniki w niej używane i sprzęt pozwalają wykorzystać jego umiejętności.
- 5 0
-
2022-07-13 21:26
Odpowiedz. Nie!
- 3 0
-
2022-07-13 21:24
Mniam, koninka:)))
- 1 0
-
2022-07-13 21:20
Gratulacje :))
Kilka razy byłam w Mąka i kawa i pizza zawsze była przepyszna! Gratuluję wysokiego miejsca w konkursie :) a na pizzę jeszcze chętnie przyjdę i na lemoniadę też ;)
- 5 2
-
2022-07-13 13:07
(3)
Myślałem, że odtworzył legendarną riggę na tacce aluminiowej. To była pizza życia
- 9 1
-
2022-07-13 15:15
do tego keczup włocławek (1)
koniecznie !!!
- 2 0
-
2022-07-13 21:02
Ale ten pierwotny
- 1 0
-
2022-07-13 13:50
Pamiętam z lat 90tych.
Pieczarki miały taki zaj...y smak- 5 0
-
2022-07-13 21:02
jak drugi, to przegrał
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.